De leukste boeken voor baby’s & peuters

3 juli 2023

De boekenkast van ons zoontje (nu twee jaar) is goed gevuld. Vanaf zijn geboorte hebben we hem altijd veel voorgelezen en nog steeds gaan we minstens twee keer per dag eventjes samen zitten voor een boekje. Er is zó veel op de markt en soms zie ik door de bomen het bos niet meer en daarom ben ik altijd gek op favorietenlijstjes van andere ouders. Ook krijg ik vaak vragen in mijn inbox over onze aanraders qua voorleesboeken, dus vandaag heb ik een lijst opgesteld met voorleesboeken die het hier thuis heel goed doen. Voor je eigen kleintje, of wanneer je nog een cadeau zoekt voor iemand anders.

De boeken van Rachel Bright & Jim Field

We hebben hier een heleboel boeken van Rachel Bright & Jim Field. Dit duo maakt vrolijke verhaaltjes in rijmvorm met kleurrijke tekeningen en tedere levenslessen. We begonnen met ‘Laat maar los, koala’, maar hebben inmiddels nog wat titels liggen. Ze vallen allemaal héél goed in de smaak en het is altijd een feestje om voor te lezen. Dit zijn trouwens ook prima boeken voor kleuters en misschien zelfs nog ouder.

Laat maar los, Koala

Een boek over uit je comfortzone stappen en erachter komen dat dat eigenlijk best wel leuk kan zijn.

Twee vechtende eekhoorntjes

Dit verhaal laat je zien dat delen veel fijner is dan ergens samen om vechten.

De walvis wilde meer

Over hoe spullen en de hoeveelheid daarvan niet per se helpen om je beter te voelen, maar iets doen voor een ander wel.

De leeuw in de muis

Een boek over hoe iedereen een dappere en een bange kant in zich kan hebben, hoe klein of groot je ook bent.

Boeken van Oliver Jeffers

Ook Oliver Jeffers is een auteur waar ik ontzettend fan van ben. Met name de illustraties zijn betoverend, daar kan een kindje lang naar kijken. De teksten in de eerste twee boeken zijn wat abstracter en niet zo zeer een duidelijk verhaal. Maar dat vind ik niet erg, zeker niet omdat de boodschap in beide boeken die ik hier tip hartstikke mooi is. ‘Samen gaan bouwen’ is de ultieme favoriet van ons zoontje (mede door het mooie gereedschap wat erin voorkomt) en ‘Vast’ is weer heel grappig.

Samen gaan bouwen

‘Ik bouw jouw toekomst en jij die van mij.’ Een vader en zijn dochter bouwen hun leven samen.

Samen hier

Ook ‘Samen hier’ is een vertederend boek over de wereld en alle mooie, verschillende mensen die erop wonen.

Vast

Een grappig boek over een jongetje dat zijn vlieger uit de boom probeert te krijgen, maar de situatie alleen maar erger maakt.

Poëzie aanraders

Dit is de zee

Geen doorlopend verhaal, maar losse stukken poëzie over de wonderen van de zee. Prachtig taalgebruik en echt iets voor ouders die hun kindje ook de liefde voor taal willen meegeven.

Een krekel in mijn slaapzak

Lieve versjes over de natuur en haar seizoenen. Perfect voor de kleine natuurliefhebber!

Ik wou dat ik een vogel was

Dit is een lekker dik boek, want er zit voor élke dag van het jaar een gedicht in. Heel leuk, want het gaat ook mee met de seizoenen. Soms komt het uit bekende liedjes of boeken, soms juist minder bekend.

Overige boeken

Tom en de tijger

Een spannend boek over je angsten overwinnen, waarin Tom ’s nachts een avontuur beleeft met de tijger.

De mooiste vis van de zee gaat lekker slapen

Ik ben zelf opgegroeid met het originele boek uit deze serie, maar specifiek deze vind ik heel lief en toepasselijk bij de bedtijdroutine. De kleine vis kan niet slapen en zijn moeder stelt hem gerust.

De kleine walvis

Een eenzaam jongetje vind een kleine walvis op het strand en hun korte vriendschap leert hem veel. Vertederend!

Sammie het sokkenmonster wil naar de maan

Het schattige sokkenmonstertje heeft de grote droom om naar de maan te gaan en hoewel het hem niet meteen lukt, geeft hij niet op.

Iets wat sneeuw heet

Over een jong poolvosje en poolhaasje die in de lente geboren zijn en er ’s winters samen achter komen wat sneeuw is. Met prachtige tekeningen en glitter details.

Ik zoen je

Een kort en teder boekje dat ervoor zorgt dat je kindje zich geliefd voelt.

Er komen de komende jaren ongetwijfeld nog veel titels bij, maar voor nu zijn dit de meest gelezen boeken hier thuis. Hopelijk heb je er iets aan gehad!

6 reacties

 • Antwoorden Karlijn 22 augustus 2023 om 12:03

  Leuke post! Voorlezen is ontzettend belangrijk en het is super dat jullie hier al vanaf de geboorte mee bezig zijn.
  Ik schreef afgelopen jaar mijn thesis over de voordelen van voorlezen in de moedertaal. Kinderen die tweetalig opgroeien worden in Nederland en Belgie meestal alleen maar voorgelezen in het Nederlands, terwijl er zoveel voordelen zijn van het voorlezen in beide moedertalen. Een kind pikt zo heel makkelijk nieuwe woorden op, voelt zich verbonden met zijn moedertalen en kan trots opgroeien met zijn meertaligheid. Verschillende bibliotheken hebben prentenboeken en voorleesboeken in andere talen. Er bestaan ook prentenboeken zonder tekst, daar verzin je zelf de tekst bij. Ook leuk!

 • Antwoorden Anita 3 juli 2023 om 20:57

  Ziet er allemaal heel mooi en leuk uit! Hier vonden ze oa de mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had heel leuk! En van Marian busser en Ron….. de kleutertjes en bv de winkeltjes boeken zijn ook heel leuk. Maar misschien meer voor kleuters en iets groter.

 • Antwoorden Sarah 3 juli 2023 om 19:01

  Drakenpost is ook zó leuk! Met ‘echte’ brieven erin

 • Antwoorden Stefanie 3 juli 2023 om 16:51

  De kleine ballon is ook fantastisch! Net zoals Alfabet. Beide boeken zijn van Charlotte Dematons.

 • Antwoorden Cindel 3 juli 2023 om 16:00

  Mooie suggesties, ik ga er een uitkiezen voor mijn nichtje van (bijna) 2!

 • Antwoorden Sammi 3 juli 2023 om 15:09

  ahh!! zo lief allemaal ❤️

 • Reageer