• de bladzijde omslaan •

15 september 2016


acda & de munnik
alles gaat voorbij, maar eerst genieten we ervan

Jullie weten net zo goed als ik dat mijn blog niet meer is wat het vroeger was. Ik heb de afgelopen paar weken zo gerommeld met een constructie vinden waarop het zowel voor mij te combineren was met alle werkzaamheden die ik op het moment heb én ook voor jullie leuk zou zijn. Met een beetje houvast naar vroeger, maar met al wel een flinke verandering in de content. Gisteren kwam ik tot de conclusie dat ik met mijn blog het beste kan doen wat ik het aller moeilijkste in het  leven vind: loslaten.

Voordat je schrikt: dat betekent niet hetzelfde als stoppen. Het betekent wel dat ik mijn blog los van verplichting ga zien.

Toen ik in januari 2009 mijn eerste artikel typte en geen idee had van wie het allemaal zou gaan lezen, ging er een wereld voor me open. Een paar maanden later plaatste ik mijn eerste video op YouTube en het begin van mijn carrière was daar. Dat wist ik toen natuurlijk nog niet en soms zou ik willen dat ik mezelf nog een beetje kon verliezen in de onwetendheid van toen. Toen ik enkel artikelen plaatste wanneer ik er tijd en zin in had, ik me niet zo druk maakte om hoeveel kijkers het zou trekken en er meer plezier in had, omdat ik iets nieuws had gevonden waar ik mijn energie volledig in kon stoppen. Als hobby omslaat naar werk lever je een beetje van die vrijheid in. Met de beslissing om geen andere baan te zoeken naast mijn activiteiten op het internet moest ik me wel zorgen gaan maken over views en hits, want diezelfde views betalen mijn huur. Die verandering in mentaliteit is in principe ook helemaal niet zo erg. Ik heb nog steeds ontzettend veel plezier in wat ik doe, maar juist met dat enthousiasme vorm ik vaak struikelblokken voor mezelf. Mijn blog is al een hele tijd geen onderdeel meer van mijn carrière. Ik verdien niets aan de artikelen die ik schrijf, omdat de meeste adverteerders op dit moment meer zien in YouTube. Dat vind ik eigenlijk wel een lekker gevoel, omdat het op die manier een hele pure plek kan zijn voor mijn gedachten en verhalen.

Het hangt alleen niet samen met de verplichting die ik nog altijd naar deze blog toe voelde. Het voelde alsof ik het de blog en jullie verschuldigd was om artikelen te plaatsen, mijn video’s hier te delen en het wekelijkse foto overzicht in stand te houden. Maar eerlijk, nu ik dit artikel schrijf gaat er een enorme last van mijn schouders af vallen. De weekoverzichten waren al een hele tijd afgeraffeld, doordat het eigenlijk niet meer in mijn schema past. Video’s plaatste ik vaak pas een paar dagen later op de blog, omdat het niet meer in mijn systeem zit om dat te doen. De blog bijhouden op de manier waarop ik het de afgelopen maanden heb gedaan voelde meer als een ‘moetje’ dan leuk. Het is totaal onnodig en niet logisch om mezelf die druk op te leggen, vandaar deze beslissing. Eindelijk, na maanden zweven en tobben over hoe ik dit moest aanpakken.

Zoals ik al zei: loslaten betekent iets heel anders dan stoppen. De keren dat ik namelijk artikelen maak uit spontaniteit, of omdat ik trots ben op de foto’s die ik maakte, geven me namelijk wel een heleboel energie. Dan komt die drang om te delen weer naar boven. En daarom zou ik daar de constructie van mijn blog graag op baseren: spontaniteit en passie. Ik ben hoe dan ook altijd bezig met maken, op welke manier dan ook. Jullie hebben de afgelopen weken kunnen zien dat mijn liefde voor fotografie weer rustig naar boven is gedreven en dat zal een groot onderdeel zijn van wat ik hier wil delen. Ook vind ik het nog steeds leuk om gedichtjes door te plaatsen, die eerst alleen in de notities van mijn telefoon stonden. Als je een idee wilt krijgen van de constructie die ik bedoel, dan raad ik je aan om eens op Lauresque, Paper Boats of Lemon Tierres te kijken. Dat zijn namelijk drie blogs die ik fantastisch vind en precies op deze manier werken. Ze hebben geen vast schema, maar leveren wel altijd de beste kwaliteit wanneer ze iets plaatsen. Daar wil ik ook heel graag voor gaan.

In feite vraag ik aan jullie niets anders dan begrip. Ik weet dat er lezers zijn die nog steeds hoopten op de dag dat de dagelijkse artikelen terug zouden komen, maar ik kan voor nu zeggen dat dat niet gaat gebeuren. Mocht je om die reden mijn blog niet meer bezoeken, begrijp ik dat volledig. Als je het nog wel leuk vind om zo nu en dan mijn gedachtenwereld te volgen en fotografie te zien, dan kan je om de zoveel tijd mijn URL intikken, of me volgen op Bloglovin’ (dan krijg je het namelijk op je homepage te zien als ik iets heb gepost). Op deze blog zal ik niet meer standaard mijn video’s doorplaatsen of elke zondag een weekoverzicht opstellen. Maar als ik daar wel de behoefte toe voel, dan natuurlijk wel.

Het maakt me bijna emotioneel, omdat de liefde voor mijn blog nog steeds zo diep zit. Deze website is het begin geweest van alles wat zich nu in mijn leven afspeelt. Ik wil jullie daar enorm voor bedanken. Maar dit is natuurlijk geen afscheid, het is enkel een nieuw hoofdstuk dat begint. Na 7,5 jaar voelt het stiekem ook best fris om een bladzijde om te slaan.

44 reacties

 • Antwoorden Hanne 23 september 2016 om 00:30

  Ik vind het prima zo :) Als jij er gelukkig van wordt, dan wij ook!

 • Antwoorden Cb 20 september 2016 om 11:45

  Ik hoop dat er dan nog wel interessante artikelen blijven komen. Want om eerlijk te zijn vind ik je video’s meestal maar niks. Maar het is te begrijpen natuurlijk.
  Ook lijkt je content achteruit gegaan sinds die keer dat je zei dat je je erg slecht voelde. Daarna zag je ook die proefwerkvideo’s, die naar mijn mening voedselverspilling zijn, terwijl ik me kan herinneren dat je een keer op je blog zei dat je een grote hekel had aan voedselverspilling. Ook begon je op die video’s snoep te proeven met gelatine erin.
  Het spijt me heel erg als deze reactie erg gemeen lijkt te zijn, dat is namelijk niet mijn bedoeling. Maar ik wil wel een beetje kritisch zijn en ik wil je aanmoedigen om dat waar je voor stond toen je van beautyblog in lifestyleblog veranderde niet te vergeten. Soms lijkt het namelijk een beetje vergaan.

 • Antwoorden Tess 19 september 2016 om 21:22

  Hee Teske,

  Ik vind het een super goede keuze van je! Ik maak dit soort dingen ook wel eens mee, dingen doen omdat ze als een verplichting voelen terwijl dat ze eerst een leuke, spontane hobby waren. Ik heb er volle vertrouwen in dat je mooie en kwalitatieve blogposts gaat maken op de momenten dat je er zin in hebt! Enjoy

  x Tess

 • Antwoorden Laura | Victoria 19 september 2016 om 20:01

  Wat ontzettend jammer vind ik dit! Het viel inderdaad al langer op dat je prioriteit ergens anders lag. Hoewel ik het als enorm spijtig beschouw omdat je zolang een vaste waarde leek in blogland, zal ik je beslissing hoe dan ook toejuichen! Die zangcarrière staat immers te lonken en ook daar zal je je creativiteit en eigenheid volop in kwijt kunnen. Massa’s succes gewenst Teske! X

 • Antwoorden Wies | Nature of Happiness 18 september 2016 om 21:36

  Jammer dat je minder gaat bloggen, maar ik begrijp heel goed dat je alleen iets wil plaatsen als je daar ook daadwerkelijk zin in hebt. Ik vind Youtube filmpjes ontzettend leuk om te kijken, maar ik hoop dat de blogwereld er niet teveel onder gaat lijden, omdat dit ook iets heel unieks is. Daarnaast heb jij natuurlijk ook nog je muziekcarrière, wat jouw leven nog drukker maakt. Ik vind het leuk en knap dat je dit allemaal kunt combineren, de dingen die jij doet zou ik ook zo graag willen doen! Hopelijk komt dat op een dag nog, hoewel dat misschien wel een iets té optimistische droom is haha!

 • Antwoorden Anna 18 september 2016 om 20:58

  Ik vind het heel jammer, want ik volg je blog al jaren, maar ik begrijp je beslissing helemaal!

 • Antwoorden Marleen 17 september 2016 om 18:56

  Ik snap je helemaal hoor. Fijn dat er nu een last van je schouders valt! Ik ben blij dat ik gewoon kan bloggen wanneer ik er zin in heb – en dan nog leg ik mezelf soms druk op dat ik iets online moet zetten. Maar goed, dat ben ik ;-)

 • Antwoorden Roosmarijn 17 september 2016 om 16:41

  Helemaal goed toch? Het is jouw blog. Zeker jammer voor de lezers, maar jij moet doen waar je je goed bij voelt.

 • Antwoorden Anne 17 september 2016 om 16:37

  Gewoon doen waar jezelf zin in heb meid! x

 • Antwoorden Lolu 17 september 2016 om 13:43

  Naar mijn idee was het al een tijdje zoals je het nu beschrijft. Wat natuurlijk aan de ene kant jammer is, omdat er minder artikelen zijn. Maar daartegenover staan dan weer wel goede artikelen die online komen. Vooral de laatste tijd vind ik je zo mooie, en ook filosofische dingen schrijven waarvan ik dan echt denk “ja, dit is de reden waarom ik Tesk(uh)e al zolang volg, de sterke meningen, fijne schrijfstijl en vooral toffe artikelen die tenminste ergens over gaan. Ik heb namelijk niet zoveel met proefwerk (ik houd wel van dingen proeven, maar dat doe ik dan liever zelf dan dat ik ernaar kijk haha).

  Natuurlijk had ik stiekem gehoopt dat je langzaam weer meer zou gaan schrijven, maar ik zag het ook wel een beetje aankomen. Ik zal regelmatig terug blijven komen om eventjes te spieken of er een nieuw artikel staat, maar ik vind het vooral knap en goed van je dat je doet wat goed voelt en durft los te laten. (: En je nieuwe kapsel, yes. Heerlijk dat je weer meer begint te doen wat jij wil, zonder je zorgen te maken over meningen van anderen.

  Cheers x

 • Antwoorden Laurine 17 september 2016 om 11:37

  Geen schuldgevoelens, je moet doen waar jij het gelukkigst van wordt. Ik ben dol op je gedichtjes en ben blij dat ik er in de toekomst nog meer kan lezen! Hartjes!

 • Antwoorden Brechtje 16 september 2016 om 20:50

  Goed dat je de knoop hebt doorgehakt. Het zat er al een hele tijd aan te komen. Maar ik ben erg blij dat je niet echt stopt, want ik volg je blog al echt lang en zou je geschreven content erg missen!

 • Antwoorden Amy 16 september 2016 om 17:45

  Meid, niets anders dan zoveel respect! Succes en doe vooral wat je leuk vindt om te doen. Als je plezier hebt in je ‘werk’ komt de kwaliteit vanzelf.

 • Antwoorden Brenda 16 september 2016 om 17:44

  Dankje voor alles! X

 • Antwoorden Iris 16 september 2016 om 17:44

  Jaaa, dat zijn uiteindelijk toch de fijnste blogs om te lezen vind ik <3

 • Antwoorden Jayce 16 september 2016 om 13:39

  Pfff jammer hoor… Maarja, tegenwoordig zit iedereen op YouTube en zijn blogs helemaal ‘uit’, wat naar mijn mening echt zonde is, aangezien ik liever dingen lees en mooie foto’s zie dan allemaal vlogs te volgen waardoor je meteen een realitysoapachtig idee krijgt…

  Ik vind het echt jammer dat je stopt, want je schreef altijd heel goede, leuke en mooie artikelen.

  • Antwoorden Teske 16 september 2016 om 17:57

   Als je het artikel goed leest, zie je dat ik niet stop met de blog :) Ik laat de structuur gewoon los en ik plaats alleen als ik er zin en tijd voor heb :)

 • Antwoorden Anne 16 september 2016 om 12:23

  Lieve Teske,
  Jeetje wat heb ik ontzettend veel respect voor jou! Eerst met je muziek en nu dit! Je probeert te doen wat het beste voor jou is, en dat moeten veel mensen nog leren. Tijd om verder te gaan!
  Liefs,
  Anne

 • Antwoorden Aimée 16 september 2016 om 12:14

  Ik volg je al jaren! En ik merk dat ik de groei die jij doormaakt zelf ook ervaar.
  Iets anders dan dit ontzettend knap vinden en een geweldige keuze kan ik dit dan ook niet vinden.
  Natuurlijk zal ik je artikelen missen, maar zoals je zegt, ze zijn niet verdwenen.
  Je bent ontzettend wijs in het handelen en indelen van je wereldje, daar benijd ik je om!
  Good luck <3

 • Antwoorden Bernadette 16 september 2016 om 11:51

  Hee Teske. Eerlijk gezegd ben ik zelf ook blij dat je minder post, als dat betekent dat je dan meer trouw aan jezelf blijft. Als trouwe lezer voel je dat toch wel aan en ik vind het dan ook ergens wel dapper dat je daarop reflecteert en dat dan met ons deelt. Ik blijf je alsnog volgen vanwege je leuke persoonlijkheid, want dat is in de eerste instantie ook wat me tot je aantrokken heeft!

  • Antwoorden Roselien 30 september 2016 om 09:32

   Helemaal mee eens, vooral dat stuk over haar leuke persoonlijkheid.

 • Antwoorden Elexjoan 16 september 2016 om 09:50

  Lieve Teske,
  Uiteindelijk stond het allemaal al in de sterren beschreven dat je moest loslaten. Ik had net je artikel gelezen en kwam toen dit artikel gelijk erna tegen. Laat los wat klaar is of jou niet meer dient!
  Vond het ook wel een artikel voor jou, dus bij deze ?
  http://www.petrastam.nl/blog/2016/9/11/volle-maan-en-maansverduistering-16-september-2016

 • Antwoorden marleen@burgertrutjes 16 september 2016 om 09:34

  Het is jouw leven, jouw carriere en jouw beslissing toch! Ga ervoor!

 • Antwoorden Sonia 15 september 2016 om 23:10

  Ik snap het helemaal en je hoeft je echt niet te verontschuldigen, hoor! Doen wat je ECHT leuk vind is heel belangrijk. En ja, die drie blogs die je hebt genoemd zijn echt geweldig! Ik ben benieuwd met wat voor artikeltjes je komt. :)
  Liefs Sonia

 • Antwoorden BySilke 15 september 2016 om 21:16

  Ik hou van deze schrijfstijl en je hoeft je echt niet te verontschuldigen hoor! Zolang je dit plekje maar behoudt <3 Die blogs van Laura etc. zijn stuk voor stuk heel erg leuk, en je mag je inderdaad wel plaatsen in dat rijtje hoor. Ben benieuwd wat er nog op je creatieve pad komt :)

 • Antwoorden Romy 15 september 2016 om 20:47

  Mooi artikel! Lekker gelezen met het muziekje op de achtergrond ♥ Je beauty artikelen waren altijd erg leuk, maar je blog veranderd. Net als jij! Ik zie het wel wanneer er weer iets online komt :)

 • Antwoorden Maarit 15 september 2016 om 19:33

  Heey Teske,
  ten eerste wil ik zeggen dat je manier van schrijven echt super fijn vind. En daarom vind ik het natuurlijk ook wel jammer dat je minder gaat plaatsen, maar ik snap het ook wel.
  ps: je bent echt een super leuke YouTubester en ik kijk best wel tegen je op omdat je altijd lekker je eigen stijl hebt.

 • Antwoorden Marie 15 september 2016 om 18:55

  Hi Teske,

  Je schrijft dat je niet verdiend met je blog. Maar ik zie op deze pagina (om een reactie te plaatsen) 5 banners. Twee van shop a like, en sarenzo schoenen, John West vis en Opinieblad.

  • Antwoorden Teske 15 september 2016 om 23:39

   Uiteraard verdien ik daar wel een beetje mee, maar het is echt een héél klein gedeelte van mijn inkomsten.

   • Antwoorden Marie 16 september 2016 om 11:32

    Bedankt voor je reactie Teske! Ik zal toch nog op je blog blijven kijken, ik lees graag je artikelen. Hopelijk kan je als zangeres annex youtuber je brood verdienen ;) Xx

 • Antwoorden Kelly 15 september 2016 om 17:22

  Wat ontzettend mooi geschreven zeg. Zelf denk ik dat het zó belangrijk is om zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven, vooral om plezier te blijven hebben in het fotograferen en het schrijven van je posts. Super knap dat je de stap durft te zetten en er over schrijft! You can do it!

 • Antwoorden Monica 15 september 2016 om 17:08

  Hi Teske, ik wil even kwijt dat ik de manier van schrijven die je de laatste maanden aanhoudt, heel fijn vind. Ik haal er zelf een stukje herkenning en rust uit. Heel veel succes en ik kijk uit naar de ongedwongen, spontane artikelen.

  Liefs, Monica

 • Antwoorden Iris 15 september 2016 om 17:01

  Ik snap het helemaal, het zou juist gek zijn als je na 7,5 jaar nog precies hetzelfde deed als toen.

 • Antwoorden Liv 15 september 2016 om 16:50

  Lieve Teske,
  nu lees ik jouw blog al wel een aantal jaar en zijn de keren dat ik een reactie achter heb gelaten makkelijk op een hand te tellen, ik wilde toch even een reactie geven op dit artikel. Omdat ik je blog al zo lang lees heb ik meegemaakt dat je dagelijks artikelen plaatste, toen nog over beauty, later niet meer, en ook de laatste tijd minder in het algeheel. Hoewel ik het jammer vind dat ik nu niet meer iedere dag iets van je kan lezen (ik heb het eerlijk gezegd niet zo op videos) vind ik het toch heel stoer en dapper van je dat je deze keuze maakt en ben ik heel blij dat je je gevoel volgt. Je bent oprecht een van mijn favoriete personen in de hele blog/youtube wereld, al kijk ik je videos niet zo vaak meer als vroeger (echt toen je nog een jaar of 15/16/17 was).
  Heel veel succes, en heel veel liefs en hoewel ik me nu realiseer dat dit hele boekwerk dat ik hier heb getypt als een soort afscheid klinkt, ben ik alsnog heel benieuwd naar wat dit nieuwe hoofdstuk gaat brengen :)

 • Antwoorden jasmijn 15 september 2016 om 16:40

  Wat jammer, ik zal je blog erg missen. Je blog was altijd mijn momentje van ontspanning op het internet. :)
  Ik hoop dan ook van harte dat je youtube kanaal blijft?

  Zo niet, dan wens ik je alle goeds en heel veel succes met alles!

 • Antwoorden Nina 15 september 2016 om 16:16

  heyy Teske,
  ik begrijp je keuze volledig en denk ook dat het de beste is die je op dit moment kan maken!
  Bij bloggen is het heel belangrijk dat je gepassioneerd bent, blij met alles wat je post.
  Is dit niet het geval, is dat vaak terug te lezen. Doe was je leuk vind en als je blog daar (niet altijd) ondervalt, doe het gewoon niet;) Je geeft aan niet te stoppen en te focussen op wat je leuk vind en ik wil je laten weten dat ik je volledig steun! Persoonlijk houd ik niet van de content die je wilt gaan plaatsen en denk dus dat je mij hier niet vaak terug gaat zien. De kans bestaat dat er meer mensen zijn die zo denken maar laat je niet ontmoedigen door eventuele lagere kijkcijfers. Ik denk dat je blog weer helemaal je hobby is ( je gaf al aan dat je er niet meer aan verdient) en dus maakt het toch helemaal niet meer uit of iemand het ziet? :)
  Ik wilde dit toch even achter laten nu ik de keuze heb gemaakt dat je blog niet meer bij mij past, om te laten zien dat ik je wel begrijp en steun, hartjes <3

  • Antwoorden Lousaa 20 september 2016 om 21:14

   Wat een goede reactie! Ik denk er eigenlijk net zo over. Ik heb de schurft aan vlogs in het algemeen en kan dus niet zo goed naar je luisteren en kijken als je bijvoorbeeld zuchtend ineenzijgt op de keukenvloer omdat je popcorn is aangebrand. En met je muziek, fotografie en rijmpjes heb ik ook minder dan met de blogs die je vroeger maakte over beauty, stip, je kantoor, het dierproefvrije en de kippen.

   Maar hé, things change, en jij moet doen wat goed is voor jou. Dus ik zeg: goed gedaan! Het zat eraan te komen en je mag trots zijn op je beslissing: daar is moed voor nodig. Dus: veel geluk en alle goeds voor de toekomst!

 • Antwoorden Lara 15 september 2016 om 15:59

  Ik vind dit een hele dappere stap Teske! Ik snap je volledig en zal je dan ook blijven volgen via bloglovin zodat ik toch niks van je mis.

 • Antwoorden Nicole 15 september 2016 om 15:54

  Heel dapper dat je deze stap durft te zetten! En ik blijf gewoon zo af en toe je artikels lezen als ze online komen. Succes met al het andere!

 • Antwoorden Marit 15 september 2016 om 15:24

  Ik zal je wel missen hoor!
  Die mooie en zachte manier van schrijven van jou maakt me altijd zo intens gelukkig.
  In combinatie met de muziek die je er bij zet, is het voor mij altijd een momentje van tot rust komen als ik je zachte woorden op mijn beeldscherm lees. Ik denk dat ik nou al zo’n ruime 2 jaar je blog lees en in die jaren tijd heb ik heel wat verandering in de manier van schrijven en doen gemerkt. Maar altijd als er weer een nieuwe ”echte” blogpost online kwam met alleen woorden, foto’s en soms een muziekje was dat mijn moment op de dag dat ik even 100% zen werd.
  Lieve Tes,
  Je bent een fantastische meid met een geweldig talent voor schrijven, fotograferen en zingen! Ik hoop dat je door deze beslissing wat meer rust krijgt en je nog veel dromen waar gaat maken! Hopelijk tot snel hier en anders zie ik je op 4 November! <3

  X Marit

 • Antwoorden Evelien 15 september 2016 om 15:17

  Ontzettend moedig dat je deze beslissing durft te nemen Teske! Loslaten is nu eenmaal niet makkelijk. Daarom noem ik het ook altijd ‘anders vasthouden’. ;) Dat klinkt iets minder eng.

 • Antwoorden Roos | Soitsrose 15 september 2016 om 14:59

  Dit is waarschijnlijk de beste keuze zo blijft de kwaliteit van je blog tenminste wel mooi!

 • Antwoorden Lara 15 september 2016 om 14:55

  Het leven gaat ook door he, het is niet goed om in hetzelfde te blijven hangen! Goede keus Teske! En het liedje kende ik nog niet, niet helemaal mijn smaak qua zang maar prachtige tekst!

 • Antwoorden Annagreet 15 september 2016 om 14:38

  Knap dat je de beslissing durft te maken! Succes met alle andere dingen

 • Reageer