Persoonlijkheid testjes

1 maart 2016

Als er iets is wat ik leuk vind om te doen, dan zijn het persoonlijkheidstests! Het kan van heel simpel en nutteloos (Buzzfeed quizzen waarin ik erachter kom op welke Disneyprinses ik het meeste lijk), naar testjes die je echt doorgronden en waar je wat aan kan hebben. Ik heb voor de liefhebbers een paar van mijn favorieten op een rij gezet.

16 Personalities

Deze test gaat er vanuit dat er 16 verschillende persoonlijkheidstypes zijn, die weer onderverdeeld zijn in vier categorieën: de analisten, diplomaten, sentimentelen en ontdekkers. Ze hebben een heel systeem met letters die dan weer bij bepaalde eigenschappen horen en zo worden die letters samengebracht wanneer je deze test maakt. Ik weet niet precies wat hier voor studie of wat voor mensen erachter zitten, maar hij is wel super populair. Hij is wel in het Engels, dus dat je dat weet!

Mijn uitslag bij deze test is Mediator: INFP. Vond ik best verrassend, want ik dacht dat ik in de ‘ontdekkers’ categorie zou zitten. Niet dus! Dit is wat ze zeggen over mijn persoonlijkheid:

De mediator is een dromer en een idealist: iemand die altijd het goede zoekt in iets of iemand. Hoewel ze van de buitenkant soms kalm, verlegen of teruggetrokken lijken, zitten ze vol energie en passie als je ze beter leert kennen. Slechts 4% van de populatie heeft deze uitslag, waardoor de mediator soms niet begrepen wordt.

De sterke punten van een mediator zijn dat ze idealistisch zijn, dat ze altijd naar harmonie zoeken, dat ze ruimdenkend en flexibel zijn en hun creativiteit. Ook het is idealisme een zwak punt, omdat ze daardoor vaak teleurgesteld zullen worden door wat er niet goed gaat in de wereld. Ook zijn ze niet zo praktisch, nemen ze kritiek persoonlijk op en zijn ze moeilijk om te leren kennen.

Op de site kan je echt nog véél meer informatie krijgen over je persoonlijkheidstype, van hoe je bent in een relatie tot hoe je zult zijn als een ouder. Heel bizar dat er zoveel klopt! Ik vind niet alles kloppen in mijn uitslag, bijvoorbeeld hoe idealistisch ik ben. Natuurlijk heb ik dingen die ik graag veranderd zou zien in de wereld (bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn), maar ik ben over het algemeen (denk ik) ook wel vrij realistisch. Veel andere dingen vind ik wel bij me passen. Bijzonder hoor! Dit is mijn favoriet van alle testjes in deze blogpost.

Enneagram test

In deze test kan je zien welke van de negen persoonlijkheidstypes jij bent, variërend van waarnemer tot succesvolle werker. Bij elk type persoonlijkheid horen positieve en negatieve eigenschappen en manieren waarop jij door het leven gaat. Ook staan alle persoonlijkheden weer in verbinding met elkaar en kan je bepaalde eigenschappen van andere types overnemen. Het is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar het is in ieder geval wel super interessant. Als je je uitslag hebt, kan je hier meer lezen over jouw enneagram type.

Mijn uitslag bij deze test was type 4: Romanticus/individualist. Dit is wat de Wikipedia pagina erover zegt:

De ‘individualist’ wil graag anders zijn dan de rest, aan de ene kant is hij jaloers op het gewone en normale leven, maar aan de andere kant verafschuwt hij dit, hij wil opvallen in zijn apartheid, maar kan er ook van genieten om lekker in zijn eigen wereldje te zitten.

Hebben een sterke behoefte om met hun gevoelens in contact te komen en om begrepen te worden, om te zoeken naar de zin van het leven en geen doorsnee-mens te zijn. Hebben sterke behoefte om zich te uiten en willen graag origineel overkomen.

Positieve eigenschappen:
– warm, creatief, expressief, verfijnd en anderen tot steun

Negatieve eigenschappen:
– depressief, verlegen, moralistisch, koppig en teruggetrokken

Het is echt bizar hoe erg de uitslag overeenkomt met hoe ik ben. Ik heb inderdaad altijd al het verlangen gehad om net ietsje anders te zijn dan ‘de rest’, wat vaak natuurlijk onzin is (want met jou vele anderen), maar wat wel aan me blijft trekken. De afkeer om met de massa mee te gaan. Daarbij ben ik inderdaad ook enorm een gevoelsmens en luister ik daar ook enorm naar. Ik herken me letterlijk in elke eigenschap, zowel positief als negatief. Van tijd tot tijd kan ik erg neerslachtig zijn en ik ben in veel situaties graag alleen, maar aan de andere kant ben ik wel vaak degene waar mensen naartoe komen om te praten over problemen (steun dus) en wil ik het iedereen altijd naar hun zin maken.

Big Five

Er zijn natuurlijk ontelbare studies en onderzoeken gedaan naar persoonlijkheden en dit is weer een andere theorie: eentje waarbij iedereen onderverdeeld kan worden in vijf persoonlijkheidstypes. Deze test wordt ook veel gebruikt bij sollicitaties en psychologen. Ik was benieuwd! Je krijgt hier niet per se een uitslag waarbij je een bepaald type bent, maar je scoort hoog of laag op bepaalde onderdelen. Mijn uitslag was de volgende:

Je scoort hoog op openheid: dit betekent dat je doorgaans openstaat voor nieuwe ervaringen.
Je scoort laag op ordelijkheid: je hebt waarschijnlijk een rommelig bureau!
Je scoort laag op extraversie: je hebt de neiging je afzijdig te houden bij sociale situaties.
Je scoort gemiddeld op vriendelijkheid: je bent niet extreem vergevingsgezind, maar wel weinig geïrriteerd.
Je scoort gemiddeld op neuroticisme: je bent geneigd zenuwachtig of angstig te worden.

Heel grappig, want deze uitslag is weer compleet anders dan de andere testen. Hij is een stuk simpeler en voor mij voelt ‘ie dan ook alsof ik er wat minder aan heb. Maar als je geen zin hebt om hele lappen tekst te lezen, dan is deze test wel weer makkelijk. Het zijn in feite vijf belangrijke eigenschappen waar je op getest wordt, dus je weet in grote lijnen wat je moet weten over jezelf.

Jouw drijfveren

In deze was ik ook wel geïnteresseerd, van Psychologie Magazine. Het is een test waarbij je erachter komt wat jouw drijfveren zijn. Wat zit er achter jouw daden? Nieuwsgierigheid, rust, relaties of macht? Hij is wat minder gericht op je hele persoonlijkheid, maar puur waarom je dingen doet. Ik scoorde hoog op macht én op idealisme. Wat een grappige samenstelling, ik vind die twee namelijk helemaal niet bij elkaar horen. Dit is wat de test zegt over hoogscoorders in mijn categorieën:

Hoogscoorders op macht voelen de behoefte om hun stempel te drukken, om invloed uit te oefenen en hun eigen richting te bepalen. Als ze genoeg sociale vaardigheden hebben, kunnen ze mensen op een prettige manier beïnvloeden; zo niet, dan kunnen ze erg dominant worden. De hoge behoefte aan macht stimuleert mensen om uitdagingen aan te gaan en uit te blinken. Ze nemen graag de leiding, ook in gesprekken.

Hoogscoorders op idealisme zijn er veel mee bezig een sociaal rechtvaardige wereld voor anderen te creëren. Ze zetten zich meer dan gemiddeld in voor hun medemens.

Zo grappig! Ik kan me in beide wel een beetje vinden, hoewel ik het woord ‘macht’ wel een beetje naar vind. Ik denk dat dat meer wijst op dat ik graag mijn eigen ding doe, in plaats van de rest te volgen. Het is helemaal niet zo dat ik anderen graag wil beïnvloeden, maar ik houd wel weer van uitdagingen. Qua idealisme denk ik dat het ook wel klopt, hoewel ik in werkelijkheid waarschijnlijk nog te weinig doe met goede doelen en andere mensen, hoor.

Wat zeggen de plaatjes over je?

En dan tot slot nog een wat lichtere test, met minder vragen! Namelijk eentje waarbij je plaatjes moet kiezen die dan wat zullen zeggen over je persoonlijkheid. Bij testjes met maar een stuk of 10 vragen denk ik altijd: ‘Hoe kan deze uitslag ooit accuraat zijn?’, maar ach: het is hoe dan ook leuk. Eigenlijk zijn tests met plaatjes mijn favoriet. Deze vond ik ook leuk!

Mijn uitslag: artistieke avonturier. Je bent heel artistiek en hunkert naar avontuur. Je plaats anderen voor jezelf, maar je moet jezelf er ook aan herinneren dat het goed is om aan jezelf te denken. Je houdt van de natuur en dieren en bent graag buiten. Je kan ook best pittig zijn, maar alleen bij mensen die het verdienen. Je vertrouwt niet makkelijk mensen, omdat je in het verleden vaak gekwetst bent. Je hebt een goed gevoel voor humor!

Zo zo, een hele positieve uitslag! Ik vind hem leuk, maar hij is natuurlijk ook wel vrij algemeen. Eigenlijk klopt alles wel, behalve dat ik tegenwoordig ook vaak voor mezelf kies, in plaats van voor een ander. Maar ik ben wel altijd geneigd om voor een ander te denken. Deze neem ik ietsje minder serieus dan de rest, maar hij was alsnog grappig om te doen.

Wat vind jij van dit soort persoonlijkheidstestjes? Vind je ze leuk? Heb je nog goede tips? En post ook vooral jouw eigen uitslagen in de comments!

44 reacties

 • Antwoorden Nathalie | WantForWellness.com 5 maart 2016 om 12:17

  De eerste test vind ik ook altijd erg interessant, en kan zoals andere commenters al zeiden ontzettend uitgebreid worden. Het is mijn favoriete persoonlijkheidstest en ik wil er binnenkort op mijn blog ook wat aandacht aan besteden!

 • Antwoorden Maartje 4 maart 2016 om 21:14

  Ik houd ook heel erg van testjes! Vooral de 16 persoonlijkheden test klopte heel erg!
  Ik ben ook een INFP-T ookal is maar 4% een “mediator”.
  Erg leuk artikel!

 • Antwoorden Judith 4 maart 2016 om 19:25

  Wat een leuke testjes! Hoewel ik voor sommige nog eens de tijd moet nemen, heb ik de laatste wel gedaan: “You’re a kind hearted, genuine human being. People look at you and see that you shine greatness. Your humble attitude makes everyone love you even more. You treat others the way you would want to be treated. You have love for all living things. You do for others as much as you can. You’re friendly, and loyal. There needs to be more people like you in the cruel world.” Dit artikel zal ik zeker even onthouden en hier later nog eens terugkomen. :)

 • Antwoorden Vera 3 maart 2016 om 15:23

  Ik heb op mijn studie (psychologie) ook een vak over persoonlijkheid gehad, heel interessant!
  Wij hadden het inderdaad voornamelijk over de Big Five en ook over HEXACO, daar is er nog een 6e dimensie bij. Ik heb dit ook over iemand anders moeten invullen, maar dat is nog knap lastig haha. En als je daarover leert ga je ook bij jezelf nadenken wat voor persoonlijkheid jij dan hebt. Ik heb er wel wat over mezelf geleerd denk ik, bijvoorbeeld dat ik introverter ben dan ik altijd van mezelf dacht.

 • Antwoorden Malou 3 maart 2016 om 11:17

  Wauw die 16 persoonlijkheden test klopt echt goed =]

 • Antwoorden Henrike 2 maart 2016 om 19:21

  Love for buzzfeed testjes :)

 • Antwoorden Kelsey 2 maart 2016 om 18:52

  Ik heb de eerste ook geprobeerd en ik herken mijzelf echt heel erg in de resultaten. Super grappig, haha. Ik heb de INFJ-A “The Advocate”. Meestal passen mijn eigenschappen moeilijk tussen die standaard testen, maar deze was echt heel herkenbaar :)

 • Antwoorden Elsbet | La Vie Pure 2 maart 2016 om 13:16

  Erg interessant om eens te doen! Thanks for sharing!

 • Antwoorden Susan 2 maart 2016 om 11:35

  Haha ik vind dit ook altijd heel leuk om te doen, of er nou iets uitkomt waarvan ik denk JA! of NEE! blijft toch altijd leuk!

  Liefs,
  susan

 • Antwoorden Willemijn 2 maart 2016 om 11:19

  Hihi, wat grappig. Ik hou ook zo van persoonlijkheidstestjes. Die van brightside.me zijn favoriet. Tip dus!

 • Antwoorden Laura - Dagelijkse hap 2 maart 2016 om 10:01

  Wat een grappige test! Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om zoiets in te vullen :D

 • Antwoorden Robin 2 maart 2016 om 09:14

  Leuk artikel! Het zou wel fijn zijn geweest als je ook de links naar de personlijkheidtests erbij had gezet. Sommige kon ik namelijk moeilijk vinden via google.

  • Antwoorden Teske 2 maart 2016 om 11:31

   Als je op de titels klikt, ga je naar de testjes toe :)

 • Antwoorden Larissa 2 maart 2016 om 09:07

  Wat een grappige testjes! Ik vind het ook altijd leuk om dit soort testjes in te vullen, ongeacht of de uitslag aansluit bij wat klopt. Heel tof!

 • Antwoorden Laura | Victoria 1 maart 2016 om 20:50

  Persoonlijk vind ik zo’n testjes wel fijn om te lezen en mezelf in terug te vinden maar funny fact: ze geven allemaal andere uitslagen bij mij. Daarom weet ik dat ik dit soort ‘wijsheden’ niet moet vertrouwen. Hoewel ik het niet kan laten om ze toch telkens te maken..

 • Antwoorden Britt • Annebrittures 1 maart 2016 om 19:58

  De Enneagram test heb ik ooit al eens gedaan, als ik ooit eens wat tijd heb ga ik ze allemaal eens doen. Zulke dingen zijn echt super interessant, helemaal perfect om wat meer over jezelf te weten te komen en jezelf beter te leren begrijpen. Het is ook net zo dat je leert wat je negatieve kantjes een beetje zijn en zo kan je er ook weer aan werken. ( :

 • Antwoorden Sophie 1 maart 2016 om 19:47

  Persoonlijkheidstestjes zijn uitermate verslavend rond een uur of elf, als ik net ná het studeren eindelijk in m’n dekbed ben gerold, m’n Facebooktijdlijn check (en in m’n hoofd hou, waar mijn generatie over 9942 jaar strandt) en een stuk of honderd uitslagen van mijn gepensioneerde tantes ontvang. Na hun positieve bijschrift die een gezonde dosis hallelujah met zich meebrengt, duik ik ook in zo’n quiz gerelateerd ‘ontdek jezelf’-verhaal. Alleen zo jammer, dat je ‘m éérst moet delen op je eigen profiel. Dan weet iedereen dat jij een artistieke avonturier bent en afkeek bij je vijftigplus-aanhang.

 • Antwoorden Esther 1 maart 2016 om 19:41

  Bij de eerste personality test kwam bij mij ook INFP uit en klopt voor mijn gevoel ook echt goed. Al ben ik voor 98% introvert en voor 2% extrovert. Altijd leuk om zo’n testjes te doen om te kijken of het overeen komt of niet.

 • Antwoorden Marieke 1 maart 2016 om 18:57

  Zo leuk om te zien dat je hier ook mee bezig bent! Mocht je je willen verdiepen in de theorie, over met name MBTI en Enneagram is nog veel meer te vinden. Zo zijn er bij MBTI de cognitive functions, die terug grijpen op de originele theorie van Jung (echt heel interessant, maar het kan een beetje lastig zijn om er in te komen en om ze te begrijpen) en bij de Enneagram wings, tritypes en instinctual variants. Zo kom je er achter dat de testen lang niet altijd kloppen en kun je nog meer inzicht in jezelf krijgen. Groetjes van een INTJ 5w6

 • Antwoorden Evelien 1 maart 2016 om 18:02

  Vind dit soort dingen altijd heel leuk en heb dan ook meteen die eerste test gedaan. Uitslag: entertainer. Precies zoals ik mezelf altijd omschrijf! Echt heel leuk :)

 • Antwoorden Lotte 1 maart 2016 om 17:57

  oh superleuk ik vind die testen ook altijd leuk om te doen!
  XxLottuh

 • Antwoorden Iris 1 maart 2016 om 17:29

  Bedankt voor het delen! Ik ben ook helemaal gek op zulke testjes.

 • Antwoorden Miranda 1 maart 2016 om 17:03

  Wow, ik heb nog nooit zo’n interessante kloppende uitslag gehad als met de 16 personalities. Ik ben INFJ-T :) Kennelijk heeft maar 1% van de bevolking dat, geen wonder dat ik me af en toe zo in de war voel haha

 • Antwoorden Marrit 1 maart 2016 om 15:46

  Die “16 personalities test” is gemaakt op basis van de MBTI: de Myers-Briggs type indicator, ontwikkeld door de psychologe Katherine Briggs en haar dochter Isabel Myers midden vorige eeuw. Hun manier van persoonlijkheidstypes indelen is weer gebaseerd op archetypes van Carl Jung die zij zelf verder uit hebben gewerkt. Achter de MBTI zit echt behoorlijk wat theorie en studie, dat als je dat interessant vindt zou ik het zeker een keer opzoeken!
  (Ik ben zelf trouwens ook een INFP ;-)

 • Antwoorden Irma 1 maart 2016 om 15:36

  Ohyeah, hier kan ik me ook echt tijden mee vermaken! Ik ben de Humble Hearted, haha!

 • Antwoorden Sabine 1 maart 2016 om 15:23

  Toffe testjes! Leuk om te lezen ook. Ik ga er ook een paar doen! :D

 • Antwoorden Demi 1 maart 2016 om 14:03

  Leuk artikel! Ik heb zulke testjes ook vaak gedaan voor m’n opleiding, altijd leuk om je uitslag te zien.

 • Antwoorden Fleur Sophia 1 maart 2016 om 12:45

  Wat ontzettend leuk dat je dit met ons deelt! Ik heb zelf ooit op school de kleuren test moeten doen en die klopte echt helemaal!

 • Antwoorden Naomi 1 maart 2016 om 12:44

  16 personalities is heel leuk en klopt ook heel goed. Ze hadden laatst een nieuwe test!

  x

 • Antwoorden Nicole 1 maart 2016 om 11:46

  Leuk artikel. Ik vind het ook altijd heel erg leuk om dit soort testjes te doen!

 • Antwoorden Rebecca 1 maart 2016 om 11:37

  Ik ben ook dol op dit soort tests! Ik geloof niet in heel veel van dit soort dingen. Ik ben daar toch iets te nuchter voor, maar het blijft geinig. De Big Five heb ik ook met mijn studie gehad, heel interessant! Bij de 16 personalities test kwam bij mij ook INFP uit, maar ik heb iets extremere scores.

 • Antwoorden Melisa 1 maart 2016 om 11:36

  Die testjes zijn inderdaad leuk! Ik heb wel eens gehad dat ik mezelf er totaal niet in herkende, dan vind ik het minder leuk, haha.

 • Antwoorden Personality Tests | Marit Maria 1 maart 2016 om 10:29

  […] zag vanmorgen dit artikel van Teske online staan, waar ze verschillende persoonlijkheidstesten had gedaan. Het leek […]

 • Antwoorden Amy 1 maart 2016 om 10:29

  Heel leuk, deze testen. Ik heb op mijn werk vorig jaar een uitgebreide test moeten doen en dat was erg leuk om eens in kaart te brengen. Persoonlijk vind ik de Disney prinsessen testjes ook wel heel tof ;-) Maar van bovenstaande testen spreekt 16 personalities mij het meeste aan, dus die ga ik eens doen :-D

 • Antwoorden Marit 1 maart 2016 om 09:45

  Wat een leuk artikel! Ben direct zelf ook de tests gaan doen! :)

 • Antwoorden Kelly 1 maart 2016 om 09:33

  Dit soort testjes zijn zo tof! Ook al blijft de uitslag vaak vrij vaag en valt die vrij te interpreteren. Het is toch leuk om te kijken of het een beetje klopt :)

 • Antwoorden Lindsey Beljaars 1 maart 2016 om 09:32

  Wat een leuke testjes! Uitkomsten zijn ergens toch altijd weer verrassend, hihi!

 • Antwoorden chantal 1 maart 2016 om 09:28

  Ik heb de eerste test gedaan en wat er uit kwam klopte precies. Wat je zegt bij die testen, best wel bizar. Ik ben trouwens ook dol op die buzzfeed testjes

 • Antwoorden Kirsty 1 maart 2016 om 09:07

  Leuke testjes! Van die eerste heb ik er al vaker wat gedaan, daar komt bij mij altijd ENFJ uit. De andere tests heb ik nu ook gedaan, maar die kloppen bij mij niet echt haha.

 • Antwoorden Deisy 1 maart 2016 om 08:20

  Heel leuk om deze testjes zo bij elkaar te zien zeg (en ook de uitslag). De eerste heb ik ooit een keer gedaan en volgens mij kwam er toen uit dat ik entertainer was. Dit klopt wel voor een gedeelte, vooral dat ik graag anderen wil helpen om te schitteren haha: ik hoef zelf niet zo nodig altijd in de belangstelling te staan alleen haha! Maar wel heel leuk: ik ga snel even naar die andere testjes kijken.

 • Antwoorden Janneke 1 maart 2016 om 07:43

  Leuke blogpost! Ik ben een DEFENDER, type ISFJ-T. En inderdaad alles wat hier uitkomt, klopt zo goed met de werkelijkheid! Verlegen, perfectionistisch, gevoelig.

 • Antwoorden Sandra 1 maart 2016 om 07:39

  Wat een leuk testje! Erg leuk en uitgebreid artikel :)

 • Antwoorden Emma 1 maart 2016 om 07:27

  Ik vind dit ook heel erg leuk om te doen! Ik houd onwijs van die testjes, heel geinig!

 • Antwoorden Anniek 1 maart 2016 om 07:04

  Zo grappig dit! Ik heb zelf bij het vak godsdienst op school ook ooit zo’n testje moeten doen. Die allereerste, die met de 5 letters. Heel grappig inderdaad om dan op bepaalde inzichten te komen, echt leuk!

 • Reageer