• goud •

25 augustus 2016

Het laatste uur zonlicht van de dag wordt ook wel het gouden uur genoemd. Zo’n gouden uur heb je ook ’s ochtends als de zon op komt, maar dan slaap ik altijd nog, dus de keren dat ik dat uur mee heb gemaakt kan ik waarschijnlijk op een hand tellen. Alles ziet er net wat mooier uit op dat uur en krijgt een warme, gouden uitstraling. Een ideaal uur voor selfies, maar ook een ideaal uur als je de wereld op z’n mooist wil fotograferen.


Gabriel Rios – Gold

het gouden uur
omringt ons
met haar rijke kleur
en het gevoel van luxe

eventjes een miljonair
oneindige welvaart
totdat het donker komt
en ieders’ glans
vervaagt

Toen ik deze foto’s maakte bedacht ik dat dit gouden uur best wel bijzonder was. Het zit zo dicht bij de nacht, waar alles grauw en grijs voelt. Een complete tegenstelling als je de twee naast elkaar zet, terwijl ze elkaar praktisch aanraken. Het gouden uur geeft een gevoel van rijkdom. En dan natuurlijk niet de rijkdom die je hebt wanneer je bankrekening overloopt.

Ik denk dat ik wel iemand ben die van de kleine dingetjes geniet, maar ik ben niet iemand die elke dag stilstaat bij hoe dankbaar ze is. Hoewel ik dat trouwens heel erg benijd, als je dat kan. Ik denk dat dankbaarheid een thema is in mijn leven waar ik af en toe even aan herinnerd moet worden, maar dat het feit dat ik het vergeet er ook wel eens voor zorgt dat ik extra hard werk voor wat ik wil bereiken. Want als ik me niet dankbaar of rijk voel, dan streef ik dus nog naar meer en beter. Dat is een eigenschap van mezelf die ik niet altijd even leuk vind en die zelfs voor veel stress en frustratie zorgt, maar zoals elke eigenschap brengt hij ook zeker voordelen mee.

Maar als we er even vanuit gaan dat ik wel  op m’n wolkje zit en me dankbaar voel. Wanneer voel ik me dan rijk?

Ik voel me rijk als ik thuis kom en mijn ouders allebei gezond en wel een kus kan geven. Dat klinkt natuurlijk heel cliché, maar ik denk oprecht dat dit een van de dingen is die ik het meest koester op dit moment in mijn leven. Mijn ouders zijn samen, ze zijn in goede gezondheid en voor hoe ver ik weet zijn ze ook gelukkig met hun leven. Morgen word ik 21 jaar en dan zijn al hun kinderen officieel volwassen (of ja, vanaf je 18e ben je volwassen, vanaf je 21e ‘onafhankelijk’). Ik vind dat zó bijzonder en als ik thuis kom in ons kleine dorpje voel ik me zo blij dat ze lekker met z’n tweetjes daar wonen op zo’n fijne plek tussen de weilanden. Hetzelfde geldt trouwens voor het feit dat de rest van mijn gezin gezond is en dat ik iedereen dichtbij heb.

Ik voel me rijk als ik ’s ochtends wakker word en Mert nog naast me ligt te slapen, omdat ik zo blij ben met hem in mijn leven. Hij is mijn steun en toeverlaat in zoveel situaties en ik kan met vrijwel niemand zo fijn praten over allerlei onderwerpen. Een van mijn grootste dromen op het moment is samen super grijs en rimpelig worden met hem. Ik kan me eigenlijk ook niets anders voorstellen. Eind dit jaar zijn we vijf jaar samen en dat is al zo ongelofelijk snel gegaan.

Ik voel me rijk als ik bij ons thuis of op ons kantoor uit het raam kijk en even besef waar ik ben elke dag. Toen ik dertien was dacht ik niet ooit in Amsterdam te wonen en ik dacht zéker niet dat ik daar een mooi kantoor zou hebben. In feite kan je op elke plek leven en werken, maar Amsterdam voelt voor mij als een hele bijzondere stad. Zeker omdat ik uit zo’n dorpje kom, is het extra speciaal dat ik nu op een plek woon waar mensen een vakantie naartoe boeken. Een plek met oneindige mogelijkheden en indrukken, waar ik nooit (op) ben uitgekeken.

En tot slot voel ik me rijk, omdat ik op dit moment elke dag op sta en weet dat ik iets ga doen waar ik blij van word. Dat is een ongelofelijk grote luxe en daar ben ik me zeker van bewust, vandaar dat het woordje ‘rijk’ hierbij absoluut van toepassing is. Ik heb dit gevoel des te meer gekregen toen ik met muziek bezig ging en misschien komt dat wel, doordat het een grote investering is geweest (qua tijd en geld) en ik nog steeds elke dag zeker weet dat ik dit wil doen. Wanneer je aan iets nieuws begint kan dat best wel spannend zijn, zeker als je nog niet weet hoe de toekomst gaat lopen, maar dat gevoel van die rijkdom liegt niet.

Wanneer voel jij je rijk?

29 reacties

 • Antwoorden Lore 1 september 2016 om 11:59

  Deze post doet me denken aan het liedje ‘Goud’ van Bazart (een opkomende Belgische band), lijkt me wat voor jou!

 • Antwoorden Celine 28 augustus 2016 om 15:52

  Wat een mooie blog! Het gouden uur is echt mijn favoriete momentje van de dag en zou ik vaker even naar buiten moeten lopen om te benutten.. maar goed! Eens, rijkdom is wakker worden naast diegene van wie je houdt. Zo fijn!
  Gefeliciteerd nog! Hoop dat je een top dag bent gehad :-)

 • Antwoorden Susan 28 augustus 2016 om 07:03

  Mooi artikel Teske!

 • Antwoorden Lola 27 augustus 2016 om 14:02

  GEFELICITEERD!!! Lieve Teske je bent nu officieel afhankelijk ( OMG ). Een prachtig
  Lijstje dit ik baande me gelijk in een gevoel van warmte. Dat Mert en jij al 5 jaar samen zijn wat gaat de tijd toch snel. Liefs lola

 • Antwoorden Evelien 27 augustus 2016 om 08:41

  Het Gouden uur heb ik een aantal keer mee mogen maken nu ik ’s ochtends zo vroeg naar CosmoGIRL! ging. Zo ontzettend mooi! En dan inderdaad subtiel selfies proberen te maken ;-) Lief en mooi lijstje met redenen om je rijk te voelen heb je gemaakt.

 • Antwoorden Nadieh 26 augustus 2016 om 22:47

  Ik voel me rijk als ik zoals elke dag achter mijn keyboard een mooi nummer speel dan heb ik het gevoel dat ik droom

 • Antwoorden Lolu 26 augustus 2016 om 21:37

  Mooi geschreven, die muziek erbij maakte het helemaal af (:

  Gefeliciteerd met je verjaardag <3 Hopelijk was het een mooie dag

 • Antwoorden Marleen 26 augustus 2016 om 14:34

  Ten eerste: gefeliciteerd! En ten tweede: mooie foto’s, mooi artikel en mooi gedicht! Ik voel me rijk als ik besef dat ik kan doen wat ik wil doen en dat mijn toekomst geheel in mijn eigen handen heb.

 • Antwoorden Catherine 26 augustus 2016 om 14:19

  Wat een prachtig stukje Teske. Gefeliciteerd met je verjaardag :) 21 is echt een mooie leeftijd! toevallig word ik morgen zelf 20 en dat voelt zo gek. Die tienerjaren echt uit zijn, zeg maar. Ik ben ook zo onder de indruk van de foto’s die je maakt de laatste tijd en de stijl die je gevonden hebt. Heel eigen en ik word er rustig van.

 • Antwoorden Laura | Victoria 26 augustus 2016 om 13:29

  Ik wil even zeggen dat ik je nieuwe stijl/manier van artikeltjes delen enorm aangenaam vind! Die inspirerende stukjes laten me steeds terugkomen naar je blog, het voelt als een plaats waar iedereen vrij staat zijn/haar mening te verkondigen rondom de thema’s die je aanhaalt. Hoe je dit dan ook weet te versterken met fotomateriaal, werkt geheel ideaal. Iets om trots op te zijn én vooral verder te blijven maken :)
  Ik ervaar rijkdom, de rijkdom die jij hier aanbrengt, wanneer ik intens geniet van iets. Dat kunnen bepaalde fenomenen zijn, zoals het spotten van een regenboog of een vlinder op mijn hand. Ook wanneer het schrijfproces vlot gaat of ik spontaan een reeks ideetjes krijg, voel ik me ‘rijk’. Ik associeer het met wanneer ik mezelf kan ontplooien en nieuwe ervaringen opdoe. Innerlijke rijkdom staat voor mij gelijk aan iets winnen, ontdekken en ervaren. Ik hoop dat iemand begrijpt wat ik bedoel want het klinkt nogal warrig, neem ik aan. X

 • Antwoorden Milou 26 augustus 2016 om 13:21

  Wauw, wat mooi beschreven. Ik krijg een warm en gelukkig gevoel vanbinnen. Ik denk dat we hier vaak niet bij stilstaan, bij wat er wél is. Inspirerend en motiverend!

 • Antwoorden Laurine 26 augustus 2016 om 12:42

  Heel mooi artikeltje Teske, heel inspirerend! Belangrijk om over na te denken, ik hoop voor jou mogen die rijkdommen nog lang blijven duren. :)

 • Antwoorden Sonja 26 augustus 2016 om 12:36

  Heel mooi en ik word hier gewoon helemaal gelukkig van <3 Ik kan ook echt zo stilstaan bij al die mooie, fijne dingen in mijn leven en me dan zó gezegend voelen!

  Van harte gefeliciteerd trouwens! Hoop dat je een mooie dag hebt:)

 • Antwoorden Elena 26 augustus 2016 om 11:52

  Ik ben ook graag buiten tijdens het gouden uur. Niet persé om foto’s te maken, maar gewoon om even rustig te worden en te genieten van het moment.

 • Antwoorden Samantha K. 26 augustus 2016 om 11:02

  Toen ik dit las, zag ik het gouden uur ’s ochtends. Ik was van plan ook een artikel te schrijven voor mijn blog. En zo toevallig dat jij erover schrijft! Het geeft me de motivatie om de wereld in een andere sfeer te zien en ook nog vroeg op te staan!
  Liefs Samantha

 • Antwoorden Veerle 26 augustus 2016 om 09:12

  Heel fijn om dit bij mijn ontbijt te lezen en de dag mooi te beginnen. Dit is waarom ik jouw blog zo graag lees Teske <3

  • Antwoorden Veerle 26 augustus 2016 om 13:34

   Oh en voor ik het vergeet, van harte gefeliciteerd! Geniet van deze mooie dag :)

 • Antwoorden Marit 25 augustus 2016 om 23:53

  Wauw eehm…
  Ja wat zal ik zeggen…
  Hoe prachtig is dit❤️
  Je bent zo’n mooi persoon waar ik zo veel inspiratie uit haal? Thanx voor dat?? Ik voel me rijk als ik bij m’n vrienden ben

 • Antwoorden Tessa 25 augustus 2016 om 22:51

  Prachtig!

 • Antwoorden Tess 25 augustus 2016 om 21:58

  Mooi geschreven weer :)

 • Antwoorden Sophie 25 augustus 2016 om 19:56

  Goud licht is prachtig. Prachtig is zo’n woord dat in figuurlijke zin rond een sieraad zweeft, er omheen danst en beschermt tegen kwade bedoelingen. Goud licht is ook zoiets; het is mooi en kwetsbaar- veranderlijk, maar niet te verstoten. Nu ik dit typ, schijnen de lange armen van de zon naar binnen en dat geeft rust. De bladeren van de grote rozenstruik worden verpletterende silhouetten en bewegen over het beige behang in de studeerkamer. Ik ben rijk als ik de juiste woorden weet, maar het verdere gevoel over kan laten aan ieders eigen interpretatie (en verder is ’n kamer met uitzicht op de gracht ook niet verkeerd- lang leve DUO!).

 • Antwoorden Ilse 25 augustus 2016 om 19:55

  Mooi, he, dat gouden uur! Ik voel me rijk als ik bij mensen ben waarbij ik me goed voel en die om me geven.

 • Antwoorden Ella 25 augustus 2016 om 19:45

  Wauw Tes! Wat prachtig geschreven! Ik voel me rijk als ik bedenk hoe heerlijk het leven is als ik net wakker geworden ben?

 • Antwoorden Elise 25 augustus 2016 om 17:52

  Mooi verhaal Teske en mooie foto’s hartjes❤

 • Antwoorden Evelyne 25 augustus 2016 om 17:40

  Ik vind het gouden uur het prachtigs van de dag. Maar helaas moet er ook gewerkt worden, dus dat vastleggen is een unicum.
  Ik voel mij rijk als ik mijn vrienden rond mij heb. Vrienden die lachen, plezier maken, maar vooral naar je luisteren als ’t nodig is.

 • Antwoorden Mariëlle | Me-licious 25 augustus 2016 om 16:47

  Super mooi om daar over na te denken. Ik voel me ook rijk, niet omdat ik elke dag kan doen wat ik leuk vind, maar wel omdat ik gezond ben. Twee lieve ouders heb een man die goed voor me zorgt! What else to wish for?

 • Antwoorden BySilke 25 augustus 2016 om 16:40

  Het gouden uur is echt iets prachtigs om vast te leggen, zeker omdat je weet dat je niet veel tijd hebt om alles vast te leggen voor het donker wordt. Mooi lijstje vol leuke rijkdommen, hopelijk mag je die nog heeel lang zo houden :) liefs!

 • Antwoorden Black Moon 25 augustus 2016 om 16:18

  allereerst: mooie post! maar, ik vind de nacht niet grauw en grijs. het is een sterrenhemel met, zoals jij het wilt noemen, rijkdom. ik voel me meer thuis als ik ’s nachts van mn tentje naar de wc loop op vakantie, dan als ik op diezelfde vakantie op het strand lig te bakken. en ook al is het soms bewolkt, de sterren zijn er altijd, net zoals de zon er altijd is.

  dankjewel! ik krijg inspiratie van jouw posts :)

 • Antwoorden Iris 25 augustus 2016 om 15:39

  Ik fiets altijd tijdens het gouden uur naar huis van mijn werk als ik ’s avonds moet werken, inderdaad heel mooi. Het zal jammer zijn als dit moment richting de winter veel vroeger valt, als ik nog niet op de fiets zit.

 • Reageer