• zen is wat ik ben •

29 juli 2016

Ontspannen. Dat klinkt simpel, hè. Ik dacht ook eigenlijk altijd dat ik dat heel simpel vond, maar dit jaar ben ik erachter gekomen dat ik eigenlijk heel slecht ben in ontspannen. Het is ook zo’n gek principe, want wanneer ben je eigenlijk ontspannen? En wanneer ben je jezelf enkel aan het afleiden van alle dagelijkse verantwoordelijkheden met een serie of een boek? Maakt het uit? Het is nog steeds een vraagteken voor mij, maar wel iets wat ik aan het leren ben.


Maria Mena – I’m On Your Side

Ik heb me regelmatig afgevraagd, waarom ik me na een dag niet werken nog steeds niet ontspannen voelde. Waarom mijn schouders en nek eigenlijk nog steeds stijf aanvoelden, ook al had ik net een massage gehad. Inmiddels weet ik dat je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat wanneer je geest niet ontspannen is, je lichaam eigenlijk ook niet ontspannen aan kan voelen. Als ik tijdens mijn massage een potje ga zitten piekeren over een afspraak die ik later die dag heb, dan doet die massage alsnog wel veel goeds voor mijn spieren, maar trekt alles door de stress in mijn hoofd daarna eigenlijk gelijk weer samen. Ontspannen, ik ben er niet zo goed in. Waar ik wel goed in ben, is stress. Ik zou willen dat het omgedraaid was.

De definitie van ontspannen is voor iedereen natuurlijk anders. Ik denk dat het voor mij op dit moment het volgende betekent: dat ik me zelfs op momenten waarop ik niets doe helemaal comfortabel voel met mijn gedachten. Ik kan namelijk wel een aflevering van mijn favoriete serie gaan kijken en dat heel leuk vinden en aan niets denken wat me stress bezorgt, maar als die aflevering dan afgelopen is schieten mijn hersenen gelijk weer vol. Als ik geen afleiding heb en nog steeds geen gepieker aantref in mijn schedel, dan ben ik dus helemaal ontspannen. Best lastig hoor.

Deze maand was ik naar de spa met Mert. Ik had vrijkaartjes gekregen van Thermen Bussloo en ze vroegen mij of ik wat wilde schrijven over mijn ervaring bij de spa. Dat wilde ik natuurlijk wel, maar aangezien ik geen foto’s kon maken bij de Thermen moest ik dit artikel even wat anders verpakken. Het dagje in de spa was bijvoorbeeld zo’n dagje waarop ik op punten écht ontspannen was.

Thermen Bussloo is een van de grootste wellness complexen van Nederland en staat bekend om de vele soorten sauna’s die ze hebben. Ik ben niet zo dol op rondlopen in mijn nakie en ik hoef de lichamen van anderen ook niet per se te zien, dus we gingen op de tweede dinsdag van de maand, want dat is badkledingdag (oh, en de laatste dinsdag van de maand ook). Het is voor mij een beetje een gek idee dat op de rest van de dagen van het jaar iedereen in hun birthday suit rondloopt daar, maar dat ben ik nou eenmaal helemaal niet gewend. Gelukkig had ik net een nieuw badpak gekocht en voelde ik me op deze manier helemaal comfortabel. Het is een uurtje rijden vanaf Amsterdam en hoewel het er druk uit zag toen we aankwamen, viel het binnenin het gebouw erg mee. Het complex is ruim opgezet en bij ons was de drukte niet hinderlijk. Goed, het hamam bad was aan de volle kant en hoewel er ‘stilte a.u.b.’ bordjes hangen zit iedereen volop te tetteren (jammer, want ze hebben daar muziek die je alleen onder water hoort, super cool), maar dat was eigenlijk mijn enige ergernis die dag.

We hebben bijna twaalf uur doorgebracht in de spa en we hebben nog geen eens alle sauna’s kunnen afgaan. Je hebt maar liefst veertien verschillende om uit te kiezen, dus dat is ook niet zo gek. Mijn favorieten waren de infraroodsauna met ligbanken en het Saltarium. Ook vond ik de horecagelegenheden heel chill, want ze serveerden echt goed voedsel. Voor de lunch konden we kiezen uit een uitgebreid buffet, maar dat was eigenlijk ons ontbijt. Vandaar dat we er ook nog lunch en diner hebben gegeten, maar die waren beide á la carte. Ik heb echt lekker gegeten en ook niet voor belachelijke prijzen. Wat me ook blij maakte was de grote vijver met koikarpers. Ze hadden lekker veel ruimte en ik mocht ze over hun kopje aaien.

Al met al heb ik een fijne dag gehad in de spa. Goede gesprekken met m’n beste maatje, een dag langs zo goed als niks doen, zweten als een malle en lekker eten. Ik ben hiervoor eigenlijk alleen bij Sanadome in Nijmegen geweest en dat is ook een fijne plek, maar wel een stuk kleiner. Het is er overdag aanzienlijk rustiger, maar ik vind de uitstraling van Thermen Bussloo wel een stuk fijner en mooier. Sanadome voelt meer als een zwembad, Bussloo echt als een wellness complex. Wat mij betreft een aanrader als je een keertje naar een spa wil.

Maar ja, ik kan niet elke week naar de spa. Daarom maar op zoek naar manieren waarop ik thuis ook goed kan ontspannen. Zoals ik net al zei heeft het heel veel te maken met mijn state of mind, maar er zijn natuurlijk wel activiteiten die erbij kunnen helpen. Deze artikelen schrijven voelt bijvoorbeeld niet echt als werk sinds ik het over een andere boeg heb gegooid en de foto’s ervoor maken vind ik ontzettend leuk. En ook naar het audioboek van Game Of Thrones luisteren werkt fijn. En ik moet ook echt het kleuren weer oppakken, want ik denk altijd dat ik er geen tijd voor heb, maar als ik eenmaal bezig ben geniet ik er echt van. Vinden jullie het leuk als ik binnenkort een artikel deel met wat tekeningen erin?

17 reacties

 • Antwoorden Talitha 1 augustus 2016 om 23:44

  Jaa sws de tekeningen :) misschien een leuke tip, het harry potter kleurboek. Ben ik nu zelf in bezig, echt heerlijk. Heel mooi artikel, bedankt :)

 • Antwoorden Christel 31 juli 2016 om 23:42

  JA! :D (‘Vinden jullie het leuk als ik binnenkort een artikel deel met wat tekeningen erin?’)

 • Antwoorden Tamarah 30 juli 2016 om 23:07

  Lekker dat je vrijkaartjes kreeg voor Thermen Bussloo! En fijn dat je de dag grotendeels als positief en ontspannen hebt ervaren. Ik denk dat het belangrijk is dat je een goede balans kunt vinden tussen rust en activiteit. In de rust kan je dan ook beter ontspannen. Bij mij helpt het ook om mijn gedachten/zorgen etc. op te schrijven/van me af te schrijven. Succes met het vinden van je relaxmomenten waarin je helemaal ontspannen kunt zijn/blijven.

 • Antwoorden Lousaa 30 juli 2016 om 21:45

  Als je je druk maakt om bloot rondlopen en om het niet willen zien van andere lichamen, heb je inderdaad nog werk aan de winkel op ontspanvlak. Liggen, ogen dicht, rustig adem halen en niet op de anderen letten of op hoe jij denkt dat zij jou zien.

  Ik wil helemaal geen discussie starten over de verpreutsing in de samenleving, overigens. Maar ik vind het wel frappant.

 • Antwoorden Shirah 29 juli 2016 om 21:34

  Mooi om te lezen! Ik merk dat ik mij het meest ontspannen voel als ik dingen doe met mijn handen in plaats van met mijn hoofd. Zoals yoga en schilderen. Vroeger vond ik het ook heel vanzelfsprekend om mij ‘zen’ te voelen, misschien omdat ik toen ook minder verantwoordelijkheden had. Gek hoe dat in de loop der tijd kan veranderen. Sinds ik veel bezig met (nuchtere) spiritualiteit heb ik dat stukje ‘zen’ in mezelf meer teruggevonden. Over deze zoektocht schrijven, net zoals jij nu een beetje doet, helpt ook!

 • Antwoorden Susan 29 juli 2016 om 20:03

  Fijn dat je je wat beter ontspant Teske! <3

 • Antwoorden Kirsty 29 juli 2016 om 14:24

  Ik herken mij heel erg in de moeite die je hebt met écht ontspannen. Meestal is de ontspanning na een ontspannende activiteit ook wel meteen weg en denk ik weer teveel. Soms kan ik er ook niet eens door ontspannen. Bij mij helpt het wel om dingen waar ik aan denk af te maken voor zover het kan, zodat ik daarna er niet meer aan hoef te denken.

 • Antwoorden My Linh 29 juli 2016 om 14:01

  “in hun birthday suit rondloopt” Ben ik de enige die zich hier kapot om heeft gelachen? xD Made my day. :’) [Snap ik trouwens ook niet hoe mensen zich daar gemakkelijk bij voelen…]
  Anyway, wat schrijf jij toch lekker chill, Teske. Rustig, relaxed, chill. Ik moet eerlijk toegeven dat ik jouw blog vroeger veel minder volgde, maar sinds een tijdje geleden ben ik helemaal fan. Ik kijk elke keer uit naar een nieuw artikel :D Ik vind een stukje ontspanning in het lezen van deze artikelen. Heel leuk. Ga zo door, meid! En succes met het ontspannen. Dat kun je wel :)
  P.S: Ook die tekeningen ben ik benieuwd naar.

 • Antwoorden Iris 29 juli 2016 om 13:45

  Echt ontspannen lukt me bijna nooit. Ik zit vaak te piekeren of mijn spieren zijn stroef. Best jammer eigenlijk.

 • Antwoorden Anneke 29 juli 2016 om 13:31

  Yes please!! Maak je nog steeds tekeningen/schilderijtjes met aquarelverf? ben ik ook wel erg benieuwd naar!! Ben zelf bezig met aquarelleren en hoewel ik echt niet de beste ben werkt het zo ontspannend…

 • Antwoorden Linda 29 juli 2016 om 12:05

  Dit artikel heb je echt mooi vormgegeven! Prachtig. Fijn om te lezen ook.
  Ik ben één keertje in Thermen Bussloo geweest, vind het ook een hele fijne spa :)

 • Antwoorden Mya 29 juli 2016 om 11:12

  Leuk artikel! Ontspannen blijft een lastig ding! Daar heb ik zelf ook last van. Ben nu ook heel erg op zoek naar waarmee ik kan ontspannen.
  Het kleuren moet ik ook echt weer oppakken, heb pas 3 tekeningen ingekleurd terwijl ik 2 dikke kleurboeken heb liggen, oeps! Haha. Maar vaak gun ik me er ook geen tijd voor, net als wat jij al zegt.

 • Antwoorden Amy 29 juli 2016 om 10:59

  Klinkt heerlijk, zo’n dagje spa. Fijn dat het je geholpen heeft om wat te ontspannen! Ik herken wel wat je zegt, kan ook moeilijk ontspannen. Vaak helpt een intense massage wel echt, of dingen als even uitwaaien aan zee of een weekendje weg (zowel in eigen land als buitenland). Ben wel eens in een spa geweest, maar dat gaf me teveel stilte om na te denken en dat helpt natuurlijk niet echt, maar misschien moet ik het toch weer eens proberen :-)

 • Antwoorden Eline 29 juli 2016 om 09:35

  Het voelt echt heel herkenbaar, je kijkt een serie, maar je bent nog steeds niet echt ontspannen. Voor mij werkt sporten wel, en inderdaad lekker kleuren. Het lijkt me leuk als je je tekeningen deelt!

 • Antwoorden Sandra 29 juli 2016 om 07:55

  Ik ben onlangs ook voor het eerst naar een spa geweest en vond het ook heerlijk! Daarnaast sport ik veel om mijn hoofd leeg te kunnen maken.

 • Antwoorden Lolu 29 juli 2016 om 07:52

  Erg herkenbaar dit. Al komt bij mij de spanning vaak door personlijke omstandigheden/gemoedstoestanden. Ik heb nu een klein, dik boekje met blanco paginas waarin ik teken en knutsel om mijn negatieve gedachtes een plaats te geven en later te kunnen relativeren. Hoewel ik het soms vergeet werkt dat vaak erg fijn. Tekeningen lijken me leuk! Verf je ook nogsteeds? Want daar ben ik ook benieuwd naar. Ik vind de aanpak van je blog en artikelen trouwens enorm tof. Heerlijk die extra laag en eens wat anders om te lezen en over te denken. Cheers x

 • Antwoorden Lidewij 29 juli 2016 om 07:00

  Ik herken dit heel erg, echt ontspannen kan ik vaak niet… Moet zeggend dat ik nog nooit bij een spa ben geweest, dus misschien moet ik dat eens proberen!
  En ja, ik zou het zeker tof vinden om wat tekeningen te zien!
  Vind deze artikelen echt heel tof. :)

 • Reageer