Aangenaam, Aurora.

18 april 2016

Ik ben een beetje verliefd op Aurora. Vanaf het moment dat Léon me voor het eerst een liedje van haar liet horen, ongeveer een jaar geleden. Toen stond er eigenlijk nog maar heel weinig muziek van haar online, maar de liedjes die ik kon vinden vond ik al fantastisch. Het verbaasde me dat ze nog maar zo jong was en ze had iets elf-achtigs, misschien bijna buitenaards wat me fascineerde. Ik ben een beetje verliefd op Aurora.

AURORA is een singer-songwriter uit Noorwegen. Nog maar 19 jaar oud, maar duidelijk een oude ziel. Haar liedjes zou ik omschrijven als elektronische, dromerige pop, maar eigenlijk doen die worden het echt teniet. Ze is een hele bijzondere verschijning die je zeker op zal vallen, wanneer ze voorbij komt. Voor de een wellicht een beetje gek, voor de ander fascinerend. Zo maakt ze tijdens het zingen hele drukke bewegingen met haar handen, omdat ze zo in de muziek zit. Ik moest er in het begin een beetje aan wennen, maar inmiddels kan ik haar bijna niet meer zien optreden zonder. Tijd voor een introductie in bewegend beeld.

Dit was mijn eerste ontmoeting met Aurora. Ik was in de studio bij Léon en hij liet me haar zien. Ik was meteen betoverd door haar stem, maar moest er wel even inkomen. Toen ik hem later thuis weer opzette, kreeg ik het liedje niet meer uit mijn hoofd. Ik las laatst dat ze dit liedje schreef toen ze pas 12 jaar was en dat vind ik zó bijzonder! Ze bracht hem pas jaren later uit, maar het feit dat ze het concept al had op zo’n jonge leeftijd vind ik bizar.

Na Runaway luisterde ik een aantal andere liedjes van haar en kreeg ze een vast plekje tussen mijn Spotify favorieten, maar het duurde best lang voordat er weer eens wat van haar online kwam. Toen ik per toeval deze live performance tegenkwam, was ik opnieuw even helemaal verkocht. Hier zingt ze op Eurosonic Noorderslag, in Groningen! Het nummer is in de studio versie best elektronisch, maar hier helemaal akoestisch. Ze raakte me enorm en ik heb tranen met tuiten gehuild, toen ik het voor de eerste keer hoorde. De tekst is zo diep en romantisch op een hele lugubere manier.

Eigenlijk was dit écht het punt waarop ik begon te wachten op nieuwe muziek. Elke keer als er een audio versie online kwam op YouTube sprong ik een gat in de lucht en toen ze de soundtrack maakte voor de John Lewis reclame afgelopen Kerstmis was ik blij. Ik hoorde haar zelfs een keertje op 3FM met het nummer! Het ging allemaal heel snel, terwijl ik in eerste instantie verwachtte dat haar bekendheid zich wat langzamer zou verspreiden, doordat ze toch nog redelijk alternatief is. Gelukkig wordt ze compleet omarmd door de buitenwereld en vinden mensen haar net zo bijzonder als ik. Vandaar dat ik haar werk vandaag heel graag wilde delen, voor de mensen die haar nog niet kennen. Ze heeft namelijk nu haar debuut album uitgebracht en ik kan niets anders zeggen dan dat het prachtig is.

Tot slot heb ik nog wat clips die ik leuk vind om te delen, omdat ze haar karakter heel erg naar voren laten komen. Ik kan daar verder niet meer zoveel woorden aan vuil maken, maar als je geïnteresseerd bent zijn ze wellicht leuk om te kijken.

Haar TV-debuut in Amerika, bij Jimmy Fallon. Hoe ze hier staat te dansen maakt me intens blij.

Ik ken Anoûl een beetje en hij gaat nu radio maken bij 3FM. Laatst interviewde hij Aurora en dit interview is zo heerlijk gezellig. Ik vind haar hier ook heel grappig en spontaan.

Ik hoop trouwens dat ze binnenkort nog een keertje naar Nederland komt, want ik heb beide shows die ze hier heeft gedaan helaas moeten missen. Een volgende keer maar! Wat vind jij van AURORA?

40 reacties

 • Antwoorden April z’n muziek – A Frozen Rose 12 mei 2016 om 14:05

  […] midden in de maand leerde ik de muziek van AURORA kennen door een artikel van Teske. Het is heel anders dan de muziek waar ik normaal naar luister, toch pakte het me  op de een of […]

 • Antwoorden Alice 24 april 2016 om 18:43

  Wat een prachtige stem heeft ze!! Wauwww, ik denk dat ik ook een beetje verliefd ben op haar muziek. Echt gaaf. Hoe je het omschrijft, als dromerige pop, vind ik best wel kloppen. xxx

 • Antwoorden Aagje 24 april 2016 om 17:02

  Toen ik dit artikel las, ging ik haar eens opzoeken. Haar muziek is erg mooi net zoals haar stem. Haar stem doet me trouwens een beetje aan die van jou denken :)

 • Antwoorden Maureen 22 april 2016 om 19:54

  Ik ontdekte haar rond juli vorig jaar en was direct verliefd op haar prachtige muziek. Haar stem is betoverend en al haar muziek is gewoon fantastisch!!!

 • Antwoorden Laura 21 april 2016 om 16:32

  Ik kende haar ook nog niet, maar ik vind haar stem echt geweldig! Ook die buitenaardse look spreekt me erg aan :)

 • Antwoorden Janna 21 april 2016 om 16:31

  Wauw, ze maakt echt te gekke muziek! Ik houd van de manier waarop ze zichzelf is. :)

 • Antwoorden Mariëlle 21 april 2016 om 15:55

  Na veel luisteren kwam ik erachter dat ik deze chick ken van running with the wolves. Pracht stem, heerlijk om naar te luisteren!

 • Antwoorden Hanne Willekens 21 april 2016 om 12:32

  Heel mooi! Een stukje uit Murder Song deed me plots heel erg denken aan Terrible Angels van CocoRosie, en een ander stukje aan Billie Holiday van Warpaint ;)

 • Antwoorden Alice 21 april 2016 om 10:19

  Ik ken haar voornamelijk van het nummer running with the wolves. Die hoorde ik bij toeval op de radio toen ze op pinkpop optrede. Toen was ik meteen helemaal hooked. Ik vind haar stem echt helemaal geweldig!

  • Antwoorden Alice 21 april 2016 om 10:19

   Optrad ;) :P het is nog vroeg jongens!

 • Antwoorden sann 20 april 2016 om 17:05

  volgensmij zag ik haar ook een keer bij de wereld draait door! Toen ik dat filmpje keek dat ze zo raar danste herkende ik haar namelijk xD
  xx

 • Antwoorden Derpina 20 april 2016 om 13:58

  Murder Song vind ik echt een goed nummer. Ik kende haar nog niet, in eerste instantie vond ik het niet zo heel bijzonder omdat haar manier van zingen gewoon erg hip is op het moment. Haar stemgeluid is wel met veel zangeressen te vergelijken (bijv. CocoRosie en Gregory and the Hawk enzo). Maar qua melodieën is ze wel sterk, en ze zingt inderdaad met gevoel.
  Sowieso ga ik nog vaak luisteren naar Murder Song, is wel lekker dramatisch. Dank voor de tip.

 • Antwoorden Anouk 20 april 2016 om 01:20

  Ik denk dat ze op haar bewegingen geïnspireerd is door kate bush. Zij doet dat soort dingen ook echt heel veel, beetje gekke muziek maar zoek het maar eens op!

 • Antwoorden Amy 19 april 2016 om 19:26

  Ze komt naar Lowlands dit jaar. Misschien dat je daar nog heen gaat/wilt? Ze was vorig jaar of twee jaar terug ofzo op een festival waar ik ook was, maar toen heb ik haar niet gezien. Het is iets te ‘soft’ voor mij. Ze heeft talent en een bijzondere stem, dat geef ik toe.

 • Antwoorden Luna 19 april 2016 om 16:47

  Wauw, wat een bijzondere, mooie stem! Dankjewel voor de tip :)

 • Antwoorden Irem 18 april 2016 om 23:53

  Dankje voor de tip! Wat een bijzondere stem & liedjes. Geweldig!

 • Antwoorden Eline 18 april 2016 om 20:24

  Een vriendin raadde haar een paar dagen geleden aan en ik luister haast niets anders meer! Ik vind haar stijl echt ongelofelijk fascinerend. Ik moest in het begin ook wennen aan haar handbewegingen. Ik vind het ongelofelijk hoe ze gewoon haar ding doet en zichzelf is voor zoveel mensen.

 • Antwoorden Ester 18 april 2016 om 20:04

  Doet me denken aan Laura Marling.

 • Antwoorden irene 18 april 2016 om 19:44

  Super mooie muziek, ik had nog nooit van haar gehoord en ik ga nu kijken of ik haar kan opzoeken op spotify.

 • Antwoorden Marleen 18 april 2016 om 17:36

  Ik kende haar naam wel, maar haar muziek had ik nog nooit geluisterd. Het pakt me wel! Thanks for sharing :)

 • Antwoorden marleen 18 april 2016 om 16:57

  Ik houu van dat meisje. Ja ik luister het ook al een tijdje en ik vind het echt leuk dat jij er nu ook een artikel over schrijft. Je moet er van houden ja, maar dat doe ik.

 • Antwoorden Catherine 18 april 2016 om 16:09

  Oh wat een prachtige muziek! Haar album ga ik sowieso heel veel draaien. Echt gaaf dat je je favoriete artiesten ook zo in het zonnetje zet! Ik ben altijd opzoek naar nieuwe bijzondere muziek. Iets wat niet zo standaard is. Houd ik van!

 • Antwoorden Lisa 18 april 2016 om 15:52

  Ik word een beetje iebelig van die handbewegingen (net zoals van haar leeftijd………. ik ga zaterdag naar Birdy en die is ook al zo jong, jij ook trouwens, ik kan dat echt niet aan, ik ben 25 en ik vind mezelf eigenlijk nog steeds te jong om op een podium te staan :’)) (niet dat ik die ambities heb, maar toch, haha). Ik vind de muziek wel heel vet, ze heeft een een leuke stijl! Thanks voor de tip :)

 • Antwoorden Roos 18 april 2016 om 13:40

  Wat knap als je dat al kan en dat terwijl ze nog echt niet oud is of zo.

 • Antwoorden femketje 18 april 2016 om 12:23

  looove haar muziek <3 kun je lekker op wegdromen of gorgeous foto's op shooten!

 • Antwoorden Iris 18 april 2016 om 12:01

  Het nummer ‘Half the world away’ heb ik wel ooit gehoord! Ik had er alleen nooit een gezicht bij. Haar stem is erg mooi! Ben wel benieuwd naar andere nummers van haar. In dat interview doet ze me ergens een beetje denken aan Luna Lovegood uit Harry Potter :).

 • Antwoorden Judith 18 april 2016 om 11:16

  Ik kende haar zelf nog niet, maar dat eerste clipje is zeker wel heel bijzonder. Ik ga er binnenkort nog eens beter naar luisteren, maar alvast bedankt voor deze aanrader. :)

 • Antwoorden Ashley 18 april 2016 om 10:12

  Ik vind haar cover van Life on Mars van David Bowie echt prachtig!

 • Antwoorden Romi 18 april 2016 om 10:00

  Oh dit is echt geweldig om naar te luisteren! Nieuwe favoriet, dank je wel!

 • Antwoorden Mariska 18 april 2016 om 09:54

  Ik heb haar op Pinkpop gezien en toen had ik nog nooit van haar gehoord, maar ik was meteen hooked! Afgelopen maart heb ik haar in Paradiso gezien en dat was ook geweldig. Zij en haar band zijn super goed live en de sfeer is ook erg bijzonder.

 • Antwoorden Iris 18 april 2016 om 09:41

  Wauw, de manier waarop ze zingt had ik niet verwacht. Heel bijzonder.

 • Antwoorden Lindsey Beljaars 18 april 2016 om 09:35

  Wauw, inderdaad een prachtige stem!

 • Antwoorden Evelien 18 april 2016 om 08:50

  Ik kende AURORA sinds het lied ‘Half the world away’ gebruikt werd voor een John Lewis reclame. Ze is heel bijzonder en zingt echt tof!

 • Antwoorden Sandra 18 april 2016 om 07:35

  Wauw, haar stem heeft echt iets betoverends ofzo, prachtig!

 • Antwoorden Demi 18 april 2016 om 07:24

  Ik ken d’r al een tijdje, ze maakt echt ontzettend fijne muziek!

 • Antwoorden Rena 18 april 2016 om 07:15

  I never heard from her before but she is lovely :)
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  http://www.dressedwithsoul.com

 • Antwoorden Anniek 18 april 2016 om 07:08

  Wat een bijzonder meisje, met toffe muziek! Ik kende haar ook nog niet, maar ik vind het best wel gaaf wat ze doet… Al moet je inderdaad wel even wennen aan het soort muziek wat ze maakt en haar optreden!

 • Antwoorden Cato 18 april 2016 om 06:45

  Oh aurore, niet meteen mijn muziekstijl, maar wat een mooie stem!

 • Antwoorden Natasja 18 april 2016 om 06:23

  Hele mooie stem en bijzondere verschijning! Dankjewel voor het delen!

 • Antwoorden Anneloes 18 april 2016 om 06:07

  Ik kende haar nog niet, maar ze heeft inderdaad een prachtige stem! Dit ga ik zeker vaker luisteren, dankjewel voor de tip.

 • Reageer