Letters op papier

8 maart 2016

Brieven schrijven, dat deed ik vroeger nog wel eens. Mijn beste vriendin en ik hielden een vakantieboekje voor elkaar bij, waarin we elke dag opschreven wat we hadden gedaan en als we dan terugkwamen van onze vakanties, wisselden we de boekjes uit. Ook schreef ik wel eens brieven aan mijn moeder, schreef ik dagboeken vol en er is me zelfs een keer met een gedicht op papier verkering gevraagd. Nu schrijf ik nog steeds best veel, maar dan vooral op de praktische manier: to-do lijstjes en planningen.

Een tijdje geleden kreeg ik brievenpost van Sandy. Ik ken haar al sinds ik tien jaar ben en dat vind ik super bijzonder, want ik ken haar van het internet. Ik was al jong bezig op allerlei fora en daar ken ik haar van. We hebben elkaar in de tien jaar zo’n drie keer gezien en inmiddels is de laatste keer al heel lang geleden, maar het blijft leuk om haar te volgen op Facebook en Twitter, omdat ze inmiddels ook een zoontje heeft. Ze heeft trouwens nog steeds een forum én een blog! Er staat zelfs nog een filmpje online op mijn kanaal van een workshopweekend dat Sandy ooit organiseerde bij haar thuis. Zie hieronder (bereid je voor op een vijftienjarige Teske inclusief pony en hoog stemmetje).

Toen ik die post kreeg van Sandy, maakte dat me super blij. Er zaten kleurplaten van haar zoontje bij, allerlei leuke frutsels en het deed me echt even denken aan vroeger. Ik stuur nu elke maand vijf kaartjes naar lezeressen, maar zo uitgebreid brieven sturen doe ik echt nooit meer. Ik besloot dat ik absoluut iets leuks terug moest sturen, maar ik moest nog even op zoek naar leuk briefpapier, een geschikte kaart voor haar zoontje en de juiste stickers. Ik was super laat met reageren, maar de post is inmiddels binnen.

Als ik dan zoiets ga sturen, dan wil ik er wel aandacht aan besteden. Dan wil ik uitgebreid op webshops zoeken naar het leukste papier om op te schrijven, de lekkerste theezakjes uitzoeken om mee te sturen en dan wil ik ook wel de allerbeste kaart met een rode trein erop (omdat Sandy me had verteld dat Ruben daar zo van houdt). Ik denk dat ik dat van mijn moeder heb, want ik heb het gevoel dat zij bijvoorbeeld altijd de perfecte kaart voor iedereen uitzoekt. Ze zal nooit met een simpel verjaardagskaartje komen dat je al zo vaak hebt gekregen.

Ik vond het opeens zoiets romantisch hebben: brieven schrijven. Het kopen van de attributen, het bedenken wat je op het papier gaat schrijven, het op de post doen en dan in spanning wachten tot de ander het binnen heeft. Tegenwoordig is al mijn contact zo ontzettend snel. Ik heb vooral contact met vrienden en familie via Whatsapp, Facebook en af en toe mail, maar dat zijn dan ook maar korte mailtjes. Ik denk altijd dat ik te weinig tijd heb voor zulke uitgebreide manieren om contact te hebben, maar is dat wel zo? Of vind ik het stiekem in mijn achterhoofd toch teveel moeite kosten om er wat meer aandacht aan te besteden?

Laatst was ik bij mijn ouders en haalde mijn moeder een doosje vol met oude brieven van mijn opa tevoorschijn. Dat waren brieven die zijn ouders aan hem hadden geschreven. Ik vond het zo bijzonder dat die brieven er gewoon nog steeds waren en dat dat eigenlijk een van de enige mogelijkheden was om contact te maken vroeger. Dat je niet altijd bereikbaar was met je telefoontje, dus dat je geen korte berichtjes kon verzenden die dan een seconde later bij de ander aan kwamen. Je schreef een brief, deed hem door de brievenbus en met een beetje geluk was hij dan de volgende dag bij de ontvanger. Dat kunnen we ons nu bijna niet meer voorstellen, die ‘langzame’ manier van contact.

Al met al: ik genoot ervan om weer even met aandacht post te maken en versturen naar Sandy. En het was ook nog eens goed, want ik heb bergen aan creatieve stationary spulletjes waar ik veel te weinig mee doe. Ik vind papier prachtig, maar versturen doe ik het niet (afgezien van de vijf kaartjes elke maand dan). Gek hè?

Ik ben benieuwd: zijn er mensen onder mijn lezers die nog weleens brieven sturen? En naar wie dan, en waarom?

50 reacties

 • Antwoorden Esmee 4 april 2016 om 20:13

  Nu ik dit artikel heb gelezen heb ik gelijk een kaartje geschreven voor mijn vriendin uit België :D

 • Antwoorden Marijke 23 maart 2016 om 22:32

  Ik doe al een jaar aan snailmailing en ik heb penvriendinnen van over de hele wereld. Ik heb er inmiddels rond de 5? waarnaar ik regelmatig schrijf. Het is heel leuk om ervaringen en belevenissen te horen van uit de hele wereld! Elke brief is weer een klein cadeautje. Soms zitten er kleine gifts,postscards, stickers, etc. bij de brief. Heerlijk om zelf brieven te schrijven en te decoreren, maar ook om te ontvangen :)

 • Antwoorden Saar 22 maart 2016 om 20:55

  Heerlijk dat filmpje. Ik heb ook ooit uren gesleten op P2C, en kwam ook via Sandy hier terecht. Ik vind het heerlijk om jou nu zo bezig te zien.
  En ja, echte post is natuurlijk heel leuk, maar het kost best wat tijd…

 • Antwoorden Judith 21 maart 2016 om 19:48

  Wat een prachtig stuk heb je geschreven en het is waar! Brieven schrijven heeft voor mij iets magisch, omdat de ontvanger langer moet wachten op zijn/haar bericht en je er nog eens moeite voor doet en voor betaalt. Ik stuur eigenlijk geen brieven meer, maar toen ik met mijn verjaardag (in oktober) een kaartje van jou kreeg was dat ook al heel bijzonder. :)

 • Antwoorden Tamara 19 maart 2016 om 15:41

  Ik schrijf zelf brieven naar twee gevangenen in Amerika.

 • Antwoorden Lore zoekt een penvriendin 11 maart 2016 om 08:36

  […] eens ouderwets post op je deurmat te krijgen. Lang leve post! Nu schreef voormalig P2C forumlid Teske een geweldig leuk artikel op haar blog. Hierin noemde ze onder andere het Passion 2 Create blog en zodoende kwam de Belgische Lore op dit […]

  • Antwoorden Lola 11 maart 2016 om 15:51

   Beste Teske ik hou van brieven sturen omdat als je bij thuiskomst een brief op je mat ziet liggen krijg ik altijd dat nieuwsgierige gevoel. Ik bewaar al mijn brieven hang ze op op een prikbord of in een van de vele doosjes in mijn kamer. Tegenwoordig gaat contact meestal via whatsapp mail of Facebook, maar brieven hebben zoiets persoonlijks waar ik van hou.

 • Antwoorden Danielle 10 maart 2016 om 20:31

  Wat leuk! Bijzonder, die brieven van je opa. Zou je ook over kunnen bloggen een keer!
  Zelf schrijf ik nog wel eens brieven. Ik heb 2 vaste penvrienden en nog een paar mensen waar ik af en toe mee schrijf. Verder deed ik ook aan Postcrossing maar dat doe ik niet zo vaak meer.

 • Antwoorden Linda 9 maart 2016 om 22:04

  Wat is dit leuk! Ik schrijf al jaren behoorlijk wat kaartjes iedere week, tussen de 5 en 10. Zo wie zo naar de jarigen in mijn omgeving, maar ik stuur ook iedere week weer kaartjes naar vrienden, kennissen, familie die ziek zijn en gewoon, zo maar, omdat het zo leuk is om iemand te verassen met een kaartje.
  Brieven heb ik ook erg veel geschreven, vroeger als kind al. Toen ik wat ouder werd, werden het hele kunstwerken, met stickers, kleine cadeautjes erbij, echt super leuk. Ook heb ik aan postcrossing gedaan en daarmee vond ik twee penvriendinnen, 1 in Duitsland en 1 in Finland, en daar schrijf ik al jaren mee.Maar nu ik dit zo zie, dan weet ik zeker dat ik er zondag, als ik kaarten schrijf, er iets meer werk van zal maken :-)

 • Antwoorden VeerlePlume 9 maart 2016 om 21:32

  Oh wat leuk! Ik schrijf veel brieven, vooral zelfgemaakte kaarten. Mijn oom en ik communiceren vooral via de post, dat is een speciale band tussen ons en we vinden het allebei na anderhalf jaar nog steeds leuk om elkaars creaties te zien. Af en toe stuur ik ook nog wel eens zomaar een kaartje of geschreven brief naar vriendinnen, om ze even blij te maken :)

 • Antwoorden Mies 9 maart 2016 om 16:29

  Ik ben sinds kort begonnen met postcrossing en ik word daar ook zo blij van, net als jij met de brieven! :)

 • Antwoorden Alice 9 maart 2016 om 12:04

  Ik schreef vroeger vaak in een schriftje met mijn vriendinnen. We zaten namelijk t/m de 2e bij elkaar in de klas, en daarna dus niet meer. Dus hielden we schriftjes bij die we dan helemaal vol schreven met gebeurtenissen in de klas, en in het weekend. Dat was echt super leuk! Ik schreef vroeger ook veel mailtjes naar mijn vriendin. Dat waren dan hele lange mailtjes met van alles en nog wat erin. Met plannen om samen een bandje te beginnen en om samen op vakantie te gaan. Zo ontzettend leuk. Ik bewaar al die mailtjes ook nog steeds om terug te lezen

 • Antwoorden Sunniva 9 maart 2016 om 00:57

  Ja ik schrijf nog wel kaartjes maar echte brieven heb ik nooit echt gedaan. Ik vond het wel altijd leuk om fee te spelen en dan brieven te schrijven naar de boze grote trol dat hij moest ophouden met ruzie maken met de vogels. Maar ik herken wel het gevoel als ik zo’n kaart schrijf dat ik dan weer met al mijn aandacht gefocust ben op die kaart en probeer hem heel mooi te maken met versiersels

 • Antwoorden Joyce 8 maart 2016 om 20:57

  Wat een leuk en inspirerend artikel! Ik verstuur wel veel kaartjes, maar ik zou daar graag wat meer moeite in willen steken. Ik stuur nu voornamelijk kaartjes voor verjaardagen, geboortes en andere ‘feestelijke momenten’. Ik zou graag ook vaker ‘zomaar’ een kaartje willen sturen.

 • Antwoorden De Hoestende Avonturier 8 maart 2016 om 20:45

  Dat oude filmpje :D Brieven schrijven en krijgen is de bomb! Ik was er super laks mee maar let er echt meer op om af en toe iets leuks te sturen sinds ik meer thuis zit. Zeker als iemand iets heeft meegemaakt of een nieuwe baan of huis heeft ofzo. Want je weet hoe fijn het is om zelf te ontvangen! Af en toe krijg ik een Flow in handen. Het papierwerk wat daarin zit spoort me ook altijd aan om brieven te versturen, hehe. Zelfgevouwen enveloppes enzo.

 • Antwoorden Milou 8 maart 2016 om 20:10

  Ik ben echt fan van boekjes en notitieblokjes. Ik heb er echt onwijs veel en overal staat er wel íets in, maar helemaal vol schrijf ik ze bijna nooit. Vroeger had ik ook een schriftje met een vriendin die we steeds wisselden, grappig!

 • Antwoorden Naomi 8 maart 2016 om 19:58

  Aah wat leuk! Ik schrijf wel regelmatig in mijn dagboek, maar die doe ik uiteraard niet op de post, haha. Wat ik wel elk jaar doe, is met de kerst een brief schrijven aan mijn vriend. Hierin vertel ik hem wat hij voor mij betekent. Op die manier heeft hij altijd iets ‘tastbaars’, wat niet gelijk een materieel cadeautje is, en ik vind het stiekem erg leuk om er uren over te doen om inderdaad het juiste papier te vinden en precies de juiste woorden op te schrijven!

 • Antwoorden demi 8 maart 2016 om 19:53

  Ik vind dat ook zo leuk :D jammer dat we dat eigenlijk nooit meer doen. Een aantal jaar geleden schreven een vriendin en ik elkaar nog wel eens brieven. Dat verstuurde we dan ook via de post. Was weer eens wat anders dan appen, nu doen we dat nooit meer. Ik keek er dan echt naar uit als ik weer post van haar zou krijgen!

 • Antwoorden Danique Krol 8 maart 2016 om 19:32

  Zo leuk! Ik had vroeger ook een schriftje met mijn beste vriendin. Om de week wisselden we die toen uit. Ook nu, vele jaren later schrijf ik nog veel dingen op in boekjes. Wat een leuke spulletjes trouwens!

 • Antwoorden Ilse 8 maart 2016 om 19:24

  Wat een leuk artikel, bedankt!

 • Antwoorden Sandy 8 maart 2016 om 18:22

  Awh, wat ontzettend leuk om dat filmpje weer eens te zien! Dat waren nog eens tijden he, haha <3
  Tijdens dat weekend was ik nog geen 3 maanden zwanger en inmiddels gaat die kleine boef gewoon al weer naar de basisschool, time flies!
  Ik vond het erg leuk om weer eens 'old skool' te schrijven met je. En ook om jouw post te mogen ontvangen, Ruben was helemaal blij met het treinkaartje, geweldig! Je brieven krijgen een mooi plekje in mijn postkoffer, thanks! x

 • Antwoorden Eline 8 maart 2016 om 17:49

  Ik heb een Chinese penvriendin, ben lid van postcrossing.com en schrijf brieven naar vrienden in Amerika.

  Vraagje: Waar komen de producten op de foto’s vandaan? Ze zien er zo leuk uit!

  • Antwoorden Teske 8 maart 2016 om 18:23

   Ze komen van verschillende webshops, maar vooral van Paperchase en Papiermier :)

   • Antwoorden Eline 8 maart 2016 om 19:16

    Hartelijk dank!
    Ik ben trouwens de Eline van de brief (roze briefpapier, de juf). Dus als het telt, schrijf ik ook brieven naar jou haha

 • Antwoorden Rosemarijn 8 maart 2016 om 17:48

  Super leuk artikel!Ik schrijf inmiddels al anderhalf jaar met mijn beste vriendin van de middelbare (met wie ik dus nu sinds 1,5 niet meer op school zit sinds we studeren) elke maand brieven. Hoewel we elkaar dagelijks spreken op whatsapp, is die brief toch elke maand weer een hoogtepuntje. Je schrijft daar toch andere dingen dan de dagelijkse dingen. Ik vind het zo bijzonder dat we dat nog steeds doen en ik ben in ieder geval van plan het gewoon lekker vol te houden, elke maand die brief. Ook omdat ik het alleen met haar doe maakt het a) te doen (want lets be honest, het kost wel tijd) (en geld. postzegels zijn duur!) en b) heel bijzonder. Met al m’n vrienden whatsapp ik, met Bernadette schrijf ik. Aanrader!

 • Antwoorden Iris 8 maart 2016 om 17:40

  De mensen waaraan ik een brief zou kunnen sturen, spreek ik bijna dagelijks, dus momenteel weet ik niet zo goed wanneer ik precies mijn briefpapier kan gebruiken.

 • Antwoorden Anouk 8 maart 2016 om 16:35

  Brieven schrijven is enorm leuk! Ik heb een penvriendin, maar zij is net bevallen van een tweeling… en heeft dus even geen tijd haha. Maar ik heb wel meerdere penvriendinnen gehad. En ik doe aan snailmail, maar daar doe ik vaak maar korte berichtjes bij…

 • Antwoorden Anne 8 maart 2016 om 16:11

  Superleuk! Ik houd heel veel van brieven. Het gaat, net zoals jij zegt, zo lekker sloom. Ik heb een penvriendin in België en ik stuur regelmatig lange mails naar mailvriendinnen.

 • Antwoorden Vink 8 maart 2016 om 15:34

  Ik hou van brieven sturen en schrijven! Ik heb vriendinnen in Schotland en Amerika en ik stuur hun altijd brieven en krijg ook brieven van hun, dat vind ik altijd super leuk!

 • Antwoorden Marion 8 maart 2016 om 15:08

  Ja vind brieven en post ook zo leuk. Ben sinds heel kort ook begonnen met snail mailen. Hierbij verstuur je op een creatieve manier een brief. Bijvoorbeeld Door iets te maken of Door leuke spulletjes er bij te versturen. Heb op mijn blog ook een oproeper staan om in contact te komen met mensen om te snail mailen. Heb op mijn blog ook een voorbeeldje staan van mijn eerst gemaakte snail mail. Juist het nieuwe mensen leren kennen Door middel van post is zo leuk, voelt als een cadeautje en het is veel persoonlijker!! Ben al echt een grote fan en denk dat ik de komende tijd nog erg veel brieven ga versturen!!

 • Antwoorden Mascha 8 maart 2016 om 15:02

  Haha! Ik maak zelf best vaak post! Ik vind het altijd ontzettend ontspannend om brieven te schrijven, en van het bij elkaar zoeken en maken van leuke frutsels kan ik ook heel erg genieten. Het is ook veel leuker, omdat je weet dat je er iemand blij mee maakt.

  Wat ik wel heel grappig vind, is dat ik dus een beetje “anti- socialmedia” ben (ik heb het wel hoor ;), post verstuur en een polaroid camera heb, terwijl mijn oma een hekel heeft aan brieven schrijven en gewoon e-mails verstuurd. Terwijl het denk ik logischer was geweest als het andersom was geweest (?).

 • Antwoorden Melisa 8 maart 2016 om 14:01

  Brieven schrijven is leuk! Ik doe het jammer genoeg ook niet, nooit écht gedaan ook. Ik had vroeger wel een pen vriendin om mee te e-mailen, maar verder ook niet.

 • Antwoorden Kim 8 maart 2016 om 13:46

  Ik stuur ze eigenlijk zelden nog, maar dat komt vooral omdat mijn kaarten te zwaar zijn om te versturen. Ik maak ze allemaal met de hand en meestal maak ik er uitgebreid werk van.. Daarom geef ik ze op de verjaardag van diegene altijd persoonlijk :)
  Maar het blijft leuk om te ontvangen! We moeten met z’n allen maar vaker post sturen!

 • Antwoorden Charissa 8 maart 2016 om 13:25

  Ik vind het heerlijk om brieven en kaartjes te schrijven! Mijn moeder stuurt me heel vaak kaartjes naar mijn studentenhuisje en ik heb iemand ontmoet via internet waar ik brieven mee schrijf, zo leren we elkaar kennen. Heel erg leuk!

 • Antwoorden Bettie 8 maart 2016 om 13:10

  Ik vind geschreven brieven zo mooi en leuk he. Ik vind het bijna jammer dat we e-mail/whatsapp/social media hebben gekregen. Ik stuur nu nauwelijks nog brieven, maar wou er wel verandering in brengen, want er is niets leukers om post te versturen/ontvangen.

 • Antwoorden Sandra 8 maart 2016 om 11:59

  Ik vind handgeschreven brieven echt zo bijzonder en speciaal. Dat doet me eraan herinneren dat ik binnenkort gewoon eens in de zoveel tijd een kaartje naar iemand moet sturen!

 • Antwoorden Roelanda 8 maart 2016 om 11:50

  Hey Teske,
  Ik schrijf brieven naar een vriendin van mij in Wit Rusland. In 2006 is ze naar Nederland gekomen met haar klas om aan te sterken vanwege de Tsjernobyl ramp. Ze is daarna nog 2x hier geweest en ik heb haar ook bezocht :). Nu schrijven we nog brieven, die natuurlijk eerst vertaald moeten worden. Ook hebben we nu contact via social media, gaat toch wat sneller haha.

 • Antwoorden Deisy 8 maart 2016 om 11:01

  Brieven schrijven vind ik zelf echt heel leuk, ook omdat dit toch iets persoonlijks heeft en je er allemaal leuke dingen bij kunt doen wat de ander echt heel blij kan maken (ik kan dat in ieder geval zeker worden haha). Mijn vriend en ik sturen nog vaak naar de opa van mijn vriend, juist omdat hij het leuk vindt om brieven nog te krijgen.

 • Antwoorden Kelly 8 maart 2016 om 09:50

  Wat leuk! Zelf heb ik een tijdje aan Postcrossing gedaan, ook ontzettend leuk.

 • Antwoorden Rowan - sillysis.nl 8 maart 2016 om 09:41

  Brieven schrijven en post ontvangen blijft ontzettend leuk en mooi. Lekker ouderwets ook. Ik kan van beide altijd zo genieten. Bijzonder om de brieven van je opa terug te lezen!!

 • Antwoorden Margot 8 maart 2016 om 09:18

  Ik verstuur geen brieven, maar ik schrijf er af en toe wel één voor mijn verloofde.

 • Antwoorden Meike 8 maart 2016 om 09:03

  Die stickertjes zijn echt heel schattig, fleurt meteen heel je brief op:) Ik stuur vanaf mijn vakantieadressen altijd wel kaarten en naar mijn beste vriendinnen met hun verjaardag of belangrijke gebeurtenissen ook wel. Ik voel me ook altijd helemaal vereerd als ik een brief of kaart krijg, dus ik snap dat speciale wel ja :3

 • Antwoorden Demi 8 maart 2016 om 07:51

  Ik stuur eigenlijk geen brieven, maar het is zo leuk om wat te sturen of te ontvangen. Dit artikel is echt een reminder om weer wat te gaan sturen!

 • Antwoorden Jolien 8 maart 2016 om 07:39

  Meestal verstuur ik een aantal kaartjes wanneer ik op vakantie ben, maar daar blijft het ook bij. Misschien zou ik ook eens moeten proberen om toch minstens elke maand een uitgebreide brief te versturen naar een van mijn vriendinnen. De stickers en kaarten die je heft gefotografeerd zien er onwijs leuk en schattig ui! Meestal koop ik zulke dingen in de Hema, ideaal!

 • Antwoorden Kirsten 8 maart 2016 om 07:37

  Brieven schrijven blijft zoiets magisch hebben. Ik stuur één keer in de zoveel tijd een zelfgemaakt kaartje naar bijvoorbeeld mijn opa en oma of een vriendin die ver weg woont. Dan schrijf ik ‘m helemaal vol met onzin.

  Eigenlijk zou ik dat wel meer willen doen in plaats van een mega lang whatsappje. Brieven bewaar ik namelijk voor altijd, whatsappgesprekken niet.

 • Antwoorden Emma 8 maart 2016 om 07:31

  Dat is zo leuk! Ik heb vroeger ook penvriendinnen gehad, zo heette dat nog. Ik was meestal onwijs enthousiast maar vaak kreeg ik na 1 keer niets meer terug. Ook met m’n beste vriendinnetje van nu had ik briefcontact, over de dingen die we op school meemaakten, hoe stom die jongen uit onze klas nu weer was geweest. Ik heb ze allemaal bewaard en het is echt hilarisch om terug te lezen. We maakten voor elkaar ook altijd een speciale puzzelpagina en tekeningen.

 • Antwoorden Alissa 8 maart 2016 om 07:24

  Wat leuk! Ik stuur zelf om de 2/3 weken een brief naar een vriendin van mij, die redelijk ver weg woont. We mailden eerst altijd, omdat we elkaar al kenden voordat whatsapp bestond, haha. Nu appen we ook wel, maar brieven schrijven en krijgen is veel leuker!
  Enne, waar heb je al die leuke stickers vandaan?

  • Antwoorden Teske 8 maart 2016 om 18:24

   Van verschillende webshops! Maar Paperchase is een goeie voor stickers :)

 • Antwoorden Anniek 8 maart 2016 om 07:03

  Ah, wat ontzettend leuk dat je, na elkaar zo lang niet meer gesproken te hebben, weer een brief naar Sandy hebt gestuurd! Ik snap dat ‘romantische’ van het brieven schrijven wel. Zelf schrijf ik ook weleens brieven naar mensen, inderdaad met allemaal extra frutseltjes erbij. Bijvoorbeeld een paar weken nadat ik afgelopen zomervakantie naar Roemenië ging om kinderwerk te doen, toen heb ik nog een paar brieven gestuurd naar een hongaars meisje!

 • Antwoorden marije 8 maart 2016 om 06:35

  Wat een cadeautje is het om een mooie kaart of brief in je brievenbus te krijgen. Ik hou ervan! En wat leuk dat je er zoveel aandacht aan besteed. Heerlijk!

 • Reageer