Een jaar dierproefvrij

10 februari 2016

Vorig jaar januari maakte ik de beslissing om alleen nog maar dierproefvrije cosmetica te gebruiken en dit principe heb ik het hele afgelopen jaar kunnen vasthouden, waardoor ik nu dus al een jaar lang geen producten meer gebruik die op dieren zijn getest. Het leek me leuk om een artikel te schrijven over hoe ik dat jaar heb ervaren, of er dingen zijn veranderd en waar ik nu nog tegenaan loop.

Laat ik allereerst zeggen: ik ben nog steeds enorm blij met mijn beslissing. Behalve dat ik me er veel beter bij voel om geen producten meer te gebruiken van merken die dierproeven uitvoeren, heeft het ook andere voordelen. Zo merk ik bijvoorbeeld dat ik minder hebberig ben geworden. Voorheen kreeg ik van een heleboel merken producten opgestuurd en wilde ik altijd alles zelf houden, ook al had ik al drie lipsticks in dezelfde kleur. Toen ik overstapte naar dierproefvrije cosmetica hield ik nog maar een kleine stash over en kwam ik er pas echt achter hoe weinig ik varieer in make-up. Daardoor was er ook geen reden meer voor mij om hebberig te zijn: ik zou een heleboel producten toch niet gebruiken, als mijn stash weer zou groeien.

Aan de andere kant merk ik juist dat ik weer blijer ben, wanneer er een pakketje voor mijn blog binnenkomt. Voorheen was het dus zo dat er elke dag wel wat geleverd werd, maar toen ik alle merken mailde met het bericht dat ik hun producten niet meer zou reviewen, wanneer ze dierproeven uitvoerden, kreeg ik opeens veel minder binnen. Dat was in het begin een beetje gek, maar ook een enorme opluchting. Als blogger krijg je nou eenmaal ontzettend veel opgestuurd en dat is aan de ene kant een zegen: ik heb al mijn tienerjaren bijna nooit zelf cosmetica hoeven kopen. Aan de andere kant kon het echter ook wel eens een vloek zijn: door de hebberigheid die ik in me had wilde ik alles bewaren en had ik veel te veel spullen. Ik kon niets meer kwijt in mijn kastjes op mijn slaapkamer, waardoor het gewoon op de vloer belandde, of onder mijn bed. Pakketjes ontvangen werd erg gewoon en het maakte me geen eens meer heel enthousiast, terwijl ik nu weer oprechter blij kan zijn met producten. Dat is echt een heel fijn gevoel en het maakt je veel dankbaarder. Het kan ook weleens teveel zijn, dat merk ik nu wel.

Dat waren even alle zaken die er toevallig bij kwamen, maar niet per se zoveel te maken hebben met de cosmetica zelf. Als ik nu kijk naar mijn cosmeticagebruik, is het ook gewoon veel minder geworden dan wanneer ik nog niet lette op of merken dierproeven uitvoeren. Ik droeg veel meer make-up en gebruikte meer verzorgingsproducten, waarschijnlijk uit gewoonte. Toen ik een aantal van mijn favoriete producten met pijn in mijn hart weg moest doen, kwam ik er later achter dat een leven zonder die producten helemaal niet zo erg was (je maakt het altijd dramatischer in je hoofd). En dat het eigenlijk ook niet zo erg was om niet elke dag oogschaduw te dragen. Dat een dagje zonder lipstick best wel fijn is en dat ook blush, highlighter én bronzer niet dagelijks nodig was voor mij. Zo bouwde ik mijn make-up gebruik steeds wat meer af. Ik zou nog steeds niet zeggen dat ik weinig make-up draag, want ik ga sporadisch de deur uit zonder wenkbrauwcrème, mascara en eyeliner op, maar het is zeker verminderd.

Af en toe is keuzes maken best moeilijk: ging ik bijvoorbeeld nog wel producten van The Body Shop gebruiken? En van Too Faced en Urban Decay? Deze merken vallen namelijk allemaal onder L’oréal en dat is een merk dat wel dierproeven uitvoert. Ik heb toen toch besloten om die onderliggende merken wél te blijven gebruiken, omdat L’oréal hen wel hun eigen normen en waarden laat behouden. Voor die merken specifiek worden geen dierproeven uitgevoerd en dat is ook wel een applausje waard. Het is een moeilijke kwestie hoor, dat vind ik nog steeds, maar dit is de keuze die ik voor mezelf heb gemaakt, omdat dit goed voelt. Ik leg het vaak zo uit (volgens mij zei Sophie van Naoki dit een keertje tegen me): Ik trek hier de streep. Het is een beetje vergelijkbaar met dat ik ook boodschappen doe bij Albert Heijn, terwijl ze daar wel kiloknaller-vlees verkopen, waar ik het duidelijk niet mee eens ben. Maar ze hebben ook producten waar absoluut geen dierenleed bij komt kijken, dus die koop ik dan weer wel.

Een andere moeilijke kwestie die ik nog steeds tegenkom is het vinden van een goede deodorant. Ik heb al van alles geprobeerd: Hema, Kiko, The Body Shop en Etos. Tot nu toe heb ik nog geen deodorant gevonden die echt goed helpt bij mijn zweetoksels en gebruik ik nog altijd de deodorant van mijn vriend, die volgens mij van Rexona is. Die is inderdaad niet dierproefvrij, maar bij alle andere deo’s weet ik zeker dat ik binnen een uur met klotsende, stinkende oksels rondloop. In dat geval kies ik dan toch liever voor fris ruiken. Wel ben ik nog steeds op zoek naar goede dierproefvrije deo-opties, dus als je aanraders hebt: graag!

Ik krijg heel vaak de vraag online welke merken nou wel dierproefvrij zijn en welke niet en dit blijft een lastig ding. Ik pak eigenlijk bijna altijd Sophie haar blog erbij, omdat ik weet dat ze er actief mee bezig is en haar lijst van dierproefvrije cosmeticamerken dus ook up to date is. Veel mensen vertellen me vaak enthousiast: ‘Maar weet je dat dierproeven in de EU verboden zijn? Alles is nu dus dierproefvrij!’. Dat klopt natuurlijk wel, want de make-up die je in Europa koopt is door die wet inderdaad niet op dieren getest. Dat betekent echter niet dat het desbetreffende merk niet ergens anders op de wereld dierproeven uitvoert. Alle merken die in China in de schappen liggen, zijn bijvoorbeeld alles behalve dierproefvrij. In China is het namelijk verplicht om je producten op dieren te testen, voordat ze in de winkels mogen liggen. Het blijft hoe dan ook een moeilijke zaak: veel merken beweren dierproefvrij te zijn (Kneipp, Oriflame en zelfs L’oréal vertelde me in hun mailcontact dat ze écht tegen dierproeven zijn), maar ze kiezen er vervolgens wel voor om hun producten in China te verkopen. Dat is natuurlijk wel erg krom en daarom besluit ik dus die merken niet te steunen met mijn geld.

Een vraag die ook vaak voorbij komt: ‘Laat je je dan wel opmaken tijdens fotoshoots met make-up die op dieren is getest?’. Dat doe ik inderdaad wel. Als ik wordt gevraagd voor een shoot, heb ik geen zin om lastig te doen en de visagist te verplichten om andere merken te gebruiken, of me met mijn eigen make-up op te maken. De reden waarom ik dierproefvrij ben gegaan, is omdat ik niet wil bijdragen aan het succes van deze merken, met mijn geld en invloed. Ik wil dus geen producten meer van die merken kopen en erover schrijven of praten, maar dat het een dagje op mijn gezicht zit. Tja. Ik was het er ’s avonds vanaf en dan is er niets meer van te zien. Ook daar heb ik de lijn getrokken: het komt nou eenmaal vaak voor dat ik even een poedertje nodig heb voor op TV of dat een magazine voor een shoot al een heel visionboard heeft gemaakt met bepaalde producten voor een look.

Al met al ben ik ontzettend blij met dit jaar. Ik ben nog steeds tevreden met mijn beslissing. Mede, omdat het me misschien ook wel een beetje heeft geholpen om van het beautyblogger imago af te komen (niet dat ik het beautyblogger imago stom vind, maar ik vond het simpelweg niet meer bij me passen) en daarnaast ook, omdat het me een goed gevoel geeft en daarmee een beetje mee doe in de strijd tegen dierproeven. Ook vind ik het ongelofelijk tof om te zien dat ook zoveel van jullie dierproefvrij zijn gegaan door mij. Ik heb een heleboel berichtjes daarover gehad en dat maakt me altijd trots en dan ben ik toch wel heel blij dat ik hierover kan schrijven en anderen ermee kan inspireren. Ik hoop dat ik jullie hierbij voldoende heb geïnformeerd en vragen kan je altijd nog stellen in de comments!

82 reacties

 • Antwoorden Sabine 9 januari 2017 om 10:22

  De beste deo na alles te hebben gebruikt heb ik enorm goede ervaring met kokosolie met baking soda. ( 4 eetlepels kokosolie, 3 eetlepels baking-soda ( bijv. van Arm&Hammer), 2 eetlepels maïzena, 1 eetlepel glycerine of olijfolie) dit mengen en heel weinig onder de oksel vegen. Je oksels moeten wel wennen want er moet nog veel “giftroep” van chemische deo`s uitgezweet worden.

 • Antwoorden Sarah 12 juli 2016 om 10:56

  Ik was laatst echt super verbaast! Ik had nog een oud oogschaduw palletje liggen van de Action, ik verveelde me dus ik ging gewoon de verpakking bekijken. En wat denk je? Er staat op dat het Cruelty Free is! Dat had ik echt niet verwacht, maar ik vind het wel heel goed van Action! x

 • Antwoorden Chinouk 30 mei 2016 om 21:47

  Ik vind dit zo knap van jou! Ik ben terug van weg geweest op je blog en jeetje, wat ben jij een mooi mens geworden. Ik ga nu je artikelen op m’n gemakje bij lezen!

 • Antwoorden irene 19 april 2016 om 19:50

  Ik ben erg trots op je, ik doe het jezelf niet na. Soms let ik er wel op maar dan mislukt het wel. Heb je tips?

 • Antwoorden Vera 14 maart 2016 om 12:08

  Hee!
  Ik ben sinds een maand veel bewuster bezig met alle producten die in verband gebracht kunnen worden met dieren en de dierenindustrie. Zo eet ik vegetarisch en maak ik mijn laatste make-up op van bedrijven die op dieren testen. Zo kwam ik bij mijn parfum uit, wat ik daarmee moet doen, weet ik nog niet..
  Hoe pak jij / pakken jullie dit op?
  Ik zag dat hetzelfde probleem zich voordeed bij jouw deo, waarin ik mijzelf herkende.

  Persoonlijk vind ik het heel fijn (en goed!) dat jij jezelf zo uit op internet. De vijf procent die de varkentjes voor jou waren, waren jouw artikelen voor mij. Dankjewel hiervoor!

 • Antwoorden Danique 24 februari 2016 om 10:40

  Ik heb net op je artikel van vorig jaar gereageerd maar zie dat je nog geen antwoord hebt op mijn vraag of je al een deodorant hebt gevonden. Best lastig, huismerken zijn wel dierproefvrij maar ik heb die deo nog niet uitgeprobeerd. Ook vind ik haarverf nog best lastig

 • Antwoorden Dunya Nasser 21 februari 2016 om 11:53

  Hey Teske,

  Eerste keer dat ik op je blog terecht kom, wat een super initiatief! Ik ben zelf ook blogster en Make-up Artist van opleiding. In het zoeken van de juiste school was ik bewust van het feit dat vele professionele merken (MAC bijvoorbeeld) op dieren testen en ik wou absoluut niet met deze producten werken. Na lang zoeken ben ik Make-up Designory terecht gekomen: een Amerikaanse school met een eigen dierproef-vrije merk. Het is dus perfect mogelijk om je professioneel te laten opmaken met cruelty-free producten. Ze hebben sinds een paar jaar scholen en winkels in België en wie weet zijn ze ook verkrijgbaar in Nederland. Een meer budget-vriendelijke optie is Make-up Revolution, super prijs-kwaliteit verhouding!

  Groetjes,
  Dunya

 • Antwoorden Amie 18 februari 2016 om 14:11

  Hee Teske, ik gebruik nu deo van Bliss http://www.blisscosmetics.nl, en deze bevalt heel erg goed! Even wennen dat je m opsmeert ipv spuit of rolt maar hij doet zn werk (ervoor zorgen dat ik niet naar zweet ga ruiken en mijn kleren langer dan 1 dag aankan) erg goed! Ik ben erg tevreden. Het is tevens een kleine onderneming die je support dus dat vind ik ook een fijn idee. Je hebt van het merk schmidt een soortgelijk product dat zelfs nog beter moet zijn als ik youtuber Lauren Toyota moet geloven. Review daarvan vind je hier: http://naoki.nl/schmidts-natuurlijke-deodorant/. Deze ga ik kopen als mijn bliss deo op is!

 • Antwoorden Melissa 15 februari 2016 om 12:47

  Ik weet het nog heel goed dat ik voor dierproefvrij was gegaan en dat ik later op je blog las dat je die keuze ook ging maken. Zo leuk was dat! En zo fijn om te lezen dat je er nog steeds achter staat! Proeven op dieren is namelijk helemaal niet nodig!

  xxx

 • Antwoorden Hailey 12 februari 2016 om 21:46

  Super leuke en goede blog, Teske! Goed om te lezen hoe het je is bevallen het afgelopen jaar! Heel goed ook dat je voor jezelf weet waar je de grens trekt! Ik heb onlangs ook besloten om helemaal over te gaan op proefdiervrij en loop ook zeker tegen dezelfde dingen aan! Het is fijn om te lezen hoe jij hier mee om gaat! Fijn dat ik van je mag leren! Keep up the good work!!

 • Antwoorden Jessica 12 februari 2016 om 15:17

  Knap dat je het na een jaar nog steeds volhoudt! Echt super!!
  Ik denk er vrijwel net zo over als jij. Door wel merken te kopen zoals Loreal, Rimmel, Mac of Max Factor, die in China testen, steun je die merken eigenlijk door te blijven kopen en zij weer blijven testen voor China. Althans zo zie ik het ook.
  Die merken koop ik dus niet meer.
  Ik ben nog steeds bezig met overstappen naar proefdiervrije producten. Helaas wil het niet helemaal vlotten, omdat ik nog zoveel heb staan . Uiteindelijk om ik er wel :)

  de lijst van Sophie (naoki.nl) neem ik eigenlijk altijd als uitgangspunt. Sophie is super en dat ze het allemaal bij wilt houden. Super!

  Wattenschijfjes ben ik wel bij de AH gaan kopen i.p.v. bij de drogist. AH heeft de biologische wattenschijfjes, waarmee je ook gelijk boeren in arme landen steunt via het Max Havelaar Keurmerk. 1+1 = 2!!
  Dat is misschien nog wel een goede tip. :)

 • Antwoorden Hanne 11 februari 2016 om 20:22

  Ik snap het helemaal hoor, dat je het oké vindt om die producten wel te gebruiken als iemand anders je opmaakt. Uiteindelijk zijn het niet de producten zelf waar iets mis mee is, maar met de principes van het bedrijf. Het belangrijkste is dat jij ze niet meer steunt door hun producten zelf te kopen (of in jouw geval: er reclame voor te maken op je blog) :)

 • Antwoorden Eline 11 februari 2016 om 15:59

  Hoi Teske,

  Ontzettend gaaf en nuttig dat je alleen dierproefvrije make-up en verzorgingsproducten gebruikt. Dit probeer ik zelf ook te doen. Het deo probleem heb ik zelf ook gehad, ik gebruikte namelijk altijd deo van Dove (stick) die echt top was. Toen ik wilde overstappen naar een goede deo die dierproefvrij was, bleef er maar weinig over. Toch heb ik een goede en fijne stick gevonden; Louis Widmer. Deze deo werkt echt super en ik zweet er niet doorheen. Alleen de geur vind ik minder, dus volgende keer koop ik hem zonder parfum ;) (ze hebben met en zonder parfum)

  Echt een goede tip voor je om eens te proberen :)

 • Antwoorden Monique 11 februari 2016 om 13:18

  Zelf gebruik ik de deodorant van Chagrin Valley. Dit is een natuurlijke deodorant en dierproefvrij! O.a. te koop bij Louland.nl. In het begin is het even wennen om deodorant uit een potje te halen, maar dit went snel. Daarnaast vind ik dat deze deodorant veel beter zijn werk doet dan een niet-natuurlijke. Het is wel prijzig voor een klein potje, maar je doet er erg lang mee!

 • Antwoorden Maartje 11 februari 2016 om 12:57

  Hey Teske, wat goed van je! Ik ben dit jaar begonnen en ik heb er nog echt geen spijt van! Ik wil je erg bedanken want je hebt het laatste zetje aan mij gegeven om en dierproefvrij te worden en vegetarische te worden wat ik beide begin dit jaar ben gaan doen. Door jou artikelen en video’s wist ik het zeker! Heel erg bedankt :)

  Oh tip voor de deo! Vogue is dierproefvrij!!

 • Antwoorden Sandy 11 februari 2016 om 11:48

  Ik gebruik met succes deze crème van Therme: http://www.drogisterij.net/verzorging/lichaamsverzorging/deodorant/deodorant_creme/therme-deodorant-deocreme-anti-transpirerend-sensitive-60ml-8712078923663
  Hij werkt goed tegen zweten en Therme is bij mijn weten ook dierproefvrij :D
  Mooi artikel weer!

 • Antwoorden Melissa 11 februari 2016 om 10:29

  TESKUH PROBEER DE DEO VAN CLINIQUE!!!!!

  • Antwoorden Teske 11 februari 2016 om 13:01

   Clinique is helaas niet dierproefvrij!

 • Antwoorden Lindsey Beljaars 11 februari 2016 om 09:57

  Fijn verhaal om te lezen. Jammer dat je nog steeds geen goede deodorant hebt gevonden die dierproefvrij is. Snap heel goed dat je je door een visagist wel gewoon laat opmaken met merken die niet dierproefvrij zijn. Je moet inderdaad ergens de lijn trekken ;)

 • Antwoorden Hanneke 11 februari 2016 om 09:19

  Knap van je dat je het nog volhoud, ik ben toch te veel gehecht geraakt aan het makkelijk kunnen kiezen uit producten en mijn mac makeupjes om zoiets te kunnen.

  Ik heb wel een goede aanrader voor deo, bij de rituals hebben ze deosticks die zijn echt fantastisch! Is tot nu toe de enige deo waar ik niet het idee van heb dat ik van ga stinken!

 • Antwoorden Britt 10 februari 2016 om 21:30

  Hoi Teske,

  Ik vind elke stap de juiste richting in al een verbetering. Mijn schoonmoeder is veganistisch en sinds dien houd ik me veel meer met dierenwelzijn bezig. Ik ben nog steeds niet helemaal vegetarisch, maar eet zelden nog vlees. Ik koop geen leer en bont meer. Sommige mensen vinden het hypocriet, dat ik dan soms nog wel eens vlees eet, maar ik zeg beter iets dan niets.

  Lieve groetjes,

  • Antwoorden Babette 15 februari 2016 om 11:59

   Helemaal met je eens, beter inconsequent goed dan consequent fout.

 • Antwoorden Imke 10 februari 2016 om 21:10

  Sinds jouw beslissing vorig jaar ben ik er zelf ook steeds meer overna aan het denken, ik koop nu alles dierproefvrij en wat ik in huis heb wat niet dierproefvrij is, maak ik op of geef ik weg. Zo heb ik een vriendin blij gemaakt met een aantal Mac kwasten.
  Deodorant vond ik ook lang een lastige, momenteel gebruik ik de geurloze deodorant van Lekkerineenpotje (te vinden op Etsy). Echt een aanrader! Voor mn zus maakte ik laatst van baksoda en kokosolie een soortgelijk product, bevalt haar erg goed. Even zoeken op Natural deodorant diy oid op YouTube.

 • Antwoorden Rosanne 10 februari 2016 om 19:55

  Wat gaat de tijd snel zeg!
  Ik vind het echt knap van je. Ik zou het zelf ergens ook wel willen maar ben bang dat het mij best wel veel beperkt in het gebruiken van make up en verzorgingsproducten. Nou heb ik ook niet zo’n grote stash en koop niet super veel nieuwe producten dus vind ik dat ik het mijzelf mag veroorloven. Maar daarover maakt iedereen natuurlijk (bewust of onbewust) zijn eigen keuze over.

 • Antwoorden imke 10 februari 2016 om 18:51

  ik vind zelf de deo aromaco van Lush erg goed wennen en door de patchoekie ruikt die ook lekker.

  https://www.lush.nl/shop/product/product/path/154_187/id/364/Lichaam-Deodorant-Aromaco

  • Antwoorden imke 10 februari 2016 om 18:52

   patchoelie dus?

  • Antwoorden Daniëlle 12 februari 2016 om 12:15

   ja die vind ik ook heel fijn. aanbrengen is inderdaad even wennen maar hij doet goed zijn werk!

 • Antwoorden isabel 10 februari 2016 om 18:37

  Ik ben zelf ook aan het overschakelen. Ik heb de producten die ik nog had gewoon opgebruikt maar als ik iets nieuws koop dan kijk ik natuurlijk wel of het getest is op dieren. :)

 • Antwoorden Oksana 10 februari 2016 om 17:53

  Samen met jou besliste ik om geen producten meer te gebruiken die getest zijn op dieren, nu heb ik echter net hetzelfde probleem: een goede deo vind ik nog steeds niet. Hoop ooit een dierproefvrije deo te vinden die wel werkt voor mij! Succes ermee alvast! :D

 • Antwoorden Iris 10 februari 2016 om 17:45

  Zeker als je zoveel spullen toegestuurd kreeg, kan ik me voorstellen dat dit ook een goede manier van opruimen en selecteren is.

 • Antwoorden Marlon 10 februari 2016 om 16:57

  Sinds ik terug ben van mijn stage op Gran Canaria ben ik vegetarisch. Dit idee ging al jaren door mijn hoofd, maar nooit had ik het doorzettingsvermogen om het echt te worden op de een of andere manier. Tijdens mijn stage van 3 maanden lang heb ik alleen in het begin af en toe vlees gehad en ik merkte dat ik het niet miste. Ik ben toen jouw artikelen over vegetariër zijn opnieuw gaan lezen en dit heeft mij zo erg gemotiveerd om het nu echt te worden. Ik voel sinds die periode een stuk beter en ben nu zelfs begonnen met mijn make-up stash dierproefvrij te maken! Bedankt voor alles, je bent een geweldige inspiratie bron! :)

 • Antwoorden Puck Christine 10 februari 2016 om 16:29

  De Advanced Deodorant van Menscience (te koop bij Skins) vind ik zelf heel fijn! Ik weet alleen niet of het merk dierproefvrij is. Ik hoop van wel!

 • Antwoorden betsie 10 februari 2016 om 16:10

  Ik ben benieuwd, gebruik je ook proefdiervrije producten voor in huis? Dus Ecover ipv Ajax etc?

 • Antwoorden Liv 10 februari 2016 om 15:33

  Ik ben na het lezen van je artikel afgelopen jaar over hetzelfde onderwerp ook gestopt met het gebruiken van merken die op dieren testen, dus ik ben nu ook al een jaar dierproefvrij! Ik heb inderdaad ook problemen met het vinden van een goede deodorant, ik zweet ook gewoon door de deodorant van Kruidvat huismerk heen. Jammer, maar we vinden vast nog iets anders!

 • Antwoorden Larissa 10 februari 2016 om 15:06

  Wauw, wat gaaf om te kunnen zeggen dat je een jaar dierproefvrij bent! Ik heb echt héél veel respect voor je! Liefs!

 • Antwoorden Lotta 10 februari 2016 om 14:59

  Heb je de deodorants van Odorex wel eens geprobeerd? Voor wat ik kan vinden op internet zijn ze dierproefvrij, maar ik houd me er niet echt mee bezig dus ik weet het niet zeker. Misschien kun je daar eens naar kijken? Bij mij werken die deo’s echt als een malle.

 • Antwoorden Faye 10 februari 2016 om 14:51

  too faced is volgens mij nog steeds onafhankelijk en niet onderdeel van L’oreal. Dit is alles wat ik daarover kon vinden: http://www.logicalharmony.net/too-faced-gains-a-new-investor-and-its-not-estee-lauder/

 • Antwoorden Maxime 10 februari 2016 om 14:44

  hey Teske, ik weet dat je al een jaar lang dierproefvrije producten gebruikt maar ik wilde alsnog zeggen dat ik zoveel respect voor je heb en dat van alle youtubers jij toch wel mijn favoriet bent. Juist omdat je zo goed nadenkt over bijvoorbeeld dit soort dingen, en dit is geen haat op youtubers die dat wel doen maar ik wilde het je gewoon even laten weten<3 Ga zo door! hartjes<3

 • Antwoorden Pien 10 februari 2016 om 14:27

  Ik snap het niet? In alle landen binnen de europeese unie is het verboden om cosmetica te verhandelen/verkopen die getest is op dieren. Dus in Nederland is alle cosmetica dierproefvrij..

  • Antwoorden pauline 10 februari 2016 om 16:16

   Ja, maar neem nu bijvoorbeeld l’oreal. Dit merk verkoopt in Europa dierproefvrije producten, maar verkoopt blijkbaar ook in China. In China zijn dierproeven verplicht, dus l’oreal voert daar, voor die specifieke Chinese producten, wél proeven op dieren uit. Het merk is dus op zich niet tegen dierproeven. Als wij hier hun make up kopen, geven we geld aan een bedrijf dat er ergens anders dierproeven mee kan uitvoeren.

  • Antwoorden Kimberly 16 februari 2016 om 11:37

   In Nederland is de cosmetica wel dierproefvrij, maar sommige merken zélf niet. Dit betekent dat ze dierproefvrije cosmetica verkopen in Europa (vanwege het verbod), maar dat ze ook cosmetica verkopen dat wél op dieren is getest (vanwege de verplichting hierop in China). Een voorbeeld hiervan is MAC. MAC verkoopt in Nederland dierproefvrij, maar omdat ze hun producten OOK in China verkopen (waar het verplícht is om het op dieren te testen) is het merk zelf niet dierproefvrij. Het dierproefvrije gaat voor velen (zoals Teske en ook ikzelf) om het beleid van de merken, niet per se om de producten zelf, snap je? (: xxx

 • Antwoorden Elles [3lles] 10 februari 2016 om 14:03

  Hele goede beslissing om te stoppen met producten gebruiken die op dieren getest zijn. Lijkt me heel moeilijk, je moet op heel veel letten. Echt knap van je!
  Liefs,
  Elles

 • Antwoorden BySilke 10 februari 2016 om 13:56

  Je bent echt zo goed bezig en heel erg een voorbeeld aan het worden voor vele anderen. Wat gek dat het al een jaar is, de tijd vliegt echt! Succes met je zoektocht naar een deo ;) Ik gebruik er altijd eentje van Keops (geurloze roller) en dan spuit ik er een geurtje boven. Bij mij helpt het echt heel goed!

 • Antwoorden Bette 10 februari 2016 om 13:43

  Hoi Teske,

  Ik ben sinds vorig jaar oktober geen cosmetica meer gaan gebruiken die getest op word. Net als jou kwam ik toen bij de moeilijke kwestie om een goede deodorant te vinden, de low-budget merken heb ik allemaal geprobeerd maar dit werkte allemaal niet. Toen kwam ik bij de deodorant van Weleda. Dit merk heeft drie geuren, die ik allemaal erg lekker vind ruiken.
  Misschien heb je wat aan deze tip?!
  Xxx.

 • Antwoorden Sanne 10 februari 2016 om 13:41

  Goed artikel! Ik gebruik al een tijdje 2 producten van ‘Forever’, de crème voor andere littekens en de gel voor bijvoorbeeld aften en andere huidproblemen. Ik ben erg tevreden over het resultaat, na zo’n 2-3 jaar constant aften te hebben was het een hele opluchting om eindelijk iets gevonden te hebben wat echt werkt. Dit merk is dierproefvrij en fijn in gebruik. Ik heb de deodorant zelf niet maar ik denk wel dat het het proberen waard is, de 2 producten die ik heb werk en echt goed voor mij. Dit is het linkje naar de site: https://shop.foreverliving.com/retail/shop/shopping.do?itemCode=67&task=viewProductDetail

  Ik hoop dat je er wat aan hebt!! Hartjes ❤

 • Antwoorden Anna 10 februari 2016 om 13:10

  Dankzij jou ben ik er ook op gaan letten Teske, ik stond er nooit zo bij stil. Met deo’s vind ik het ook wel rot, want ik was helemaal dol op lady speed stick maar die testen op dieren. Dus ik lees hier gezellig mee. Mijn make-up haal ik tegenwoordig vegan sinds ik weet wat er allemaal in zit bah….zelfde geldt voor shampoo/conditioner. Ja mijn plankje was helemaal vol met spullen en nu is er echt veel weg, deed me wel zeer toen ik alles aan het weggooien was maar het is nu veel overzichtelijker en merendeel gebruikte ik toch niet meer. Ik vind het wel moeilijk om mooie matte vegan lipstick’s te vinden, vooral één die je dagelijks op kunt hebben…beetje zo’n kleur als pink plaid van MAC. Ik heb nu meerderere lipsticks van OFRA Cosmetics die heel mooi zijn maar ik wil ook zoiets uit Nederland kunnen bestellen. Iemand een idee?

  • Antwoorden Tina 10 februari 2016 om 14:35

   Hey! Je kan liquid lipstics van OFRA bestellen op beautyandbobs.com :)

   • Antwoorden Anna 10 februari 2016 om 15:15

    Wauw dankjewel!!! Ofra the best lipsticks, blijft echt uren zitten inc wanneer ik eet en drink. Ik ga deze site meteen opslaan! :)

  • Antwoorden Mariëlle 10 februari 2016 om 14:53

   Etos is ook dierproefvrij en de laatste tijd erg goed bezig met hun lipsticks!

 • Antwoorden Sophie 10 februari 2016 om 12:50

  Wat leuk om te lezen! Je hebt zoveel invloed op meiden met je blog en ik vind het zo knap dat je hier een standpunt durft te nemen en anderen hiermee inspireert. Sinds jij bent overgegaan op dierproefvrije cosmetica heb ik al zoveel berichtjes gekregen van jouw lezers met vragen en tips voor mijn lijst, je inspireert echt heel veel mensen dus ga zo door :)

 • Antwoorden Catherine 10 februari 2016 om 12:26

  Goed van je! Er blijven zo veel mooie merken over als je dierproefvrij gaat! Too Faced is een van mijn favoriete merken en Lush natuurlijk. Ik houd er wel echt rekening mee als ik een product koop. Voordat jij hierover praatte wist ik niet eens dat er nog dierproeven werden uitgevoerd. Vind het heel fijn dat ik zoveel bewuster word door jou!

 • Antwoorden Laura - Dagelijkse hap 10 februari 2016 om 12:14

  Ik vind het echt knap dat je nu al een jaar dierproefvrij bent. Zelf ben ik van mening dat je nooit helemaal dierproefvrij kan zijn, want dan mag je ook geen paracetamol meer slikken. Toch vind ik het super goed dat je het hebt doorgevoerd in je beauty producten :D

 • Antwoorden Eef 10 februari 2016 om 12:05

  Heb je wel eens overwogen zelf deodorant te maken? Ik doe dit nu ongeveer een jaar en het werkt PERFECT, m’n moeder en vriend zijn ook al om ;) De bussen Rexona staan nu te verstoffen in de kast.
  Ik gebruik daarvoor dit recept: http://www.degroenemeisjes.nl/diy-deodorant/
  Het kost even een kwartiertje tijd maar het werkt zó veel beter dan winkel-deo en het is ook gewoon volledig natuurlijk en proefdiervrij. Echt ’t proberen waard!

 • Antwoorden Joycee 10 februari 2016 om 11:56

  Jij heb mijn leven veranderd… Ik ben nu 26 en jaren lang was ik zown meisje met goude oorbellen, knot op de kop, hollandse muziek. En een dikke joint op de lip. Maar dat is niet meer. Door jou heb ik mezelf gevonden. Ik eet geen vlees ik gebruik geen make up van merken meer die dierproeve uitvoeren. Me kleding styl en makeup style is veranderd. Ik luister allen nog maar naar muziek met inhoud. Ik gaf om dieren maar ik hou nu van dieren. En heb inmiddels 6 “zwerf” katten in huis. Jij heb der voo gezorgt dat ik mijn leven heb verbeterd. En ik ben serieus gelukkiger dan ooit ?

 • Antwoorden Ilse 10 februari 2016 om 11:43

  Hoi Teske,
  Hebje utterkram http://www.urtekram.com/ wel eens geprobeerd? Of weleda?
  Deze hebben ook beide deo’s en zijn niet op dieren getest voor zover ik weet.
  Haal het hier gewoon bij de Biowinkel!

  Gr Ilse

 • Antwoorden Laila 10 februari 2016 om 11:38

  Wat een eerlijk en mooi geschreven artikel. Fijn om te lezen dat het gebruik van dierproefvrije producten veel meer invloed op je heeft gehad dan alleen maar het principe. Ook in andere opzichten geef je aan je ontwikkelt te hebben en dat is echt mooi om te lezen!
  xx

 • Antwoorden Linda 10 februari 2016 om 11:12

  Fijn om een update te lezen! Ik ben je sinds die tijd veel intensiever gaan volgen, juist omdat ik je persoonlijke artikelen en video’s zo leuk vind en helemaal niet into beauty ben. Ik gebruik zelf helemaal geen make-up dus het interesseert me ook niet :)

 • Antwoorden Naomi 10 februari 2016 om 11:06

  Ik heb ook sinds kort de keuze gemaakt om dierproefvrij te gaan. Ik maak nog wel op wat ik nu nog heb, maar als ze op zijn koop ik dierproefvrije alternatieven. Ook mijn deo moet ik bijna vervangen, mijn moeder gebruik altijd die van Therme. Therme is ook dierproefvrij, misschien kan je die proberen?

  x

 • Antwoorden Sonja 10 februari 2016 om 11:05

  Zo leuk dat je hier zo mee bezig bent en ook uitgebreid over schrijft. En ik vind dat je het super doet hoor, ook door bv wel producten van de Body Shop te gebruiken: je moet het jezelf ook niet té moeilijk maken, denk ik. Want dan kan je het nooit volhouden natuurlijk, en je eigen geluk is ook wat waard;) Maar tof en ik hoop dat je meer mensen kan inspireren om ook dierproefvrije artikelen te gebruiken! X

 • Antwoorden Susan 10 februari 2016 om 11:02

  Wat een mooie, bijzondere en sterke keuze.

  Liefs,
  Susan

 • Antwoorden Kirsty 10 februari 2016 om 10:38

  Wat gaat de tijd snel dat je alweer een jaar dierproefvrij bent! Ik blijf het bijzonder vinden dat je deze stap gewoon hebt genomen, zeker omdat je toch eerst meer een beautyblog had.

 • Antwoorden olga | teamconfetti 10 februari 2016 om 09:53

  Ontzéttend goed artikel en heel herkenbaar. Ik koop extreem weinig cosmetica en denk er alleen over na als ik iets nieuws nodig heb (en dat is twee keer per jaar ofzo). Ik herken het vooral door mijn keuze alleen nog maar kleding te kopen die óf fairtrade / eco is óf tweedehands. Inderdaad, omdat ik niet bij wil dragen aan merken die fast fashion stimuleren. Maar waar trek je de grens? Dit gebied is nog veel vager dan dierenproeven en dus doe ik wat goed voelt en dat lukt steeds beter. In het begin kocht ik maar gewoon helemaal niks omdat ik er dan niet over na hoefde te denken, haha. Maar nu heb ik al een paar favoriete organic merken en leer ik mezelf aan om dingen op marktplaats te kopen. Dat is niet altijd een hit, maar wel voordelig! En omdat het iets meer werk is en in het geval van nieuwe fairtrade kleding ook veel duurder is, is kleding kopen een hele bewuste zaak voor me geworden. Geen achteloos vijf jurkjes bij de Primark kopen voor mij, yaaaaaaaay! En dus ook een minder volle kledingkast.

 • Antwoorden Demi 10 februari 2016 om 09:47

  Heel mooi om dit zo te lezen. Knap dat je een jaar geleden deze beslissing hebt gemaakt en dit hebt doorgezet!

 • Antwoorden Michelle 10 februari 2016 om 09:45

  Fijn om deze update te lezen! Ik ben zelf ook aan het overstappen om vanaf nu alleen maar dierproefvrije make up te gebruiken. Ik kan alleen geen goede foundation voor mijn NW15 huidje vinden. Heeft iemand suggesties voor mij?

  • Antwoorden Anna 10 februari 2016 om 13:01

   Ik gebruik zelf sinds ik geen MAC meer gebruik foundation van Urban Decay Naked Skin Weightless…. en als ik eerlijk moet zijn vind ik deze veel beter dan die van MAC!

   • Antwoorden Michelle 10 februari 2016 om 17:28

    Als ik eens bij een urban decay counter in de buurt ben zal ik er eens naar kijken. In de drogisterij is alles sowieso te donker helaas. Het is al lastig een goed dekkende foundation te vinden voor lichte huidjes, last staan van een dierproefvrij merk

  • Antwoorden Daniëlle 12 februari 2016 om 12:20

   ik heb zelf een nc15 huid en gebruik minerale foundation van everyday minerals. de kleur die bij mij perfect past is 1N (neutraal), maar je kan ook warm of cool kiezen, 1c (cool) is dus dezelfde lichte kleur alleen dan in een koele tint.

 • Antwoorden Silkeblogs 10 februari 2016 om 09:45

  Heel mooi geschreven! =D x

 • Antwoorden Suzanne 10 februari 2016 om 09:23

  Heel erg mooi om te lezen!

 • Antwoorden Laura - Essential Honesty 10 februari 2016 om 09:11

  Teske, probeer eens de deo’s van Organic Essence :) Misschien zijn die wel iets voor je? Ken dat oksel-gevoel dat je beschrijft immers te goed ..

 • Antwoorden Eefje 10 februari 2016 om 09:07

  Hey Teske!

  Ik vind het heel goed van je dat je op dierproefvrije make up bent overgestapt!
  Toen ik dierproefvrije make up etc. ben gaan gebruiken had ik ook veel moeite met het vinden van een goede deo! Uiteindelijk ben ik tegen die van Rituals aangelopen en die bevalt echt super goed! Misschien ook iets voor jou? Het is een roller en ik vind het persoonlijk heerlijk ruiken. Hopelijk heb je er wat aan!

  Xx

 • Antwoorden benteoosterwold 10 februari 2016 om 08:49

  Zo mooi dat je deze keuze hebt gemaakt! Lijkt me best lastig als beautyblogger, des te meer ik je keuze bewonder!
  Liefs

 • Antwoorden Luna Baggen 10 februari 2016 om 08:17

  Hee Teske! Wat een interessant artikel! Ik ben de laatste tijd ook bezig met meer dierproefvrije cosmetica te gebruiken en dat gaat best goed! Nu heb ik wel 2 vraagjes. De eerste is: Is tandpasta ook op dieren getest? En zoja welke gebruik jij dan? En de 2e: Als iemand jarig is en je geeft hem/haar een verzorgings product als cadeau, koop je dat dan ook dierproefvrij? (omdat het dan zegmaar wel jou geld is dat je eraan uit hebt gegeven, maar je het toch niet zelf gebruikt.) ik hoop dat je antwoord! <3 <3 <3

 • Antwoorden Amy 10 februari 2016 om 08:09

  Wat mooi om te lezen wat deze beslissing je allemaal gebracht heeft. Ik vind het nog steeds een dapper besluit van je en top dat je je eigen hart gevolgd hebt. Ik ben volgens mij niet volledig dierproefvrij, maar wel zo veel mogelijk. Ik heb een acnehuid en de producten die ik nu gebruik werken als een malle maar of ze dierproefvrij zijn weet ik niet zeker. Moet ik toch eens opzoeken eigenlijk..

 • Antwoorden Jana 10 februari 2016 om 08:08

  Lijkt me moeilijk, al die merken opgeven. Best wel jammer dat merken nog steeds testen op dieren. Zelf heb ik ook een dierenproefvrije stash maar let ik er eigenlijk niet op. Alle merken die op dieren testen zijn namelijk te duur? Als deoalternatief raad ik echt de Ritualsdeo’s aan! Ze kosten wel €8, best veel, maar ze laten je de hele dag fris ruiken en ze zijn erg zuinig! Ik heb de mijne bijna 2 maand en ik heb er nog niet eens 1/4 van opgedaan terwijl ik hem wel elke dag gebruik! Totdeo’s!?

 • Antwoorden Margot 10 februari 2016 om 07:53

  Ik blijf het een mooie beslissing vinden! En hopelijk kan je ook een deo vinden die goed voor je werkt, dat is toch wel belangrijk natuurlijk.

 • Antwoorden Roos 10 februari 2016 om 07:53

  He Teske, probeer de lady stick deo eens van Therme. Ik vind hem heel fijn. Vrijwel geurloos en werkt als een tiet :-) is wel vrij prijzig, maar je doet er een eeuwigheid mee. Etos heeft ook wel eens 1+1 gratis acties, dus dan sla ik in!

 • Antwoorden Susan 10 februari 2016 om 07:30

  Hey Teske! You go girl!
  Ik ging een paar maandjes voor jou dierproefvrij. Dus het werd toen voor mij nog leuker om je blog te lezen; omdat ik wist dat de beautyposts die nog online kwamen, alleen over dierproefvrije cosmetica gingen.
  En over merken als The Body Shop, ik probeer daar als volgt tegen aan te kijken; wanneer ik wel producten koop van The Body Shop, maar niet van L’oréal, komt er een groter deel van de totale winst van L’oréal binnen door TBS. Hierdoor zend ik als het ware een boodschap uit naar L’oreal; joehoe, pas jullie beleid aan, het zal lonen!
  Ik zie het dus niet als indirect L’oréal steunen, maar als duidelijk maken wat ik wel en niet waardeer.

  Liefs,
  Susan

 • Antwoorden Eva 10 februari 2016 om 07:21

  Hey Teske,
  Ik ben nu ook bezig om dierproefvrij te gaan (spullen uitzoeken, alternatieven vinden.) Maar heb jij nog een tip voor een goede shampoo?
  Ga zo door! Je doet het heel erg goed en ook al heb je geen beautyblog of Youtube kanaal meer, je bent nog steeds mijn favoriete Youtuber en ook de eerste waar ik op geabonneerd was! :)
  Liefs Eva

 • Antwoorden bosbes 10 februari 2016 om 07:15

  Too Faced is niet van L’Oreal hoor ;) ik denk dat je NYX bedoelt

 • Antwoorden Anniek 10 februari 2016 om 07:11

  Wat tof om te lezen zeg! Ik weet nog dat, toen je besloot om dit te gaan doen, ik bij mezelf dacht ‘dat lijkt me behoorlijk lastig, zeker als beautyblogger’. Heel gaaf om te horen dat het je zoveel goeds heeft gedaan, keep going!

 • Antwoorden Jessica J. 10 februari 2016 om 06:33

  Wat leuk! Ik let er de laatste paar maanden ook erg op en het voelt inderdaad geweldig! ❤
  Heb je de deorollers van Dr. Organic al geprobeerd? Ik raad je wel aan om te beginnen met de Tea Tree-variant, dat is volgens mij de sterkste en ideaal om je aluminiumzweet mee uit je systeem te krijgen. :-) Het is normaal dat je jezelf de eerste tijd wat sneller ruikt, maar dan breng je hem gewoon nogmaals aan. Je oksels moeten eraan wennen. Succes!

 • Reageer