Wat ik van mijn ouders heb geleerd

3 december 2015

Als puber wil je eigenlijk niets aannemen van je ouder. Of tenminste, dat wilde ik niet. Ik ben nooit een mega opstandig kind geweest dat sloeg met deuren en schreeuwde tijdens ruzies, maar ik was wel van mening dat ik een heleboel dingen beter wist dan mijn ouders. Een paar jaar geleden begon ik pas te zien dat ze bijna altijd gelijk hadden. Het leek me leuk om een artikel te schrijven over wat ik leerde van mijn ouders.

Wat ik leerde van mijn vader

Het belangrijkste dat ik heb geleerd van mijn vader, is dat niet alles altijd leuk kan zijn, maar dat je toch je best moet doen. Het leven kan niet honderd procent leuk en fijn zijn, maar er zijn wel verantwoordelijkheden en taken die je moet volbrengen. Mijn vader is nuchter, een doener en iemand die goed gestructureerd te werk kan gaan. Dat beaam ik wel eens, omdat ik zelf een chaotisch warhoofd ben. Ook leerde ik van mijn vader dat het ontzettend belangrijk is om jezelf te kunnen onderhouden. Dat je niet rijk hoeft te worden, maar dat het wel erg goed is om een stevige basis te hebben en niet afhankelijk te zijn van anderen in het zorgen voor jezelf. Hij is goed in omgaan met geld, maar is niet bizar zuinig. Dat vind ik altijd een prachtig balans.

Wat ik leerde van mijn moeder

Bij mijn moeder wordt het een iets langer lijstje, maar dat komt voornamelijk omdat ik meer op mijn moeder lijk en er daarom meer dingen toe te passen zijn op mijn leven. De belangrijkste les die ik van mijn moeder leerde was om met een open blik te kijken, naar alles. Daar schreef ik al eerder over. Mijn moeder is erg open-minded en als ik haar beschrijf bij anderen zeg ik vaak dat ik haar voor me zie als ik denk aan ‘een goed mens’. Van haar kreeg ik ook mee dat het goed is om altijd vriendelijk te zijn, ook tegenover mensen die je niet kent. Ik leerde dat een positieve benadering altijd beter is dan een negatieve benadering en dat je veel energie kunt halen uit een ander helpen.

Het laatste jaar leerde ik van mijn moeder vooral dat je emoties mag toelaten en dat je bepaalde dingen mag voelen. Dat je voor jezelf mag kiezen en het best oké is om af en toe even rust te nemen. Dat leerde ik, doordat zij dit ook aan het leren was. Dat vond ik super bijzonder, want als kind heb je toch wel het gevoel dat je ouders alles al weten en bergen levenservaring hebben. Dat heb je natuurlijk ook meer en meer, naarmate je ouder wordt, maar dat je alsnog dingen over jezelf kan ontdekken wist ik niet. Er zijn nog meer thema’s die belangrijk zijn geweest in de lessen van mama: zelfacceptatie, creativiteit, kiezen vanuit je gevoel en geven om je gezondheid.

Als ik dit nu bij elkaar zie, vind ik het ontzettend leuk om erachter te komen dat ik veel praktische dingen van mijn vader heb geleerd en veel gevoelsdingen van mijn moeder. Dat betekent natuurlijk niet dat mijn vader niet gevoelig is, maar er is wel een duidelijke verdeling gaande. Beide dingen zijn belangrijk in het leven, dus dat is des te mooier. Hoe ouder ik word, hoe blijer ik ben met mijn ouders en hoe meer ik hun advies waardeer.

Wat heb jij van je ouders geleerd?

37 reacties

 • Antwoorden T. 7 december 2016 om 13:46

  Het is wel goed om normen en waarden mee te geven als verdere basis voor het leven. Wat u niet wil wat U geschied doe dat ook een ander niet. Leren dat je niet mag liegen, niemand mag kwetsen en benadelen en eerlijk delen. .

 • Antwoorden veracamilla.nl | Wat ik van mijn ouders heb geleerd 5 augustus 2016 om 06:00

  […] aantal maanden geleden las ik op Teske haar blog wat zij van haar ouders heeft geleerd. Dat vond ik zo leuk om te lezen! Het zette me gelijk aan het denken. Ik heb enorm veel van mijn […]

 • Antwoorden Irina 10 december 2015 om 20:02

  Leuk artikel en inderdaad leuk om een keer bij stil te staan.
  Ik heb vooral geleerd dat ik gelukkig moet kunnen zijn zonder daarvoor afhankelijk te zijn van anderen. Dat is iets wat mijn moeder me heel erg heeft helpen beseffen toen het uit ging met mijn vriend en ik daardoor depressief raakte. Mijn moeder is een hele sterke vrouw, die goed op eigen benen staat. Dat bewonder ik nog vaak aan haar.

 • Antwoorden Marielle 6 december 2015 om 22:20

  Mooi artikel zelf heb ik altijd geleerd om te sparen maar helaas was ik altijd erg eigenwijs en helaas nooit naar dat advies geluisterd tot ik nu op me zelf ga wonen en nu pas merk je waarom je moet sparen (oeeps haha) gelukkig krijg ik veel spulletjes maar denk nu wel waarom had ik eigenlijk niet gewoon geluisterd

 • Antwoorden Linda 4 december 2015 om 23:29

  Het leren sparen, daardoor heb ik samen met mijn vriend een huis kunnen kopen en kunnen inrichten zoals we zelf wilde.

 • Antwoorden Ilona | Inspiration for you 4 december 2015 om 13:25

  Interessant en mooi artikel!!

 • Antwoorden Puck 4 december 2015 om 01:01

  Mooi artikel Teske, en wat fijn dat je zulke lieve ouders hebt waar je veel van leert. Ik merk de laatste jaren ook steeds meer wat mijn ouders voor mij hebben gedaan en hebben geleerd. Hetzelfde bij vrienden! Liefs!

 • Antwoorden femketje 3 december 2015 om 21:44

  mooi lijstje, dit moet ik ook eens doen en het dan mijn ouders laten lezen. they gave me life and i should be pretty damn grateful for that!

 • Antwoorden Elsbet | La Vie Pure 3 december 2015 om 21:12

  Oh, dit is zo leuk om te lezen! Erg mooi geschreven, teske. Dit wil ik over een paar jaar ook doen!

 • Antwoorden Laura 3 december 2015 om 21:11

  Wat mooi, en wat schattig zijn die filmstils!
  Ik heb van mijn ouders geleerd dat ik voor mezelf moet blijven opkomen en niet altijd aan anderen moet denken. En dat er altijd minder leuke dingen en tegenslagen zijn maar dat die nu eenmaal bij het leven horen :) .

  Liefs!

 • Antwoorden Deisy 3 december 2015 om 20:26

  Wat mooi en lief om op deze manier stil te staan wat je van je ouders hebt geleerd. Ik was vroeger zelf heel opstandig (zoals jij dus) en vond alles fout wat mijn ouders deden. Nu weet ik dat ze het niet zo bedoelde en kan ik het allemaal beter in perspectief plaatsen. Wat ik wel heel naar vind is dat ik dit niet meer met mijn moeder kan delen, ook omdat ik denk dat zij rond deze leeftijd mijn beste vriendin had kunnen zijn. Koester dus wat je met je ouders hebt iedere dag, maar volgens mij doe je dat wel. In ieder geval een prachtig artikel dame.

 • Antwoorden Fleur Sophia 3 december 2015 om 19:04

  Wat een lief en bijzonder geschreven artikeltje! Lijkt me ook heel mooi voor je ouders om te lezen!

 • Antwoorden Iris 3 december 2015 om 17:36

  Eigenlijk kan ik niet zo even opsommen wat ik van mijn ouders heb geleerd. Veel dingen doe ik voor mijn gevoel op mijn eigen manier, hoewel het waarschijnlijk van mijn ouders geleerd is.

 • Antwoorden Derpina 3 december 2015 om 17:11

  Van mijn vader heb ik vooral geleerd dat je altijd eerlijk moet zijn tegen iedereen, vooral als het gaat over je eigen fouten en je eigen gedrag. Mensen gaan voor je door het vuur als je eerlijk en oprecht bent, ze staan altijd klaar om je te helpen als ze exact weten wat ze aan je hebben.

  Van mijn moeder heb ik dan weer geleerd om wel kritisch te zijn naar andere mensen toe, en dit heeft bij mij dus echt jaren geduurd voordat het echt doordrong. Ik hemel mensen best wel op van nature, eigenlijk ben ik vaak erg naïef geweest en vervolgens werd ik vaak teleurgesteld. Gewoon omdat ik mensen keer op keer weer kansen bleef geven en ervan overtuigd was dat ze echt niet slecht waren. Zij heeft me geleerd om voor mezelf op te komen en te stoppen met loyaal zijn als blijkt dat mensen nare intenties hebben.

  En voor de rest zijn zij degene die de beste adviezen geven wanneer ik het gevoel heb dat ik moet stoppen met muziek maken. Zij houden me altijd wel weer op de rails, en als mijn hoofd even vol zit met “omg marketing omg optredens regelen omg repetitieruimtes huren geldzaken omg wat moet ik vragen voor dit optreden en fuck it ik stop met muziek” dan zijn zij degene die me weer even laten herinneren waar het nu eigenlijk echt om draait. Terwijl ze zelf niet eens muziek maken. Kun je nagaan hoe goed ze me begrijpen en hoe erg ze achter me staan.

  Dank je voor deze blogpost, ik denk dat ik pappie en mammie maar even ga bellen om te zeggen dat ik ze waardeer.

 • Antwoorden Suzanne 3 december 2015 om 17:01

  Mooi om te lezen. Mooie dingen die je van je ouders hebt geleerd, wat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

 • Antwoorden Larissa 3 december 2015 om 16:49

  Wat een leuk en interessant artikel, Teske! Ik herken mezelf in jouw inleiding, haha. Liefs.

 • Antwoorden cato weemaes 3 december 2015 om 16:37

  Wat een lief artikel Teske!
  //fashion&lifestyle blogger/:

 • Antwoorden Harmke 3 december 2015 om 13:19

  Superleuk en ook inspirerend artikel! Het belangrijkste dat ik geleerd van mijn ouders is: “Wat een ander doet, moet een ander weten” dat wil zeggen: volg je eigen gevoel, doe dingen op je eigen manier, wees geen kuddedier. Ik ben heel blij met die levensles!

 • Antwoorden Eske 3 december 2015 om 12:56

  Mooi artikel! We kunnen inderdaad veel meer van onze ouders leren dan we denken haha. Ik denk ook dat dat bij het ouder worden hoort. Hoe ouder ik word hoe meer ik mijn ouders ga waarderen :)

 • Antwoorden Kelly 3 december 2015 om 12:48

  Mooi artikel ! Ik heb vooral geleerd mezelf te zijn en altijd proberen t positieve te zoeken

 • Antwoorden Lindsey Beljaars 3 december 2015 om 12:45

  Wat een mooi, en vooral superlief artikel! Leuk ook om hier eens goed over na te denken!

 • Antwoorden Naomi 3 december 2015 om 12:04

  Ik denk dat ik vooral van mijn ouders heb geleerd om te doen wat ik leuk vind en om mezelf te zijn!

  x

 • Antwoorden Elles ~ 3lles 3 december 2015 om 11:45

  Wat een leuk lijstje! Ik herken nog geen punten hiervan, ik zit nog in de opstandige puber fase, haha!
  Xoxo

 • Antwoorden Miriam 3 december 2015 om 11:31

  Wat mooi om te lezen zeg. Hoe ouder je wordt hoe meer je je ouders gaat waarderen he?! Same here :D

 • Antwoorden Margot 3 december 2015 om 11:21

  Wat een mooi artikel!

 • Antwoorden Catherine 3 december 2015 om 10:46

  Heel lief artikel, vind het fijn om te horen dat je je ouders zo waardeert en ze klinken ook als lieve mensen. Ik ben mijn ouders ook steeds meer gaan waarderen ondanks dat we nog vaak onenigheid hebben. Misschien is dat wel over als ik uit mijn twintigerjaren kom hahaha?

 • Antwoorden Amy 3 december 2015 om 10:10

  Wat een bijzonder artikel, heb er zelf ook even bij stil gestaan dankzij jouw artikel! Wat zijn ouders toch mooie mensen <3

 • Antwoorden Anne-Flore 3 december 2015 om 10:08

  Wat mooi geschreven!
  En ook heel herkenbaar, het schijnt zelfs zo te zijn dat naarmate je ouder wordt, je steeds meer op je moeder gaat lijken. Da’s bij mij zeker ook het geval!
  Keep up the good work en blijf trouw aan jezelf!

  Liefs, Anne-Flore

 • Antwoorden Denise 3 december 2015 om 09:30

  Wat een lief artikel over je ouders, mooi dat je zoveel van ze mee hebt gekregen <3

 • Antwoorden Laura - Dagelijkse hap 3 december 2015 om 09:03

  Heel mooi artikel :) Opvoeding en normen en waarden die je van je ouders meekrijgt, zorgt er deels voor wie je bent. Mooi dat je hier een artikel over schrijft :)

 • Antwoorden Ingrid 3 december 2015 om 08:06

  Wat een leuk artikel, ik herken hier zeker wel wat in. Ik moest aan het begin wel even lachen, over hoe jij jaren na de puberteit tot inzichten kwam, je bent 20 toch?? Wanneer houdt de puberteit tegenwoordig op?;)
  Mijn ouders zijn allebei meer praktische dan gevoelsmensen, daarin heb ik dan ook veel kunnen leren. Wat ik in ze bewonder is dat ze voor zichzelf en hun mening staan, ook al is dat niet altijd de ‘populaire’ optie.

  • Antwoorden Teske 3 december 2015 om 09:25

   Puberteit is iets wat bij je tienerjaren hoort, volgens mij. Ik vind mezelf al een tijdje geen puber meer.

 • Antwoorden Marlotte 3 december 2015 om 07:21

  Wat een mooi artikel heb je geschreven Teske! Nu ik erover nadenk, denk ik dat ik ook meer de gevoelsdingen van mijn moeder heb en de praktische dingen juist van mijn vader. Over het algemeen dan.

 • Antwoorden Anniek 3 december 2015 om 07:10

  Ha, wat een leuk idee voor een artikel zeg! Ik ben zelf nu 17 jaar oud, en inmiddels ben ik wel zo ongeveer uit die echte pubertijd. Toch ben ik wel benieuwd wat ik over een paar jaar zou zeggen over wat ik van mijn ouders geleerd heb… :)

 • Antwoorden Dita 3 december 2015 om 06:59

  Leuk en mooi artikel Teske. Ik heb natuurlijk ook heel veel van mn ouders geleerd. Vooral dat je goed bent zoals je bent. Mijn zusje is verstandelijk gehandicapt en zwaar autistisch. Dit was en is altijd een grote zorg. Ook nu ze begeleid wonen woont, maar dit doen ze met zo veel liefde. Ook voor mij staan ze altijd klaar. Ik ben nu bijna 31 weken zwanger en ze vinden het fantastisch! Mijn ouders zijn inmiddels 6jaar geleden gescheiden maar nog steeds hebben ze goed contact met elkaar, mede voor ons. Zo fijn!

 • Antwoorden Eline 3 december 2015 om 06:56

  Mooi lijstje, mooi om dit zo op te schrijven! Van mijn vader heb ik vooral geleerd rationeel te denken in moeilijke situaties en altijd optimaal te genieten. Van mijn moeder heb ik geleerd het belangrijk is om altijd je best te doen netjes en verzorgd voor de dag te komen :)

 • Antwoorden Susan | susanblogt.nl 3 december 2015 om 06:27

  Wat een mooi artikel! Ik krijg gewoon een fijn gevoel wanneer ik dit lees. Zelf heb ik natuurlijk ook veel van mijn ouders geleerd. Best stom eigenlijk dat het altijd ”zo lang” duurt voordat je daar achter komt.
  Liefs, Susan

 • Reageer