Hoe zie je jezelf over tien jaar?

1 september 2015

Bovenstaande vraag is er eentje die mij best wel vaak wordt gesteld. Het is zo’n standaard interview vraag, maar ook eentje die weleens voorkomt in gesprekken over de toekomst. Omdat ik eigenlijk nooit een goed antwoord weet te geven, besloot ik er door een blogpost te schrijven achter te komen.

Wat ik doe is natuurlijk enigszins onzeker. Ik noem het woord ‘enigszins’, omdat ik aan de ene kant weet dat ik waarschijnlijk niet voor eeuwig zal bloggen en video’s zal maken, maar ik aan de andere kant op deze manier ook veel kennis op doe over de mediawereld, een heleboel leuke en handige contacten maak en daarom niet bang ben voor wat er gebeurt als ik dit werk ooit niet meer kan doen. Het feit dat YouTube en blogs nog steeds vrij nieuwe dingen zijn maakt dit werk aan de ene kant een beetje spannend, maar aan de andere kant ook uitdagend en prikkelend. Ik weet namelijk dat ik zal moeten blijven vernieuwen om dit te kunnen blijven doen. Mijn inkomsten hangen af van hoeveel wat ik maak wordt bekeken, dus ik moet ervoor zorgen dat dat stabiel blijft of dat er een stijgende lijn in zit. Eerst maakte ik me daar nul zorgen om, maar nu dit mijn fulltime werk is moet ik er natuurlijk wel over nadenken. Inmiddels heb ik een mooie mix weten te vinden van content die goed wordt bekeken, maar die ik zelf ook leuk vind.

Op dit moment zou ik het absoluut geen probleem vinden om nog tientallen jaren video’s te maken. Het lijkt me heerlijk om op mijn 65e te praten over mijn moestuintje, mijn brei-werkjes en de ovenschotel die ik heb gemaakt. Alle tieners die nu naar YouTube kijken, zijn dan ook van dezelfde leeftijd. Hoe grappig zou het zijn als dit gewoon voor eeuwig blijft? Er is nu al voor alle soorten leeftijdsgroepen content op YouTube en op blogs en het zou prima kunnen dat daar niets in verandert. Aan de andere kant weet ik ook dat deze internet-wereld snel is en dat er elk jaar weer een heleboel nieuwe dingen bij komen. Het kan zomaar gebeuren dat de YouTubers die we nu kennen op een gegeven moment overbodig worden, omdat er dan alleen nog maar extreem goed en mooi geproduceerde video’s worden bekeken. We weten het niet!

Sinds ik Casey Neistat hoorde zeggen: ‘Als je geen plan B hebt, dan kan je daar ook niet op terugvallen en moet je dus hard werken voor je plek in deze wereld’, leef ik daar ook een beetje naar. Dat slaat natuurlijk niet op alles, want je moet wel weten dat je veilig zit en jezelf kunt onderhouden, maar het gaat er meer om dat wanneer dingen niet lukken, ik niet per se gelijk op hoef te geven. En dat wanneer iets een keer wat minder goed gaat, ik mezelf enorm zal moeten pushen om innovatief te zijn en iets nieuws te verzinnen. Mij lijkt dit een hele goede en prikkelende manier van met je werk omgaan, zeker als zelfstandig ondernemer, want wanneer je stopt met innovatief zijn stop je wat mij betreft ook met groeien.

Mijn probleem is dat ik veel te veel wil doen en proberen, dat is altijd al een struikelblok geweest. Tegelijkertijd geeft het me volgens mij ook kracht, want het betekent dat ik bereid ben om meerdere aspecten van mezelf te verkennen. Juist om deze reden weet ik nooit zo goed wat ik moet antwoorden op de vraag ‘wat doe je over tien jaar?’, omdat ik het écht niet weet. Het zal hopelijk een van de dingen zijn die ik nog graag wil doen in het leven. Zo ben ik me nu bijvoorbeeld aan het storten op muziek, een tak waar ik nog ontzettend veel over kan leren en in kan groeien. Het feit dat het af en toe moeilijk is, maakt me onzeker, maar geeft me ook energie. Hiernaast zou ik nog graag proberen te ontwerpen en dat kan zowel in de fashion tak als het designen van bureau-accessoires. Ook acteren wil ik ooit nog eens proberen. Ik zwijmel weg bij films waar leuke rollen in voorkomen en dan stel ik me voor hoe het zou zijn om die rol te spelen. Op dat vlak mis ik echter nog de moed. Ik vind het super lastig om me op die manier bloot te geven, maar misschien lukt het ooit nog. Regisseren lijkt me ook een geweldige uitdaging, zeker omdat ik vaak al heel duidelijk in mijn hoofd heb hoe bepaalde beelden eruit zouden moeten zien. Er is nog veel meer: modellenwerk, fictie-schrijven en presenteren, om er zo maar een paar te noemen.

Als ik even kijk naar hoe ik mijn toekomst als de romanticus in mezelf zou bekijken, dan zou ik over tien jaar middenin een succesvolle carrière zitten, maar wel op het punt aangekomen zijn dat ik wat ga minderen met werken. Over tien jaar ben ik namelijk dertig en het lijkt me wel heel leuk om me dan te gaan settelen met Mert in een mooi huis met een tuin, een heleboel dieren (geit!) en een kind. Ik heb echt een hele sterke kinderwens, maar ik wil het wel echt pas laten gebeuren als ik er klaar voor ben, er zeeën aan aandacht en tijd aan kan besteden en ook helemaal safe zit als het gaat om het financiële gedeelte in mijn leven. Wellicht is dat pas later dan de dertig, of misschien eerder. Ik sluit niets uit. Ik zou dan wel graag parttime willen blijven werken, het liefst thuis, zodat ik overdag ook bezig kan zijn met de dieren en het kindje. Bij het rooskleurige beeld dat ik in mijn hoofd heb, zie ik mezelf werken aan een prachtig bureau met allemaal creatieve uitspattingen (schilderijen, collages, boekjes) om me heen. Een huis vol geweldige, vintage spulletjes en een boho-achtige slaapkamer met mooie gordijnen en lakens.

Wat mij betreft is dat een heel mooi vooruitzicht, maar het punt is: ik weet niet hoe dingen gaan lopen. Ik wil niets uitsluiten en ik wil me ook weer niet blind staren op een bepaald doel. Daarom houd ik het voor nu bij de carrière-takken die ik graag nog weleens zou willen ontdekken en ga ik met een open blik het leven in. Klinkt mooi, toch? Tien jaar is ook zo lang! Als ik kijk naar wat er in de afgelopen vijf jaar is gebeurd, dan is dat al immens veel. Ik kijk in ieder geval heel erg uit naar alle mooie twintiger-jaren die eraan komen voor mij.

Hoe zie jij jezelf over tien jaar? En als je je fantasie de vrije loop laat, hoe ziet dat toekomstbeeld er dan uit?

26 reacties

 • Antwoorden Roselien 13 september 2015 om 20:08

  Over 10 jaar ben ik 33 (een dertiger al) en ik hoop dan gelukkig te zijn dan nu en minder onzeker, en minder somber. Ik hoop een diploma te hebben en een baan te hebben waar ik veel plezier in heb , en ik hoop dat ik dan een partner heb en een kindje of dat we daar aan toe zijn. Misschien ben ik dan vrijgezel, je weet namelijk nooit hoe het uitkomt. En dat ik en mijn familie gezond zijn en dat het met hen ook goed gaat. En natuurlijk hoop ik ook nog goede vriendinnen te hebben waar ik mijzelf kan zijn, blij of sip, en daar leuke dingen mee te doen. Wie weet zijn dat mijn vriendinnen die ik nu heb, misschien niet heb. En ik hoop dat ik over 10 jaar mooie ervaringen heb op gedaan en bijvoorbeeld ook wat meer heb gereisd en meer van de wereld heb gezien.

 • Antwoorden Vivian 10 september 2015 om 17:36

  Ik denk dat het er uiteindelijk om gaat dat je over tien jaar nog net zo gelukkig bent als nu, of misschien wel op een heel andere manier gelukkig, maar wel gelukkig. Dat is voor mij in ieder geval heel belangrijk!

 • Antwoorden Hoe zie jij jezelf over 10 jaar? | Beautybyilse 5 september 2015 om 11:39

  […] Hi there! Bij Teske zag ik een blogpost met dezelfde titel, wat ik erg leuk vond om te lezen. Het leek me leuk om […]

 • Antwoorden Dilys 4 september 2015 om 08:48

  Dat is inderdaad echt een super lastige vraag! Ik vind het altijd zo gek voelen om opeens 10 jaar bij mijn huidige leeftijd op te tellen, en dan te bedenken wat ik zal doen. Het is zo ver weg nog! Ik zou best even een sprongetje in de tijd willen maken zodat ik kan zien wat ik over 10 jaar doe. Dat maakt het beantwoorden van deze vraag ook gelijk een stuk makkelijker, haha! Ik heb dan waarschijnlijk m’n studie afgerond en ben al een tijdje bezig met een ‘echte’ baan. Maar who knows? Misschien sta ik over 10 jaar ook wel op de zuidpool pinguïns te knuffelen…..

 • Antwoorden Eveline 3 september 2015 om 21:06

  Originele blogpost en leuk om te lezen! Over 10 jaar ben ik 29 en heb ik hopelijk een leuke baan als directiesecretaresse/managementassistent. Ik weet niet of ik een vaste relatie wil, het kan alle kanten nog op. Maar zoals het er nu uit ziet, zie ik me in de stad waar ik nu woon in een leuk appartementje, en waarschijnlijk toch wel als vrijgezel omdat me dat nu eenmaal meer aantrekt.

 • Antwoorden Anina 2 september 2015 om 20:37

  Echt een mooie tekst !!!
  Ik zie mezelf over tien jaar echt heel graag in de muziekwereld. Ik wil namelijk echt heeeeel erg graag toetseniste worden of accordeoniste. :)
  Als dat niet zou lukken wil ik ook wel graag naar de Universiteit en mijzelf dan uitbeelden tot kinderverpleegkundige.

  xxx Anina

 • Antwoorden Sandy 2 september 2015 om 14:04

  Leuk om te lezen allemaal!
  Over 10 jaar ben ik 41. Holy Moly…! Ruben is dan 14 jaar en gaat naar de Middelbare school toe. Ik heb hopelijk een leuke baan en blijf daarnaast ontzettend genieten van mijn hobby’s en de dingen die ik het liefste doe: socializen, online rondhangen en hobby’en. Als Jasper het met me uithoudt :P zijn we dan zo’n beetje 24 jaar samen. Nogmaals Holy Moly!

 • Antwoorden Deisy 2 september 2015 om 09:43

  Wat een heerlijk inspirerend artikel zeg. Ik vind het zelf heel moeilijk om antwoord op deze vraag te geven haha. Ik zou over 10 jaar wel minder willen werken in ieder geval en voorderest in ieder geval gelukkig zijn met mijn vriend in ons huis. Dat is eigenlijk vrij belangrijk voor mij: dat iedereen gezond om mij heen is en dat we mooie momenten kunnen genieten >3

 • Antwoorden Vera 1 september 2015 om 23:40

  Wat mooi geschreven Teske!

 • Antwoorden Dana 1 september 2015 om 23:21

  Leuk om te lezen en ook echt een nadenkertje! Ik denk over 10 jaar heb ik een carriere in de business wereld, terwijl mijn blog groter is. Daarnaast heb ik een leuk appartementje in de stad met mijn pug en vriend :)

 • Antwoorden reel 1 september 2015 om 21:13

  Teske, Ik wil even zeggen dat ik de kwaliteit van je website zo ontzettend verbeterd vind. Echt hele leuke blogposts en video’s. Ik vond/vind je vlogs ook onwijs leuk. Ga zo door. Je bent echt leuk!

 • Antwoorden Iris | Todayslipstick 1 september 2015 om 19:54

  Mooi en inspirerend geschreven! Good to have a back-up plan!
  Liefs, Iris

 • Antwoorden My Creative Life - Marìs 1 september 2015 om 19:30

  Leuk om te lezen! Eigenlijk heb ik ook nog geen beeld van hoe ik mezelf over 10 jaar zie, 10 jaar duurt zó lang! Ik ben meer bezig met de toekomst die wat dichterbij ligt, bv over een jaar ofzo. Dat ik dan een beter inkomen wil hebben dan dat ik nu heb. Dat is mn doel voor volgend jaar ;) eerst dat maar eens zien waar te maken en dan kijk ik wel weer verder!
  1 ding weet ik wel; over 10 jaar hoop ik in elk geval een leuke partner te hebben!

 • Antwoorden Desiree 1 september 2015 om 18:44

  Pfff wat interessant, maar vooral ook erg herkenbaar om te lezen! In de meeste dingen die jij vertelt, herken mezelf. Alsof ik dit zelf had kunnen schrijven. Bijzonder! Ik laat de rest van de jaren op me afkomen. In hoeverre mij dat lukt.

 • Antwoorden Iris 1 september 2015 om 17:59

  Het is zo lastig om te verzinnen. Over tien jaar ben ik 26, student en hopelijk is mijn blog een stuk gegroeid. Verder weet ik het niet.

 • Antwoorden thebeautyblognl 1 september 2015 om 16:11

  Mooi geschreven! Pff.. moeilijke vraag hé? Ik zou het eigenlijk niet eens willen weten.. haha

 • Antwoorden Beautydiarynl 1 september 2015 om 16:02

  Ik vind dat ook altijd moeilijk om te zeggen.. Over 10 jaar ben ik 26, bijna 27 en hoop ik samen te wonen met een lieve vriend en hoop ik toch al serieus aan kinderen kan denken. Ik hoop dan een leuke studie gevolgd te hebben en daarin een baan te hebben gevonden.

 • Antwoorden Manon 1 september 2015 om 15:54

  Wauw, super goed verhaal Teske! Ik vind je echt inspirerend! Ik ben blij dat bloggen in ieder geval is ontdekt voor nu :)

 • Antwoorden Kirsty 1 september 2015 om 15:21

  Interessant om te lezen! Waar ik over tien jaar wil zijn, vind ik ook moeilijk om te bedenken. Ik kijk eigenlijk vooral naar de komende twee jaar dat ik nog studeer en daarna hoop ik dan les te kunnen gaan geven.

 • Antwoorden Madelon 1 september 2015 om 15:10

  Mooi geschreven dit. Het lijkt me inderdaad lastig om volop over de toekomst na te denken als je werk hebt dat niet altijd zeker is. Maar het toekomstbeeld dat je hier hebt opgeschreven klinkt in elk geval heel mooi en leuk! Ik zou er zeker voor gaan haha.

 • Antwoorden Eilish (artisticstateofmind) 1 september 2015 om 13:54

  Ik vind dat zo enorm moeilijk! Vooral omdat ik chronische pijn heb en dit zoveel invloed heeft op mijn leven. Ik sta op de wachtlijst voor een hopelijk levensveranderende operatie.. En hoe alles dan gaat zijn, dat is zo moeilijk te bedenken. Ik hoop iig een mooi en gezond kindje te hebben!

 • Antwoorden Kayleigh 1 september 2015 om 13:18

  Leuk om te lezen, vooral omdat ik zelf ook een beetje in de fase van mijn leven zit dat ik hier veel mee bezig ben. Op dit moment weet ik niet eens waar ik mezelf zie over 1 jaar, laat staan 10.
  Jij hebt in ieder geval genoeg ideeën van wat je nog zou willen doen, en hoe je het later voor je ziet!

 • Antwoorden Yolande 1 september 2015 om 13:18

  Ik vind het ook vrij lastig om in te schatten waar ik over tien jaar wil zijn. Net als jij lijkt het me mooi om nieuwe takken te ontdekken en met een open blik erin te gaan. Er zijn nog zoveel dingen die ik wil doen en ontdekken, hopelijk krijg ik de kans om dat te mogen doen en vind ik zo een beetje mijn pad.

 • Antwoorden Willemijn 1 september 2015 om 13:17

  Ik kom er steeds meer achter hoe erg wij op elkaar lijken. Klinkt een beetje raar, maar dat toekomstbeeld heb ik ook in mijn hoofd! En alle dingen die jij leuk vindt, vind ik ook leuk. Weetje, ik vind het eigenlijk een rare vraag: tien jaar duurt zo lang! Je kan echt niet weten wat er dan is. Daarom zeg ik: leef met de dag! Als je de keuzes maakt vanuit je onderbuikgevoel (waar je zin in hebt) dan geloof ik dat je over 10 jaar op de plek bent waar je wilt zijn.
  Doe je dus al heel goed!
  Xxx

 • Antwoorden Saar 1 september 2015 om 13:07

  Het is inderdaad behoorlijk lastig om na te denken over waar je over tien jaar zal staan. Ik hoop over tien jaar een fijne baan te hebben, daarnaast bijkomend zelfstandig ondernemer te zijn en daar horen ook wel kinderen bij. Maar met mijn twee hondjes zou ik ook heel tevreden zijn.
  Jij hebt ook nog behoorlijk veel op je lijst staan om uit te proberen :-)

 • Antwoorden Maaike 1 september 2015 om 12:49

  Een leuke en interessantte blogpost om te lezen.

 • Reageer