Foto’s maken in de zomer

23 april 2015

Sjoukje van Lemon Tierres schrijft om de zoveel tijd voor Teskuh.nl een gastartikel over fotografie. Ik kan zelf nog heel veel van haar leren en vandaag heeft ze weer een vrolijk artikel vol tips voor jullie.

Hoi iedereen! Woohoo! Ondanks de paar wolkjes die onze natuurlijke bron van vitamine D af aan toe geblokkeerd hebben, kunnen we gerust stellen dat de afgelopen dagen lekker lente/zomer-achtig zijn geweest. Eindelijk!

De zon is heerlijk, maar soms kan het lastig zijn foto’s te nemen door het felle licht: het creëert harde schaduwen, wanneer van de verkeerde kant genomen donkere foto’s en lens flares (weet je wel, die vrolijke bolletjes op een foto die ik persoonlijk wel gezellig vind). Om het heerlijke weer een beetje te vieren heb ik vandaag voor jullie een artikeltje waarin ik een paar tips geef voor het nemen van foto’s in fel daglicht. Enjoy!

1. Vermijd te hard licht
Hard licht (dus heel fel licht, zoals je hebt op het midden van de dag), zorgt voor harde schaduwen die holtes in het gezicht en dingen als stofdeeltjes op producten extra accentueren. Dit wil je natuurlijk niet hebben! Dit kun je voorkomen door een geschikt tijdstip te kiezen – om 12u ’s middags staat de zon bijvoorbeeld recht boven je hoofd wat voor heel lelijk licht zorgt – of door schaduw te zoeken.

2. Neem geen foto’s tegen het licht in
Dit maakt de foto’s en objecten heel donker. Om dit te voorkomen kun je foto’s waarin de zon recht op het object schijnt, maar wanneer je foto’s van mensen maakt is het lastig om hier tegenin te kijken. Om dit te voorkomen kun je foto’s van de zijkant maken.

3. Zet je flitser aan
Dit klinkt tegenstrijdig, maar het werkt wel! Wanneer je foto’s van dichtbij maakt en je flitser gebruikt, zal deze schaduwen als het ware opvullen en deze zo voorkomen.

Dat waren een paar basic tips die ik jullie graag wilde geven – maar de zomer heeft uiteraard nog veel meer te bieden! Daarom hier geen cameratips die ik ook in eerdere artikeltjes al heb beschreven, maar een paar tips die wellicht leuk zijn om te onthouden zodat je in de toekomst nóg zomerse foto’s kunt maken.

4. Spontane foto’s
Omdat er lekker veel zonlicht is in de zomer heeft je camera geen lange sluitertijd nodig (als je dit beter wilt snappen, lees dan mijn vorige artikel terug), hierdoor kun je snel foto’s maken die niet snel wazig zullen worden. Dat is ideaal voor de burst modus! Met de ‘burst’ modus maakt je camera heel veel foto’s in een keer, zolang jij de knop ingeduwd blijft houden blijft je camera knippen. Prachtig voor spontane lachfoto’s met je vrienden op het strand, of van kleine kindjes die rondrennen over de Dam. Deze foto hebben jullie al eerder gezien, maar ik vind dit een prima voorbeeld want deze foto had je niet kunnen maken zonder flits, zonder hoge ISO onder slecht licht omdat de sluitertijd hier simpelweg te lang voor zou zijn.

5. Sta eens lekker vroeg op..
Er is niets wat mij kalmer maakt dan een mooie zonsopkomst – je ziet de wereld wakker worden, terwijl je geniet van het fluitorkest der vogels. Een vroeg tijdstip (zeg, 7 uur ’s ochtends) is ideaal om foto’s te nemen: denk maar aan de zon die nèt boven de horizon uitkomt, dauw op groene blaadjes…

6. ..of ga eens wat later op pad!
Een opkomende zon is prachtig maar een dalende zon is dat ook: het creëert een prachtig licht wat een foto die overdag wellicht saai uit zou hebben gezien, onwijs sfeervol maakt (een snelle tip uit eigen ervaring: 50mm lenzen laat op de dag geven zo een sfeervol effect aan foto’s – het wazige effect maakt de foto’s haast sprookjesachtig).

7. Verander je omgeving
Als het regent zit ik het liefst binnen thee te drinken – en ik denk dat meer mensen ditzelfde, tja, probleem hebben. Met warm weer ben ik echter nergens liever dan buiten en dit geeft ook de mogelijkheid om je omgeving eens te veranderen: zoek de zee op, ga naar het bos, fiets naar een meer.. en neem je camera mee, natuurlijk.

8. Reflecties
Een zonnige dag (hij hoeft niet eens zonnig te zijn trouwens: als het maar een lichte dag is!) zorgt ervoor dat vloeistoffen hun omgeving mooi reflecteren. Speel hiermee, het kan leuke resultaten opleveren! Hier zie je een saai koffiekopje wat de wolkjes die (helaas) aan de lucht staan reflecteert.

9. Foto’s met de zon er op
De mooie lensflare waar ik het eerder over had kan heel gemakkelijk gerecreëerd worden op een zonnige dag.

Een aantal van deze foto’s hebben jullie wellicht al eens voorbij zien komen in eerdere artikeltjes. De zomer en de lente zijn echter mijn favoriete seizoenen en terwijl ik in de winter mijn camera meestal thuis laat liggen, zeul ik hem in deze twee seizoenen het liefst overal mee naar toe. Ik hoop dat ik jullie met deze tips een beetje heb kunnen helpen, zodat jullie deze twee prachtige seizoenen iets gemakkelijker vast kunnen leggen. Heel veel liefs, Sjoukje!

61 reacties

 • Antwoorden marleen 14 mei 2015 om 20:45

  Wauww wat een prachtige foto’s . Bedankt voor de goede tips :)

 • Antwoorden Anne 28 april 2015 om 15:41

  kun je misschien ook tips geven voor fotos maken op je mobiel?

 • Antwoorden Hanneke 25 april 2015 om 09:41

  Handige tips voor de zomer! :)

 • Antwoorden Laura 24 april 2015 om 19:58

  Wat een leuk artikel!! Goede informatie fijne foto’s en je verteld het gewoon op een hele fijne manier ( duidelijke uitleg, je komt niet arrogant over etc.) echt een top artikel!!! Daar kunnen veel bloggers nog wat van leren. Ga zo door sjaukje! Groetjes

 • Antwoorden Petra Brouwer 24 april 2015 om 11:16

  Een leuk artikel over fotografie. Fotograferen in de lente en zomer is inderdaad heerlijk. Maar in de herfst heb je de prachtige herfstkleuren en in de winter met ijs of sneeuw is het ook prachtig. Neem ook gerust eens een kijkje op mijn site http://www.campuur.nl , ik hou daar ook een #blog bij. Jouw blog is ook zeker leuk om te lezen. Groetjes Petra

 • Antwoorden Lydia 24 april 2015 om 10:10

  Wat een prachtige foto’s! Dankjewel voor te tips, ik ga er zeker een paar daarvan gebruiken

 • Antwoorden Joelle 24 april 2015 om 07:57

  Super leuke en handige tips :)
  Je nummer was net op Qmusic, super tof!

 • Antwoorden Elsbet | La Vie Pure 23 april 2015 om 22:18

  Wat een ontzettend fijne tips!

 • Antwoorden Nicole 23 april 2015 om 21:48

  Echt enorm goede en behulpzame tips en wat een prachtige foto’s erbij zeg!

 • Antwoorden Nesrin 23 april 2015 om 21:31

  Fijn dat je dit deelt zonlicht kan inderdaad de boel goed tegen werken.

 • Antwoorden Cheyenne 23 april 2015 om 21:07

  Fijn dat je deze tips deelt, je maakt altijd zulke mooie foto’s!

 • Antwoorden Audrey 23 april 2015 om 20:24

  Wat een leuk artikel! Zo enthousiast geschreven, ik word er helemaal blij van. En de tips zijn erg handig, heb meteen zin om op pad te gaan met mijn camera (al moet ik het met een compact doen)

 • Antwoorden Tamara | PinkPassionbyTamara 23 april 2015 om 20:19

  Fijn artikel! Aan deze tips heb ik onwijs veel, dankje! :)

 • Antwoorden Livia 23 april 2015 om 20:15

  Super gaaf artikel! Ik zou wel meer van dit soort posts willen lezen, heel interessant!

 • Antwoorden Emma 23 april 2015 om 19:18

  Ah wat een fijn artikel weer! Ik houd altijd erg van de zon, je kunt er zo leuk mee spelen en het maakt je foto’s net wat minder saai! Die flits gebruiken is trouwens wel een handige, thanks<3
  X Emma

 • Antwoorden Sofie 23 april 2015 om 19:16

  Ik vind dit echt een ontzettend leuk artikel waar ik heel veel aan heb. Dankjewel hiervoor, dit mag zeker vaker! xxx

 • Antwoorden Sheela 23 april 2015 om 18:47

  Goede tips! Ik zou eigenlijk een nieuwe camera moeten kopen, ik wil het liefst eentje met zo een klepje waar je jezelf in kan zien.

 • Antwoorden Nienke 23 april 2015 om 17:44

  Alweer een super handig artikel! Nu nog even sparen voor mijn eigen camera :)

 • Antwoorden Laura 23 april 2015 om 17:34

  Dankjewel Sjoukje! Goede tips :D

 • Antwoorden Naomi 23 april 2015 om 17:03

  Ik wil inderdaad in de zomer een keer ’s avonds foto’s maken!

  x

 • Antwoorden Iris 23 april 2015 om 16:47

  Bij mijn camera moet ik nog even uitzoeken hoe je heel veel foto’s achter elkaar kunt maken. Kan dat eigenlijk wel met een compact camera?

 • Antwoorden Tamarah 23 april 2015 om 16:43

  Wat een handige tips zeg! Deze ga ik zeker toepassen! Thanks for sharing!

 • Antwoorden Kimberley 23 april 2015 om 16:04

  Net even aan het begin van de avond, dat vind ik zelf altijd mooie foto’s worden. Goede tips! Ik zal eraan denken deze zomer :-)

 • Antwoorden Nienke 23 april 2015 om 15:59

  Handige tip van de flitser, de meeste bloggers zeggen juist altijd dat je nooit mag flitsen haha

 • Antwoorden Kiss & Make-up 23 april 2015 om 15:36

  Ik gebruik graag het vroege en late licht in de zomer! Zo mooi en zacht is dat.

 • Antwoorden Kim 23 april 2015 om 15:21

  Hee, wat interessant! Zeker dat van die flitser wist ik nog niet. Cool! Straks gelijk even uitproberen, haha!

 • Antwoorden Didem 23 april 2015 om 14:46

  Wauw hé, wat een prachtige foto’s heb je in dit artikel!!
  Mooi artikel en erg leuk om te lezen :)

  Liefs,
  Didem.

 • Antwoorden Melisa 23 april 2015 om 14:09

  Wat een handige tips! Helaas wordt het volgende week weer slechter weer, dus dat wordt uitkijken naar de lekkere zomerdagen!

 • Antwoorden Carlijn | Copy & Beauty 23 april 2015 om 13:02

  Wat een handige tips, dank je wel! Las wat tegenstrijdige berichten over wel of niet in de zon fotograferen. Ben er zelf ook geen fan van door de schaduwen, dus fijn dat je dit bevestigt :-)

 • Antwoorden Willemijn 23 april 2015 om 12:27

  Wat een mooiiieee foto’s!!! Aan sommige tips heb ik helaas niet zo veel, want ik heb niet zo’n geweldige camera *snik, snik*

 • Antwoorden Naomi in Wonderland 23 april 2015 om 11:35

  Hele fijne tips! Hier ga ik zeker rekening mee proberen houden. Thanks :)

 • Antwoorden Neeltje | Thoughts in Style 23 april 2015 om 10:37

  Super fijne tips! Ik ben echt gek op foto’s maken in de lente en zomer :)
  http://www.thoughtsinstyle.com/

 • Antwoorden Iris | Todayslipstick 23 april 2015 om 10:22

  Wat een super handige tips, ik ben echt een technische noob haha. Je foto’s zijn prachtig!
  Liefs, Iris

 • Antwoorden Numai 23 april 2015 om 10:18

  Zeker voor het weer wat we de laatste dagen hebben gehad zijn dit echt super leuke en handige tips, helemaal enthousiast om naar buiten te gaan en foto’s te maken. En wat een prachtige foto’s!!

 • Antwoorden Dilys 23 april 2015 om 10:13

  Fijne tips! Ik ben zelf nog een beetje bang voor de flitser, dus heb heb eigenlijk nog nooit gebruikt.. Ik vind het resultaat altijd zo flets en kil worden, maar ik heb dan ook nooit geprobeerd mn flits aan te gooien op een zonnige dag! Verder gebruikt ik stiekem altijd een korte sluitertijd met een hoge ISO.. Kheb nog geen statief. Okay, lange en oninteressante comment haha! Maar bedankt voor deze tips!

 • Antwoorden Kim 23 april 2015 om 10:09

  Fijne en handige tips! Ik ga eens aan de slag deze zomer. :-)

 • Antwoorden Kim 23 april 2015 om 10:01

  Weer een hele leuke geschreven gastblog! Echt tips waar ik iets aan heb!

 • Antwoorden Bente 23 april 2015 om 09:57

  Want een leuke en handige tips. Ik heb spontaan zin om met mijn camera op pad te gaan!

 • Antwoorden Wendy 23 april 2015 om 09:41

  Wat een goede tips! Vooral die met de flitser ga ik eens uitproberen!

 • Antwoorden Margot 23 april 2015 om 09:38

  Fijne tips en mooie foto’s!

 • Antwoorden Anna 23 april 2015 om 09:28

  Wat een leuk artikel! In de zomer kun je zo lekker experimenteren met licht, ik vind dat echt heel leuk.

 • Antwoorden Dina 23 april 2015 om 09:16

  Wat een handige tips zijn dit! :D

 • Antwoorden beautifulday4makeup 23 april 2015 om 09:07

  Wat zijn dat superhandige tips zeg!

 • Antwoorden Kirsty 23 april 2015 om 09:03

  Fijne tips! Ik vind het aan de ene kant heerlijk dat de zon weer wat meer tevoorschijn komt de laatste tijd, maar met foto’s maken voor mijn blog vind ik het soms best wel irritant haha! Het is precies zoals je zegt: tegen de zon in fotograferen zorgt voor hele donkere foto’s en in de felle zon krijg je van die lelijke schaduwen. Die tip van het vroege opstaan of juist wat later foto’s maken ga ik dan ook zeker toepassen!

 • Antwoorden Anna 23 april 2015 om 08:55

  Goede en handige tips! Vooral de tip om je flitser vooral aan te zetten – dat had ik dus echt nooit zelf bedacht! :)

 • Antwoorden Florentine 23 april 2015 om 08:49

  Super leuke tips!! ❀

 • Antwoorden indian2day 23 april 2015 om 08:29

  Wat een fijne tips. De laatste tijd probeer ik me steeds meer te verdiepen in fotografie.

 • Antwoorden Yvette 23 april 2015 om 08:29

  De tip over de burst vind ik erg nuttig! Ik wist dat dat kon, maar nooit eraan gedacht dit te gebruiken in ‘moeilijk te vangen’ situaties! Moet ik nu toch maar eens in gedachten houden!

 • Antwoorden BySilke 23 april 2015 om 08:21

  Superleuke foto’s, het zou echt fantastisch zijn moest ik deze tips kunnen toepassen en ook zulke foto’s kan creëeren!

 • Antwoorden Isabella 23 april 2015 om 08:15

  Fijne tips, Sjoukje! :)

  Liefs, Isabella

 • Antwoorden Joyce 23 april 2015 om 08:13

  Bedankt voor de tips. Ik maak bijna dagelijks foto’s en de zon (of net geen zon) kan inderdaad een spelbreker zijn.

 • Antwoorden Claire 23 april 2015 om 08:05

  Ik begin de laatste tijd steeds meer geïnteresseerd te raken in fotografie, dus deze blog is erg handig. Fijne tips, dankjewel!

 • Antwoorden Dagmar 23 april 2015 om 08:03

  Waaauw wat een supertips! Gelijk zin om mijn camera erbij te pakken <3

 • Antwoorden Anna 23 april 2015 om 07:54

  Coole tips! Tegenlicht vind ik soms ook erg mooi met de silouette! Leuk artikel! Veel Liefs

 • Antwoorden Svenja 23 april 2015 om 07:39

  Wat een fijne tips <3 Wat dat betreft is de lente en de zomer echt het mooiste moment om foto's te maken met die prachtige zon die weer lekker veel schijnt! Als ik op vakantie ben sta ik ook vaak extra vroeg op zodat ik veel mooie foto's kan schieten van bijvoorbeeld het strand, dan ligt het tenminste nog niet vol met badgasten! Wat vaker de flits gebruiken ga ik trouwens ook eens proberen, goede tip!

 • Antwoorden Sophie 23 april 2015 om 07:24

  Ik ben ook veel actiever met mijn fototoestel in de zomer! Heerlijk om er met de fiets er op uit te gaan!

 • Antwoorden Jis 23 april 2015 om 07:21

  Wat een onwijs goede tips! Kan ik zeker gebruiken.. xx

 • Antwoorden Anniek 23 april 2015 om 07:09

  Leuk artikel weer Sjoukje, ik vind het altijd tof als jij weer eens een gastartikel hebt geschreven! Fijne tips geef je ook. Zelf vind ik het ook heerlijk om wat vroeger op te staan, en lekker een wandelingetje om het meer in de buurt te maken. Gewoon ’s ochtends vroeg, voordat iedereen op is, maar het al wel licht is. Als je dan goed om je heen kijkt kan je zulke mooie dingen ontdekken, én natuurlijk mooie foto’s maken!

 • Antwoorden Celeste 23 april 2015 om 06:47

  Wat een handige tips! Ik hou van foto’s maken, maar vind de zon af en toe best lastig. Artikel komt dus echt als geroepen! ;)

 • Antwoorden Akosua 23 april 2015 om 06:27

  Leuk artikel. En de lente/zomer is inderdaad de beste tijd om veel foto’s te maken. Bij slecht weer heb ik nooit zin om lang buiten te zijn, dus het is nu echt ideaal fotografieweer.

 • Antwoorden Natasja 23 april 2015 om 06:25

  Handige en leuke tips die ik zeker ga gebruiken! Vooral de burst modus!

 • Reageer