Berlijn hotspots

20 augustus 2014

Dit weekend besloten Mert en ik spontaan om naar Berlijn te gaan. Vrijdagochtend vertrokken we en zondagavond zijn we weer naar Nederland gereden. Het was prima te doen met de auto en het was fijn om er eventjes uit te zijn. Het leek me leuk om een artikel te maken met wat hotspots in de Duitse stad, omdat we toch wel hele leuke plekjes zijn tegengekomen.

Sowjetisches Ehrmal – te vinden in Treptower Park, Neukölln

Ik denk dat dit een van de tofste plekken is waar we zijn geweest in Berlijn. We kwamen er eigenlijk per toeval terecht. Ik dacht dat we in het park waren waar een oude luchthaven zat, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Een stom foutje, maar wel eentje waardoor we op een hele mooie plek kwamen. Dit is een eerbetoon en een gedenkplaats aan de gevallen soldaten van de Sovjet Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zit natuurlijk een beetje een dubbel gevoel bij, omdat dit in Duitsland is gebouwd, toen een deel in handen van de Sovjet Unie was, maar buiten dat is het wel een hele eervolle, mooie omgeving. Er zijn wat abstracte beelden aan het begin van de gedenkplaats, maar als je dan een stuk verder loopt kom je uit op een open plek waar aan het einde een groot beeld staat. Dit moet de overwinning van de oorlog voorstellen. Ik vond het enorm indrukwekkend om hier rond te lopen, hoewel het dus ook wel een minder fijne nasmaak had. Er staan namelijk ook een heleboel stenen met uitspraken van Stalin erop, wat natuurlijk niet echt een prettige man was. Toch ben ik blij dat ik er geweest ben, omdat alles er prachtig uit zag.

Barcomi’s – Sophienstraße 21, Mitte

Het is even een zoektocht, maar als je er eenmaal bent is Barcomi’s een onwijs leuke plek om te ontbijten, of gewoon een koffietje te doen. Het bevindt zich in een binnenplaatsje en je kan zowel buiten als binnen zitten. Ze hebben een mega uitgebreide kaart, waarvan de ene kant alleen al helemaal gevuld is met de keuzes wat betreft het drinken. We namen een ‘Vegetarian Platter’, oftewel een plateau vol met vegetarische lekkernijen. We hadden verschillende soorten brood, twee salades, een bonenspread, hummus, fetakaas en fruitsalades. Heel veel en alles was echt onwijs lekker. Buiten dit soort plateaus hebben ze ook gewone broodjes en bagels met allerlei beleg. Het is een erg gezellig, knus plekje en we konden heel rustig zitten. De bediening was attent en de vibe was goed. Zeker een aanrader voor een heerlijk ontbijt.

Let It Be – Treptower Straße 90, Neukölln

Deze plek werd me aangeraden door Merel, van de Groene Meisjes. Het is een tentje waar je onder andere een paar soorten veganistische burgers kan eten en daarom namen zowel Mert als ik er eentje. Ze waren érg lekker! Ik heb weleens vaker veganistische burgers op, maar die waren vaak toch wel een beetje droog. Deze waren heel goed te eten! Ik heb er zelfs een plakje veganistische kaas bij gegeten. Ik snap dat dit misschien minder aantrekkelijk lijkt, wanneer je gewoon vlees eet, maar voor mij was dit echt een hemelse plek. Eventjes geen zorgen of er wel wat voor mij op de kaart zou staan: alles is vegetarisch en zelfs veganistisch! Voor de rest dronken we ook lekkere bio frisdrank! Het is een gemoedelijk, klein plekje dat gezellig oogt en het eten was snel klaar.

Mauerpark – Gleimstraße 55, Prenzlauer Berg

Ook over deze plek was ik erg te spreken. Het Mauerpark was vroeger een plek die werd gescheiden door de Berlijnse Muur, maar inmiddels is het een openbaar park waar het elke zondag feest is. Er is dan een grote markt met zowel nieuwe als tweedehands spullen en er treden altijd allerlei bandjes op waar veel mensen naar komen kijken. Het is ook een goede plek om mensen te kijken, want er lopen een heleboel verschillende types rond. Loop langs de muur om dat deel geschiedenis te voelen en tegelijkertijd de graffiti te bewonderen die elk uur weer opnieuw wordt gespoten, of lig languit in het gras terwijl je geniet van alle gezelligheid om je heen.

Zimt & Zucker – Schiffbauerdamm 12, Mitte

Dit is een ander plekje waar we hebben ontbeten tijdens ons tripje naar Berlijn. Ik las dat er erg veel zoets te eten was en vervolgens bestelde ik de crêpe met spinazie en kaas. Snap jij de logica? Gelukkig was de crêpe wel onwijs lekker en nam Mert wel iets zoets, namelijk de American pancakes met kaneel pruimen en slagroom. Beide gerechten waren heerlijk en heel goed verzorgd. Het was best druk binnen, maar ons eten was snel klaar. Het tentje had een huiselijke sfeer en er stond nog veel meer op de kaart wat ik had willen proberen.

Anna Blume – Kollwitzstraße 83, Prenzlauer Berg

We hebben niet echt iets speciaals meegekregen van dit tentje, maar lekkere koffie hadden ze er wel. Ik hoorde van meerdere mensen dat dit ook een hele goede plek is om te ontbijten, maar dat hebben wij er dus niet gedaan. We zagen echter wel dat andere mensen hele uitgebreide maaltijden hadden staan op hun tafels, dus ik geloof best dat je hier terecht kan voor een heerlijk begin van de dag. Ook heel leuk: er vliegen ongelofelijk veel musjes rond. Ik ben gek op vogeltjes, dus je snapt dat ik er een paar moest fotograferen. Dit is sowieso wel een leuke buurt om in rond te wandelen.

Vöner – Boxhagener Straße 56, Friedrichshain

Veganistische döner? Dat wilden we proeven! Van de buitenkant lijkt dit gewoon op een regulier dönertentje, maar van binnen merk je al snel dat alles wat ze hier verkopen veganistisch is. Ik zelf nam een burger, maar Mert probeerde wel de vöner. Je moet natuurlijk niet verwachten dat het naar echte döner smaakt (ik weet overigens niet hoe döner smaakt, maar Mert wel), maar lekker was het wel. Ik vond de vöner juist lekkerder en hij neigde meer naar de burger. Het is een mega simpel concept, maar het is wel grappig om compleet niet-dierlijk fastfood te eten. Dit op de onderste foto is trouwens een bord met aardappeltjes, uitjes en veganistische kaassaus.

Spreepark – Kiehnwerderallee 1, Neukölln

Het Spreepark is een oud attractiepark dat al lang niet meer open is, maar inmiddels is het een soort attractie geworden voor mensen buitenaf. Officieel mag je het park niet in, maar het wordt toch wel vaak gedaan door toeristen. Wij zijn zelf gewoon langs het hek gelopen en daar was ook al genoeg om te zien. Het heeft een beetje een creepy vibe, maar het is wel onwijs tof om te zien wat er allemaal nog staat van het oude park. Op de een of andere manier heeft dat toch iets cools, omdat het zo verlaten en vervallen is. Er is op internet wel veel te vinden dat mensen over het hek klimmen en dat dat ook gewoon mogelijk is, maar ik weet zelf niet hoe het zit met beveiliging. Langs het hek lopen is in ieder geval ook al leuk, ook omdat je door een leuk bos gaat met aan het einde een wandeling langs het water.

Dit waren de hotspots die ik heb bezocht en die ik aanraad om te bezoeken in Berlijn. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik meer van de stad verwachtte, omdat veel mensen zeiden dat het ‘zo’n geweldige, prachtige stad’ was. Ik vond het zeker een leuke stad om te bezoeken, maar ik vond het wel vrij sober en het verschilt heel erg per wijk hoe leuk het er is. Ik hou toch denk ik meer van de romantische sfeer van andere steden, maar ik snap wel dat Berlijn ook wat heeft. Wat ik vooral leuk vond, was dat er veel plekjes waren waar je goed kon ontbijten en/of veganistisch kon eten. Daarvoor zit je absoluut goed in deze stad. Vul gerust de comments aan met leuke hotspots voor mensen die op zoek zijn naar toffe plekken in Berlijn!

93 reacties

 • Antwoorden Marieta 21 september 2014 om 12:22

  zegt:Hi Anki, i’m from Malaysia (and of course, i will buy this maagizne). I love the way you take a picture. Cheerful and fun. Thanks for sharing a lot of inspiration in here.

 • Antwoorden noralie 30 augustus 2014 om 13:03

  Oeps iets te snel geklikt.
  Of hotel/hostel… Was even benieuwd waar jullie overnacht hebben :)

 • Antwoorden noralie 30 augustus 2014 om 13:01

  Door het zoeken naar berlijn kwam ik op je site, Leuk artikel!
  Ik wil ook heel graag naar berlijn!! Welk appartement zaten jullie?

 • Antwoorden Littlebibsy 27 augustus 2014 om 13:00

  Ik wil terug naar Berlijn. Twee jaar geleden ging ik er namelijk naartoe met school.

 • Antwoorden Femke 22 augustus 2014 om 21:31

  Wat super leuk! Ik ben deze vakantie ook naar Berlijn geweest en ook in het Mauerpark, wat was het gaaf daar! Ik vind het vooral onwijs grappig dat ik precies bij hetzelfde restaurantje Anna Blume heb geluncht en ik heb precies zo’n foto van de vogeltjes. Ik had brood en heb ze dus gevoerd en toen zaten er wel 15 om me heen en er kwamen zelfs een paar op de tafel. Echt toevallig dat jullie bij precies hetzelfde restaurant hebben gezeten :)

 • Antwoorden Luna 22 augustus 2014 om 19:12

  Leuk idee! De hotspots klinken erg leuk:)

 • Antwoorden Eline 22 augustus 2014 om 17:12

  LEUK!!!! Ben ook naar Berlin geweest was super mooi haha toen ik net van Berlin kwam ging jij een dag later naar Berlin haha leuk

 • Antwoorden Lauren 22 augustus 2014 om 16:40

  Die hotspots ga ik zeker opslaan, moest ik ook ooit eens naar Berlijn gaan :p

  http://www.watchandtellblog.wordpress.com

 • Antwoorden Femke 22 augustus 2014 om 15:09

  Super leukr foto’s!

  • Antwoorden Femke 22 augustus 2014 om 15:10

   Leuke

 • Antwoorden Ingrid 21 augustus 2014 om 23:39

  Ik ben afgelopen november in Berlijn geweest en echt genoten. Vooral de geshiedenis oost en weer vond ik behoorlijk indrukwekkend. Met als absolute favoriet de Joodse Wijk. Wat mij betreft een must-See als je naar Berlijn gaat. Kippenvel!

 • Antwoorden Elsbet | La Vie Pure 21 augustus 2014 om 19:17

  Oh, ik wil al zo lang eens naar Berlijn!

 • Antwoorden Emma 21 augustus 2014 om 16:00

  Leuk! Ik ben dit jaar ook naar Berlijn geweest, en ik denk dat jij echt een heel ander deel heb gezien van Berlijn dan dat ik heb gezien. Ik heb wat meer de toeristische plekken bezocht. Ik vind het een geweldige stad. Het heeft ook wat donkere plekken, en ja er is gewoon heel veel te zien.

 • Antwoorden Riemke 21 augustus 2014 om 15:10

  wauw ziet er echt super leuk uit. :)

 • Antwoorden Merel 21 augustus 2014 om 14:49

  Ik ben al een paar keer in Berlijn geweest, en ik moet zeggen dat ik na die keren de stad nog steeds even leuk vind! De hotspots die je zei kende ik nog niet. Dus als ik weer een keertje naar Berlijn ga wil ik zeker eentje van je hotspots bezoeken!

 • Antwoorden Romy Morgan 21 augustus 2014 om 09:59

  Je bent denk ik de eerste die ik minder enthousiast hoor zijn over Berlijn. Ik was namelijk altijd in de veronderstelling dat iedereen zo weg was van Berlijn! Anyway, zou zelf graag een keertje heen gaan :)

 • Antwoorden Nicole 21 augustus 2014 om 09:01

  Ik ben zelf een aantal jaar geleden naar Berlijn geweest, de reis zelf viel tegen (slecht gezelschap), maar Berlijn vind ik echt een prachtige stad!

 • Antwoorden AM 20 augustus 2014 om 22:30

  Ik snap dat mensen door dit artikel denken dat Berlijn maar zozo is, maar echt, als je in Mitte zit, dan beleef je het echte Berlijn! De rest is oud en vervallen en niks aan, maar het centrum is top :-)

  • Antwoorden Teske 20 augustus 2014 om 22:38

   Ik ben ook in het centrum geweest :)

 • Antwoorden Lenneke 20 augustus 2014 om 21:30

  Ja, ok, ik moet dus echt naar Berlijn.

 • Antwoorden Linda 20 augustus 2014 om 21:08

  Leuk om te lezen! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar (misschien gek, maar ik vind dat gewoon zó tof) ik zou het liefst naar het Spreepark gaan denk ik haha! Ik ben een poosje geleden naar Doel geweest (vlakbij Antwerpen) en dat is een verlaten stadje, zó creepy maar toch ook wel heel gaaf!

 • Antwoorden Lo 20 augustus 2014 om 21:01

  onwijs leuke foto’s en super leuk om dit te lezen. Ikzelf ben nog nooit in Berlijn geweest, maar zou er echt super graag een keer heen willen.
  Wie weet ga ik er ooit nog een keer heen haha

 • Antwoorden Lisanne 20 augustus 2014 om 20:29

  Wat leuk om te zien! De pannenkoekjes bij Zimt & Zucker zien er ontzettend goed uit. Mooie foto’s heb je in Berlijn gemaakt!

 • Antwoorden Nicole - Lipstickzone 20 augustus 2014 om 20:08

  Wauw, wat ziet het vega eten er lekker uit. Eet zelf ook geen vlees, dus zeker interessant dit :) Dat verlaten park heeft zeker wel iets, beetje treurig vind ik t altijd! Leuk artikel Teske. :)

 • Antwoorden ElmoCall911 20 augustus 2014 om 19:49

  Kom, we gaan naar Frankrijk! Heerlijke Franse keuken proeven en picknicken vega- style tussen de bloemenvelden. Kan ik geen nee op zeggen.

 • Antwoorden Iris 20 augustus 2014 om 19:25

  Ik ben er nog nooit geweest, maar het eten ziet er in ieder geval goed uit.

 • Antwoorden Evelien 20 augustus 2014 om 19:14

  Leuk artikel :)

  Ik snap wel wat je bedoelt met de sfeer in de stad. Ik krijg altijd een beetje een zonnig of grijs gevoel bij bepaalde steden. Bij Parijs is dat zonnig, bij Berlijn grauw. Niet dat ik het geen leuke stad vond, maar het heeft voor mij ook niet die gezelligheid van bijv. Parijs of Barcelona.

 • Antwoorden Miranda 20 augustus 2014 om 18:29

  Je kan zulke mooie foto’s maken! :D

 • Antwoorden Caroline 20 augustus 2014 om 17:51

  Woehaa!!! Blij met je artikel, want wij gaan dit weekend ook onverwachts naar Berlijn! Leuke tip voor de zondag. We zijn er allebei al eens eerder geweest, en nee het is geen ‘mooie’ stad. Maar wel een stad waar je veel kan zien, doen en ontdekken. Heel leuk, dat je uitgerekend nu dit artikel plaatst.

 • Antwoorden eline 20 augustus 2014 om 17:33

  Wat ziet het er gezellig uit in Berlijn! Lijkt me heerlijk om eens heen te gaan en al die leuke eettentjes te bezoeken. Leuk artikel en mooie foto’s!

 • Antwoorden Annebelle 20 augustus 2014 om 17:09

  Als vegetariër vind ik dit artikel erg handig. En volgens mij hebben we ook wel een beetje dezelfde smaak!

 • Antwoorden Rieke 20 augustus 2014 om 15:23

  Ik vond Berlijn heel leuk toen ik er was, een paar jaar geleden, maar meer op een ”wat een hippe stad, wat zou het leuk zijn om hier te studeren” manier ;)

 • Antwoorden Eline 20 augustus 2014 om 15:21

  Super leuk artikel met mooie foto’s ^^

 • Antwoorden Lonneke 20 augustus 2014 om 14:50

  Ik ben met school in Berlijn geweest een aantal jaar geleden, vlak voor de kerst. Er lag sneeuw en er waren overal lichtjes en kleine kerstkraampjes. Wat op mij vooral veel indruk heeft gemaakt toen was het holocaust monument, en we hebben een ‘rondleiding’ gehad in een ondergrondse schuilkelder die echt huge was… Vooral dat laatste raad ik iedereen aan, dit was heel bijzonder.

 • Antwoorden Nina 20 augustus 2014 om 14:32

  Ik ben ook bij Barcomi’s geweest :). Was echt heel lekker en leuk.

 • Antwoorden Tessa | Raspberry & Ripped Jeans 20 augustus 2014 om 14:00

  Ahh jaloersss! Het ziet er allemaal zo gezellig en mooi uit!

 • Antwoorden Joyce 20 augustus 2014 om 13:28

  Leuk artikel, heerlijke eten en geweldige mooie foto’s :)

 • Antwoorden Amy 20 augustus 2014 om 13:24

  Ik vind jouw hotspots altijd zo leuk om te lezen, mag je zeker vaker doen! Ik ben ook al jaren en jaren en jaren vegetarier en dus altijd opzoek naar leuke tentjes waar ik lekker kan eten (niet altijd even makkelijk, in Madrid leek het bijna onmogelijk)! Ik onthoud dit voor mijn volgende trip naar Berlijn (: Heb je toevallig nog tips voor Antwerpen? Haha!

 • Antwoorden frouke de vries 20 augustus 2014 om 13:19

  ik ga in november naar berlijn en kijk echt al uit naar al die vega tenten ik denk dat ik 10 kg zwaarder terug kom :’)

 • Antwoorden Evi 20 augustus 2014 om 13:08

  Deze meivakantie ben ik in berlijn geweest! Hele gave stad en ik zou er graag nog een keer heen willen

 • Antwoorden Francine 20 augustus 2014 om 13:07

  ik ben in maart ook in Berlijn geweest en we zijn op plekken geweest waar je normaal niet zo snel zou komen, echt een geweldige stad! Mauerpark was ook een van mijn favorieten, vooral de karaoke in het kleine theatertje was de moeite waard :)

 • Antwoorden Samantha 20 augustus 2014 om 12:45

  Super leuk dat jullie spontaan naar Berlijn gereden zijn!! Ik ben het met je eens dat de stad vrij sober oogt. Meer kleur in de straten kun je vinden in de wijk Kreuzberg. Je hebt daar een hoop graffiti kunst en bij veel restaurantjes is het thema van het restaurant doorgetrokken naar buiten. En voor de stappers onder ons, Club Matrix, aanradertje!

 • Antwoorden Nesrin | Daily Cup of Bla Bla Bla 20 augustus 2014 om 12:42

  Super gaaf! Berlijn staat op mijn city wishlist.
  Hoe grappig is de Vöner!!

 • Antwoorden J 20 augustus 2014 om 11:55

  Wat een leuk artikel! Ben je ook bij het WOII monument geweest,of dat niet?

 • Antwoorden Eilish 20 augustus 2014 om 11:55

  Berlijn is zoo mooi! Nu 2 keer geweest, ik wil weer terug, want er is nog zoveel te zien!

 • Antwoorden Renee 20 augustus 2014 om 11:49

  Wat een prachtige foto’s en wat lijken mij het prachtige hotspots. Ben nog nooit in Berlijn geweest, hoop er eens naar toe te gaan :)

 • Antwoorden Neeltje | Thoughts in Style 20 augustus 2014 om 11:47

  Ik ben drie jaar geleden in Berlijn geweest en het is zo’n mooie stad! Ik hoop ooit nog een keer terug te gaan :) x

 • Antwoorden Eva | Realitijd 20 augustus 2014 om 11:43

  Mooie foto’s Teske! Ik ga deze post eens opnieuw lezen als ik mijn trip naar Berlijn plan, moeha!!

 • Antwoorden Kim 20 augustus 2014 om 11:39

  Handig artikel! Ik kom wel vaker in Duitsland, hehe. :) Alleen heeft de slagroom daar echt geen smaak, lol.

  • Antwoorden Lisanne 20 augustus 2014 om 18:49

   In Duitsland doen ze geen suiker in de slagroom :p

 • Antwoorden Krissi 20 augustus 2014 om 11:31

  Ik ben zelf twee keer in Berlijn geweest, maar ik heb niet echt veel hotspots ontdekt waarvan ik zeg: oh my gosh, daar moet je heen. Ik vond het een fijne stad om doorheen te lopen en jou lijstjes met hotspots zal ik zeker onthouden voor als ik er nog een keer kom. Leuke plekjes!

 • Antwoorden Annaliee. 20 augustus 2014 om 11:23

  Berlijn is supertof! erg mooie foto’s

 • Antwoorden Vera 20 augustus 2014 om 11:21

  Leuk artikel! Ik vond Berlijn heel erg leuk en de sfeer vond ik erg fijn! Het was erg mooi weer toen ik er was dus dat heeft altijd invloed denk ik :)

 • Antwoorden Louise 20 augustus 2014 om 11:05

  Heel tof artikel, mijn broer woont al drie jaar in Berlijn en ik ben er dus ook al een paar keer geweest. Ik herken dus veel plekjes waar ik zelf ook ben geweest. Ben zelf ook vegetariër en Berlijn is inderdaad een ideale stad om heerlijk te eten! Als je nog een keer gaat moet je zeker ook eens bij White Trash gaan eten, een hard rock café achtig restaurant, maar alles is er vegetarisch.

 • Antwoorden Lotte 20 augustus 2014 om 10:57

  Tof dat je ook in verschillende wijken bent geweest! Toen ik in Berlijn was ben ik voornamelijk in het centrum geweest, wat ik jammer vind. Ik had zoveel meer van de cultuur willen zien! Ik vind het overigens ook geen móóie stad, inderdaad nogal somber en grauw (al lag dat bij ons ook voornamelijk aan het weer, heb ik het idee). Maar wel een stad waar het echt leeft en waar veel te doen is.

 • Antwoorden karin 20 augustus 2014 om 10:52

  Leuk leuk leuk!!! Ik ga in oktober een weekje naar berlijn! Heb er nu weer eat bezoekplekjes bij dank je wel Teske!

 • Antwoorden Jorinde 20 augustus 2014 om 10:41

  Wat een fijne post! Ik ga eind september een weekend naar Berlijn dus zal deze hotspots zeker onthouden!

 • Antwoorden Anna 20 augustus 2014 om 10:38

  AAh wat een leuke post, ik ben dol op Berlijn! Er hangt zo’n leuke vibe (natuurlijk niet overal zoals jij zegt), maar misschien ervaar je dat pas later zoals ik nu, ben er al lang niet meer geweest, ga graag nog eens terug. Zo fijn dat er zoveel vegetarische restaurantjes zijn, dat wist ik toen helemaal niet (helaas!). Wat een mooie foto’s heb je gemaakt, vooral die van dat vogeltje is heel cute, echt iets voor jou hihi! X

 • Antwoorden :) 20 augustus 2014 om 10:26

  Leuk dat je zulke leuke plekjes hebt ontdekt. :) Heb je nog leuke dingen gekocht in Berlijn?

  • Antwoorden Teske 20 augustus 2014 om 10:40

   Ik heb helemaal niets gekocht! Grappig hè? Ik wilde bewust niet shoppen, omdat ik dat zonde van de tijd vond. De meeste grote winkels heb je in Nederland ook :)

 • Antwoorden Cherissa Blans 20 augustus 2014 om 10:20

  Zo te zien ben je op leuke plaatsen geweest in Berlijn! Mij lijkt vooral Barcomi, Let it be & Vöner er leuk!

 • Antwoorden Daphne 20 augustus 2014 om 10:17

  Ik zou ook zeker langs de East Side Gallery gaan in Berlijn! Dit is een stuk Berlijnse muur van de oostkant, deze kant was dus oorspronkelijk grijs en leeg, maar na de val van de muur hebben graffiti artist er net zulke graffiti op gespoten als wat al jaren op de west-kant van de muur werd gedaan. Echt hele bijzondere kunstwerken over vrijheid zie je daar op de muur. Het is volgens mij meer dan een kilometer lang, dus leuk om even langs te wandelen.

 • Antwoorden Mandy 20 augustus 2014 om 10:11

  Ik vond Treptowerpark ook mooi. We hadden Spreepark wel op de planning staan, maar niet maar aan toe gekomen. Ik ben nog steeds nieuwsgierig na al die verhalen.

 • Antwoorden mir 20 augustus 2014 om 09:53

  Het is ehrmal i.p.v ehrenmal. :)

  Ik vond het een typisch Russisch pretentieus gebeuren.
  Alles is gerangschikt op status. De mensen met een hoge status liggen
  aan de voeten van het grote standbeeld. de ‘gewone’ Russische soldaten
  liggen tussen de buxussen. weinig eervol.

  • Antwoorden Teske 20 augustus 2014 om 10:39

   Ik ga het aanpassen! En tja, tuurlijk is het een beetje pretentieus en is het allemaal niet leuk gegaan toen, maar het is hoe dan ook een gedenkplaats en iedereen die het bezoekt zal waarschijnlijk aan alle soldaten denken, niet alleen aan die met de hoge status.

 • Antwoorden Sas 20 augustus 2014 om 09:48

  Ik wil ook naar Berlijn, maar dan vooral voor de historische plekken en het uitgaan. En de koffietentjes, natuurlijk.

 • Antwoorden Simone 20 augustus 2014 om 09:48

  Wat leuk om te zien! Jullie hebben wel leuke plekjes gevonden in Berlijn!

 • Antwoorden Olga (teamconfetti) 20 augustus 2014 om 09:46

  Wat een mooie plekjes en wat een prachtige foto’s! Die foto’s van de poofy musjes, liefde!
  Ik hou zo van die vogeltjes en hoe brutaler hoe beter stiekem. Op Vlieland eten ze ook de pannenkoeken van je bord, kan er echt niet boos om worden, hahaha.

 • Antwoorden Idhuna 20 augustus 2014 om 09:32

  Echt een heel leuk artikel! Super dat je naar Berlijn ging, lijkt me zo leuk! :)

 • Antwoorden suzanne 20 augustus 2014 om 09:32

  Leuk zo plotseling een vakantie. Super mooie foto’s!

 • Antwoorden Denise 20 augustus 2014 om 09:19

  Wat een ontzettend handig artikel voor de meiden die binnenkort Berlijn eens van dichtbij gaan bewonderen. Natuurlijk is het ook heerlijk om zomaar de prachtige foto’s te bekijken!

 • Antwoorden Amber 20 augustus 2014 om 09:14

  Dat Spreepark wil ik ook wel eens bezoeken! Lijkt me erg leuk en het geeft je toch wel een kleine kick als je daar rondloopt denk ik.
  Liefs, AMber

 • Antwoorden lonneke 20 augustus 2014 om 09:12

  Wat leuk allemaal Teske!
  Ik wil graag weer eens naar Berlijn en zal deze dingen zeker even opslaan!
  Liefs lonneke

 • Antwoorden Daphne 20 augustus 2014 om 09:04

  Supertof zo’n spontaan bezoekje aan Berlijn! Mooie foto’s heb je gemaakt <3

 • Antwoorden Miranda 20 augustus 2014 om 08:48

  Wat een leuk en handig artikel! Brrr ik krijg helemaal de kriebels van de foto’s van dat oude attractiepark:)

 • Antwoorden Judith 20 augustus 2014 om 08:48

  Ik ben één keer naar Berlijn geweest en vond het toen niet heel bijzonder, maar krijg nu echt de kriebels om er nog eens heen te gaan!

 • Antwoorden Naomi 20 augustus 2014 om 08:23

  Wat een leuke hotspots, ik wil graag nog een keer naar Berlijn.

 • Antwoorden haveadreamto 20 augustus 2014 om 08:12

  Hele leuke blogpost ! Nu krijg ik ook zin om naar Berlijn te gaan, ik ga meteen even de sites van verschillende reisbureau’s checken :-)

 • Antwoorden Dewi 20 augustus 2014 om 08:10

  Hi! Ik heb zelf een tijdje in Berlijn gewoond en was ook echt underwhelmed, iedereen is altijd zo te spreken over de stad, maar zelf heb ik er echt niet zoveel mee.
  Maar misschien juíst, omdat ik er zoveel van verwacht had.
  Mijn favoriete plekje voor koffie, thee, taart en chocolade was Olivia aan de Wühlischstraße 30, 10245 Berlin. En als je daar het straatje oversteekt kun je de heerlijkste pizza’s krijgen bij Il Ritrivo. Ook zitten er in hetzelfde straatje hele leuke kleding winkeltjes. Dus al met al een leuk plekje en helemaal niet toeristisch!

 • Antwoorden Ltbamom 20 augustus 2014 om 07:54

  De binnenstad niet ingeweest? De stad ademr geschiedenis!
  Geweldig om te zien.
  Checkpoint charlie, bernauerstrasse , reichstag, berliner dom, kurfurstendam, ruine van een oude kerk midden in de stad, juden gedenkmal. Fantastisch. Als je dat ziet, dan zie je Berlijn!

  • Antwoorden Teske 20 augustus 2014 om 10:37

   Daar ben ik uiteraard wel in geweest, maar dat vond ik niet zo zeer hotspots voor in mijn artikel, omdat vrijwel iedereen die plekken wel kent.

   • Antwoorden Ltbamom 20 augustus 2014 om 14:44

    Ah oke, ik dacht al :). Maar leuk artikel. Je schrijft geweldig en je video’s zijn ook top. Rustgevende muziek er altijd bij. Heel prettig om naar te kijken!

 • Antwoorden yasmine 20 augustus 2014 om 07:50

  Ahh ik wil ook nog heel graag een keer naar Berlijn, nu al helemaal!

 • Antwoorden Natasja 20 augustus 2014 om 07:43

  Leuk dat jullie spontaan naar Berlijn zijn gegaan! Ik ben daar nog nooit geweest.
  Hele mooie foto’s trouwens!!!

 • Antwoorden Ceetje 20 augustus 2014 om 07:40

  Wat lief dat jullie spontaan naar Berlijn gingen. Krijg nu ook kriebels om een weekend weg te gaan. Dat marktje ziet er leuk uit!

 • Antwoorden Tessa 20 augustus 2014 om 07:28

  De Brander burger tor niet bezocht? :(
  Jammer! Ook de Kurfustendam is heel erg leuk, met de Forever21 enzo. :)

 • Antwoorden Lucinda 20 augustus 2014 om 07:25

  Zelf ben ik nog nooit in Berlijn geweest, maar net als jij hoorde ik de verhalen. Die waren echter wel super cultureel gericht, met musea enzo. Echt super om zo spontaan daar heen te gaan, niet te veel plannen, gewoon hup… doen! Erg leuk. xxx Lucinda

 • Antwoorden Dagmar 20 augustus 2014 om 07:14

  Wauw wat een prachtige foto’s hebben jullie gemaakt en mooie tips staan ertussen! Echt heel erg leuk om te zien en te lezen, heerlijk artikel om met jullie ‘mee’ te reizen X

 • Antwoorden MySimplySpecial 20 augustus 2014 om 07:00

  Wat een goed idee om spontaan even weg te gaan! En leuke hotspots!

 • Antwoorden Brenda (kookt) 20 augustus 2014 om 06:34

  Wat tof dat jullie zo last minute hebben besloten naar Berlijn te gaan. Wát een geweldige stad hè? Je kunt er ook heerlijk eten. Leuk om te zien dat jullie totaal andere plekken bezocht hebben dan wij hebben gedaan :)

 • Antwoorden Eline 20 augustus 2014 om 06:32

  Ik ga dit jaar waarschijnlijk weer naar Berlijn, dus dit zijn goede tips! Vooral het verlaten pretpark lijk me interessant! Wat tof ook dat er zo veel veganistische/vegetarische plekjes zijn!

 • Reageer