Chips maken in de magnetron

13 december 2013

Chips is over het algemeen geen héle gezonde snack, omdat er bij het maken van chips veel olie wordt gebruikt. Ik heb echter iets gevonden waardoor je volledig vetvrij chips kan maken. Bij jou thuis, in de magnetron!

Het maken van chips in de magnetron gaat niet zomaar, daar heb je wel iets voor nodig. De meest simpele manier is aardappels in plakjes snijden en op een bordje in de magnetron leggen. Ik heb gemerkt dat op die manier de stukjes aardappel vaak aan het bordje blijven plakken. Op MegaGadgets hebben ze echter een plateau van siliconen waarmee gemakkelijk smakelijke en knapperige vriendjes mee gemaakt kunnen worden.

Hierboven zie je de zogenaamde chips maker. De set zelf bestaat uit een siliconen plateau en twee tools waarmee je gemakkelijk aardappels of andere etenswaren kan snijden. Ik heb er nog een uitbreidingsset bij gekregen, waar dan nog twee plateaus in zitten. Zo kan je makkelijk meerdere chipjes tegelijk maken.

De tools die bij de set zitten zijn gemaakt om je aardappel in zo dun mogelijke plakjes te snijden. Je prikt de aardappel op het ding wat rechts ligt en die kan je dan gemakkelijk vasthouden aan de bovenkant. Vervolgens gebruik je de snijder om je aardappel te snijden. Het feit dat je je aardappel kan vastprikken in het ding (ik weet niet hoe ik het moet noemen) rechts is heel fijn, omdat de snijder vlijmscherp is en je niet je vingers open wil snijden.

Men neme een aardappel…

Deze schil je, tenzij je dol bent op aardappelschillen.

En dan is het tijd om de plakjes te snijden! Ik vond de snijder verbazingwekkend goed werken en voor ik het wist lag mijn aardappel verdeeld in hele dunne plakjes op de snijplank.

Hoe dunner de plakjes, hoe beter, want chips zelf is ook altijd vrij dun. Hierdoor worden ze uiteindelijk het meest knapperig!

Toen ik de aardappel verdeelde over de plateaus had ik gelijk door hoe weinig plek je eigenlijk had. Een zo’n aardappel is net genoeg voor een klein bakje chips en hoewel het natuurlijk goed is om er niet teveel van te snoepen is het wel lastig wanneer je een grote hoeveelheid wil maken voor bijvoorbeeld gasten.

Nu is het tijd om al je kruiden uit de kast te pakken en lekkere combinaties te maken. Ik deed dit voor het eerst, dus gooide maar gewoon wat door elkaar. Als je de aardappelplakjes niet kruidt dan blijven ze wel erg duidelijk naar aardappel smaken. Mocht je niet zo van verschillende kruiden houden, gooi er dan alleen wat zeezout op. Dan zijn ze in ieder geval een beetje zoutig.

Op elk chipje zit een klein beetje kruiden, want ik wilde natuurlijk niet te overheersende smaken hebben. Alleen met peper ging ik hier en daar iets te enthousiast te werk (wat later tijdens het eten resulteerde in een hoestbui).

En hop, in de magnetron! Hoewel in het boekje stond dat het ongeveer drie minuten zou duren voordat de chipjes goed waren (en dat je per extra plateau er nog ongeveer 30 seconden bij moest rekenen) duurde het in totaal ruim tien minuten voordat elk chipje goed krokant was. Het is belangrijk dat je zo nu en dan even voelt aan de chipjes. Ze moeten crispy zijn, maar als je ze er te lang in laat worden ze veel te hard.

En dan was dit mijn eindresultaat! Een bakje vol verschillende, vetvrije chipjes. Dit is duidelijk veel gezonder dan een zak chips uit de winkel, maar het is dan ook een stuk meer werk. Eigenlijk vond ik het jammer dat er uiteindelijk maar een bakje uit kwam, want ik was er toch wel ongeveer twintig minuten mee bezig geweest. Dat is niet extreem lang, maar wel wat langer dan een koekje pakken uit de voorraadkast.

Kijk: het grote voordeel van deze chips is dat ze vetvrij zijn. Dat vind ik dan ook het enige voordeel van deze set, want voor de rest kan je net zo goed de chips op een bordje in de magnetron doen. Dan is het enige probleem dat je vet toe moet voegen als je niet wil dat ze vast komen te zitten aan je bordje. Het is dus een beetje afwegen wat je belangrijker vindt, maar de prijs die je voor de set betaalt vind ik het eigenlijk niet waard. Ik zou wel willen dat ze de snijder apart zouden verkopen, want die is ongelofelijk goed.

De moraal van het verhaal: je kan thuis heel makkelijk chips maken. Het duurt even, maar dan heb je wel een bakje gezonde chips die je ook nog eens naar je eigen smaak kan kruiden. Je zou het kunnen doen met de set die ik hier heb gebruikt, maar je zou ook een heel klein beetje vet (olie in sprayvorm bijvoorbeeld) kunnen toevoegen en het thuis op een bordje of plaat proberen. De rest van het werk gaat dan precies hetzelfde als in deze blogpost.

Je kan trouwens ook makkelijk andere soorten dingen ‘drogen’ in de magnetron. Denk maar eens aan fruitsoorten! In feite droogt de magnetron de aardappels uit, waardoor het chips wordt. Zo kan je deze methode bij heel veel soorten voedsel toepassen.

Mocht je benieuwd zijn naar de set: je koopt hem hier en hij kost €24,95. De uitbreidingsset kost €29,95.

87 reacties

 • Antwoorden Hilda 10 februari 2016 om 21:48

  Deze week is de chipsmaker bij de Blokker in de aanbieding voor 2,98 €. Het is wel een slap geval, die telkens van zijn pootjes af valt. Uitgeprobeerd met appel, in plakjes gesneden met een kaasschaaf. Op de gebruiksaanwijzing stond 1 minuut, met telkens 30 seconden erbij als je niet tevreden was. Na 3 minuten waren de plakjes zo gaar als appelmoes. Niet echt een succes dus. Maar nu ik lees dat jij de aardappelschijfjes 10 minuten er in had, ga ik het nog eens proberen.

 • Antwoorden amber 1 februari 2016 om 19:34

  ik heb het geprobeerd maar het was niet krokant maar kleverig

 • Antwoorden amber 1 februari 2016 om 19:31

  ik heb het geprobeerd maar heel mijn microgolf was verdampt en de chips waren niet knpperig alleen kleverig

 • Antwoorden Eva 17 januari 2014 om 14:30

  Ik had dit al eerder gelezen, maar vanmiddag ga ik het echt maken! Tip: doe het met een kaasschaaf

 • Antwoorden Fabienne 17 december 2013 om 17:41

  Goed idee! Lijkt me erg lekker.

 • Antwoorden Nepeta 16 december 2013 om 00:29

  :33<Leuk idee :3 maar ik weet nou niet 100% zeker of ze nou wel echt gezond zijn…….. Eeen magnetron haalt alle voedingstoffen eruit en als je dat eet, eet je letterlijk aardappel met straling :P

 • Antwoorden Estrella 15 december 2013 om 23:20

  Goed idee zeg, lekker! Ga ik ook ‘ns proberen.

 • Antwoorden Hanne 15 december 2013 om 15:58

  Wij hebben thuis ook zo’n schaafding, en het heet de Watch Your Fingers.

 • Antwoorden Natasja 15 december 2013 om 12:42

  Een tip: koop een mandoline (volgens mij heet dat ding zo). Is een snijapparaat waarmee je dus aardappels, courgette, komkommer of net wat je wil in dunne plakjes kan snijden. Handig is dat je zelf de dikte in kunt stellen en daardoor is het multifunctioneel in de keuken! Ik gebruik hem vaak om courgette te snijden en daarna te grillen! Yummie!

 • Antwoorden Lisanne 14 december 2013 om 23:57

  Leuk idee! Waarschijnlijk zou ik het alleen een keer proberen en daarna zo’n set nooit meer aanraken, omdat het me te lang duurt en ik er dan alweer genoeg van heb. Haha! Maar wel leuk om eens te proberen!

 • Antwoorden Nanda 14 december 2013 om 19:45

  Het vet is niet wat ongezond is. sterker nog, olijfolie en maisolie etc. zijn juist goede vetten. oa goed voor de hersenen.
  het zijn de aardappels zelf. aardappels bestaan uit zetmeel. zetmeel zijn koolhydraten en koolhydraten zetten zich om in suiker.

  • Antwoorden me 15 december 2013 om 16:54

   Niet weer de koolhydratenmafia! Niets mis met koolhydraten en niets mis met vet maar alles in mate. Zelf eet ik nauwelijks chips dus als ik het wel een keer eet neem ik wel de standaard chips. :P

  • Antwoorden Elsje 22 mei 2014 om 16:43

   als je de aardappels goed afspoelt totdat het water dat eraf loopt niet meer troebel ziet, heb je de zetmeel er vanaf gehaald. en je hoeft geen vet toe te voegen als je daarna de plakjes (goed) afdept met een stukje keukenrol, want zo blijft het ook niet plakken.

 • Antwoorden Troelala 14 december 2013 om 19:21

  Lays Light? :D

 • Antwoorden Coolechick.nl 14 december 2013 om 16:28

  Cool!!!

 • Antwoorden Julia 14 december 2013 om 13:42

  Je kan toch ook gewoon zo’n crips bord ding gebruiken?

 • Antwoorden Mathilde 14 december 2013 om 01:07

  O.o whut! Zoo lekkerr

 • Antwoorden Felicia 13 december 2013 om 21:10

  Die snijder is gewoon een mandoline, vaak zijn ze wit ipv zwart. Dit is gewoon te koop bij de ikea, ahxl en kookwinkels anders zoek je even op google op mandoline rasp of mandoline keuken.

  Wel een super leuk artikel!

 • Antwoorden Lynn 13 december 2013 om 21:02

  OMG dat ziet er lekker uit!!

 • Antwoorden kelly 13 december 2013 om 19:48

  Ziet er lekker uit zeg!

 • Antwoorden vera 13 december 2013 om 18:50

  Leuk idee!!

 • Antwoorden Eva 13 december 2013 om 18:15

  Wat een leuk idee! :D

 • Antwoorden Bianca 13 december 2013 om 18:12

  Het ziet er lekker uit maar wat je zegt, kost opzich best veel tijd voor een schaaltje chips.

 • Antwoorden Myrthe Hertog 13 december 2013 om 17:38

  OMG dit werkt echt goed. Ik heb het meteen geprobeerd. Voor de mensen zonder dit rekje: Je kan op een bordje bakpapier leggen en de aardappel schillen met een kaasschaaf. En voor iedereen, gebruik GEEN peper, behalve als je van pittig houdt. Super erg bedankt Teske!! x

 • Antwoorden MssPaprika 13 december 2013 om 17:02

  Ik denk dat zo ‘ n snijder een mandoline heet.

 • Antwoorden Renoeka 13 december 2013 om 16:42

  Lekkerr! Je kan toch ook gwn aardappelschijfjes in de oven doen?

 • Antwoorden Lianne 13 december 2013 om 16:13

  Op ebay verkopen ze ook van dit soort setjes met zo’n snijder en een rekje voor in de magnetron. Zoek op Microwave chip maker, ze komen uit China en kosten nog geen 5 dollar inclusief verzending!

 • Antwoorden Axelle 13 december 2013 om 15:57

  het idee is superleuk! ik ga het eens proberen, misschien dat als je ze in een siliconen bakvorm doet, ze niet blijven plakken en je ook geen vet nodig hebt ?

 • Antwoorden Anne Solveig 13 december 2013 om 15:55

  Wat leuk zeg!!

 • Antwoorden Eline 13 december 2013 om 15:52

  Dit lijkt me echt superleuk om te doen!

 • Antwoorden Minke 13 december 2013 om 15:32

  Ziet er lekker uit! :)

 • Antwoorden Charile 13 december 2013 om 15:27

  Klinkt heerlijk!

 • Antwoorden Jennifer 13 december 2013 om 15:14

  Dit klinkt inderdaad als een heerlijke, maar niet efficiënte tool. Jammer! Want zelfgemaakte chips is echt tienduizend keer lekkerder dan een zak.

 • Antwoorden Rosalie 13 december 2013 om 14:48

  Die snijder lijkt mij ook het handigst van die hele set, kan je gewoon lekker scherp en dun mee snijden. :)

 • Antwoorden Marise 13 december 2013 om 14:24

  Leuk! Maar klopt het wel dat dat de uitbreidingsset €5,- goedkoper is dat de normale set? Per ongeluk de getallen omgedraaid? :)

  • Antwoorden Teske 13 december 2013 om 16:19

   Woops! Ik heb het aangepast :)

 • Antwoorden Susanne 13 december 2013 om 14:19

  Ziet er wel erg lekker uit! Alleen zó veel moeite voor één klein bakje chips? Nee dat is niks voor mij. Dan maar wat minder ‘normale’ chips. Je kunt dit ook makkelijk in de oven doen! Ik denk dat op een bakplaat zelfs nog meer past dan hierop…

 • Antwoorden Annagreet 13 december 2013 om 14:11

  Duurt wel lang ja! Dan haal ik liever een zak lays baked uit de supermarkt of zo :)

 • Antwoorden marjolein 13 december 2013 om 14:03

  als je de aardappelplakjes heel dun wilt maken kan je toch ook gewoon de dunschiller gebruiken?

 • Antwoorden Annebelle 13 december 2013 om 13:34

  Die snijder lijkt me inderdaad fijn!

 • Antwoorden Luuke 13 december 2013 om 13:33

  Dat wil ik een keer uitproberen!

 • Antwoorden Manon 13 december 2013 om 13:20

  Ziet er wel heel erg lekker uit. Jammer dat het het niet echt waard is om aan te schaffen.. Het leek zo handig!

 • Antwoorden Thea 13 december 2013 om 13:02

  Het kan ook in de oven (duurt wel langer) met bakpapier eronder. Superleuk dat je zo je eigen smaak kunt maken en handig als je bijv geen zout mag of geen andere wilt/mag hebben wat er in de kant en klare chips wel zit

 • Antwoorden Charlotte 13 december 2013 om 12:59

  Ze zien er heerlijk uit! Leuk dat je ze kan varieren met allerlei kruiden :)

 • Antwoorden Lisa 13 december 2013 om 12:33

  Hey wat grappig, je eigen chippies :)

 • Antwoorden Karin 13 december 2013 om 12:17

  De reden dat ze aan het bordje vast zitten is lucht. Gebruik dan dus een rooster of bijvoorbeeld zo’n grillplaat met gaatjes voor in de micro. Zelfde resultaat. Maar de set is natuurlijk superhandig inclusief Snijder!

 • Antwoorden Rianne en Noa 13 december 2013 om 12:05

  Wooooow, dit is slim bedacht haha! Ik denk dat ik dit ook ga maken van de week, een lekkere gezonde snack!

 • Antwoorden Dionne 13 december 2013 om 10:45

  Lijkt mij heel lekker!

 • Antwoorden Anneke 13 december 2013 om 10:45

  Leuk voor een keer, maar een zak chips pakken is dan toch makkelijker en ik ken mezelf als ik trek heb… En ach, een beetje vet op z’n tijd kan echt geen kwaad.

 • Antwoorden Beau 13 december 2013 om 10:36

  Erg handig! Ziet er echt lekker uit :)

 • Antwoorden suus 13 december 2013 om 10:25

  smakelijke knapperige vriendjes? haha hoop niet dat jij je vriendje gaat opeten;p

 • Antwoorden Amy 13 december 2013 om 10:11

  Ook al is het weinig, het ziet er wel heel lekker uit!

 • Antwoorden Maria 13 december 2013 om 09:55

  Is het geen mogelijkheid chips in de oven te maken? Dan kun je zelfs een paar bakplaten onder elkaar zetten en dus veel meer in één keer maken.

 • Antwoorden Irina 13 december 2013 om 09:50

  Ontzettend leuk! Jammer genoeg heb ik thuis geen magnetron (wordt er echt gek van…) dus kan ik het niet doen )=

 • Antwoorden Petra 13 december 2013 om 09:46

  Ik verbaas me er eerlijk gezegd over dat dit gewoon in de magnetron kan! Ik wist niet dat je daar ook crispy chipjes mee kon maken. Ik dacht dat het per se id oven moest. Die gekke tools laat ik voor wat t is, maar ik ga de magnechips zeker een keertje maken. Ook lekker met zoete aardappel en worteltjes denk ik!

 • Antwoorden Anniek 13 december 2013 om 09:44

  Handig, zo’n set! Ik maak ook wel eens chips in de magnetron maar dan op een bordje met een beetje bakpapier eronder. Hier moet je wel mee oppassen, want ik heb een keer gehad dat dat papiertje bijna in de fik vloog!

 • Antwoorden Floor 13 december 2013 om 09:36

  Ik heb dit ook een keer gedaan en misschien een tip: een kaasschaaf werkt ook perfect om aardappels in plakjes te schillen… Wel een beetje uitkijken voor je vingers hè ;)

 • Antwoorden Sofie 13 december 2013 om 09:07

  In de microgolf? Wat gek :D Heel leuk, ga ik ook een keer doen!

 • Antwoorden Imke 13 december 2013 om 08:51

  Er bestaan wel van die losse “snijders”, komen vaak in een set met verschillende raspen. Of van die chinese dingen, die ze altijd bij 24 kitchen gebruiken. Weet niet meer hoe het heet en ook niet waar je het koopt. Ik heb er een keer 1 voor mijn verjaardag gehad. Dus eigenlijk heb je hier niks aan.

  Ik ga het eens proberen op een silocone bakmat (xenos). Die was laatst ook al enorm handig om marsepein op te vormen enzo voor cupcakes.

  Leuk idee! Zeker het proberen waard

 • Antwoorden MySimplySpecial 13 december 2013 om 08:48

  Het lijkt me erg lekker!

 • Antwoorden Melissa 13 december 2013 om 08:46

  Nice ga ik denk ik echt een keertje proberen :)

 • Antwoorden Carien 13 december 2013 om 08:36

  Nog nooit geprobeerd (wel in oven) dus ben benieuwd! Thanx voor de tip:)

 • Antwoorden Dita 13 december 2013 om 08:35

  handig en het ziet er lekker uit

 • Antwoorden Kirsten 13 december 2013 om 08:33

  Ik heb dit ook gekocht! Bij Alice Delice in Brussel lagen proevertjes en ze waren echt heel lekker. Daar gebruikten ze zoete aardappels. Je kan daar ook verschillende soorten kruidenmix kopen. Ik heb het echter nog maar 1x gebruikt met courgette en dit was niet zo’n succes (niet krokant).. Misschien niet lang genoeg in de microgolf gezeten, als ik je artikel lees.. Moet dit dringend eens testen met aardappels!

 • Antwoorden Hester 13 december 2013 om 08:30

  Ik heb het een keer zelf gemaakt in de magnetron en het was echt superlekker, maar jammer genoeg zoooveel werk voor een beetje chips. Ik had de helft al op tijdens het maken zelf, lol. Die snijder lijkt me dus echt heel erg praktisch, maar verder maken die paar druppels vet me niet echt wat uit. Ik kan me trouwens niet herinneren dat ze er zo lang in moesten bij mij…

 • Antwoorden Marloes 13 december 2013 om 08:24

  Zo’n losse snijder bestaat wel hoor, heet een mandoline :)

 • Antwoorden Martina 13 december 2013 om 08:12

  Onwijs leuk je eigen hips maken maar wel echt veel werk

 • Antwoorden pamela 13 december 2013 om 08:11

  leukk!!!!

 • Antwoorden Lexi 13 december 2013 om 08:09

  Ziet er lekker uit! Maar inderdaad, je zou bakpapier kunnen gebruiken denk ik.

 • Antwoorden Kimberly 13 december 2013 om 08:06

  Ik heb eigenlijk nog nooit zelfgemaakte chips gegeten dus wil het wel een keertje maken! Zo’n plateau is eigenlijk best handig, alleen kun je het inderdaad ook best op een bordje doen

 • Antwoorden Maaike 13 december 2013 om 07:58

  Handig dingetje, ik vind het alleen wel een béétje geldverspilling voor die siliciconen bakplaten. Een simpele oplossing is namelijk gewoon een stukje bakpapier. ;) Dan gebruik je geen vet en blijft het ook niet plakken. Die aardappelsnijder / aardappel-vast-hou-dinges ziet er dan weer wel heel handig uit!

 • Antwoorden sophie 13 december 2013 om 07:57

  Het is wel lekker gezond:) En lijkt me ook wel leuk om je eigen chipjes te eten!

 • Antwoorden Ashleey 13 december 2013 om 07:51

  Ziet er erg makkelijk uit en lekker!

 • Antwoorden Jana 13 december 2013 om 07:45

  Jummie ziet er lekker uit :D x

 • Antwoorden Fashionbeautydaphne 13 december 2013 om 07:44

  Jummie jummmie,
  Snel proberen

 • Antwoorden Kimberley 13 december 2013 om 07:18

  Het lijkt me vooral leuk om aan de slag te gaan met mijn eigen kruidenmix, haha :D

 • Antwoorden beautybysandra 13 december 2013 om 07:18

  Het ziet er lekker uit :) Ben heel benieuwd hoe het smaakt!

 • Antwoorden Anne 13 december 2013 om 07:15

  Ja die ken ik al! Probeer ik ook vaak! Maar hoe heet eigenlijk een teske-fan?

 • Antwoorden Jonna 13 december 2013 om 07:11

  Het lijkt me echt super lekker, chips uit de magnetron. En het lijkt zelfs lekkerder dan echte chips . Maar €30? Nee toch iets te duur voor mij, voor alleen chips.

 • Antwoorden Loosje 13 december 2013 om 07:09

  Zo’n snijder heet een mandoline. Is ook los te koop bij een kookwinkel of toko. Je kunt er nog veel meer fantastische dingen mee snijden. Maar doe inderdaad voorzichtig! Mijn vader heeft al een keer bij de eerste hulp gezeten. Topje van zijn vinger eraf. ..

 • Antwoorden Sofie 13 december 2013 om 06:53

  Wat leuk, ik wist niet dat er chips makers voor thuis bestaan haha!

 • Antwoorden Lotte 13 december 2013 om 06:50

  Wat een goed idee, zo’n plateau! Niet broodnodig natuurlijk, maar het maakt het wel makkelijker. Ik ken wel chips uit de oven, maar uit de magnetron had ik nog nooit van gehoord.

 • Antwoorden Summer 13 december 2013 om 06:46

  Leuk idee!

  Keep on bloggin’,
  Summer

 • Antwoorden Laura 13 december 2013 om 06:39

  Ziet er lekker en best gezond uit! ;) De snijder lijkt me echt ontzettend handig, maar daarvoor is ie wel een beetje duur helaas.

 • Antwoorden Irem 13 december 2013 om 06:38

  Zo een Snijder heb ik ook! Is een onderdeel van zo een snij machine waarbij je heel veel verschillende manieren hebt hahah

 • Antwoorden irene niec 13 december 2013 om 06:28

  Wat leuk, dat ga ik vast een keertje doen.

 • Antwoorden Rachel 13 december 2013 om 06:11

  Heel duidelijk en mooi artikel! Ben er erg enthousiast over. Alhoewel de prijs wel een beetje aan de hoge kant lig, wil ik het heel graag proberen. Bedoel gezonde chips, wie wilt dat nou niet?

 • Reageer