How to sleep?

25 september 2012

Slapen is een levensbehoefte, net zoals eten en drinken. Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch hebben ontzettend veel mensen te maken met het feit dat ze slecht slapen. Ook ik ben iemand die eigenlijk al haar hele leven moeite heeft gehad met slapen. Of het nou gaat om in slaap komen, het daadwerkelijke diep slapen zonder wakker te worden of het hebben van leuke dromen in plaats van de gebruikelijke nachtmerries, het gaat moeizaam.

Als je enthousiast wordt en denkt dat dit artikel vol zal zitten met tips over hoe je goed in slaap kan komen, dan moet ik je nu teleurstellen. Ik geef hier een paar tips en heb het voor de rest over mijn ervaring met slapen. Ik ben er niet zo goed in, namelijk, dus voor tips moet je niet bij mij zijn.

Als klein kind lag ik al vaak uren wakker voordat ik daadwerkelijk ging slapen. Als mama nog even kwam checken of ik sliep, heb ik vaak gewoon gedaan alsof (sorry mam). Waarom ik niet kon slapen? Geen idee. Het lukte niet, en op het moment dat ik ervan overtuigd was dat het niet lukte, ging ik andere dingen doen. Ik denk dat dat de grootste fout is die je kan maken en die ik nog steeds maak. Ik ging dan bandjes luisteren van Bert & Ernie (oh, de nostalgie) of prentenboeken lezen/bekijken. De stapel naast mijn bed werd groter en groter met de dag/nacht, maar “nee hoor mam, die lees ik overdag”. Yeah right. Ik heb vaak gewoon ook naar de sterren liggen kijken, omdat die me fascineerden. Totdat ik op een moment een keer gedroomd had over een monster wat door mijn raam naar binnen keek ’s avonds. Mooi dat ik de gordijnen niet meer opendeed.

Naar mate ik ouder werd, werd mijn slaapgedrag er niet echt beter op. Op de basisschool maakte ik al korte nachtjes, maar in het begin van de middelbare school zat ik wel op mijn ergste punt. Ik slaagde erin om nachten van soms maar vier uur te maken en het rare was dat ik gewoon normaal kon functioneren die dag erna. Ik was wel moe, natuurlijk was ik moe, maar het was niet alsof ik in de les in slaap viel. Ik denk dat dat slaapgedrag me met de jaren een beetje heeft opgebroken, want sinds een jaar of twee zat ik op een gegeven moment wel op het punt dat ik daadwerkelijk in slaap viel in de lessen, en niet sporadisch, dit gebeurde zeker meerdere keren per week. En dat is niet goed, dat wist ik ook wel. Toch veranderde mijn slaappatroon niet. Omdat ik er niet zoveel aan kon doen, omdat ik dit gewend was. Ik had alle standaard tips al weleens geprobeerd en eigenlijk was er niks wat echt hielp.

Totdat ik op een gegeven moment melatonine ging slikken. Melatonine is een stof die je lichaam zelf ook al aanmaakt en deze stof zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Als je lichaam zelf minder melatonine aanmaakt dan nodig is, wat bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door bepaalde soorten licht, onder andere van computer en tvschermen, kan je melatonine pilletjes slikken. Deze hebben hetzelfde effect. Deze pilletjes hielpen mij een tijd om in slaap te komen. Ik sliep sneller dan normaal en ook dieper dan gewoonlijk. Toch had ik na een tijd het gevoel dat het effect minder werd en ik weer in hetzelfde ritme terug begon te vallen.

Hetgeen wat we erna hebben geprobeerd is iets ‘zweveriger’, om het zo maar even te noemen. Veel mensen geloven toch niet in dit soort dingen, maar ik heb toch echt de positieve effecten ervan ervaren. Ik ben namelijk naar een magnetiseur geweest. Een magnetiseur gelooft dat je niet alleen een fysiek lichaam hebt, maar ook een energie lichaam. Hij werkt door middel van handoplegging met energieën en kan op die manier ook energie aan je doorgeven. Ik moet zeggen dat het altijd een aparte ervaring was, maar dat ik wel uiterst ontspannen en zelfs slaperig terugkwam van de sessies met mijn magnetiseur. En ja hoor, ik sliep ook beter. Beter dan ooit tevoren. Ik kan het niet uitleggen, maar ik ging gewoon veel relaxter mijn bed in en sliep zoals een ‘normaal’ mens op tijd. Het kwam zelfs voor dat ik om elf uur ’s avonds al lag te slapen, iets wat al heel lang niet meer was gebeurd. Mocht je geïnteresseerd zijn in magnetiseurs en bij wie ik ben geweest, bij deze de site.

En eigenlijk bleef dit zo. Het was wonderlijk en onverklaarbaar, maar wel ontzettend fijn. Mijn slaapritme was weer normaal en niet alleen ik, maar ook mijn moeder, merkte dat ik veel energieker en vrolijker was. Zo zie je wat slaap met je doet en hoe belangrijk het is. Jammer genoeg sloeg dit alles weer aardig om op het moment dat ik te horen kreeg dat ik was gezakt voor mijn examen. Ik kan niet goed uitleggen wat er toen met me is gebeurd, maar wat ik wel kan zeggen is dat het voor aardig wat emoties heeft gezorgd, waardoor ik ruim twee maanden me echt niet mezelf heb gevoeld. Met het feit dat ik heel veel huilde en onzeker was, kwam ook mijn slapeloosheid weer terug. Ik lag weer uren wakker, piekerde als een malle en ook kwamen er heel veel nachtmerries bij. Nachtmerries had ik altijd wel, maar vooral in fases. Dan had ik een paar weken achter elkaar veel nare dromen, en dan bleef het weer een paar maanden weg. Nu waren ze er echter elke nacht.

Iets wat voor mij heeft geholpen, iets wat ik in de afgelopen maand heb ontdekt, is een app voor op mijn telefoon die ervoor zorgt dat je in een heel ontspannen mood komt. Hij heet ‘Relax with Andrew Johnson’ en is ontwikkeld door een Schotse man die je als je het geluidsfragment van de app laat starten, je rustig toespreekt en je langzaam in slaap laat wiegen. In feite heeft hij het over dat je alles in je lichaam moet ontspannen. Het is ook niet ongelofelijk interessant wat hij allemaal vertelt, maar het feit dat je als je ernaar luistert je je alleen focust op zijn fijne stem, zorgt ervoor dat je als een blok in slaap valt. Ik in ieder geval wel. Hij heeft niet alleen deze app, maar ook nog andere apps waarin hij je toespreekt over je zelfvertrouwen, hoe je socialer moet worden, hoe je creatiever wordt, enzovoort. Ook heb je een app speciaal ontwikkelt voor diepe slaap, maar die heb ik nog niet geprobeerd. Zijn self-help fragmenten kan je ook downloaden als mp3 bestanden op zijn website, wel tegen betaling.

Slapen doe ik dus wel, mits ik de app heb. Het is misschien niet goed, maar ik heb hem wel echt nodig om in slaap te komen. De enige andere manier op dit moment is met mijn vriend samen slapen, want dat is de andere manier hoe ik wel gewoon rustig in slaap kan vallen. Helaas kan dit niet elke dag. Het enige probleem nu nog zijn de nachtmerries, want die verdwijnen niet met de app. Of ik nou droom over een achtervolging (komt vaak voor), ruzie met Mert, een eindeloze, verwarrende en beangstigende spiraal van kleuren en indrukken die niet stopt, of mensen die overlijden (komt ook ontzettend vaak voor), het is rot. Zwaar rottig. Want ik had ooit leuke dromen, hele leuke dromen. En die lijken allemaal gewoon verdwenen te zijn uit mijn hoofd.

Dat is eigenlijk nog het enige puntje wat ik zou willen veranderen aan mijn slaappatroon, maar helaas heb je op nachtmerries zelf niet zoveel invloed. Natuurlijk weet ik wel dat het met je emotionele gesteldheid te maken heeft en dat dat allemaal verbonden staat met elkaar, maar dan kan ik nog wel een hele blogpost schrijven over mijn angsten en zorgen die mijn leven wel nogal beheersen. En dat wordt waarschijnlijk iets te persoonlijk voor op het internet. Toch zou ik van jullie willen weten of jullie misschien tips hebben voor het vermijden van nare dromen. Ik vind het niet leuk om meerdere keren per week óf in paniek, óf enorm bezweet, óf huilend wakker te worden. En een combinatie van die drie is natuurlijk al helemaal niks.

Ben jij een goede slaper? Heb je tips voor nachtmerries? Ik ben heel benieuwd.

 

198 reacties

 • Antwoorden Luna 6 februari 2015 om 19:57

  Mijn probleem is mijn slaapritme. Ik word heel vaak midden in de nacht altijd(echt altijd) om 3 uur ’s nachts niet precies maar wel rond 3 uur. Ik heb niet echt tips maar ik spuit vaak een heerlijk rustgevend geurtje op mijn kussen en heb geurstokjes op mijn kamer staan. Ik bind dit wel vervelend van mijn slaap want ik slaap ook heel licht. Ik word van het minste geluid al wakker en ik ga zeker wat met die tips doen heel erg bedankt.

  Xxxx je grootste fan! Haha

 • Antwoorden Femke 11 november 2013 om 18:01

  Ik ga sinds een jaar naar de acupunctuur, net zoiets zweverigs als die magnetiseur van jou. Ik geloof er ook niet echt in, maar sinds dat ik er naar toe ga is mijn eczeem over, slaap ik beter en voel ik me sowieso rustiger. Heel bijzonder!

 • Antwoorden Sophie 26 oktober 2013 om 19:38

  Ik ben nu 12 en als ik eng droom denk ik zo na of ik ga nu naar mijn moeder om te slapen(mijn ouders slapen niet samen mijn moeder slaapt heel licht en mijn vader snurkt) of ik pak mijn geboorteknuffel en blijf lekker liggen.
  Wat ik tegen nachtmerries doe wat er in je droom gebeurt is overdag gebeurt of in die richting denk overdag aan blije dingen en kijk naar fijne dingen

 • Antwoorden Maadje 13 oktober 2013 om 15:01

  Heii
  Ik bn 10 en slaap slecht,, maar een tip is
  om parfum,geur op je kussen te spuiten.
  Wat ook helpt is warme melk of lekkere
  thee te drinken…
  Zeker proberen!!!

 • Antwoorden Heleen 15 september 2013 om 19:53

  Heb je er nog steeds last van? Het klinkt absurd, maar bij mij helpt het om samen met mijn ouders naar het journaal te kijken, melk te drinken en dan te gaan slapen met mijn knuffel. Sinds ik een dromenvanger heb heb ik geen nachtmerrieachtig meer. Maar wat het meest helpt is toch om positief door het leven te gaan. Trouwens: leuke tag!

 • Antwoorden maxime 24 augustus 2013 om 16:50

  ik denk dat het tussen mn oren zit. maar sinds ik 2 dromenvangers aan mn bed heb hangen droom ik eigelijk nooit meer? of ik onthoud ze niet. haha gek zat maar toch is het zo..

 • Antwoorden Isa 20 augustus 2013 om 14:13

  Hey Teske,
  Ik ben zelf ook geen goede slaper. Ik slik op dit moment Melatonine.
  Bij mij werkt het wel al een hele tijd en ik zit al een best lange tijd in een goed ritme.
  Tips voor nachtmerries heb ik niet echt, maar misschien vind je op het internet nog goede tips.
  Ik weet verder precies hoe je je voelt, want ik ben ook geen goede slaper ;)

 • Antwoorden Madée 7 augustus 2013 om 23:49

  Ik lig nu dus ook nog wakker… Terwijl ik bijna (19 aug) 11 ben. Ik heb in de ochtend ook altijd last van misselijkheid ik heb het zelfs een tijdje heel erg gehad dat ik moest overgeven! Ik de vakantie of in het weekend heb ik het eigenlijk nooit… Vaak eet ik s ochtends dan maar een mandarijntje of een ontbijtkoek ( niet een hele hoor Pfoe) en heeeel klein stukje maR zelfs dat kan ik niet op blehh!

 • Antwoorden Lionne 15 mei 2013 om 18:50

  Wat vervelend ik heb erzelf niet zoveel last van maar soms wel ik heb gelezen dat warme melk helpt?

 • Antwoorden yente 12 april 2013 om 13:14

  Ik heb als ik nachtmerries heb altijd nachtmerries van films ofzo die ik heb gezien, en bij mij helpt het voordat ik ga slapen een heel lief, leuk filmpje te kijken.
  Winnieh the Pooh kijk ik vaak, het klinkt zo raar maar voor mij helpt het echt !

  xx

 • Antwoorden lise 18 maart 2013 om 19:43

  hey Teske,
  ik heb ook altijd moeite met slapen, altijd al gehad. let me tell my story, haha.
  vroeger droomde ik elke nacht steeds dezelfde nachtmerries, het waren er 3. 1 ging over dat ik vermoord werd door een reus, een ging over spinnen en een ander ging over dat ik naar de wc ging. dat laatste is niet echt een nachtmerrie, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik in mijn bed plaste.
  momenteel heb ik last van dromen over vervelende dingen die zijn gebeurd, of juist voorspellende dromen. bijvoorbeeld in 2010 had ik een droom dat mijn broer (jullie kennen hem misshcien van tv, jeffrey drijver) doodging. de dag daarop had ik hoge koorts en hele erge buikpijn. later kwam ik erachter dat hij die dag voor 6 dagen in een coma raakte. hij heeft het op het nippertje overleefd, meer daarover kun je opzoeken op internet.
  maargoed niet alleen mijn dromen zijn een probleem, ik heb ook heel vaak dat ik gewoon niet in slaap kan komen, wat ik ook probeer. dan maak ik nachten waar ik 2 uurtjes slaap, en dat moet ik de dag daarna nog naar school. mijn cijfers dalen dus ook heel erg nu.. heeft iemand tips? xxx

 • Antwoorden F. 7 maart 2013 om 18:30

  Heey,
  ik weet niet of het bij iedereen werkt maar de mensen aan wie ik het als tip heb gegeven, hebben er wel veel aan gehad ;) dus:

  Je moet(net als je wilt gaan slapen natuurlijk), van ‘100’ langzaam tot ‘0’ tellen, in je hoofd. ook moet je de getallen dan voor je zien.
  het werkt bij de meeste mensen dus heel goed en als het goed is kom je niet bij de nul maar ben je dan al in slaap gevallen :)
  ik hoop dat iemand er iets aan heeft, haha :D
  kus.

 • Antwoorden bente 27 februari 2013 om 22:32

  ja ik snap je….
  ik kan ook nooit slape…
  het in nu al 22:23 en ben nog wakken en ik ben nog maar 11 (over maandje 12 hihi)
  maar kan ik dus niet goed lapen. en oms ls ik ga logeren laapt me vriendinnig en ben ik nog wakker erg irri

 • Antwoorden Sophie 17 februari 2013 om 16:21

  als je moeilijk kan slapen heb ik hier een tip!;
  – Leg een koud was handje op je kussen en ga er dan met je hoofd op liggen.
  – Of pak wat ( koud )water en maak je kussen daarmee nat
  Maar je kan ook gewoon denken ;
  ”Ok als ik 1 dag niet goed slaap maakt dat niet zo héél veel uit ”

  Dit waren mijn tips
  X
  Sophie

 • Antwoorden Jody 16 februari 2013 om 22:50

  Ik ben zelf een verschrikkelijke slaper. Ik slaap pas in om 3 uur en moet er 4 uur later al weer uit, dus wat je hebt is herkenbaar. Ik heb ook momenten dan ik bijvoorbeeld 3 weken lang max. 2 uur slaap. ENORM vervelend. Tips tegen nachtmerries heb ik niet, want om de een of andere reden droom ik altijd iets wat enorm van belang is. Zoals toen ik mijn pinpas kwijt was, droomde ik waar hij lag. Lag hij daadwerkelijk ook. Vannacht droomde ik waar mijn fietssleutel lag, alleen ik weet de plek niet meer, dus ik wacht maar wat vanavond brengt…

  • Antwoorden lise 18 maart 2013 om 19:45

   dat zijn wel handige dromen, haha
   maar idd erg vervelend die korte nachten. zo vermoeiend he

 • Antwoorden Femke Schootstra 12 februari 2013 om 17:05

  Ik had vroeger echt heel erg veel moeite om in slaap te komen, soms lag ik wel twee uur wakker. Ik ga nu sinds een maand naar de acupuntuur, ook een “zweverige” chinese geneeswijze. Ik geloofde er niet echt in, maar meteen sinds de eerste kuur sliep ik zoveel beter! Het was echt niet te geloven, ik viel gewoon in slaap, zonder eerst een hele tijd te liggen woelen en denken. Het was echt een enorme opluchtig! Misschien een tip voor andere slechte slapers??

 • Antwoorden floor 28 januari 2013 om 23:39

  wat bij mij hielp was om heel zachtjes muziek aan te zetten op mijn ipod en die onder mijn kussen te leggen hierdoor was ik erg geconsentreerd
  op de muziek
  ik hoop dat je hier wat aan hebt
  en.het leest
  xxfloor

 • Antwoorden E. 21 januari 2013 om 07:47

  sorry ik bedoelde merkten ik was de K vergeten.

 • Antwoorden E. 21 januari 2013 om 07:45

  s’avonds als ik naa bed ga dan lig ik serieus nog een uur rond te kijken, maar als ik als ik slaap dan slaap ik ook en dan echt diep, wij hebben een hond gehad en wij moesten op een gegeven moment de deur steeds opendoen maar wij vonden het tijd dat hij zelf eens naar buiten moest dus maakten we een kattenluik maar op een nacht merten een kat dat wij at luik hadden en kwam via dat ons huis binnen,dus mijn ouders hoorde de kat en gingen kijken en zagen de kat dus en riepèn heel hard’WAT IS DAT!”en de kat vloog terug naar buiten, en ik slaap zelfs zo diep dat ik dat niet hoorde, je kan bewijze van spreken een kudde olifanten voorbij laten komen, en dan hoor ik nog niets. sorry ik maak er weer een te lang verhaal van, dus in het kort als ik ga slapen lig ik een uur nog te kijken en als ik eenmaal slaap slaap ik ook echt diep.

 • Antwoorden Fransis 20 januari 2013 om 20:39

  Ik had dat vroeger ook maar toen had ik een beetje een rare tip gekregen maar het hielp wel. Je moet dus de sokken die je die dag aan heb gehad gekruist aan het voeteinde van je bed leggen , ik had ze op een krukje op de hoogte van mijn bed gelegd. Dat help dus tegen nachtmerrie’s

 • Antwoorden m 17 januari 2013 om 20:16

  hey,
  ik heb precies hetzelfde als jij!
  ik slik nu ook melatonine maar mag het niet van de dokter iedere dag (ik ben nog maar een kind veel jonger dan jij)
  en bij mij werkt niks ik kom gewoon niet in slaap de volgende ochtend ben ik dan ook vaak chaggie maar ik raak er aan gewend, mijn lichaam ook . maar soms word ik dan in een keer heel erg boos en moet ik de hele tijd huilen en stort ik zo in elkaar.
  dit moest ik ff kwijt ik heb nu weer zo een bui :(

  jij bent echt supper cool!
  xx-m-xx

 • Antwoorden Kim 2 januari 2013 om 15:43

  Ik weet hoe het komt dat het lijkt dat je naar beneden valt.
  (In een put of zo)
  Omdat je buikspieren of zo eerder slapen dan de rest.
  En dat voel je dan en dat lijkt of je naar beneden valt

 • Antwoorden nicole 28 december 2012 om 09:54

  ik heb wel een tip om in slaap te komen !
  het helpt bij mij , mn neefje, broertje.
  maar ik zat altijd even muziek op, gewoon een paar liedjes uit je i-phone.
  en pas aanzetten als je wil gaan slapen.!

  ik hoop dat het jou ook helpt !

  xxx♥

 • Antwoorden Femke 24 december 2012 om 11:38

  Het valt mij op dat ik mezelf heel erg herken in jou verhalen. In dit verhaal over slapen, maar ook over bijvoorbeeld dat je ’s ochtends vaak niet wilt ontbijten vanwege misselijkheid etc. Ik heb heel veel aan je tips! Dankjewel!
  xx
  Femke

 • Antwoorden Jasmijn 14 december 2012 om 21:37

  Lieve Teske!

  Ik ben iemand die als ik eenmaal slaap ik bijna niet meer wakker te krijgen ben, laatst had ik toch weer (wat ik vroeger wel vaker had) dat ik droomde dat ik viel en dan krijg je zo’n schrok door je heen, dat is altijd wel erg vervelend.. Daar weet ik helaas niks tegen, maar het in slaap komen lukt bij mij soms ook niet perfect, ik heb vaak dat ik zit/lig te piekeren dag en/of nacht en dan probeer ik het in m’n bed een beetje als een soort rust plek te zien, dat ik even al m’n zorgen vergeet! Wat je aan je nachtmerries kan doen/proberen is dat je aan je moeder een steen of een rustgevend geurtje vraagt en dat je die ’s nachts bij/op je hebt, ik doe dan gewoon even alsof ik een klein kindje ben en ga weer even in alles wat je ouders zeggen geloven en dan helpt het, als je vader/moeder zegt dat het helpt!
  Ik hoop dat je er wat aan hebt!
  Xx

  • Antwoorden Robin 17 december 2012 om 15:09

   Dat van die dromen heb ik ook!! Dat je valt en dat je dan zo’n schok krijgt!
   Weet iemand misschien wat dat is want ik vind het best wel creepy…

   Welterusten! xD

   XX

 • Antwoorden Renée 5 december 2012 om 19:14

  Ik heb zelf ook hele erge moeite met in slaap vallen. Ik ben namelijk ongelofelijk verslaafd aan mijn mobiel, dus ik probeer daar vanaf te komen wat niet echt lukt… Ik luister nu heel zachtjes muziek van One Direction en dan val ik in minder dan een uur in slaap. Anders zou het minstens 2 uur duren zonder muziek. Maar het maakt niet uit hoe lang ik slaap, ik ben ’s ochtends ALTIJD moe. xxx

 • Antwoorden Merel 5 december 2012 om 17:48

  Hey Teske, mijn tips voor nachtmerrie’s zijn:

  1. Nachtmerrie’s zijn natuurlijk heel vervelend, maar ze geven je ook een invloed. Het laat je zien dat er angsten zijn in het leven. Dus dat je voor dingen moet opletten, maar dat het echt niet vaak echt gebeurd. Het is een hele happening als je ’s morgens dan wakker word, want dan denk je: was het nou echt of nep. Dat is vaak wel erg lastig. Maar nachtmerrie’s hoeven niet altijd heel eng of stom te zijn.

  Ik wilde nog meer tips schrijven, maar ik moet gaan:( srry :$

  XXXX Merel

 • Antwoorden Brechtje 23 november 2012 om 23:30

  Hoi Teske,
  ik had ook een lange periode last van nachtmerries. Of mijn hele familie ging dood, of ik zelf ging dood. Het enge eraan was dat het zo echt leek allemaal. Op een gegeven moment durfde ik niet meer te slapen omdat ik bang was dat ik weer zo’n vreselijke nachtmerrie kreeg.
  Totdat ik mijn dromen op ging schrijven en de betekenissen ervan ging opzoeken.
  Ik weet niet of dit bij jou zal helpen maar mij heeft het echt goed gedaan!
  ook een tip om in slaap te vallen: aan een waterval denken. Ik heb geen idee waarom maar mijn zusje vertelde laatst dat werkte, dus probeerde ik het. Nou ik sliep meteen.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt! xx

  • Antwoorden Merel 5 december 2012 om 17:49

   waarschijnlijk helpt het

 • Antwoorden meisje 21 november 2012 om 20:20

  Aan nare dromen kan je niets doen,ik heb ze ook.
  Wat bij mij hielp (om het ‘minder’ erg te maken) was net voordat ik ‘voelde’ dat ik in slaap ging vallen denken aan een eiland waar je alleen op bent en al je dromen uitkomen;eenleven van elk en honing dus.
  En dat hielp me.

 • Antwoorden Maya 12 november 2012 om 19:45

  Ah, i know the feeling.
  Ik heb een tijdje echt geweldig geslapen, maar ik slaap nu weer vreselijk. Ik val niet in slaap, en een half uur voordat ik wakker moet worden zweef ik alweer aan de rand van helemaal wakker zijn, en dat irriteert me zo dat ik uiteindelijk de cijfertjes op m’n klok aanstaar tot m’n wekker afgaat.

  Ik heb van de zomer de youtuber ”Chaoticmonki” ontdekt, en hij heeft echt de meest geweldige stem ooit. Hij heeft een lijst van ”Cry reads” (https://www.youtube.com/playlist?list=PL100E6F8D8D47702F&feature=plcp) en als je die luistert, echt niet te tippen. Het zijn meestal een beetje enge verhalen maar je merkt vanzelf dat je naar z’n stem luistert en niet naar wat hij zegt. Dat heeft een tijdje bij mij gewerkt, ga ik maar weer eens uitproberen.

  Ik ga ook al een paar uur van tevoren rondlopen in mijn One-Piece. Het is zo’n huispak, en je word er helemaal warm en soezig van, erg relaxend.

  Belangrijke tips; Geen koude voeten! Geen koude natte haren in je nek, of op je kussen. Kou is echt funest. Als je je haren wast voor je gaat slapen, maak er dan een vlecht van of gooi het omhoog. Denk warm en zacht. Alles warm en zacht is goed.

  Ook een kopje thee voor je gaat slapen, of een boek dat je wou lezen zonder gekke stress van school erachter.
  Doe iets sufs in bed. Kijk een grappig programma, of TLC of iets dergelijks. Probeer vooral niet iets diepzinnigs te kijken/lezen.

 • Antwoorden houdikgraaganoniem 3 november 2012 om 19:21

  Hee, teske
  ik zou het echt te gek vinden als je dit las!
  ik ben een groot fan van je, bekijk al je filpmjes en kijk graag een keer op je blog.
  Ik wou alleen heel even zeggen: blijf alsjeblieft zolang mogelijk doorgaan met die filmpjes enz.
  ik heb er veel aan gehad in mijn sociale leven,
  ik ben anders naar het leven gaan kijken en zag ook de leuke dingen inplaats van de minder leuke dingen.
  ik ging me meer bezig houden met make-up enzo.
  ook ging ik me meer bezig houden met kleding.
  ik kreeg meer vrienden door mezelf te zijn.
  ik voelde me mooi omdat je een keer in een filmpje zei: ‘Iedereen is mooi op zijn eigen manier’
  natuurlijk lees je dit niet omdat je zoveel fans hebt,
  maar als je het leest: ‘Bedankt! door jou ben ik weer een vrolijk meisje’

  groetjes,
  Fay

 • Antwoorden N. 20 oktober 2012 om 00:56

  Oh, hoe herkenbaar het verhaal is. Toen ik naar de middelbare school (Ik ben uit België) ging, werd ik heel erg gepest; sinds dan ( nu 5 jaar geleden) ben ik soms wel, soms niet depressief en slaap ik meestal slecht. Door dat pesten het ik PTSS (post- traumatisch- stress- syndroom) en heb ik, de momenten dat dit opflakkert ook nachtmerries. Ik neem hier af en toe medicatie voor (Trazolan) maar hoop wel dat ik ooit deze niet meer nodig heb; ik hoop dat je snel beter kan slapen
  x
  N.

 • Antwoorden Bregje 8 oktober 2012 om 18:44

  Zo iets heb ik ook, de laatste tijd gaat het wel wat beter.
  Mijn tip is om aan leuke dingen te denken terwijl je probeert te slapen, ga naar je eigen fantasie wereldje waar alles fijn is (doe ik ook), de dromen worden vaak ook een stuk fijner. Ik had bijvoorbeeld dat ik een keer aan weerwolven lag te denken, er kwam er ook een voor in mijn droom die nacht.
  Lezen, dat doe ik ook, je wordt er rustiger van enzo.

 • Antwoorden Simone 2 oktober 2012 om 20:52

  Hee Teske,
  ik heb ook een tijd gehad dat ik heel slecht sliep. Toen heeft mijn moeder me geholpen met een paar trucjes. Namelijk:
  1. Om rustig te worden: je hebt vast wel dingen die je elke avond doet voor het slapen, zoals je pyama aantrekken, je bed openslaan, je tandenpoetsen, tas inpakken en zo. Sta bij elk van deze dingen even stil, doe het rustig. Dus niet even snel snel maar neem je tijd ervoor. Ook als je in bed ligt moet je de tijd nemen voor dingen als de lamp uitdoen, de wekker zetten, je omdraaien en lekker gaan liggen.
  2. Als je in bed ligt en niet kan slapen: ga ontspannen op je rug liggen. Concentreer je eerst op je tenen, probeer ze alle 10 te voelen. Dan doe je je voeten. Concentreer je op je voeten, maar zorg dat je je tenen ook nog goed voelt. En ga zo naar boven.

  Voor mij hielp het ook. Dus ik hoop dat het ook bij jou werkt,
  xx Simone

 • Antwoorden Mieke 1 oktober 2012 om 00:19

  Heeey Teske,

  dat gedoe met dat ‘energie lichaam’ heet Reiki. Die magnetiseur die laadt je zeg maar op met positieve energie. Het helpt opzich wel om vaker terug te komen bij een magnetiseur. :)

 • Antwoorden Gabriëlla 29 september 2012 om 09:07

  Hoi!

  Ik denk dat je gewoon echt een strak ritme moet aanhouden. Bijv. 22:00 naar bed, en elke dag om 06:00 op. Als je dat dan elke dag steeds weer doet dan denk ik dat je lichaam eraan went en dat je dan makkelijker in slaap kan komen.
  Verder tegen het dromen, voordat ik naar bed ga zit ik altijd nog wel even te w’appen ofzo. Dat houd je hersenen bezig dus ik geef je de tip om een kwartiertje ofzo voordat je naar bed gaat, niet op je mobiel of laptop etc. te gaan. Ik doe 10 minuutjes voordat ik naar bed ga nog gewoon even op de bank liggen en voor me uit staren. Niet denken over dingen voordat je gaat slapen! En als je eenmaal in bed ligt, moet je gewoon je ogen dicht houden en gaan liggen op het plekje waar je het meest in slaap valt.

  Dit is misschien een beetje vaag of veel maar je kan het altijd proberen, en bij mij werkt het ook.

  Heel veel liefs, Gabriëlla

 • Antwoorden Rebecca 28 september 2012 om 22:10

  Ik luister vaak naar asmr filmpjes op YouTube. Werkt voor mij super goed!

 • Antwoorden Marit van der Heijden 28 september 2012 om 20:35

  Ik heb mijn profielwerkstuk voor een deel gemaakt over nachtmerries en wat je er tegen kunt doen. Het is een te groot stuk om hier te posten, maar als je wilt kan ik het naar je mailen! Mn mail + blog staan hier dus stuur me maar een berichtje als e wilt :)
  Liefs.

 • Antwoorden POEKIE 27 september 2012 om 21:05

  Het werkt heel goed om voor dat je naar bed gaat met een kop thee na te gaan wat je die dag allemaal hebt gedaan. Dan ga je met meer rust in je hoofd naar bed.
  Ik ga altijd heel erg dromen als ik op mn rug slaap. Gelukkig heb ik nooit nachtmerries dus ik heb nergens last van , ik vind dromen juist heel leuk. Maar als je er echt last van hebt is een goede tip om op je zij of je buik te slapen.

  ik hoop dat je er iets aan hebt , x

 • Antwoorden Lisanne 27 september 2012 om 20:33

  Heee Teske!
  Ik sliep vroeger ook met bert en ernie op, heerlijk vond ik dat.
  Ik kom ook nooit goed in slaap en het meeste heb ik dat bij mn moeder thuis.
  Ik probeer altijd zo veel mogelijk aan leuke dingen te denken. Dingen die me blij maken.
  Want wanneer ik lig te piekeren over van alles en nog wat, lukt het slapen nooit.

  Slaaplekker haha xxxx.

 • Antwoorden Anne 27 september 2012 om 20:19

  Ik heb eigenlijk geen tips.. Want ook ik slaap altijd heel slecht.
  Dankjewel voor je tips, en hopelijk werkt dit bij mij ook!

  Ik heb ook veel last van nachtmerries, maar ook ik heb er nooit iets tegen gevonden.
  Ik heb wel eens gehoord dat je naar een psycholoog moet gaan, maar of dat werkt?

  Succes ermee! En ik vind het je blog echt super!
  xxxx Anne

 • Antwoorden Nynke 27 september 2012 om 19:51

  Ik heb zelf geen nachtmerries maar wel ontzettend veel moeite om in slaap te komen, altijd al gehad. Ik weet me nog te herinneren dat ik iets van 8 jaar oud was en pas om half 11 in slaap viel. Door de jaren heen heb ik het een en ander geleerd over makkelijk in slaap vallen: 1. zorg voor minder spullen in je kamer. Hou het opgeruimd en schaf eventueel een paar kastjes enzo aan om dingen in weg te stoppen. Verplaats desnoods wat spullen naar een andere kamer. 2. zorg ervoor dat je kamer donker en stil is. 3. leg een zwaar kussen tegen je rug aan als je zonder Mert slaapt, en eventueel eentje tegen je buik (geeft het gevoel van geknuffeld worden). 4. beeldschermen houden je lichaam wakker. Vermijdt deze een uurtje voordat je van plan bent in slaap te vallen. 5. hou een ritme aan, ook in het weekend (ga bijv. nooit slapen na 2 of 3 uur). Ook: slaap elke nacht net ietsje te weinig. Zet dus een wekker.

  Zoals ik al zei, ik heb niet echt last van nachtmerries, maar ik heb er wel veel over gelezen en iets wat bij echt heel veel mensen schijnt te helpen (ik ben geen expert), is lucid dreaming. Lucid dreaming betekent eigenlijk niets anders dan dromen terwijl je weet dat je droomt. Je kunt jezelf ook aanleren om controle te hebben over je droom. Dit kan ontzettend leuk zijn (weeeeh ik kan vliegen!), en helpt dus ook goed tegen nachtmerries. Er zijn pagina’s volgeschreven over lucid dreaming op het internet, dus je kunt het beste wat rondgooglen.

  Veel succes en ik hoop dat je hier wat aan hebt.

 • Antwoorden faab 26 september 2012 om 22:14

  Zet river flows in you van yiruma op , heerlijke kalmerende piano muziek, word ik altijd rustig van en kom meestal sneller in slaap, maar ik heb ook moeite met slapen dusja

 • Antwoorden Eline 26 september 2012 om 22:04

  Lieve teske,
  Misschien kan je een soort van ontspanningsoefeningen (te vinden op internet) doen, dat schijnt te helpen!

  Veel succes en sterkte!

 • Antwoorden Ilse 26 september 2012 om 21:56

  Ik heb een periode gehad dat ik ontzettend slecht sliep alleen toen voelde ik me ook helemaal niet goed. Tegenwoordig slaap ik als een roosje mits ik op tijd naar bedje vertrek. ;)

 • Antwoorden Suzanne 26 september 2012 om 19:58

  Vaak liggen nachtmerries aan het verwerken van gebeurtenissen of gedachtes van die dag. Ik wordt ook regelmatig op verschrikkende manier waker, zoals hyperventilerend bijvoorbeeld. Ik heb ook vaak nachtmerries over dat ik levend begraven wordt en dan wordt ik helemaal huilen, bezweet en in paniek wakker.

 • Antwoorden Dawn 26 september 2012 om 19:42

  Ik heb soms ook een beetje problemen met in slaap komen, maar dat is meestal als ik daarvoor druk ben geweest. Als ik niet minstens een uur voor het slapengaan relax dan blijf ik maar nadenken en piekeren. Ook helpt lezen bij mij met in slaap komen, daar krijg ik ook vaak veel (leuke) dromen door op een of andere manier :)

  Vroeger had ik ook vaak nachtmerries, nu is dat gelukkig heeel zeldzaam.Dat komt inderdaad gewoon doordat ik me veel fijner voel tegenwoordig. In periodes waarin ik me zorgen maak heb ik vaker nachtmerries. Ook weet ik van mezelf dat ik als ik nachtmerries heb altijd op mijn rug slaap, ik weet niet precies hoe dat komt maar ja..

 • Antwoorden isabelle 26 september 2012 om 18:08

  Hoi, ik heb eigenlijk geen ervaring met slecht slapen. Tuurlijk ik heb zo mijn slechte nachten dat ik nog aan het woelen ben, maar dat zijn uitzonderingen. Mijn tip of hetgene wat ik altijd doe is denken aan leuke dingen, het klinkt misschien raar, maar het werkt echt bij mij. Dus gewoon aan een leuke jongen waar je verliefd op bent (in jouw geval dan je vriend). Ik denk ook wel eens aan mijn dromen en hobbies; zoals de hoofdrol in ons toneelstuk op school krijgen. Blabla ga zo maar door. Ik ben wel een echte dromer dus ik weet niet of dit bij jouw ook werkt. Ik deed vroeger altijd of ik een computertje had en daar typte dan op waarover ik wilde dromen en dan vroeg ik zo aan m’n moeder: mama waar zal ik deze nacht over dromen en het werkte echt voor mijn gevoel. Ik ging daar over nadenken en viel in een diepe slaap. Het klinkt raar, maar ik doe ook altijd m’n telefoon uit voor het slapen gaan en zorg dat ik gewoon nergens meer aan denk behalve aan een leuke jongen en dan gaat bij mij alles vanzelf.

  xxx

 • Antwoorden Dieni 26 september 2012 om 18:04

  Heey teske,
  Een paar jaar geleden had ik ook veel last van nachtmerries en werd ik vaak schreeuwend of bezweet wakker midden in de nacht. Mijn opa had een goed idee, hij kocht een dromenvanger voor mij. Hij zei: ‘Zet het recht boven je bed en slaap eronder en je zult zien dat je nachtmerries weggaan.’. Ik dacht natuurlijk ja, het zal wel. Maar die nacht dat ik het er net boven had gezet, toen had ik geen nachtmerrie meer! Ik heb het nog steeds boven m’n bed hangen, ook al ben ik al een keer verhuisd. Ik denk dat ik zonder dat ik het weet me ‘veilig’ wil voelen en anders dan slaap ik niet goed. Die dromenvanger gaf me echt een gevoel dat ik me ‘veilig’ voelde. Heel raar eigenlijk, maar het helpt wel. In die 4 jaar heb ik denk ik haast geen nachtmerries gehad. Natuurlijk wel vast een keer, maar ik herinner me het niet meer ;). Dus misschien werkt het ook wel bij jou? Probeer het zal ik zeggen, je weet maar nooit ;).
  Xxx.

 • Antwoorden Katja 26 september 2012 om 15:18

  Echt klote dat je zo niet normaal kunt slapen + de nachtmerries!
  Ik kan juist nooit wachten om te gaan slapen, ik droom elke nacht en elke nacht is het een mooie droom. Ik had zelfs een maand lang, toen mijn vriend op vakantie was naar IJsland gehad dat ik elke nacht over hem droomde. Je begrijpt dat dat zelfs verslavend werd voor mij om elke keer weer te gaan slapen, omdat ik wist dat ik weer over hem zou dromen :D
  Tot hij weer terug in Nederland was en de dromen in een opslag verdwenen, niet heel erg natuurlijk, nu was hij er in het echt :)

  Maar de laatste tijd heb ik elke week een nachtmerrie waarin ik ren voor mijn leven. Geen idee waarvoor, maar ik moet rennen, dat is het enige wat duidelijk is. Ook een paar keer naar gedroomd over overleden personen en mensen die stierven in mijn slaap.

  Overdag heb ik dan zelfs het gevoel alsof ik nú moet gaan rennen, anders overleef ik het niet, hoe gestoord klinkt dat.

  Gelukkig heb ik die droom minder, heb ook nooit echt nagedacht waarom ik daar over droomde, omdat het geen fijn gevoel was.
  Ik hoop dat jij ook zo snel mogelijk zonder zorgen (of tenminste dat je niet bang bent om nachtmerries te hebben) naar bed gaat om te slapen.
  Oh en computeren is natuurlijk ook niet heel goed he, vooral niet als je tot laat computert, nu klink is als een oud omaatje, maar het klopt echt waar.

 • Antwoorden MindOfMine 26 september 2012 om 13:12

  Hey Teske,

  Ken je het kanaal van TheOneLilium al? http://www.youtube.com/user/theonelilium?feature=results_main
  Dat is een kanaal waardoor je ook makkelijker in slaap kunt vallen. Werkt voor heel veel mensen.

  Heb je al eens je dromen opgeschreven? Ook de nachtmerries? Het is niet leuk om daar over na te denken, maar als je het in het wakkere leven opschrijft, kun je het misschien makkelijker verwerken en komt het wellicht minder terug ’s nachts.

  Veel succes!

 • Antwoorden Kimberly 26 september 2012 om 12:55

  Bah wat vervelend zeg dat je zo slecht slaapt en nachtmerries hebt :( Ik heb zelf ook een hele lange tijd last gehad van nachtmerries, maar ben hier gelukkig weer vanaf. Vlak voor het slapen gaan kijk ik altijd even tv, geen enge dingen, gewoon iets wat ontspannend werkt. Ook schrijf ik soms op wat ik die dag heb beleefd, zo zorg ik voor wat meer rust in mijn hoofd.

 • Antwoorden sam 26 september 2012 om 06:14

  hoi teske
  ja ik ben best een goede slaper want als mijn wekker gaat dan wil ik mijn bedje niet uit

 • Antwoorden Manouk 25 september 2012 om 23:35

  Ik ben een hele diepe slaper. Ik kan zo binnen 5 minuten in slaap komen en je kan me ook echt niet wakker maken, dus dat is wel lekker. En ik hou van uitslapen :D

 • Antwoorden Andrea 25 september 2012 om 23:28

  Wat naar van je nachtmerries Teske. Ik heb niet alle reacties gelezen, dus wie weet staat het er al tussen, maar misschien is het een idee om met iets van Mert te slapen. Een trui die naar hem ruikt ofzo. Klinkt misschien stom, maar wie weet helpt het. Al ruikt het natuurlijk steeds iets minder naar hem.

  Je zegt aan het eind van je post dat je nog zoveel meer kan vertellen maar dat het dan wellicht te persoonlijk wordt. Ik denk dat het belangrijk is dat je het wel van je af praat of schrijft. Je hebt gewoon een rottijd gehad en dat moet je verwerken. Je hoeft het dan natuurlijk niet op internet te zetten, kan ook gewoon voor jezelf.

  Ik hoop dat je nachtmerries snel over zijn, veel sterkte ermee :)

  • Antwoorden Maartje 26 september 2012 om 21:45

   Ja, dat is inderdaad een hele goede tip. Vroeger sliep ik tussen mijn ouders in, en toen ik allen moest slapen heb ik een trui van mijn moeder genomen en daar slaap ik nog steeds mee. Verder denk ik dat het voir een deel genetisch bepaald is, ik ben van mezelf ook heel ineustig en lig altijd te woelen in bed. Verder helpt het misschien om iedere avond dat wat je dwars zit uit te typen/schrijven? En concentreer je op je ademhaling, echt aan niks anders denken, dat werkt ook nog wel eens! Ik hoop dat he nachtmerries snel minder worden!

 • Antwoorden Lies 25 september 2012 om 22:43

  Voor mij is dit heel herkenbaar. Vanaf jongs af aan heb ik ook altijd al een slaapprobleem gehad en zocht dan ook in de nachten nog naar allerlei dingen om te doen. Boekjes lezen, met de barbies spelen en nog wel veel meer. Na mijn middelbare schooltijd op min 16e ben ik gestopt met school en werk vinden lukte ook niet op een ochtendkrant lopen na. Dan bleef ik hele nachten wakker om vervolgens de kranten te lopen en dan pas te gaan slapen of soms zelfs gewoon de hele nacht wakker blijven. nu ben ik 25 en heb daar allemaal nog steeds last van. Ik heb nog steeds erg korte nachten, maar probeer er zeker aan te werken om dat te veranderen. Ik lees nu elke avond een klein stukje uit een boek of tijdschrift, steek een rustgevende wierook aan en probeer daarna te gaan slapen. Lukt het slapen niet, dan blijf ik gewoon liggen en probeer zoveel mogelijk het piekeren over dingen stop te zetten en te denken dat komt morgen allemaal wel weer. Voor de nachtmerries heb ik helaas geen tips. Ik onthou mijn dromen nooit en als ik 1 keer in de zoveel tijd droom is dat wel een nachtmerrie. Het komt alleen maar heel weinig voor dat ik er ook niet echt last van heb.

 • Antwoorden Anneke 25 september 2012 om 22:34

  Hey,

  Als ik niet kan slapen. luister ik op youtube altijd naar ‘gentlewhispering’. Ze is van oorsprong russisch, maar woont al een tijdje in de VS. Ze heeft een hele fijne, rustige stem en tot nu toe heb ik niet één van haar filmpjes helemaal af kunnen kijken omdat ik halverwege in slaap val :p

 • Antwoorden Hoi 25 september 2012 om 22:31

  Ik herken het, dat je soms gewoon huilend wakker wordt. Het is echt heel vervelend. Maar ondanks dat echt een leuke blogpost ! :)

 • Antwoorden Micky 25 september 2012 om 22:14

  Ik heb ook al bijna mijn hele leven slaap problemen, ookal van alles geprobeerd.
  Klassieke muziek, yoga, ook melatonine ( werkte een tijde daarna niet meer ) een uur eerder naar bed en dan nog een uurtje lezen. Niets hielp.
  Doe nu mee aan een onderzoek op de universiteit van Amsterdam! Hopen dat dat wat oplevert! ( ze zoeken volgensmij nog mensen b.t.w :)) x

 • Antwoorden Tessa 25 september 2012 om 22:05

  TIPS:

  Slaap niet te warm, als je een dikke pyjama en een dikke deken hebt krijg je het snel erg warm. Op het begin is zo’n extra deken (vooral in de winter) erg lekker maar je krijgt er wel nachtmerries van.
  Ik sliep eerst vaak ook met een extra deken en kreeg veel nachtmerries. Aan mijn moeder werd toen een keer verteld dat warm slapen niet goed is. Je moet het natuurlijk niet te koud krijgen! Als je bijvoorbeeld aan je ouders vraagt dat ze die deken weghalen als je al slaapt dan heb je het gevoel gehad dat je het warm hebt en heb je minder nachtmerries.

  Rust in je kamer, als je kamer rommelig of erg druk is word je het in je hoofd ook. Maak dus je kamer zo netjes mogelijk (ik weet het dat is erg lastig maar toch ;) ) en zet alles waar je aan denkt voor het slapen op een blaadje zodat je die dingen weer kan vergeten en niet loopt te piekeren.

  Ik verzin altijd een verhaal als ik ga slapen, dit gaat vaak over leuke jongens (HAHA) maar het werkt wel. Ik bedenk dan een heel verhaal en ik val zo in slaap. De volgende dag weet ik al niet meer waar ik ben gebleven maar probeer toch mijn verhaal verder te verzinnen in mn hoofd.
  Belangrijk: ogen dicht!!

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Veel succes met de tips van iedereen. Laat je nog een keer weten of er tips hebben gewerkt?

  xxx Tessa

 • Antwoorden Kim 25 september 2012 om 21:56

  leuk geschreven.
  ik herken bij mezelf dat ik ook heel slecht kan slapen.
  kwou maar dat er een wonder middel voor is
  xoxo

 • Antwoorden Meer 25 september 2012 om 21:48

  Oh men wat herkenbaar! Ik zet altijd mn tv aan en dan eerst kijken met het licht aan, daarna met het licht uit en dan vaak weer het licht aan omdat het me dan toch niet bevalt zo donker en alleen. Bij m’n vriend slapen is een makkie, slaap binnen een minuut! Ga zeker die app downloaden waar je over blogt, ben heel benieuwd, hoop dat het me helpt! Thanks :)

 • Antwoorden anita 25 september 2012 om 21:45

  echt heel vervelend dat je zo slecht slaapt. daar heb ik soms ook last van , als ik onrustig in mijn bed lig gaa ik altijd meeditheren dit klinkt best raar maar helpt zo goed. je moet je gewoon consentreren op je aademhaling. of wat ik altijd doe je inbeelden dat je alle vervelende dingen van die dag van je af doucht. als ik dit doe slaap ik zoo lekker en mischien helpt het als je er over praat.
  oja en het is slecht als je voor het slapen tv kijkt of achter je pc zit mischien helpen mijn tips.

  en voor nachtmerries mischien helpt een dromenvanger lijkt kinderachtig maar ik denk dat als je er in gelooft het echt helpt. en ik vind het super dat je dit allemaal verteld.

  kuss

 • Antwoorden Eva 25 september 2012 om 21:45

  Mooie post teske, ik geniet de laatste tijd weer met volle teugen van je blog!
  verder is een blijft slapen altijd een porbleem, ga misschien maar eens dat melatonie spul gebruiken.
  liefs

 • Antwoorden Liselot 25 september 2012 om 21:37

  Oeh, dat is niet best. Ik kan het me haast niet voorstellen hoe dat zou zijn. Ik ben mijn bed nog niet ingestapt of ik slaap al als een roos.
  Maar als ik een keer niet kan slapen doe ik altijd een soort ontspanningsoefening en dan ben ik ook zo weg. Eerst ga je al je ledematen één voor één heel zwaar laten worden. Je denkt steeds: Mijn linkervoet wordt zwaar… Net zo vaak totdat je voelt dat hij zwaar is. En zo doe je dat met heel je lichaam. En als alles zwaar is ga je alles warm maken. Dat doe je op precies dezelfde manier, maar dan denk je dus aan dat je lichaam warm wordt. En dan val je vanzelf in slaap. Ik maak de oefening vaak niet eens af, hihi

 • Antwoorden Carlijn 25 september 2012 om 21:32

  Lieve Teske,
  Ik ben benieuwd of je dit zal lezen maar ik heb misschien wel de oplossing voor je nachtmerries. Een mens droomt over de laatste dingen die hij denkt voordat hij gaat slapen. Jij hebt het over een man die praat over relaxen maar tijdens het “relaxen” kan jij nogsteeds nare gedachten in je hoofd hebben. Ik ben sinds kort verslaafd aan theonelilium zij doet ongeveer hetzelfde als die app maar dan op youtube en vertelt ze een verhaaltje. Bijvoorbeeld dat je midden in een koffiezaak zit en dat je koffie aan het uitzoeken bent of dat je in een spa bent. Hoe dan ook, ze zorgt ervoor dat je in je hoofd bezig bent met het “verhaal” en niet met jouw problemen. Ik weet dat het nogal kinderachtig klinkt maar ik kan niet zonder haar en droom meestal precies over wat zij vertelt heeft.
  xCarlijn

  p.s Slaaplekker!

 • Antwoorden EENMEISJEMETEENVERHAAL 25 september 2012 om 21:32

  ha Teske,

  Ik ben 13 jaar en heb ook hele erge slaapproblemen. Ik heb dit ook al vanaf dat ik 6 was, en slik ook sinds een jaar of 2 melatonine. Het hielp bij mij heel erg. Maar vorig jaar ben ik dus naar een andere school gegaan, Havo, en dat bleek net iets te lastig te zijn voor mij. Ik baal daar als een gek van, en daardoor bleef ik later op en moest ik ook weer vroeg opstaan… ook liet mijn beste vriendin, met wie ik altijd alles deelde en mee opgegroeid ben, me kei hard vallen en begon me ineens te negeren. daardoor ging ik nog slechter slapen.

  Gelukkig had ik 2 meiden in mijn klas zitten die altijd vrolijk zijn en overal om lachen. ze waren en voor mij en nu zijn dat me beste vriendinnen. Ik lach met hun over de domste dingen, maar ben wel veel positiever en blijer in het leven gaan staan door hun. En daar ben ik hun ontzettend dankbaar voor.

  Met mijn vorige beste vriendin praat ik niet meer. Ze heeft mij toen zo hard laten vallen dat ik dacht dat ik niet goed genoeg was en niemand mij aardig vond. Ik had nooit gedacht dat ze mij dit aan zou doen. Ze wil weer beste vriendinnen worden, maar dat wil ik niet. Ik wil niet nog een keer zo veel pijn hebben als dat ik toen had. vaak denk ik dat ik haar weer moet vertrouwen, omdat ik zo graag mijn oude beste vriendin terug wil. Maar ik kies voor geen pijn. Ik heb haar wel vergeven, want ik ben met haar opgegroeid en ze zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. Maar haar ooit weer vertrouwen, dat nooit! Ik heb nu 2 geweldige beste vriendinnen met wie ik geweldige tijden mee maak.

  TIPPP:
  wat bij mij heel erg helpt is dat ik ’s avonds opschrijf wat ik die dag allemaal mee heb gemaakt. Ik schrijf de positieve en negatieve dingen op een apart blaadje. Alle positieve dingen stop ik in een bak. en alle negatiefe scheur ik bewust aan stukjes en gooi ik in een bak die ik een keer in de week verbrand. Dit helpt bij mij heel erg.
  Ook helpt het bij mij om ’s avonds een bepaalt liedje te luisteren, die ik bevoorbeeld als kind veel luisterde of op vakantie, die me doen denken aan alle mooie dingen in het leven.

  Mijn beste vriendinnen weten dat ik me zo voel, en wijzen me er ook elke keer op als er iets bijzonders gebeurt op een dag. Bij het lachen doen ze dat niet meer, dan moeten ze het te vaak zeggen.

  het enige wat mij nu nog dwars zit zijn mijn cijfers, ik zit nog steeds op havo en haal alleen maar onvoldoendes. Ik ben altijd heel erg op mezelf geweest, ik vind het fijn om alleen thuis te zijn, en kook wel eens voor mezelf, zit graag alleen op mijn kamer, en vind het heerlijk om in het donker alleen te zijn. Dus ik had er erge moeite mee om mijn slechte cijfers vorig jaar aan mijn ouders te laten zien en hun hulp te aanvaarden. Nu ben ik daar gelukkig veel openlijker voor. Ik ben vrijwillig naar mijn mentor gedaan en heb verteld wat me dwars zit. Die gaat me nu helpen met leren en dat soort dingen.
  Vorig jaar zijn mijn ouders daar heel boos om geworden, dat ik nooit wat heb gezegd. Daardoor durfde ik niet goed thuis te komen.
  Dit jaar heb ik me voorgenomen om het te zeggen als ik een cijfer haal. Dit lukte niet. Mijn ouders hebben toen zelf een keer of magister gekeken en kwamen er achter. Dit keer waren ze niet boos omdat ze weten hoe hard ik er voor werk. Ik heb nu met ze afgesproken dat als ik het te moeilijk vind, ik naar een andere school ga.

  Goed, ik dwaal af! Dit ging over slapen. Maar ik slaap nu dus wel weer redelijk goed :)

 • Antwoorden Kirsten 25 september 2012 om 21:31

  Een tijd geleden had ik meerdere keren per nacht nachtmerries, vaak leken de ‘verhalen’ op elkaar (ik verloor een dierbare en kon zelf niks doen of was te laat om te helpen). Mijn therapeut gaf me de volgende tip:

  Schrijf het scenario uit en verander hoe het afloopt. Je kan het dus goed laten aflopen (ik deed: dat het eindigt met dat je zelf op de bank met je vriend tv zit te kijken en de nachtmerrie dus ‘slechts’ een film is). Schrijf het helemaal uit en lees dit elke avond voor je gaat slapen! Kost even wat ‘inspanning’, maar het is bewezen dat het werkt en dat dromen te beïnvloeden zijn.

  Ik was zo na een week van mijn nachtmerries af :) Heb ze soms nog, maar ik heb nu veel meer goede nachten dan eerst het geval was.

 • Antwoorden Kirsten 25 september 2012 om 21:29

  Wat bij mij heel goed helpt is parfum van je vriend op je kussen spuiten, dit werkt heel rustgevend omdat je toch een beetje het gevoel hebt alsof je samen slaapt.

 • Antwoorden Mai 25 september 2012 om 21:15

  Mijn slaappatroon is een beetje vergelijkbaar met die van jou, moeilijk in slaap komen en ik heb de laatste tijd ook dat ik veel nachtmerries heb, ieder lid van mijn familie is al een keer overleden, heel vervelend. Ik weet alleen niet hoe het komt, het is sinds dit schooljaar misschien omdat ik iets minder lekker in mijn vel zit of zo. Ik hoop dat er goede tips zijn hiervoor.
  Ik heb ook een tijd gehad dat ik hele korte nachten maakten, pas na tweeën in slaap viel en de volgende dag om 7 uur weer op, en als ik eerder in slaap viel sliep ik heel licht en werd om het half uur wakker. Slopend? Viel best mee. Mijn breekpunt was in de vakantie maar ik ben er vrij snel bovenop gekomen. Maar hoe jij er over schrijft vind ik erg inspirerend en ik ga die app ook maar eens aanschaffen :)

 • Antwoorden Sacha 25 september 2012 om 20:56

  wjeuw, ik heb eigenlijk hetzelfde gehad..

  van 2havo/vwo naar 3vmbo-tl ik vond het echt stom dat ik daarover moest huilen enzo.
  mjuah ik heb nu weer goede cijfers & nieuwe vriendinnen dus nu gaat slapen ook een stuk makkelijker!
  ‘k hoop dat slapen bij jou ook snel weer goed gaat!

  xje.

 • Antwoorden Julia 25 september 2012 om 20:45

  Wat vervelend dat je zo slecht slaapt! Zelf slaap ik gelukkig vaak wel redelijk door, maar ik heb een periode gehad dat ik heel moeilijk in slaap viel. Wat bij mij toen best goed hielp was als ik in bed lag naar mijn iPod luisteren. Daar had ik een afspeellijst gemaakt met hele rustige muziek (bijv. van Yanni of Yiruma met rustige pianomuziek, kijk maar even op youtube =P) en die zette ik dan op z’n zachts en in het begin had ik steeds bijna de hele lijst gehoord voor ik in slaap viel, maar ik viel steeds sneller in slaap. Het enige nadeel was dan wel dat ik ’s nachts ineens boven op die oortjes lag die half uit m’n oor waren gevallen, maar gelukkig kon ik die half slapend dan wel aan de kant leggen zonder dat ik er echt wakker van werd.

  Wat ook wel goed helpt bij mij is om voordat ik ga slapen 10 minuutjes een soort yoga/rekoefeningen ga doen. Daar raak ik altijd wel ontspannen van en dan met een lekker rustig muziekje erbij en als ik dan in bed lig, val ik zo in slaap.

  Wat ook wel schijnt te helpen is minstens een uur voordat je gaat slapen niets meer te eten (vooral geen dingen met suiker), als je echt nog honger heb kun je een banaantje eten ofzo. En ook kun je beter niet meer computeren of tv kijken vlak voor je gaat slapen (ik geloof minimaal een half uur van tevoren niet meer ofzo).

  Nou, ik hoop dat je er wat aan hebt! Of anders aan de vele andere tips die hierboven staan! Xx

 • Antwoorden Anne 25 september 2012 om 20:21

  Ik heb ook Melatonine gebruikt, maar het werkte ook niet meer op een begeven moment, toen heb er een tijd mee gestopt en toen weer gebruikt, maar toen moest ik er 10 nemen omdat het anders niet werkte, toen mocht ik het ook niet meer van mijn moeder.
  Vorig jaar ben ik samen met mijn moeder naar de stad geweest, en toen hebben we van Rituals een spray gekocht, Yin heet ie volgens mij.
  Als je daarvan een beetje op je kussen en in de lucht spuit (ergens waar je het een tijd kan blijven ruiken) word je er rustiger van en val je beter in slaap. En ik had toen een puzzelboekje gekocht, misschien een beetje raar, maar als je dat 5 minuutjes doet val je ook sneller in slaap. (lezen kan ook helpen)
  Nu heb ik dat een tijd gedaan, en werkt nu ook niet meer.
  Tips tegen nachtmerries heb ik niet, want ik heb eigenlijk nooit nachtmerries.

  • Antwoorden Daphne 26 september 2012 om 13:09

   Oo helpen bij jou puzzelboekjes? Als ik puzzels ga doen of boeken ga lezen word ik juist altijd heel erg onrustig en blijf ik erover nadenken. Haha :) En dat melatonine gebruik ik ook. Bij mij werkt het goed maar de laatste tijd heb ik weer een beetje dat ik gewoon niet wil slapen. De tv houd me bezig en dan slik ik die melatonine ook niet omdat het toch weinig zin heeft als ik niet wíl slapen.

   Alsnog slaap ik wel rond 12 uur, en dat is vroeg voor mij. Ik denk dat het belangrijk is dat je gewoon een ritme moet opbouwen; 10uur naar bed, 11uur slapen en optijd weer opstaan!

   • Antwoorden Anne 28 september 2012 om 20:26

    Ja als ik langer dan 5 minuten puzzel of lees helpt het ook niet. En vroeger was 12 uur ook vroeg voor mij, maar omdat ik mijn tijd nu echt nodig heb s’ochtends ben ik bang dat als ik dan slaap (of later) dat ik in de ochtend niet wakker word ofzo.

 • Antwoorden isaura 25 september 2012 om 20:13

  die nachtmerries komen door de gedachten die je denkt voor dat je gaat slapen ik denk aan niets dit iq soms ontzettend moeilijk maar denk aan een lege zwarte achtergrond ik weet dat het raar klinkt maar moet je eens proberen bij werkt het zeer goed

  • Antwoorden H 27 september 2012 om 19:23

   dat werkt bij mij ook heel goed.

 • Antwoorden M 25 september 2012 om 20:11

  Hoi Teske, ik herken het wel. Mijn oplossing klinkt misschien nog gekker dan een hypnotiseur of zo, maar ik heb op mijn 16e gebeden en zo Jezus leren kennen. En nu ben ik de rust zelve, serieus! Ik probeer nu niet de evangelist uit te hangen, maar ik besef het elke dag opnieuw: Hij geeft me rust. En ik weet zeker dat Hij dat ook voor jou doet.
  Hier een liedje dat mij altijd inspireert en bevestigt: http://www.youtube.com/watch?v=9k3lIliLanw
  Ik hoop echt dat je er wat mee kunt en je kunt me altijd mailen als je meer wilt weten. :) Ik wilde nog even toevoegen dat ik je een geweldige meid vindt en altijd met plezier je stukjes lees/filmpjes kijk :) Ga zo door meid.

  • Antwoorden DaniëlleZwart 11 oktober 2012 om 16:32

   Leuk dat ik deze reactie lees, ik ben zelf ook Christen en herken me helemaal in je verhaal! Leuk!

 • Antwoorden Emma 25 september 2012 om 19:52

  Wat bij mij helpt om te slapen is om aan iets leuks te denken wat ik ooit zu willen gaan dien, wat er aan komt of gewoon voor lol, en met die gedachtes gaan slapen.
  Of een dromenvanger zelf maken en op hangen

 • Antwoorden Marielle 25 september 2012 om 19:26

  Kan het zijn dat je je dagelijkse dingen verwerkt in nachtmerries/dromen? Ik doe dat namelijk ook. Het zijn dan niet zozeer de dingen die je meemaakt, die je ‘lastig vallen’ in je dromen, maar varianten daarop. Wat bij mij heel erg helpt is het uur voordat ik naar bed ga, geen computer, tv of mobiel aan te hebben. Ik lees dan even lekker een boekje of luister nog wat muziek (en vaak ga ik nog even opruimen/schoonmaken). Dit zorgt ervoor dat je ook wat minder druk in je hoofd bent. En ik zou oppassen met melatonine. In het begin werkt het als een tierelier, maar na een tijdje werkt het niet meer en blijf je het vaak toch nemen, omdat je denkt dat het ergens anders aan ligt…

 • Antwoorden - 25 september 2012 om 19:22

  Bij mij helpt lezen voor het slapen gaan heel goed om echt moe en rustig te worden. ook ga ik elke dag rond half 10 slapen (behalve in het weekend) en na ongeveer een week viel ik ook echt rond die tijd in slaap omdat ik er aan gewend was en elke dag vroeg uit bed moest voor school.

 • Antwoorden Tessa 25 september 2012 om 19:20

  het is idd super rottig om nachtmerries te hebben,
  de spiraal van kleuren enzo herken ik en haat ik echt!
  ik heb vaak veel te veel gedachten in mijn hoofd als ik wil gaan slapen en ben door de nachtmerries ook een beetje bang geworden om te gaan slapen.
  aangezien ik veel te veel fantasie heb kan ik bv. in het begin van de dag een eng plaatje zien en dan durf ik gelijk de hele nacht niet te slapen..
  ik hoop dat je binnenkort weer wat lekkerder gaat slapen :)
  xx (L)

 • Antwoorden Tes 25 september 2012 om 19:11

  Ik slaap ook nooit echt goed. Ik slaap erg licht, word altijd wel minimaal 1x wakker ’s nachts. Maar het vervelende is dat ik wel veel slaap nodig heb anders voel ik me niet lekker en snel moe en chagrijnig enz. Wat bij mij helpt is echt op tijd naar bed gaan. Rond 10 uur naar boven en dan slaap ik voor half 12 meestal wel. Wat voor mijn gevoel helpt is een grote kop thee drinken vlak voordat je naar boven gaat. Hopelijk helpt dit en succes! X

 • Antwoorden Merel 25 september 2012 om 19:01

  Zelf heb ik wel moeite om gelijk inslaap te vallen, ik lig eerst nog een hele tijd wakker voordat ik kan slapen..

 • Antwoorden Tessa 25 september 2012 om 18:46

  ik slikte ook melatonine, en slaap ook slecht, wat nu wel aardig werkt bij mij is een lavalamp en binaural beats, daardoor slaap ik in ieder geval vóór 4 uur ’s nachts..

 • Antwoorden kitkatje 25 september 2012 om 18:46

  Wat naar dat je slecht slaapt!
  Ik heb momenteel geen last van slecht slapen, want heb immers pfeiffer. Grappig, voor mij heeft het alleen voordelen omdat ik alleen in de avond meer moe wordt dan normaal & overdag heb ik nergens last van :)

 • Antwoorden larissa 25 september 2012 om 18:46

  Heeii ,

  Wat vervelend zeg…. Ik heb hier ook last van gehad…. Maar ik slikte eerst van die plantaardige pillen toen dat potje leeg was, ben ik daarmee gestopt. En begon de ellende weer… Nu ben ik er deels vanaf ,maar wat bij mij helpt is om een hele week gewoon vroeg naar bed te gaan. Dan zul je merken dat je daarna op een avond veel sneller moe raakt.

 • Antwoorden Christel 25 september 2012 om 18:45

  Wat een leuke post tekse, wat balen dat je zo moeilijk kunt slapen en nachtmerries hebt. Ik kan je helaas geen tips geven, want ik kan juist heel goed slapen en een nachtmerrie herinneren kan ik niet want volgens mij heb ik die nog nooit gehad. Hoe ik meestal inslaap kom is door een boek te lezen en dan doorlezen totdat je ogen dichtvallen. Of ik kijk een film of tv dan val ik vanzelf ook wel in slaap. xxx Christel

 • Antwoorden Marjorie 25 september 2012 om 18:35

  Wat vervelend zeg, die nare dromen. Ik heb de laatste tijd ook niet echt prettige dromen. Die dromen eindigen meestal in iets vreselijk of dat ik zelf dood ga. Ook val ik meestal helaas niet voor 12 uur in slaap wat de volgende dag erg goed te merken is aan mijn humeur. Liefs xx

 • Antwoorden Sara 25 september 2012 om 18:11

  Wat rot voor je dat je zo vaak nachtmerries hebt :S Ik heb ze zelf nooit dus ik kan je daarbij niet helpen.
  Ik ben zelf wel een redelijk goede slaper, ik kom alleen niet heel snel in slaap. (behalve als ik heel moe ben, dan ben ik binnen 5 minuten weg haha)

 • Antwoorden Fien 25 september 2012 om 17:58

  Als ik niet gestresd ben slaap ik goed ik probeer ervoor altijd even een boek te lezen dat maakt me moe

 • Antwoorden Suus 25 september 2012 om 17:51

  Niet teveel eten inderdaad voor het slapen gaan, een douche of bad nemen en een simpel boekje lezen helpt mij altijd.

 • Antwoorden Anouk 25 september 2012 om 17:40

  T klinkt misschien dom ofzo, maar ik lees wel eens voordat ik slaap. En dan maakt t niet echt uit wat voor boek t is (ik lees meestal tijdschriften tbh), maar daardoor krijg ik minder snel nachtmerries.
  Ik heb geen idee hoe dat kan -misschien omdat je hersenen dan met iets anders bezig zijn? whatever- maar het werkt wel bij mij.:)

 • Antwoorden Jill 25 september 2012 om 17:32

  Hey Teske,
  Koop je ene dromenvanger wel een echte en een goede als je er in gelooft helpt het :)
  en probeer niet te eten voor je slaapt zeker 1 uur niet dan krijg je vaak ook nachtmerries.
  Veel succes :)

 • Antwoorden Fleur 25 september 2012 om 17:29

  Dat aller 1ste stukje (niet de “intro”) heb ik precies hetzelfde!
  Leuk geschreven!

 • Antwoorden hhvhfjg 25 september 2012 om 17:13

  hoi teske ik hou van jou <3

 • Antwoorden Megan 25 september 2012 om 17:08

  ik heb zelf ook last van nachtmerrie’s.. erg vervelend. Na het lezen van dit artikel ben ik op internet gaan zoeken. “‘de oplossing” je moet ontspannen gaan slapen. voorbeelden om te doen: in een warm bad gaan van te voren, ontspanningsoefeningen of een wandeling. wat af word geraden is van te voren op de computer te zitten of tv te gaan kijken. nou ik ga het zelf ook maar is uitproberen.

  succes x

 • Antwoorden serona 25 september 2012 om 17:05

  ik ben echt blij dat ik niet de enigste ben. ik heb precies hetzelfde

 • Antwoorden Sonja 25 september 2012 om 17:04

  Als ik in bed een boek/tijdschrift lees word ik daar altijd slaperig van, dus misschien een aanrader. Vooral met een boek zitten je gedachten meer bij het verhaal en dan ga je daar misschien ook wel over dromen i.p.v. nachtmerries!

 • Antwoorden Amy 25 september 2012 om 17:01

  Hey Teske!
  Ik weet hoe vervelend nachtmerries zijn, maar er bestaat een manier hoe je je dromen kan beheersen! Zo’n droom heet een Lucid Dream, als je dat opzoekt op internet krijg je er heel veel informatie over lucide dromen! Een handige site is bijvoorbeeld www. wikihow. com/Lucid-Dream
  Ik hoop echt dat je hier wat aan hebt!!
  Dan kan je zelf echt “leven” in je dromen en doen wat he wilt :)
  Heel veel succes !
  Xx

 • Antwoorden Allissa 25 september 2012 om 16:59

  Oke dit gaat vast heel stom en kinderachtig klinken maar misschien tijd om een dromenvanger te kopen? zo’n heerlijk goedkope bij een indianententje op de markt. Ik heb er nu denk ik zo’n 3/4 jaar één en ik heb ‘m wel eens geprobeerd weg te halen, maar toen had ik die nacht een nachtmerrie en heb ‘m meteen weer terug gehangen. Ik heb dus ook echt nooit nachtmerries. Wel als ik niet thuis slaap natuurlijk. Echt vreemde shit, maargoed.
  Wel rot dat je niet kan slapen ’s avonds. Ik heb dat alleen als ik te lang muziek ga luisteren in bed, of teveel met mn mobiel/ipod bezig ben etc. slechte gewoonte, moet ze altijd eerst uitzetten voordat ik echt kan slapen.

 • Antwoorden Kiki 25 september 2012 om 16:54

  Heb hetzelfde als jou, ik kan echt nooit slapen.
  Alle soorten melatonine en meer uitgeprobeerd maar het werkt allemaal niet :(

 • Antwoorden Rose 25 september 2012 om 16:46

  Handig artikel, ik ben de laatste tijd echt altijd kapot! Gelukkig val ik dan gelijk als een blok in slaap en slaap ik als een roos (it’s all in the name haha)

 • Antwoorden Kim 25 september 2012 om 16:34

  Aaah, laatste plaatje:) I like adventure time <3

 • Antwoorden Kristi 25 september 2012 om 16:32

  Ik herken precies wat je bedoeld! Ik slik zelf ook melatonine, en die hielpen in het begin heel goed maar voor mijn gevoel wordt dat nu ook steeds minder.

  Ik heb door nare ervaringen zelf ook sinds een jaar heftige nachtmerries. Op een slechte nacht lig ik gewoon alleen maar te zweten en te denken aan alles wat er mis kan gaan. Wat me helpt om in slaap te komen is het luisteren naar een luister boek (harry potter! Helpt echt)

  Ook heb ik de DVD en het boek van The Secret gelezen en gekeken. Dit helpt vooral als je wakker ligt na een nachtmerrie… Denk niet aan “dat overkomt me niet, dit gebeurd me niet” want onbewust denk je er dan toch over na. Zeg gewoon tegen je zelf “ik ben veilig, ik lig warm in mijn bed”, zonder de woorden niet, geen of nooit te gebruiken. Klinkt misschien zweverig en raar maar die woorden zijn veel krachtiger…

  Oh… en slaap in een shirt van je vriend met zijn parfum er op, dat helpt mij in ieder geval om me veilig te voelen!

  Ik hoop dat het je een beetje helpt!

 • Antwoorden sophie k 25 september 2012 om 16:30

  Ik ben echt een goede slaper, echt vervelend dat je er zo veel last van hebt!

 • Antwoorden Krissi 25 september 2012 om 16:28

  Goed geschreven, heel interessant en vervelend dat je zo slecht slaapt. Ik vind het moeilijk om in slaap te komen en heb ook altijd veel nachtmerries en ‘S avonds uit het raam kijken, no way ik heb een keer een film gezien over vampieren die op je raam tikken als het donker is, dus eeh nee. Tips heb ik verder echt niet want ik heb zelf ook heel erge moeite met slapen, ik weet nu heel goed dat ik niet tegen horrorfilms kan en daardoor alleen maar slecht slaap. Toen ik vijf was heb ik een keer scary movie 3 gekeken, ik snapte nog niet dat het een comedy was en ik heb een half jaar lang met de deken compleet over mijn hoofd geslapen. Ook durf ik niet meer alleen thuis te zijn vooral ‘S avonds niet en ik heb een hele tijd niet meer in de kamer durven zitten als de tv uitstond. Ik vermjid nu dus alle horrorfilms want daardoor slaap ik zo slecht.

  Het enige wat bij mij echt helpt is alles op schrijven waar ik aan denk als ik in bed lig, dus waar ik over lig te piekeren. Dan ben ik het zeg maar kwijt en kan ik veel beter slapen.

 • Antwoorden Dewi 25 september 2012 om 16:26

  Goh zeg, ik herken mezelf hier heel erg in! Ik heb al zo lang ik me kan herinneren slaap problemen en nachtmerries. Die nachtmerries zijn er niet altijd maar wel vaak. Ik heb wel dingen die ik doe als ik in mijn ”nachtmerrie periode” zit, maar ze zijn wel vrij vaag allemaal…

  Om te beginnen heb ik een dromenvanger, of het echt helpt? Geen idee, maar zolang je er in gelooft werkt het, dat gevoel heb ik tenminste. Ook ”klop” ik mijn kussen af of doe ik nieuw beddengoed op mijn bed, zo heb ik het gevoel dat ik niet meer ”in” de nachtmerrie van de vorige keer zit als het ware. En ik verplaats mijn bed ook regelmatig, dit om dezelfde reden als de vorige tip, omdat ik dan het gevoel heb dat ik niet meer ”in” die nachtmerrie zit. Verder werken tips als lavendel olie en dingen opschrijven ook, voor mij dan.Oh en iets heel belangrijks is genoeg buitenlucht en niet teveel naar computer schermen op tv schermen kijken… Ik hoop dat je er wat aan hebt!

 • Antwoorden Aileen 25 september 2012 om 16:20

  Wat naar allemaal :(
  Ik slaap meestal wel goed, veel te laat maar wel goed. Misschien is ‘lucid dreaming’ iets voor je, ik weet er zelf niet echt heel veel van, maar het houdt in dat je zelf kunt bepalen wat je droomt. Perhaps de moeite waard?

  Liefs!

 • Antwoorden Renée 25 september 2012 om 16:20

  Ik heb ook een hele tijd gehad dat ik gewoon nachten lang wakker was, ik kwam altijd midden in de nacht huilend naar mama. Dit duurde een jaar ongeveer, daarna stapte mama samen met mij naar de dokter. De dokter wist geen raad, en dus gewoon vroeg naar bed en toch proberen te slapen. Na een tijd is het gewoon over gegaan. Een aantal jaren verder gebeurde dit weer, weer lag ik nachten lang wakker. Ik weet niet wat het was, maar op een of andere manier kon ik gewoon níét slapen. Me stiefvader kriebelde me altijd 2 minuutjes over mij rug voor het slapen gaan. Heerlijk, lekker je ogen dicht doen. En daarna ging ik slapen. Mijn moeder zei altijd dat je niet aan nare dingen moet denken voor het slapen, of bijvoorbeeld ‘zal ik vannacht weer uren wakker liggen? of weer die nare nacht merries krijgen? ‘ je moet bijvoorbeeld denken aan leuke dingen, zoals een pretpark, je vriend ect. Dat help bij mij heel erg. Wat ik nu vaak doe is ik ga eerst na denken over vandaag. Hoe was mijn dag, wat heb ik gedaan, wat moet ik nog doen bla bla. En daarna naar komende week, welke afspraken, moet ik nog iets bespreken met iemand ect. Het klinkt stom, maar dat is het enigste moment voor mezelf, waar ik even goed en relaxt kan nadenken. Daarna kijk ik wat in me kamer, en dan word ik slaperig, draai ik met gezicht tegen de muur. En dan sluit ik me ogen, en wacht. En dan word ik de volgende dag wakker haha. Wat vaak ook helpt is gewoon lekker naar de radio via je mobiel luisteren terwijl je in bed ligt!

 • Antwoorden Denize 25 september 2012 om 15:59

  Ik vind het alleen moeilijk om in slaap te komen, ik kan niet goed in slaap komen als ik niet even op mijn mobiel heb gekeken of ipod of iets. Ik moet even dingen lezen, of bekijken. Gisteravond zat ik bijvoorbeeld weer beautyblogs te bekijken enzo. Ik weet niet, het helpt om ff op m’n telefoon te zitten haha. Geen idee waarom. Ik slaap altijd wel goed, maar ik moet echt 8 uur slaap hebben anders voel ik me rot en moe. Slaap is belangrijk voor mij, en ik vind het ook heerlijk.

  Misschien moet je gewoon aan leuke dingen denken voordat je in slaap valt? Of voordat je gaat slapen leuke of interessante dingen lezen of bekijken? Helpt bij mij!

 • Antwoorden Lisa 25 september 2012 om 15:52

  Hm ik heb nooit echt last gehad met in slaap komen, hoe slecht ik me ook voel, hoe bang ik ook ben, slapen lukt. Soms heb ik weleens een nachtje dat het minder gaat, maar vaak als ik druk ben geweest slaap ik ook beter. Maar goed, wat bij mij weleens helpt als ik me slecht voel, is huilen voor het slapen gaan. Daar word je moe van, en het lucht op, tenminste in mijn geval haha.

 • Antwoorden Resy 25 september 2012 om 15:48

  Wat vervelend dat je slecht slaapt als je niet bij Mert bent of de app niet hebt.
  Zelf slaap ik gelukkig wel goed, bijna altijd ook wel gedaan. Eens in de zoveel tijd heb ik wel eens een periode dat ik een slechte nacht heb, naar droom en moeilijk in slaap kom. Maar dat is vaak maar voor hooguit drie nachten en dan slaap ik weer heel goed

 • Antwoorden Elbrich 25 september 2012 om 15:41

  Bedankt voor de tips.

  xoxo
  Xfashionmeep.blogspot.com

 • Antwoorden Judith 25 september 2012 om 15:38

  Ik slaap soms echt slecht…bij is het dan omdat ik bvb uit mijn ritme ben of dat ik stress heb..
  x

 • Antwoorden Mary 25 september 2012 om 15:38

  het is misschien raar, maar koop een dromenvanger. Als je dénkt dat het helpt, helpt het!

  En oja, jij onzeker zijn? Daar is nix van te merken in je video’s!! En je bent zo knap en aardig en lief en grappig en spontaan en cool en hip en stoer en nog veel meer, je hoeft echt niet onzeker te zijn hoor!!

  x

 • Antwoorden Kaylee 25 september 2012 om 15:36

  Wat handig! Ik ben ook zo erg qua slaap. Ik leg eigenlijk bijna altijd (met soms een uitzondering hihi) om kwart voor 11 mijn mobiel weg, maar slapen, dat doe ik soms pas om 12 uur. Echt supervervelend, en soms kan ik ook echt een hele nacht niet slapen, maar moe ben ik nooit. Ja ’s ochtends natuurlijk even, maar zodra ik op de fiets zit ben ik helemaal fruitig :)

 • Antwoorden Heleen 25 september 2012 om 15:28

  Bij mij helpt het echt als ik eerst even muziek luister , gewoon waar je rustig van word. En dat je daarna je ademhaling gaat telen en dat je daar door gaat ademalen, 1 sec in ademen 2 uit ademen ga maar door en daarna word ik langzaam moe en even later val ik in slaap.

 • Antwoorden Raisa 25 september 2012 om 15:22

  Ik slaap ook heel slecht. Soms zijn er dagen dat ik echt maar een paar uur heb geslapen, meh. Ook nachtmerrie’s heb ik heel vaak. :|

 • Antwoorden Judith 25 september 2012 om 15:19

  Benoemen wat je zorgen zijn die je de hele dag hebt gehad, hoe klein ze ook zijn. Dan ‘pak’ je ze denkbeeldig vast en doe je ze in een doosje dat je weggooit, dat je zorgen zogenaamd wegzijn:) slaap lekker:)

 • Antwoorden Janneke 25 september 2012 om 15:16

  Schrijf je gedachtes op voordat je gaat slapen. Mocht je ritme echt een issue worden, ga naar een slaap-waak centrum. Daar kunnen ze kijken wat eventuele oorzaken zijn en hoe dit aangepakt kan worden..

 • Antwoorden Do 25 september 2012 om 15:12

  Heey teske,

  bedankt ik slaap ook heel moeilijk word al meerdere daagen 3 uur wakker en slaap daarna niet meer
  ik val ook heel moeilijk in slaap maar dat heeft me broer ook

  xxx

 • Antwoorden Tanasja 25 september 2012 om 15:00

  Het klinkt misschien stom, maar heb je al een dromenvanger? Ik heb er een boven mijn bed hangen en heb echt het idee dat het werkt.. Haha, het klinkt echt heel stom!

 • Antwoorden Fleur 25 september 2012 om 14:51

  Lieve Teske,
  ik snap hoe je je voelt want ik heb dit ook heel vaak.
  Ikzelf kan soms ook echt dagen hebben waarop ik maar 2 uur slaap.. en dat heeft erge gevolgen voor de volgende dag..
  Wat ik heb aangeraden gekregen is:” Heilig Hout”
  Heilig hout moet je aansteken (een soort wierook..) en dan moet je even een rondje lopen in je kamer.
  Als je hebt rondgelopen moet je meteen het vlammetje uitblazen.
  Als je nu gaat slapen merk je dat je door de geur en de “energie” die er is, veel rustiger word.

  Vroeger toen ik klein was kon ik niet slapen omdat ik een nachtmerrie had dat ik werd vermoord door een moordenaar.
  Het werd zelfs zo erg dat ik bijna hallucinaties kreeg.
  Het was echt een verschrikkelijk tijd voor mij.

  En ik ben heel gerustgesteld dat er ook andere mensen zijn met dit soort problemen.

  Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen.

  X Fleur

 • Antwoorden Sanne 25 september 2012 om 14:40

  Ik heb ook een probleem hiermee. Ik houd van slapen maar op de een of andere manier lig ik nooit eerder dan 11 uur in me bed en is het licht nooit eerder dan 12 uur uit ook al ga ik al rond een uur of 10 naar boven. Heel frustrerend.

 • Antwoorden Nadine 25 september 2012 om 14:37

  Hmm tips voor nachtmerries… Geen idee! Ik heb er ook een tijdje super last van gehad ineens uit het niets. Heel vreemd. Gewoon wakker worden als het écht eng word. (niet mijn sterkste punt…)
  Het klinkt misschien suf, maar als ik warme voeten heb dan slaap ik wel rustiger en val ik eerder in slaap, misschien dat je daar ook wat aan hebt.
  En die slaap kamers zien er zo leuk uit!

 • Antwoorden Elise 25 september 2012 om 14:33

  Ik denk dat je gewoon veel aan je hoofd hebt, ook onbewust. Dan gaat alles ’s nachts malen door je hoofd terwijl je er overdag vaak niet eens over nadenkt.
  Misschien eens met iemand praten, een psycholoog ofzo? (Nee serieus, wie weet helpt ‘t. Nachtmerries kunnen je opbreken)

 • Antwoorden Esther 25 september 2012 om 14:23

  Wooooow ik herken me hier zoooo erg in! Ik lag als kind altijd uuuuuren wakker en dit heeft heel lang geduurd (denk tot anderhalf jaar terug). Ik sliep heel weinig maar wel ontzettend diep en rustig (maakte inderdaad ook nachten van een uur of 4/5 vaak). Ik kon gewoon niet langer slapen (als ik vroeg naar bed ging was ik om 5 uur ’s ochtends klaar wakker), maar als het echt nodig was, na een paar nachten 2/3 uur slapen kreeg ik het ineens wel voor elkaar. Hierdoor redde ik me redelijk prima en viel ik ook nooit in slaap op school. Anderhalf jaar geleden begonnen er ineens nachtmerries en daar heb ik nu nog steeds last van. Wat wel vooruit is gegaan is dat ik vaak meteen in slaap val nu (binnen een kwartier) als ik ga slapen, alleen verder droom ik heel veel, slaap dus minder diep waardoor ik veel meer slaap nodig heb. Bah nachtmerries zijn zoooo naar, ik lig liever uren wakker. Ik heb er ook geen last van als ik bij m’n vriend slaap. Ik ben wel vorige week naar de huisarts geweest en ga een andere pil proberen, omdat dit misschien ook invloed kan hebben op die nachtmerries (die zijn ongeveer begonnen toen ik met de pil begon). Ik hoop echt heeeel erg dat dat het is, want verder kan ik echt niks bedenken (heb in het begin aan stress gedacht, drukke periode op school, te weinig lichaamsbeweging op bepaalde dagen, ongezond eten maar ik heb alles steeds weggelaten en het had niet/nauwelijks invloed, op lichaamsbeweging na). Ik ga ook die diepe slaap app proberen, want als je echt diep slaapt droom je niet, dus bedankt voor het delen in elk geval (: Verder wil ik je aanraden om elke dag te bewegen of om vlak voordat je gaat slapen nog een stuk te wandelen, dat hoeft maar een half uurtje te zijn, want dat kan je ook echt helpen om beter te slapen, zeker als je de hele dag verder achter de computer gezeten hebt. Ik merkte dat ik tijdens zomerbaantje, waar ik de hele dag achter de computer zat en vrij droog werk deed, ik veel meer nachtmerries had, maar door toch even naar buiten te gaan en een eind te wandelen voor het lsapen kon ik dit wel beperken!

 • Antwoorden Jonna 25 september 2012 om 14:07

  Ik kan makkelijk in slaap komen maar ik slaap heel licht van 1 klein tikje of als mijn vriendin ook maar even beweegt wordt ik al wakker, erg vervelend, mijn oma gaf me toen voor mijn verjaardag een lavendel spray dat spray ik nu elke dag op mijn kussen daar schijn je dieper en sneller van te slapen, maar ik denk eigenlijk niet dat dat bij nachtmerries helpt, ik heb daar ook last van gehad in een stressperiode maar toen alles weer een beetje normaal ging, ging dat vanzelf weg, miss is het een kwestie van tijd? ik hoop dat het snel over gaat! x

 • Antwoorden Arianne 25 september 2012 om 14:05

  Ik heb eigenlijk bijna hetzelfde als jij. Ik kom moeilijk in slaap en als ik slaap is dat heel licht en kort. Ook heb ik heel veel vreselijke nachtmerries, bepaalde thema’s die terugkomen. Ik merk dat als ik 1 of 2 pilletjes valeriaan geslikt heb voor het slapen gaan ik veel beter ontspan en vaak ook minder heftig droom. Melatonine werkt voor mij ook alleen om in slaap te komen, maar daar worden de nachtmerries niet minder van. Met valeriaan merk ik dat er wel wat verschil in zit.
  Valeriaan kun je bij de drogist, de Hema en in de supermarkt kopen. Er zijn verschillende soorten en gradaties en dus ook veel verschillende prijzen. Ik weet dat een doosje bij de Kruidvat 2 euro nog wat kost voor 3 strippen en bij de Hema 6 of 7 euro die voor de iets zwaardere variant.

  • Antwoorden Arianne 25 september 2012 om 14:07

   O ja en het is niet erg om valeriaan ook overdag te gebruiken. Je ontspant maar tegelijkertijd bevordert het je concentratie vermogen. Handig als je examens hebt. Het werkt goed voor mij, in ieder geval.

 • Antwoorden sunde 25 september 2012 om 14:04

  Ik slaap heel goed, en hou ook van slapen. Toen ik klein was viel ik wel heel moeilijk in slaap.. Hier een tip: niet denken dat je niet kan slapen als je gaat slapen (snapjehem nog hahah) denk aan leuke dingen…

 • Antwoorden Lisa 25 september 2012 om 14:03

  Hoi Teske,

  ik ben ook een moeilijke slaper. Er zijn een paar dingen die mij helpen te ontspannen en sneller en fijner in slaap te vallen. Zo luister ik regelmatig via youtube naar ASMR filmpjes..Dat is zeeer ontspannend. Mensen die je met verhalen, geluiden of rollenspellen helemaal ontspannen je slaap in helpen. Je moet eerst een beetje weten van jezelf van wat voor soort geluiden je houdt (zo zijn er ASMR’ers die veel smakken of kauwgeluiden maken bijv. daar moet je net van houden).
  Ook doe ik in bed wel eens ontspanningsoefeningen. Dan lig ik op mijn rug en ga langzaam al mijn lichaamsdelen af, een voor een, en span ze een paar seconden aan, en laat dan los. Je lijf zakt dan steeds meer in een slaaptoestand weg, echt fijn. Daarna let ik op mijn ademhaling, en verder kom ik niet ;) dan ben ik al in slaap gevallen.
  Verder slik ik af en toe valeriaan druppels, die helpen je ’s avonds te ontspannen en beter in slaap te komen. Ik merk als ik deze dingen doe, ik veel sneller in slaap kom, minder pieker, en beter doorslaap.
  Misschien heb je hier iets aan!
  X

 • Antwoorden Miranda 25 september 2012 om 13:50

  Slaap kan inderdaad veel met je doen. Vervelend dat je zo moeilijk slaapt. Ik heb helaas geen tips voor je.

 • Antwoorden Fleur 25 september 2012 om 12:55

  Hoi Teske,

  Ik heb zelf ook weleens last van nachtmerries, vannacht had ik er nog een. Ik zorg ervoor dat ik in mijn droom realiseer dat het een droom is en geen realiteit. Zo kan ik elke situatie en omgeving shapen naar mijn wens en kan het wel een leuke droom worden. Het is moeilijk in het begin, maar wat je kan proberen is een met een stift of pen iets op je handpalm schrijven. Wanneer je droomt moet je naar je handpalm kijken en dan zal je zien dat er niks geschreven staat. Dan zal je denken dit is een droom en dan moet je gewoon bedenken wat je wil zien en dan zal je datgene zien. Soort lucid dreaming. Misschien moet je daar iets meer over lezen.

  xxx

 • Antwoorden Ester 25 september 2012 om 12:50

  Ik heb ook mijn leven lang al problemen om in slaap te komen, ook vaak periodes dat ik helemaal niet kan slapen en soms een paar nachten achter elkaar maar een uur of 2 á 3 geslapen heb. Melatonineheb ik ook geprobeerd maar werkte meestal niet echt goed. Wat bij mij wel vaak goed werkt is een ontspanningsoefening doen.

 • Antwoorden lisanneleeft 25 september 2012 om 12:46

  Oh ik ben verschrikkelijk als het gaat om slapen. Ik kom denk ik gemiddeld rond 4 uur ’s nachts pas in slaap! En de ochtend is niet mijn beste dagdeel (heel.veel.pijn.), dus die sla ik vanzelfsprekend het liefst gewoon helemaal over :p Mijn wekker gaat trouwens ook als het even kan pas om 12 uur.

  Qua dromen, daar heb ik ook heel erg veel last van gehad. Ik weet hoe verschrikkelijk het is! Ik was destijds nog niet zo heel oud (ik denk een jaartje of 10) en toen heb ik ooit op een feestje een dromenvanger gemaakt en daarna boven mijn bed gehanger. Deze zorgt ervoor dat al je nare dromen opgevangen werden. En ja, daar geloofde ik in :P
  En doordat ik erin geloofde, hielp het, denk ik. Tegenwoordig heb ik geen dromenvanger meer nodig :)

  • Antwoorden lisanneleeft 25 september 2012 om 12:49

   Mijn tips wat betreft slapen zijn trouwens melatonine (maar dan wel de sterke, niet de minihoeveelheden uit de drogisterij) is misschien de moeite waard. Verder voordat je gaat slapen elke keer hetzelfde ritueel uitvoeren (denk aan elke keer een warme douche, dezelfde ontspannende muziek, enz enz) en mindfullnes en ademhaling/ontspanningsoefeningen zijn ook wel heel nuttig!

 • Antwoorden savanne 25 september 2012 om 12:40

  ik heb exact hetzelfde … ik val in slaap om 4u en heb fucking veel nachtmerries … – ik droom veel over dat ik kanker krijg of dat er oorlog is- ik slaap met een knuffel , voor het gevoel van veiligheid denk ik.
  en idd ben ik de volgende dag moe maar niet extreem moe , alleen tegen 14u krijg ik een klop en slaap ik meestal dan …
  hebben sommige mensen da ook?

  lovies!

 • Antwoorden Nyn 25 september 2012 om 12:29

  Ik heb dit ook altijd gehad, ik heb tot mijn 14e met licht en radio aan geslapen, want ik was ook bang voor donker en stilte,, en slaap nog steeds met een knuffel ( ben bijna 23 ) :p
  Tips;
  – klinkt raar hielp bij mij, teken of schrijf je droom op papier, scheur m in zoveel mogelijk stukken en denk of zeg hardop, dat je wilt dat de nachtmerrie verdwijnt, bij mij verdwenen langzaam de standaard nachtmerries
  – rozenkwarts, de steen rozenkwarts in je hand houden of naast je kussen maakt je rustiger om in slaap te vallen
  – een knuffel, ja misschien niet zo heel volwassen, maar who cares, als het helpt helpt t. Ik spuit vaak ook de parfum van m’n vriend op m’n knuffel als we niet samen zijn, lekker vertrouwd :)

  Heel veel succes ermee, en niet bang zijn

 • Antwoorden Rozemarijn 25 september 2012 om 12:10

  Hier ook nog een chronisch slechte slaper. Ik heb jarenlang echt heel heel slecht kunnen slapen. Alleen slapen kan ik echt al van baby af aan niet. Het lukt gewoon NIET.
  Ik heb ook melatonine geprobeerd etc. Maar bij mij zijn ze erachter dat ik niet in de diepe slaapfase terechtkwam. Dus dan rust je nooit goed uit. Inslapen was daarom ook moeilijk en als ik sliep werd ik overal wakker van.

  Nu heb ik daar medicatie voor en voor het eerst in mijn leven weet ik dus nu wat echt slapen is. Toch hebi k nog steeds nachten dat ik niet kan slapen. En dat is toevallig vannacht geweest.
  Tips tegen nachtmerries..schrijf je gedachten echt van je af..dus pen op papier, dat helpt. En ik probeer tegenwoordig mezelf te dwingen de droom te sturen. Dat kan namelijk. Het is even oefenen maar ik ben inmiddels zover dat ik nachtmerries kan ombuigen in een fijnere droom. Google maar eens opLucide dromen. Klinkt zweverig maar is dat echt niet.

  • Antwoorden Mee•• 25 september 2012 om 17:19

   Over lucide dromen heb ik geloof ik een keer gelezen dat je er heel erg in paniek van kunt raken. Heb jij daar geen last van? Of ken je mensen die daar wel last van hebben?
   Ik heb trouwens zelf wel eens geprobeerd om mijn dromen te regelen maar dat lukte me echt niet.. :)
   Xxx

 • Antwoorden Anouschka 25 september 2012 om 12:04

  Als er tips komen voor nachtmerries lees ik die graag. Slapen is voor mij ook een ramp. Ik kom wel in slaap, maar ik heb soms meerdere keren per nacht een nachtmerrie. Soms maakt mijn vriend mij wakker zodat ik uit de nachtmerrie kom. Maar anders kan ik er in blijven. Ik heb helaas nog geen oplossing gevonden :( hopelijk vind ik die in jullie tips. Xx liefs

 • Antwoorden Sophia 25 september 2012 om 11:38

  Handig artikel, ben erg benieuwd naar die app, ben hem nu aan het downloaden :) Zelf kijk ik ’s avonds vaak filmpjes van theonelilium, gentlewhispering of amalzd maar ik weet niet of dat ‘sterk’ genoeg voor jou is als je begrijpt wat ik bedoel ;p…

 • Antwoorden Mariekevdsanden 25 september 2012 om 11:33

  Ik zelf heb ook een slaap probleem en melatonine hielp bij mij niet, ik ben gewoon naar de dokter gegaan en heb nu ook een soort van melatonine maar dan zwaarder (wel niet verslavend!) en ik moet nog een beetje kijken hoe dat gaat, maar als dat niet lukt kun je ook naar slaapklinieken, heeft mijn moeder gedaan maar bij haar hielp het ook niet echt maar misschien bij jou wel?

 • Antwoorden Lisa 25 september 2012 om 10:58

  Hee Teske,

  Ik heb op de basisschool ook veel last gehad van slapeloze nachten. Toen kwam mijn moeder op het idee om een dagboek te kopen. Vanaf toen heb ik mezelf gedwongen om elke avond voordat ik ging slapen erin te schrijven. Het was een klein dagboekje waarin ik alleen opschreef wat ik die dag heb gedaan. Ook schreef ik erin wat er wel en niet leuk aan die dag was. En ik gaf elke dag een cijfer en probeerde zo positief mogelijk te zijn. Bij mij heeft dit ontzettend geholpen omdat ik op deze manier rustig in mijn hoofd werd. Alle gedachten van die dag schreef ik dus op waardoor ik de dag had ‘verwerkt’. Ik heb dit 2 jaar volgehouden en inmiddels slaap ik weer helemaal goed.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt!

  kus Lisa

  • Antwoorden Nyn 25 september 2012 om 12:32

   Wow ook een goed idee van je moeder :)

 • Antwoorden Charlotte 25 september 2012 om 10:55

  Ik heb een hele hoop tips waarvan je er zeker al enkele probeerde maar miss niet in die combinatie.

  Eerst en vooral: Ken je rescue spray van bach bloesem? Dat is een spray die helpt ontspannen en het piekeren verminderd. (piekeren kan een oorzaak zijn van nachtmerries)
  Je hebt er voor alle momenten en een voor snachts. Je wordt er dus niet slaperig van maar wel ontspannen. Kan ook helpen in een ander stress moment (bv examen) En het is onschadelijk en niet verslavend.

  Al je een vast avondritueel ontwikkeld waarin je de rust opzoekt (zoals die app) dan begint je lichaam zelf die stof aan te maken.

  Extra tips, geen koffie meer na de middag. Geen alcohol, gezond eten (niets extreem gewoon alle voedingsstoffen ed) Vast uur in bed, leg iets om te schrijven naast bed en als je piekert of dingen bedenkt die je nog meot doen, opschrijven en proberen loslaten. Simpele ontspanningsoefeningetjes doen. En de grootste tip vind ik zelf is alle tips en dingen die je vind, die mensen u zeggen etc in een proper mapje zetten. Zodat je, als je eht moeilijk hebt, je daar eens in kan bladeren en beseffen dat je terug even strenger al die dingen moet doen. Lavendel geurkaars, een lekkere warme douche met lavendel, eventueel iets van je vriend waardoor je ook die veiligheid en bevestiging krijgt. En iets dat je misschien minder graag hoort. Hoe voller/rommeliger je kamer/bed is hoe minder diep je kan slapen.

  Ikzelf heb zulke documenten over wat echt werkt voor mij. Als je daar meer over wil weten mag je me altijd mailen maar internet kan u ook helpen. Vooral een vast ritueel met verschillende tips. Niet 1 tip per keer want dan werkt het vaak niet zo goed.

  • Antwoorden Nyn 25 september 2012 om 12:35

   Die was ik vergeten bij mijn tips, rescue spray van Bach bloesem!
   Superspul, ik had de druppels, zelfs als een huisdier ‘van slag’ was deden we paar druppeltjes in het waterbakje en het hielp :) volgens mij rond de tien euro en zeker proberen waard!

 • Antwoorden Mariette 25 september 2012 om 10:54

  Wat vervelend zeg dat je zo lastig slaapt :(.
  Ik las vroeger altijd voor dat ik ging slapen een leuk boek om mijn hoofd tot rust te brengen. Probeer maar! ^^

  Succes :).

  Liefs, Mariette

 • Antwoorden Daniëlle 25 september 2012 om 10:52

  Ik ben een onwijs slechte slaper. Ik heb vanaf vorige week donderdag niet langer dan 3 uur per nacht geslapen, gewoon omdat ik niet in slaap kan vallen en dan ga liggen piekeren. Ik slik al 5 mg melatonine (gekregen van de dokter), ik word er ook wel moe van, maar ik kan gewoon niet in slaap vallen. Ik heb ook het gevoel alsof alles overdag een beetje langs me heen gaat omdat ik zo moe ben. Maar ja, ik weet ook niet wat ik er aan kan doen! Ga die app in ieder geval uit proberen :).

 • Antwoorden Karlijn 25 september 2012 om 10:49

  Wat ik zelf eens gelezen heb is dat je nachtmerries kan voorkomen door positief te gaan denken voordat je gaat slapen. Dus proberen niet negatief te gaan denken als je in bed ligt. Alle leuke dingen bij langs gaan zou moeten helpen.
  Dat samen met je vriend slapen helpt, ken ik helemaal.
  Zonder hem naast me lig ik ook uren te draaien!

 • Antwoorden Marieke 25 september 2012 om 10:31

  Vroeger werd ik altijd ziek als ik niet sliep, dus bijvoorbeeld op schoolkamp, ’s nachts lekker keten en dan de volgende dag beroerd zijn. Nachtmerries heb ik ook met vlagen, soms zo erg dat ik er in blijf, zeg maar, dat ik niet door heb dat ze niet echt zijn (wordt maar eens om half 4 wakker met de gedachte dat je zwanger bent van je ex, niet leuk). Huilend en zwetend wakker worden gebeurt ook, maar sinds ik gewoon meer rust heb en dus minder stress, zijn de nachtmerries minder. Ik weet niet hoe ik je hier mee kan helpen, maar stress minderen is echt een must. Misschien als je gewend bent op de vavo en alles op zijn pootjes terecht komt? Komt wel goed :) Positief blijven en je kan de hele wereld aan!

 • Antwoorden Miss Mags 25 september 2012 om 10:31

  Ik ben op zich wel een goede slaper, mits mijn vriend gewoon naast me ligt. Anders kan ik niet slapen omdat ik hem mis.. ik weet niet wat het is … of de leegte in bed ofzo..

 • Antwoorden anne 25 september 2012 om 10:19

  Blijkbaar verwerk je die dingen overdag niet. Dus als je dat nou eens wel doet. Door mediteren bijvoorbeeld. Gewoon rustig op bed gaan zitten, pc en telefoon uit. En alle gedachten; leuke gedachten en die waar je bang voor bent en ‘snachts over droomt voorbij laten komen. En rustig op je ademhaling focussen. Niet moeilijk gaan denken maar gewoon in je hoofd langs laten komen, beseffen dat het niet-reële angsten zijn (dat beseffen gaat tijdens nachtmerries niet want je hebt geen controle, nu wel), die je zelf creëert.

  Overdag ga je maar door en door met je ding, en neem je daar je tijd daar waarschijnlijk niet voor. Tien minuten elke dag, kan het verschil maken.

 • Antwoorden Lotte 25 september 2012 om 09:58

  Ik herken het héél erg, vooral wat je schrijft over nachtmerries. Zelf heb ik ook enorm veel last van nachtmerries en ik word zo’n 2 a 3 keer in de week zwetend en trillend wakker door zo’n nare droom. Daarna durf ik dan niet meer goed te slapen en zo is dan mijn hele nachtrust verstoort. Die nacht daarna slaap ik dan weer als een roos, omdat ik dan zó moe ben van de vorige nacht. Ik heb ook geen tips voor je, helaas. Nachtmerries zijn gewoon kut en hebben inderdaad te maken met hoe jij in ’t leven staat en hoe jij je voelt.

 • Antwoorden Nicky 25 september 2012 om 09:34

  Teske, ik herken veel dingen van mezelf hierin. Ik heb 2 zeer moeilijke maanden achter de rug: eerst stierf mijn hond compleet onverwachts, een week later mijn oom, ook compleet onverwachts en ongeveer een maand daarna (net toen ik het allemaal stilletjes kon beginnen verwerken) kreeg ik te horen dat mijn herexamens niet goed waren geweest en van een aantal lectoren het advies om te stoppen, iets wat ik voor mezelf ook al wel uitgemaakt had. Ik voel me niet meer mezelf, ik slaap slecht (wat je zegt: nachtmerries en/of niet in slaap geraken), ik eet nauwelijks en ik kan me nooit écht vrolijk voelen, het is alsof ik constant een masker op heb. Ik wou dat ik je kon helpen en een paar supergoede tips kon geven, maar ik ben er zelf nog niet uit, dus ja…

  • Antwoorden Juul 25 september 2012 om 13:36

   Wat vervelend voor je zeg! Je hebt veel nare dingen in korte tijd meegemaakt, dus misschien helpt het als je hierover kunt praten met een psycholoog. liefs

 • Antwoorden Vera 25 september 2012 om 09:28

  Ik herken mezelf hier heel erg in.
  Toen mijn opa 3 jaar geleden overleed, was ik heel bang zelf dood te gaan,
  en sliep bijna niet meer. Een jaar lang heb ik het volgehouden, daarna kwamen me ouders erachter dat er meer aan de hand was, en stuurde me naar een psychiater. Heel veel heeft dat niet geholpen, maar zij vertelde me ook over melatonine. Ik heb dat gebruikt – gebruik het nog steeds – en het hielp heel goed, ik sliep snel in, en werd pas de volgende morgen wakker. Maar had juist meer nachtmerries gekregen. In de loop der tijd merkte ook ik dat het niet zo goed meer werkte, maar ben niet tot een goede oplossing gekomen. Ik gebruik het nog steeds trouw, ook al heeft het geen nut meer. Helaas heb ik ook hele erge nachtmerries. Ik wordt dagelijks s’nachts wakker met tranen en angst. Ik ben dan ook al een paar maanden oververmoeid. Daarom ben ik heel blij met die tip over die app, alleen heb ik geen mobiel met app’s… Wat een vriendin me een keer vertelde – wat zij zelf doet – werkt ook wel een beetje. Ik ga dan liggen in bed, sluit me ogen, en stel me een computer voor me met bestanden. Een mapje ‘school’, een mapje ‘vrienden’ ‘familie’ ‘ruzie’ en noem maar op. Ik denk dan aan een bepaald onderwerp, waar ik mee zit, en “zend” dat als het ware naar een mapje. Bijvoorbeeld ‘een laag cijfer’ —zend—zend—zend—> ‘school’. Klinkt misschien héél raar, maar gek genoeg werkt het toch een beetje. Misschien kun je dat eens proberen. In ieder geval heel veel succes, Teske!

 • Antwoorden N 25 september 2012 om 09:26

  Mwah, ik weet niet of je dromen per se alles met je dagelijkse emoties te maken hebben. Ik ben flink depressief geweest en had toen nergens last van. Toen ik medicijnen ging slikken kreeg ik wel nachtmerries, maar dat is gewoon een bijwerking van de medicijnen, dat ligt niet aan hoe je je overdag voelt.

  Verder ben ik wel benieuwd naar je angsten..

 • Antwoorden Beautyglossyx 25 september 2012 om 09:22

  Shiatsu helpt ook!

 • Antwoorden Luna 25 september 2012 om 08:55

  Heei Teske,
  Slapen is voor een vriendin van mij ook een probleem geweest. Zij gaat nu een halfuurtje voor ze naar bed gaat wandelen buiten. Dit helpt haar heel erg. Die nachtmerries zijn echt vervelend, heel veel succes ermee! Ik hoop dat ze snel overgaan!

 • Antwoorden Hester 25 september 2012 om 08:54

  Wauw, wat lastig voor je! Ik heb wel echt goede nachtrust nodig, maar dat krijg ik ook altijd wel. Ik slaap vaak na een halfuurtje liggen in en kan dan gewoon doorslapen zonder een keer wakker te worden, of anders even op de wekker kijken en doorslapen maar niet wakker liggen ofzo. Heerlijk! Laatste tijd droom ik wel wat vaker, maar ik heb echt nooit meer nachtmerries. Dus ik ben blij met mijn ‘slaapritme’ :)

  • Antwoorden Hester 25 september 2012 om 08:57

   Oh en voor je nachtmerries, dan moet je ’s avonds voor je inslaapt aan alleen maar leuke dingen denken… Dus geen zorgen maken en over je problemen nadenken etc. Klinkt makkelijker dan het is, haha.

   • Antwoorden lisanneleeft 25 september 2012 om 12:47

    Ik denk ook dat dat heel erg zal helpen! Is een vorm van jezelf een beetje voor de gek houden (althans, misschien voelt dat zo), maar het werkt wel! Misschien het recept van the secret toepassen? (opschrijven waarvoor je dankbaar was die dag voordat je gaat slapen)

 • Antwoorden Natasja 25 september 2012 om 08:42

  Slaap is zo belangrijk! Je moet inderdaad zorgen dat je tot rust komt voordat je naar bed gaat, lekker douchen een bad nemen, boekje lezen. Tv, computer etc werkt alleen maar averechts. Succes Teske! Hoop dat je snel weer beter kunt slapen. :-)

 • Antwoorden Anna 25 september 2012 om 08:40

  Hai Teske,
  Ik ken het probleem, zelf heb ik ook erg last van slaapgebrek. De laatste tijd gaat het steeds beter maar toch is het nog niet over. Mijn gouden tip is om voor ik ga slapen te lezen in een boek. Niet meer laptoppen of bezig zijn met je mobiel, maar lezen. Dit zorgt ervoor dat je ogen moe worden en beter in slaap valt. Zet anders heel zachtjes je favoriete CD op. Eentje die je een vertrouwd gevoel geeft en erg rustig is. Dit zorgt er ook voor dat je in slaap valt. Door deze twee dingen zijn mijn slaap problemen veel minder erg geworden. Ik hoop voor je dat het helpt. O en tegen de nachtmerries helpt het om je gedachten op papier (ja echt papier geschreven met pen) te zetten. Zo schrijf je alles van je af en voel je je al snel een stuk beter en val je ook ontspannen in slaap. Ik hoop dat het helpt!
  xxx
  Anna

 • Antwoorden Nora 25 september 2012 om 08:39

  Wel handig hoor!, k slaap meestal wel oke.. maar duurt altijd wel heel lang voordat ik in slaap val zeg maar!

 • Antwoorden Annelie 25 september 2012 om 08:25

  Goed geschreven stukje! Ik heb er ook wel eens last van. Vooral als ik de volgende dag vroeg op moet. Wanneer ik de volgende dag uit kan slapen slaap ik denacht ervoor echt heerlijk.

 • Antwoorden Debora 25 september 2012 om 08:25

  Ik heb ook slaapproblemen (gehad) maar lang niet zo erg als jij!
  Vroeger durfde ik niet eens te gaan slapen, omdat ik bang was dat ik niet meer wakker werd, dan sliep ik als 7 jarig-meisje dus pas rond 1 uur ’s nachts en zat ik om 8 uur weer op school, niet echt fijn… Maar gelukkig is dat nu over.
  Bij mij is het meer dat ik gewoon niet in slaap kan komen voor 11 uur, en eens in het jaar lig ik echt de hele nacht wakker en lukt het me gewoon niet om in slaap de vallen. Op de een of andere manier word ik daar altijd heel paniekerig van waardoor het me al helemaal niet meer lukt om in slaap te vallen. Gelukkig heb ik bijna nooit last van nachtmerrie’s, maar als ik een nachtmerrie heb blijft hij me wel een tijd achtervolgen en weet ik hem over 3 jaar nogsteeds.. echt vervelend dat je die nachtmerrie’s hebt Teske, ik zou niet eens meer ‘willen’ gaan slapen denk ik. Kan je niet nog een keer terug naar die man? Je voelt jezelf nu weer beter en waarschijnlijk zul je het nu dus langer volhouden dan toen je hoorde dat je gezakt was. Je staat nu weer een stuk positiever in het leven dus het helpt nu misschien beter ? Ook las ik al van iemand dat je misschien Mert even kan bellen/smsen/whatsappen voordat je gaat slapen, dat je even een ‘bevestiging’ hebt dat ie van je houdt, zodat je lekker kan gaan slapen. Ik hoop dat het snel over gaat!

  Liefs, x

 • Antwoorden liz 25 september 2012 om 08:24

  omg, stel je aan. ik heb wel ergere dingen mee gemaakt. niet ik maar voor een andere persoon en dat was echt 10x zo erg als dit.

  maar ik vind het wel rot voor je want ik weet dus hoe erg het is.

 • Antwoorden Daphne 25 september 2012 om 08:09

  Lijkt me heel vervelend als je zo slecht in slaap kan komen! Als ik te weinig heb geslapen, val ik overdag in slaap en dat haat ik echt. Gelukkig kan ik bijna altijd goed in slaap komen dus als ik gewoon de keuze maak op tijd naar bed te gaan, slaap ik ook een lange nacht en ben ik de dag erna uitgerust. Ik heb ook wel eens mijn mindere dagen dat ik vaak wakker ben of lig te piekeren. En ook af en toe nachtmerries, vooral over mensen die doodgaan en dat ik ruzie heb met vrienden of familie. Soms ‘weet’ ik tijdens mn nachtmerrie dat het maar een droom is en dan helpt bij mij heel hard proberen om wakker te worden. Dat lukt dan meestal wel, maar dan moet ik ook even wakker blijven, anders val ik zo weer terug in slaap in de nachtmerrie. Maar misschien kan jij Teske dan wel weer niet in slaap komen.. Ik hoop dat je er iets op vindt!

 • Antwoorden .. 25 september 2012 om 07:51

  Ik heb ook wel eens nachten dat ik om half 4 pas slaap., en dan om 6:45 weer op en dat gaat altijd prima. Zoals jij al zegt, tuurlijk ben ik moe maar ik val niet in slaap tijdens de lessen. Tegenwoordig probeer ik voor 1 uur echt te gaan slapen en dat lukt wel aardig.

 • Antwoorden Lisa 25 september 2012 om 07:51

  Ik ben echt een hele goede slaper. Maar het enige nadeel is; ik val niet snel in slaap, gewoon écht niet.. Soms lig ik wel meer dan 2 uren wakker, en daar kan ik gewoon niet tegen. Maar verder, is slapen een van de beste dingen uit mijn leven. Ik heb geen last van nachtmerries. En ik weet ook niet wat je er kan tegen doen. Maar veel succes met je nachtmerries, ik hoop dat ze snel over zijn! :) xxx

 • Antwoorden Lifesplash 25 september 2012 om 07:37

  Jeetje, wat rottig dat je zoveel last hebt van nachtmerries. :( Ik zal wel oppassen met pillen slikken, doe je dat nog steeds? Mijn moeder deed het ook en raakte vroeger verslaafd, op een moment had ze maar liefst 12 tabletten per dag. Gelukkig is ze er nu van af zeg, pfff.
  Je schijnt slaperig van lavendel te worden. Een bosje lavendel naast je bed in een zakje en voilà! Ik wil het zelf ook nog proberen want ik ben ook niet de beste slaper. Alhoewel dat deels komt omdat ik laat naar bed ga en nog zoveel mogelijk van het leven wil genieten en mijn tijd goed besteden lol. Lavendel etherische olie schijnt ook te werken!
  Ik wens je heel veel succes met je nachtmerries <3 Ik zou zeggen een dromenvanger? haha, maar persoonlijk vind ik dat een beetje bullshit.

 • Antwoorden Fien 25 september 2012 om 07:31

  Ik en ben een hele goede slaper, ik heb echt nooit problemen om in slaap te komen, daar ben ik heel blij mee. Ik kan me wel voorstellen hoe vervelend het is, waar jij last van hebt. Probeer als je in bed ligt aan hele leuke dingen te denken, dat kan ervoor zorgen dat je daarover gaat dromen.
  Liefs

 • Antwoorden Eva 25 september 2012 om 07:28

  Wat rottig dat je zo slecht slaapt.. Ik spuit altijd lavandel op mijn kussen, daar schijn je rustiger van te slapen en minder nachtmerries te hebben. Bij mij is het ook verminderd.

 • Antwoorden Kelly te Winkel 25 september 2012 om 07:25

  Leuk artikel! Ik sliep altijd heel goed en vast en droomde nooit. Het afgelopen half jaar is dat drastisch veranderd, ik slaap slecht en droom veel vreemde dingen. Ook word ik bijna elk uur wel een keer wakker. Misschien ga ik ook wel een keer Melatonine proberen, wie weet!

 • Antwoorden Samyra 25 september 2012 om 07:24

  Mooi geschreven, maar helaas heb ik geen tips… Ik droom volgens mij nooit, of ik weet in ieder geval niet wat ik droom.

 • Antwoorden Mieke 25 september 2012 om 07:16

  TIP –

  Ik lees even een niet te spannend boek en daarna blijf ik heel lang stilliggen, dan ben ik echt super moe.
  Of verzin een verhaal met jou in de hoofdrol (wel je ogen sluiten!)
  Hopelijk helpt dit een beetje
  (Met dat verhaal kun je trouwens de volgende nacht doorgaan (:

 • Antwoorden Annabel van Gisteren 25 september 2012 om 07:11

  Heey teske! Mooi geschreven dit!
  Ik heb misschien een (iets wat rare) tip voor je:
  Je zij dat je goed kon slapen met je vriend, dat herken ik wel, het is vertrouwd en fijn, en je ligt in iemands armen waarvan je weet dat ie echt heel veel van je houd.
  Maar omdat dat niet elke nacht kan, is er nog wel een andere manier, als hij jou s’avonds een berichtje stuurt of wat dan ook, zul je met een fijner gevoel gaan slapen, omdat het als een soort bevestiging voelt dat hij aan je denk en om je geeft. Op die manier zul je minder enge dromen krijgen, en ruzie met Mert is dan zowat onwaarschijnlijk.
  Ik hoop dat je hier wat aan hebt en ik wens je succeset slapen!
  Xxx Annabel
  Ps. Dit is eigen ervaring

 • Antwoorden Yvonne 25 september 2012 om 07:04

  Dus je houdt je mobiel aan tijdens het slapen? Dan straalt het heel de nacht..

  • Antwoorden Janne 25 september 2012 om 17:36

   Ik weet niet wat voor telefoon jij hebt, maar teske heeft net zoals ik een iphone.
   Als je hem vergrendeld gaat je muziek, of in dit geval die tekstjes van hem, gewoon door.
   Geen licht dus.

   • Antwoorden Janine 25 september 2012 om 18:06

    Het lijkt me dat ze straling bedoelt? Dus niet licht haha.
    Maar die straling is niet goed voor je :(

   • Antwoorden Sarah 25 september 2012 om 19:53

    ik denk dat ze de straling van de telefoon bedoeld.

 • Antwoorden Charile 25 september 2012 om 06:58

  Leuk om te lezen :) ik slaap vaak wel redelijk goed, maar kan altijd beter!

 • Antwoorden Sandra 25 september 2012 om 06:58

  Ik heb sinds een paar dagen ook nachtmerries door wat er allemaal in mijn leven gebeurde en ik weet hoe kut het is.. Ik hoop dat je er iets op vindt teske <3 !

 • Antwoorden Celine 25 september 2012 om 06:43

  Slaap is zo belangrijk voor mij. Zodra ik iets te weinig slaap, wordt ik ziek :( nachten doorhalen met mijn vrienden zit er dus ook niet in. Ik voel me daar best kinderachtig over.
  Wel een inspirerende blogpost dit. Schreef zelf gisteren een post met wel tips, maar dit is vele malen inspirerender.

  • Antwoorden Manouk 25 september 2012 om 16:47

   Ik ben dus niet de enige! 0_0
   Als ik telaat naar bed ga dan wordt ik misselijk en ga op een gegeven moment overgeven!
   Mijn vriendinnen vinden dit iets minder omdat ze graag met mij uit willen gaan.

 • Antwoorden hannieke 25 september 2012 om 06:36

  leukeblogpostteske!

  • Antwoorden M 25 september 2012 om 14:34

   Is dat één woord?

  Reageer