Mijn vavo bevindingen

15 september 2012

Jullie hebben waarschijnlijk wel gehoord dat ik ben toegelaten bij de vavo, oftewel het volwassenenonderwijs. Als je op vakken bent gezakt bij je examen, hoef je op de vavo enkel en alleen die vakken over doen. Ik ben nu een week bezig, en het leek me leuk om jullie te vertellen hoe het is en hoe het me bevalt.

Allereerst wil ik zeggen dat ik me geweldig voel. Van het dipje wat ik had is niks meer te merken. Zelfs mijn mentor op mijn oude school zag dat ik zichtbaar minder goed in mijn vel zat, maar jongens, ik kan er weer tegenaan. Ik voel me fijner, ik slaap beter en ik ben over het algemeen gewoon vrolijker. Het is bizar hoe zoiets je psychisch kan raken. Al is het makkelijk voor anderen om te zeggen dat het ‘maar een jaartje’ is, wat ook zo is, ik had er echt onvoorstelbaar veel moeite mee wat zich omzette in het feit dat ik me gewoon constant kut voelde. Al was ik op mijn oude school de eerste week toen ik begon vrij positief, thuis zette dat zich weer om in woede en verdriet waardoor ik de hele boel bij elkaar jankte, zonder dat ik goed wist waarom.

Goed, de vavo. Ik heb twaalf uur les per week, verdeeld over vier dagen. Op dinsdag heb ik een vrije dag en daar ben ik enorm blij mee. Zo kan ik die dag als een soort werkdag houden voor mijn blog. Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds niet van plan om meer te gaan bloggen, zelfs niet nu ik op de vavo zit en minder uren heb. Ik heb er dan misschien meer tijd voor, maar ik heb tegelijkertijd ook meer tijd om me bezig te houden met school, iets wat ik toch wel belangrijker vind op dit moment. Ik wil slagen dit jaar, dat is zeker. Anders is er opnieuw een jaar ‘verspilt’. Wel is het zo dat ik nu wat rustiger aan kan doen wat betreft mijn blog. Op de middelbare school was alles altijd nogal haastwerk, omdat ik vaak in de middag pas thuis was en dan nog snel foto’s of filmpjes moest maken voordat het donker werd. Ook doordat ik daar 7 vakken had, had ik natuurlijk veel meer huiswerk dan nu. Ik kan gewoon een stuk relaxter werken en beter mijn tijd verdelen, en dat geeft meer rust in mijn hoofd en ik hoop dat jullie dat ook gaan terugzien in de artikelen.

Op donderdag, vandaag dus (jullie zien dit op zaterdag, maar ik schrijf dit op donderdag), is mijn rooster niet zo voordelig. Dit is de enige dag waar ik niet zo blij mee ben, maar omdat mijn andere dagen allemaal prima zijn mag ik daar niet over zeuren van mezelf. Ik heb van half 9 tot 10 uur les en dan pas weer om 2 uur. Daar zit dus vier uur tussen en naar huis gaan vind ik niet zo fijn. Dus heb ik twee opties. Huiswerk maken, of gewoon lekker bloggen. Aangezien ik nu geen huiswerk heb, heb ik voor de laatste optie gekozen. Ik neem gewoon mijn laptop mee naar school, ga na mijn eerste les naar de Koffiefabriek in Gouda en daar kan ik rustig werken. Ik heb al vaker over dit café geschreven, en ik ben er nog steeds dol op. Ik voel me stiekem ook wel heel modern en lichtelijk volwassen als ik zo met een laptop in een openbare plaats zit, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Ik drink een heerlijke koffie special en schrijf mijn artikeltjes. Dit is zo’n groot voordeel.

Vavo is in feite volwassenenonderwijs. Nu zit ik gewoon met leeftijdsgenoten hoor, het is niet alsof ik met mensen in de 40 in de klas zit. Dit kan overigens wel voorkomen, maar bij de vakken die ik volg is dit niet het geval. De meeste mensen zijn tussen de 18 en de 20. Ik ben een vroege leerling, dus ik zit daar nog net iets onder. Gelukkig voel ik me volledig op mijn gemak met oudere mensen. Ik denk zelfs dat ik het leuk zou vinden om met ‘echte’ volwassenen in de klas te zitten. Ook zijn de klassen rustig, in ieder geval bij de lessen die ik tot nu toe gehad heb. Mega pluspunt! Ik heb een concentratieprobleem, dat is duidelijk, en met een drukke klas erbij lukt het me al helemaal niet om te focussen. Een rustige werkomgeving is echt een must voor mij.

Ook spreekt het me aan dat je echt heel volwassen behandeld wordt. Ik merk het bij de docenten, bij de mensen van het secretariaat en het rooster, enzovoort. Er wordt van je verwacht dat je zelf dingen regelt en er wordt op een manier tegen je gepraat alsof je een gelijke bent. Dat is iets wat ik op de middelbare school nog weleens miste, met name bij de docenten. Ik heb dat stukje eigen verantwoordelijkheid gewoon nodig, omdat dat me ook weer stimuleert om mijn best te doen. Als alles voorgekauwd wordt, dan verlies ik als het ware ook mijn interesse.

Aardrijkskunde en Duits heb ik natuurlijk al gehad, maar Filosofie is nieuw voor mij. Nu kreeg ik bij mijn vorige artikel waarin ik het over de vavo had al te horen dat ik hier niet te makkelijk over moest denken, en natúúrlijk doe ik dat niet. Ik heb enkel en alleen gezegd dat mijn slagingskans een stuk hoger is, en dat weet ik wel zeker, omdat ik met biologie zo ontiegelijk veel moeite had en het vak ook helemaal niet bij me pastte. Filosofie vind ik echter interessant en ik ben ervan overtuigd dat als je ergens interesse in hebt, je die dingen ook sneller opneemt en begrijpt. Daarbij is biologie ook nog eens exact en heeft het in het laatste jaar vaak te maken met scheikundige reacties, iets wat ik totaal niet kan. Ik heb bijna mijn hele middelbare school tijd onvoldoendes gestaan voor de vakken die te maken hadden met cijfers en formules. Dat zegt genoeg, lijkt me. Ik wil even duidelijk maken dat ik absoluut niet denk dat filosofie een eitje is en dat ik er niks voor hoef te doen, want het is juist een heel lastig vak. Ik zal me ervoor gaan moeten inzetten, maar ik weet dat dat hierbij gewoon een stuk makkelijker zal worden dan bij biologie. Dat. Trouwens, mijn Duits docent is ook echt een Duitser en spreekt bijna alleen maar Duits. Pittig! Ik beheers de Duitse taal helemaal niet zo goed, dus dat wordt knokken om het bij te houden.

Jullie snappen het dus wel, ik ben blij. Dit is een goede keuze geweest en ik vind het tof dat het ons (mijn moeder en ik) alsnog is gelukt om me hier te krijgen. Ik wil weer niet al te zelfverzekerd zijn van mezelf, maar ik weet wel dat dit jaar een stuk fijner voor mij gaat worden.

Wat ik wel jammer vind, is dat ik standaard drie trappen op moet. De vavo wordt namelijk alleen gegeven op de derde verdieping van het gebouw waarin ik les krijg. Daar word ik een beetje moe van.

Grapje natuurlijk.

102 reacties

 • Antwoorden Sara 22 oktober 2012 om 15:53

  Jeej 100e Reactie!!!

 • Antwoorden daphne 29 september 2012 om 00:45

  bah bah wat haat ik filosofie toch. Ik snap niet dat je dat leuk vindt :)
  maar voor mij is het verplicht :”(

 • Antwoorden Deborahschrijft 25 september 2012 om 00:28

  Wat fijn dat je nu VAVO doet! Ik heb het zelf ook gedaan en dat vond ik zoveel keer fijner dan de middelbare school! (ik heb mijn vmbo afgemaakt, ben mbo gaan doen en toen gestopt en begonnen met havo/vavo).
  Het is inderdaad fijn om niet als een klein kind behandeld te worden en op een schoolse manier les te krijgen.

  Succes dit jaar meid! You can do it!

  Groetjes
  Deborah
  Deborahschrijft.blogspot.com

 • Antwoorden Daphne 23 september 2012 om 22:20

  Ahh goed om te horen dat het beter gaat!

  Ik doe ook het VAVO en eigenlijk ben ik daardoor echt snel opgegroeid (ik was 16 toen ik erheen ging en zat met mensen van 20 omdat ik het vmbo-t deed). Eigenlijk merkte ik ook dat ik best volwassen was voor mijn leeftijd en dat ik het heerlijk vond!

  Niet al die middelbare school drama , geen groepjes vriendinnen die andere buitensluiten en geen mensen die stoer doen van kom we gaan spijbelen.

  Iedereen wordt gewoon geaccepteerd, iedereen gaat om met iedereen en mensen komen naar school of komen niet, zonder gezeur van andere (behalve natuurlijk de leraren, als je erg veel afwezig bent). Je bent wat meer op jezelf aangewezen, je moet zelf je weg vinden en zelf zorgen dat als je dingen niet snapt dit meldt bij een leraar.

  Ik zit er nu al 3 jaar op (jaja, 3jaar. Voor mij was het niet 1 jaartje haha! Ik had besloten het HAVO erachteraan te doen).

  Echt ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn om op mijn middelbare school verder gegaan te zijn.

  Ik vind het echt leuk om te horen dat jij er ook zo over denkt, gewoon tussen mensen die volwassener zijn, en daardoor ook wat ‘chiller’ zonder allemaal gedoe :)

  X

 • Antwoorden Tam 23 september 2012 om 16:55

  Ik ben superblij voor je dat je deze stappen genomen hebt én je goed voelt. Heel veel succes dit jaar en geniet er ook van :D

 • Antwoorden Estelle 22 september 2012 om 19:13

  Oh echt.. die trappen zijn killing. Ik ben ook helemaal buiten adem als ik boven ben.

 • Antwoorden Anouk 22 september 2012 om 15:34

  Ben jij dat op die foto met die SUPER LEUKE rugtas ? xx

 • Antwoorden Marianne 21 september 2012 om 18:19

  ik vind het ontzettend leuk voor je. welkom op mijn school (:
  hihii.
  xxx

 • Antwoorden Sacha 19 september 2012 om 18:55

  Wjeuw, ik moet af en toe 4 trappen. XD

 • Antwoorden Lena 19 september 2012 om 17:14

  Ik ben blij dat je nou zo goed in je vel zit! En dat laatste stukje, geniaal.
  Love u

 • Antwoorden Malou 19 september 2012 om 15:50

  Leuk artikel, heel veel succes!

  Ik volg je :)

 • Antwoorden Maartje 19 september 2012 om 13:18

  Haha, dat laatste stukje van die trappen! Zo droog, zo geweldig! :D En euh, veel succes!

 • Antwoorden Elise 18 september 2012 om 18:13

  ben blij voor je! het had dus allemaal een reden en het is allemaal weer goed gekomen, veel succes dit schooljaar je gaat vast slagen! :)x

 • Antwoorden Roos 18 september 2012 om 17:18

  Ik vind het erg leuk voor je en dit artikel vind ik trouwens ook super geschreven, vooral het laatste stukje.
  Wat ik me wel afvraag; je was toch ook voor engels gezakt? En voor nog een vak? Maar je doet er nu maar 3? Dat begrijp ik niet helemaal. Ik kan me dat nog herinneren omdat je zei dat je engels zo’n makkelijk vak vond en dat je erg verbaasd was.
  En als je mocht kiezen voor welke vakken je opnieuw examen wilde doen, leek engels je dan niet wat verstandiger ( qua jouw kansen + qua wat je er mee kan ) dan duits?

  Liefs.

 • Antwoorden Krissi 18 september 2012 om 16:30

  Fijn om te horen dat het zo goed met je gaat en dat het je zo goed bevalt! :)

 • Antwoorden Krissi 18 september 2012 om 16:28

  Fijn om te horen dat het zo goed met je gaat en dat het je bevalt! :)

 • Antwoorden Kiraz 18 september 2012 om 16:27

  Dit is echt heel fijn om je weer zo blij te zien;) Ik hoop dat het
  Nog beter gaat met je❤

  XxxKirazzz

 • Antwoorden Marleen 18 september 2012 om 16:24

  Ik ben jaloers 12 uur school in een week en dinsdag vrij!
  Ik doe zelf gymnasium en heb 35 lessen in een week :(
  xx.

 • Antwoorden Marleen 18 september 2012 om 16:23

  Ik ben jaloers 12 uur school in een week en dinsdag vrij!!
  Zelf doe ik gymnasium en heb ik 35 uur les in een week.
  xx.

 • Antwoorden Marleen 18 september 2012 om 16:22

  Ik ben jaloers 12 uur school in een week en dinsdag vrij!
  Zelf doe ik gymnasium en heb ik 35 uur les in een week.
  xx.

 • Antwoorden Jody 18 september 2012 om 15:44

  Fijn dat je je weer fijn voelt! En ik moet standaard 1trap af naar mijn kluisje, weer op. Dan nog een trap(niet zo’ngrote, 8 treden) en dan 4 trappen op naar mijn verdieping. Iedere twee uur :p

 • Antwoorden Jelly 18 september 2012 om 12:02

  Leuk dat het goed met je gaat teske! (:

  xxxx’

 • Antwoorden iris 18 september 2012 om 10:50

  Zoals jij over het vavo op id praat, denk ik hetzelfde ghehe en ja die trappen zijn echt dodelijk als je net van de fiets komt pff.. Ik kom dan echt met n bonzend hart boven, maar dat kan ook aan mn conditie liggen :’) iig ik heb die Duitser ook voor Duits, maar ik vind het opzich wel een goede leraar. Ik denk ook dat als jij veel duits praat, het bij jou ook makkelijker zou gaan! Trouwens de broodjes in de kantine zijn ook een aanrader als je zoveel tussenurenhebt :) X

 • Antwoorden Monique Dunnink 18 september 2012 om 09:57

  Hey Teske, normaal gesproken ben ik helemaal niet zo van reageren enzo en kijk ik alleen je filmpjes en lees ik gewoon je blog, maar deze vind ik toch het reageren waard. Ik zelf zit nu ook op de vavo in Zwolle sinds 2 weken, en het bevalt mij ook super! Wat ik je toch even wou laten weten is dat ik met precies hetzelfde probleem zat, kats over de toeren was als ik terug kwam van school omdat ik t niks meer aan vond zonder al m’n oude medeleerlingen enzo, en het doet me een soort van ‘goed’ om te lezen dat je een ‘lotgenoot’ bent =D En elke keer als ik toch ook geen zin meer heb in de vavo dan lees ik gewoon even een enthousiast stukje van jou over de vavo en krijg ik spontaan weer motivatie om te gaan voor m’n diploma. Dankjewel daar voor, en heel veel succes en lol toegewenst dit jaar! X Monique

 • Antwoorden Linda B 18 september 2012 om 09:36

  Wow teske jou VAVO klinkt heel anders als waar ik opzit. In mijn klas zitten ook veel mensen die niet zijn geslaagd op hun vorige school, maar in mijn klas zit iedereen te kutten :propjes gooien/leraar belachelijk maken/krijsen,gieren,brullen enz. Ik word er helemaal gek van (ik verlaat elke les dan ook met hoofdpijn en heb dit al 500x gemeld bij leraren en de directeur) maar ze doen er niks aan omdat het ‘volwassene’ zijn. Duss nu zit ik nog een heel jaar vast aan een stelletje kleuters :s

  • Antwoorden Dominique 1 juli 2016 om 08:28

   Op welke VAVO zit jij, waar?

  • Antwoorden Dominique 1 juli 2016 om 08:34

   Sorry, Linda, ik zie net dat deze reactie van jou van 4 jaar geleden is. En je zit er miss niet meer op. Ben benieuwd hoe het je is vergaan als je het zo niet naar je zin had toen daar. En ben ook benieuwd waar dat dus was, welke VAVO. Want blijkbaar zijn er verschillen in wel/niet kinderachtigheid van de klassen/scholen.

 • Antwoorden omg 18 september 2012 om 08:35

  x

 • Antwoorden maartje 18 september 2012 om 06:55

  fijn om dit te lezen,
  alleen een beetje jammer dat ik exact deze tip ommenabij een half jaar geleden toen je net gezakt was al gestuurd had via de mail, om naar de VAVO toe te gaan, omdat ik het zelf precies zo gedaan heb (alleen dan zonder eerst een weekje naar mijn oude middelbareschool te gaan ofcourse) maar blijkbaar, maak ik hier uit op, lees je dus niet al je mails zo zorgvuldig.
  des al niet te min, veel succes en plezier!

  • Antwoorden Teske 18 september 2012 om 08:36

   Rond de tijd dat ik gezakt was heb ik eigenlijk niet of nauwelijks mail gelezen, en zeker niet wat over mijn school ging, omdat ik er gewoon niet goed aan kon denken en bij elke kleine herinnering weer begon te janken. Daarom heb ik je mail niet gelezen.

 • Antwoorden Mimi 18 september 2012 om 00:32

  Toevallig weet ik dat je van dezelfde Duits leraar als ik vorig jaar les van had nu les hebt (geen stalker hoor, maar ik zit in Zoetermeer op ID college VAVO en weet van hem dat hij ook op Gouda les geeft), en hij heeft er echt voor gezorgd dat ik voor Duits geslaagd ben, dus weet zeker dat dat wel goed komt.
  Ik ben blij dat je het zo naar je zin hebt op de VAVO, het is echt veel chiller dan op een normale middelbare school, en veel succes.

 • Antwoorden Laila 17 september 2012 om 22:47

  hee teske!
  ik had een tip:
  Je site doet het niet als je gewoon teskuh.nl intypt, je moet teskuh.nl/blog doen dan kom je er wel op xxxxxxx

 • Antwoorden jesse 17 september 2012 om 21:25

  hoi, ik kijk al heel lang op je blog en ik dacht laat ik eens een reactie plaatsen,
  ik heb een vraagje over forever21 ik heb nu zo’n 2 en een halve week gewacht maar het is er nu nog niet. duurt het altijd zo lang met forever 21??

 • Antwoorden Valery 17 september 2012 om 20:51

  Fijn dat het beter met je gaat, veel succes dit jaar!

 • Antwoorden Hannah 17 september 2012 om 16:02

  Wat fijn om te lezen! X

 • Antwoorden Suus 17 september 2012 om 15:56

  Wat goed om te horen dat de vavo helemaal bevalt en dat je een stuk lekkerder in je vel zit!

 • Antwoorden Rozemarijn 17 september 2012 om 11:58

  He wat fijn te lezen dat je weer vrolijk bent. Ik hoop dat t lekker zal gaan op t VAVO en ik kijk uit naar alle positieve verhalen hier. Niet dat t negatief is geweest hoor, maar ik word helemaal blij van jouw blij zijn. Dus als ik lees dat jij blij bent, dan word ik automatisch ook blij.. raar maar waar…

 • Antwoorden Sarah 17 september 2012 om 11:30

  waarom hebben wij in belgie zo geen schoolregelingen…Pfff
  ik ben 16 jaar en ik zit in het 5de middelbaar en ik moet nog tot mijn 18e naar school dat is nog 1 jaar maar ik zie het niet zitten ik heb nu 13 vakken maar als ik dit jaar haal moet ik nog 1 jaar doen en dan wordt er eigenlijk verwacht dat je verder studeert voor nog eens min. 3 jaar en ik ben school al beu van mijn 14 jaar pfff ik weet echt niet hoe ik dat nog moet volhouden
  mijn dagen bestaan van 8.35 tot 16.15 behalve woensdag van 9.35 tot 12.05 maar ik ben pas om 5 uur thuis en kan pas om half 6 beginnen,dus ik zit makkelijk tot 8 uur bezig met leren en dan heb ik niks meer aan mijn avond.pffffff waarom moet school zo zwaar zijn

 • Antwoorden Andrea 17 september 2012 om 11:22

  Je zei eerst zelf ook, toen je zelf nog niet wist of je gezakt of geslaagd was, ‘Helaas, sterkte en volgend jaar beter!’ toen deed je ook alsof het heel makkelijk was.

 • Antwoorden Andrea 17 september 2012 om 11:20

  Je zei eerst zelf ook tegen de mensen die gezakt waren toen je zelf ook nog niet wist of je gezakt of geslaagd was ‘Helaas, sterkte en volgend jaar beter!’ toen deed je ook alsof het heel makkelijk was.

 • Antwoorden sadaf 16 september 2012 om 23:01

  Leuk om te horen dat het goed met je gaat Teske! Ik wou vandaag, een paar uurtjes eerder, je site bezoeken. Alleen hij deed het niet? Echt heel vaag.
  Blijf zo doorgaan! Je moet weten dat we allemaal achter je staan meid!

 • Antwoorden Julia 16 september 2012 om 21:48

  Fijn dat het weer beter gaat!
  Ik heb ook een concentratie probleem, en dat kan soms echt lastig zijn. ik heb een vrij drukke klas, en ik merk gewoon dat ik daar zelf moe van word. als de docent ook maar even weg is , is het weer gillen.
  bleeh.

  maar goed.
  gelukkig kan ik jou blog lezen!

  xoxo

 • Antwoorden Esther 16 september 2012 om 16:52

  Dat is echt heel fijn om te horen! We hebben de vrolijke Teske weer terug!
  Ik ben ook heeeeel blij dat je blog het weer doet, haha ik check je blog namelijk elke dag!

  Ga zo door meid! <3

 • Antwoorden Chanella 16 september 2012 om 16:04

  Wauw, steeds sta ik versteld van jou geweldige manier van schrijven (bloggen). Dit motiveerd me zelfs om zelf een blog te starten! Ik heb alleen geen idee waar ik moet beginnen… Ach… Ik heb ook geen broertje die veel van computers weet. (Ik heb wel een slim broertje, maar deze is 6 en weet niet eens wat het woord “blog” betekent ghehe.)

  Blijf zo door gaan met je blog! Heerlijk om je artikelen te lezen. <3

 • Antwoorden Berber 16 september 2012 om 14:10

  Super leuk voor je!

 • Antwoorden Sanja 16 september 2012 om 14:07

  Leuk om te lezen dat het weer goed gaat!

  • Antwoorden kgfd 18 september 2012 om 18:15

   hoer

   • Antwoorden Julia 18 september 2012 om 18:52

    jezus doe even normaal man.
    echt als je dingen te zeiken hebt. ga het dan niet afreageren,.
    teske je bent een super leuke meid! met een leuke vriend! =) hihi

    • Antwoorden kgfd 19 september 2012 om 14:52

     teske vroeger op school was je echt lelijk hoer

     xx anoniempje

     • srrry 21 september 2012 om 21:27

      sorry teske dat ik het schreef ik ben niet iemand van je vroegere tijd, ik zit niet zo lekker in me vel want mijn ouders gaan waarschijnlijk scheiden, en ik weet dat het geen rede is om het te doen maar ik ben zo boos nu op hun.

      echt het spijt me heel erg
      super super erg

      xxxxxxxxx

 • Antwoorden kim 16 september 2012 om 13:23

  Hey teske.
  Waneer komt de GlossyBox unboxing?

 • Antwoorden Marii 16 september 2012 om 12:14

  Super fijn om te lezen dat je nu een stuk beter in je vel zit :)

 • Antwoorden Manon 16 september 2012 om 00:28

  Goed om te lezen dat je je thuisvoelt op de VAVO! Ik zit dit jaar ook op een andere school en soms moet ik op de 4e etage zijn. – alleen voor wiskunde… – Trappen lopen is vermoeiend ;-)

 • Antwoorden Lies 15 september 2012 om 23:39

  Fijn om te lezen dat je je toch wat meer thuisvoelt op de VAVO en ik wens je heel veel succes toe voor dit jaar!

 • Antwoorden Naomi 15 september 2012 om 22:21

  Ik ben zo blij voor je! Ik heb ook mijn middelbaar afgemaakt in volwassenenonderwijs (in belgie), beste beslissing die ik ooit heb gemaakt :-)

 • Antwoorden Conny 15 september 2012 om 19:57

  ik kan alleen maar zeggen you go girl

 • Antwoorden Resy 15 september 2012 om 16:44

  Mooi dat je je zo goed voelt op de vavo!

 • Antwoorden Ilse 15 september 2012 om 15:42

  Positief artikel en fijn om te lezen dat het zo goed met je gaat! :)

 • Antwoorden Vera 15 september 2012 om 15:29

  Hahaha ik heb ook een Duits leraar die in Duitsland woont en dus de hele tijd Duits praat. Echt irritant. -__-

 • Antwoorden Esmée 15 september 2012 om 15:26

  Heel veel succes op de vavo en succes met Duits & Filosofie!

  Liefs

 • Antwoorden Jessica 15 september 2012 om 15:20

  Wat fijn dat je nu een stuk beter in je vel zit! Heel veel succes dit jaar, je kant het Teske!

 • Antwoorden Siem 15 september 2012 om 15:20

  Wat fijn dat je er zo enthousiast over bent! Dan ben je al op de helft! Haha en die trappen zijn herkenbaar…. Mijn opleiding vind of op de beganegrond plaats of 4 hoog en de roostermakers vinden het leuk om dat zo vaak mogelijk af te wisselen.. Echt zooo zwaar ik zou er zo mee stoppenhahaha! Maar ik merk het nu al aan mijn beenspieren dussss

 • Antwoorden Floor 15 september 2012 om 15:15

  heel grappig grapje

 • Antwoorden Jamilla 15 september 2012 om 14:52

  Goed om te horen, ik zou ook voor de vavo gekozen hebben in jouw situatie. En ik snap het helemaal over die trappen, op mijn oude school had ik vaak les op de 4e verdieping, hell!

 • Antwoorden Tedje 15 september 2012 om 14:47

  Hahahah ik moest zo hard lachen om je laatste opmerking over de trappen hahaha! Maar fijn zeg dat je beter in je vel zit! Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste!

 • Antwoorden Robin 15 september 2012 om 14:29

  Aawh Teske, ik ben zo blij voor je!
  Je gaat dit jaar halen, dat weet ik zeker :D

 • Antwoorden femketje 15 september 2012 om 14:05

  goed om te horen dat het nu zoveel beter met je gaat :D je gaat het gewoon allemaal lekker halen! ik weet het zeker :D

 • Antwoorden Nicolien 15 september 2012 om 13:53

  Blij dat je je plekje helemaal hebt gevonden! Volgens mij wordt dit een veel fijner jaar voor jou dan wanneer je op de middelbare school een jaar over moest doen. Succes meid! Het gaat je lukken!

 • Antwoorden lisanneleeft 15 september 2012 om 13:39

  Fijn om te lezen dat je het in elk geval tot nu toe naar je zin hebt en er blij mee bent (mag ik dat uit dit artikel opmaken? :p)

  Wel prettiger voor jou dat je nu wat meer tijd hebt wat betreft het bloggen, ik snap heel goed dat je niet meteen meer gaat bloggen. Gewoon kijken hoe het gaat!

 • Antwoorden Jonna 15 september 2012 om 13:36

  Super leukk! Ik heb ook filosofie, en ik zit in 2 VWO ik vindt het eigenlijk een stom vak.. en ik heb ook een Duitse docent, ze praat wel nederlands maar dat met een zwaar duits accent best irritant maar echt goed dat het weer beter met je gaat!! X

 • Antwoorden Cath 15 september 2012 om 13:25

  Wat fijn om te horen dat het een stuk beter met je gaat!

 • Antwoorden Miranda 15 september 2012 om 13:02

  Wat interessant om te lezen.

 • Antwoorden Marieke 15 september 2012 om 12:55

  Fijn dat je weer lekker in je vel zit, zo is het ook veel makkelijker om dit keer wel te slagen (wat je vast gaat lukken!)

  Ik vraag me alleen af hoe je op je oude school biologie in je pakket had. Want je zei een x dat je geen wiskunde had, dus je doet CM lijkt me. Maar bij mij op school kan je niet eens biologie kiezen bij CM en ook niet zonder scheikunde. Ik vraag me dus af hoe jij Biologie in je pakket had?

  In ieder geval, heel veel succes op de vavo, je examen gaat vast helemaal goed komen! :)

  • Antwoorden Luna 15 september 2012 om 15:34

   je kan biologie kiezen als keuzevak, dat kon bij mij op school namelijk ook.

 • Antwoorden Thérèse 15 september 2012 om 12:15

  leuk <3

 • Antwoorden Lotte 15 september 2012 om 11:58

  Wat fijn dat je uit je dipje bent gekomen en het nu rustiger aan kunt doen. Ik kan me voorstellen dat dat inderdaad voor rust in je hoofd zorgt. Goed om te lezen!

 • Antwoorden Malou 15 september 2012 om 11:43

  Jeej fijn dat het je zo goed bevalt en dat je er op het laatst toch nog terecht kon : ) Ik wens je veel plezier en succes komend schooljaar, you can do it!

 • Antwoorden Michaela 15 september 2012 om 11:41

  Fijn dat je je nu ook echt beter voelt! Deze kans had je zeker niet moeten laten liggen, ben echt blij voor je :) Ik merk ook dat Havo 5 best druk is, zoveel doen in zo weinig tijd. En laat ik nou net niet goed zijn in plannen haha. Maar veel succes verder!

 • Antwoorden Katja 15 september 2012 om 11:37

  Leuk om dit eens zo te lezen, en je laatste zin is echt droog XD

 • Antwoorden jana 15 september 2012 om 11:25

  Superleuk om te horen dat je het goed hebt :D x

 • Antwoorden debora 15 september 2012 om 11:15

  Leuk artikel Teske.

  Je merkt ook echt in je nieuwere filmpjes dat je weer een stuk vrolijker bent,
  we hebben de oude Teske weer terug ! :)

  Ik vind het echt fijn voor je dat je nu voor alles tijd hebt en meer die rust in je hoofd hebt.

  Liefs x

 • Antwoorden Stefanie 15 september 2012 om 11:08

  Super om te horen dat het zo goed met je gaat! :D

 • Antwoorden Amanda 15 september 2012 om 10:48

  Leuk om even een update te krijgen!

 • Antwoorden Christiana 15 september 2012 om 10:47

  Fijn dat je het zo naar je zin hebt!
  Nog een tipje voor filosofie: ik heb zelf veel gehad aan het boek ‘De wereld van Sofie’. Daarin worden sommige uitgangspunten en theorieën nét iets duidelijker uitgelegd, en in verhaalvorm ipv droge stof. Heeft mij erg geholpen op de middelbare en nu ook weer op de uni bij het vak Wetenschapsfilosofie :)

 • Antwoorden Yolande 15 september 2012 om 10:47

  Wat fijn voor je dat de vavo je zo bevalt! Hopelijk blijft het zo, dan blijf je beter in je vel zitten! Dan is het veel prettiger om opnieuw eindexamen te doen

 • Antwoorden Vintagirie 15 september 2012 om 10:36

  Lijkt me heerlijk om in een cafeetje aan mijn blog te werken. Drankje erbij, mooie laptop erbij en typen maar :)

 • Antwoorden Daphne 15 september 2012 om 10:31

  Hahaha elke dag drie trappen is wel zwaar ja!
  Wat fijn dat je toch naar de vavo kon! En leuk om jouw bevindingen hierover te lezen.

 • Antwoorden sophie k 15 september 2012 om 10:27

  Haha die laatste zin! Wat fijn dat je het daar zo fijn hebt!

 • Antwoorden Hester 15 september 2012 om 10:21

  Leuk om te lezen, het lijkt mij wel heel fijn om gewoon te bloggen met m’n laptopje in een restaurantje ofzo, hihi. Zoals je zegt, dan voel je je zo lekker volwassen. Alsof je iets heel belangrijks hebt te doen, lol :)

 • Antwoorden Nienke 15 september 2012 om 10:20

  Fijn dat het zo goed gaat. Ik ben echt blij dat je weer een beetje happy bent! En zet hem op he meid! Xxx

 • Antwoorden Lieke 15 september 2012 om 10:14

  Heeel veel succes! X

 • Antwoorden samyra 15 september 2012 om 09:48

  heel leuk artikel teske! ik ben blij dat het zo goed met je gaat :) ik weet zeker dat je dit jaar wel gaat slagen!

  xoxo

 • Antwoorden Nora 15 september 2012 om 09:28

  Echt super fijn voor je ! en dat je weer uit je dip bent :)! haha tja en die trappen.. :P

 • Antwoorden Lisanne 15 september 2012 om 09:20

  Wat fijn dat je het naar je zin hebt!
  Veel succes, en het is natuurlijk begrijpelijk dat het bloggen wat minder is :)

 • Antwoorden Femke 15 september 2012 om 09:16

  Heel fijn dat het beter met je gaat, goed om te horen! :)

 • Antwoorden Mieke 15 september 2012 om 09:15

  Ik ben echt blij voor je! Ik zit ook op de havo en ik vind het nu al moeilijk, ik zit in de 2e
  Het is wel te doen hoor! En ik gewoon proberen te slagen (:
  En anders zie ik wel, Owh en ik bedoelde dat echt niet discriminerend.
  Het is nog geen tijd om te denken over de 5e, ik hou het nog even klein (:
  Succes lieve Teske! Ik weet zeker dat je gaat slagen! (:

 • Antwoorden Yak Man 15 september 2012 om 08:12

  Erg fijn om te lezen dat je gewoon weer energie hebt voor school sinds je op de vavo zit =]. School is inderdaad belangrijk, maar ik vind dat je het nog goed combineert hoor :).

 • Antwoorden Ankeee 15 september 2012 om 08:06

  Lieve Teske!

  Heel veel succes en plezier dit jaar!

  Liefs, Ankeee

 • Antwoorden Mariette 15 september 2012 om 07:58

  Gelukkig gaat het beter met je :).

  Liefs, Mariette

 • Antwoorden Charile 15 september 2012 om 07:55

  Leuk artikel! Heel fijn dat het beter met je gaat :)

 • Antwoorden Annabel van Gisteren 15 september 2012 om 07:51

  Teske ik ben echt blij voor je, alleen ik had je op de gathering niet gefeliciteerd want het was zo druk, dus hier alsnog: van harte gefeliciteerd! Echt fijn dat je nu een stuk vrolijker bent!
  Xxx

 • Antwoorden May-Mylene 15 september 2012 om 07:37

  Superleuk artikel! En nog gefeliciteerd!
  Hartstikke fijn dat je nu beter in je vel zit en vrolijker bent.
  Ik heb ook drie maanden filosofie gehad (zal wel een verschil inzitten ivm leeftijdsverschil) maar het was echt boeiend! Ik hoop dat je je plezier aan de vavo houdt en dat je dit jaar gewoon slaagt!

  xx

 • Reageer