Spontaan

10 november 2011

Ik hou van het woord spontaan. Ik hou ervan wat het betekent en ik hou ervan hoe het zich uit. Spontane dingen maken het leven zoveel leuker, spannender en gezelliger. Ze zorgen voor actie, weinig tegenslag en toffe verhalen om achteraf te vertellen.

Ik hou ervan om vanochtend op twitter te zien dat er in de les van een vriend van mij taart wordt aangesneden en wanneer ik vraag ter welke gelegenheid dat is ik het grappige antwoord krijg dat dat vanwege de verloving tussen hem en hun docent is. Ik hou ervan om vervolgens gevraagd te worden om ook te komen, en ik hou ervan dat ik dan gewoon doodleuk dat lokaal binnenstorm om een stukje taart mee te pikken. Dit soort dingen maken mijn ochtend interessant.

Met diezelfde vriend besluit ik midden in een volle aula uitgebreid te gaan dansen en vervolgens na een seconde of 10 weer te stoppen alsof er niks is gebeurd. Wij zijn degenen die bij het soepautomaat bijna op de grond gaan liggen om het bekertje naar buiten te zien komen en vreugdekreten uitslaan. Wij zijn de mensen die midden in de klas in een soort musicalvorm een emotioneel toneelstuk opvoeren, waarin we heftige ruzie hebben over ons ongeboren kind. Rare blikken krijgen we zeker, maar daar genieten we van.

Ik word vaak in de avond opgebeld door mijn broer of ik met hem naar de bioscoop wil. Ik zeg ja, en zijn antwoord is; ‘Oké, ik zie je zo.’ Vervolgens zitten we een uurtje later in de bioscoop. Het zijn zulke enorm simpele dingen, maar juist van die simpele dingen word ik blij (maar hey, dat hebben jullie al kunnen lezen hier en hier). En ik heb echt het gevoel dat meer mensen dit soort dingen zouden moeten doen.

Ik ben geen planner. Ik ben er niet goed in en ik hou er ook niet van, dat geef ik toe. Af en toe is het nodig, maar over het algemeen leef ik mijn leven het liefst zo spontaan mogelijk. Ik ben dan ook iemand die enorm van verrassingen houd, mits het een leuke verrassing is natuurlijk. Een beetje plannen is ook niet slecht, plannen kan zelfs heel goed zijn en het zou het leven op sommige momenten zeker makkelijker maken, maar ik zie om me heen zoveel mensen die hun leven stukje bij beetje uitstippelen en niet meer zo kunnen genieten van de spontane dingen.

Wat ik hier eigenlijk mee wil zeggen is; laat alles eens een keer lekker los. Leef niet altijd en elk moment volgens de strakke en saaie regels van de maatschappij, omdat die dan zogenaamd ‘normaal’ zijn. Koop eens een keer een taart voor in de klas, ga ijsjes eten wanneer het hartje winter is, race eens met je bureaustoel de hele mediatheek door, ga eens midden op straat liggen en klim eens een keer in een boom. Het is een beetje een mix tussen het bang zijn voor het rare en je dus maar gedragen ‘zoals het hoort’, en mensen die overplannen en dus altijd en overal weten wat ze precies gaan doen en wat er gaat gebeuren die dag.

Zoals jullie merken spring ik een beetje van de hak op de tak, maar dat hoort bij mijn gedachtes denk ik. Mijn hersenen zijn ook aardig spontaan.

Foto’s door Helena Haugen

79 reacties

 • Antwoorden ikke 30 november 2011 om 16:55

  ik wilde dat ik zon vriendin/vriend had, ik houd er ook van om lekker gek te doen, maar mijn vriendinnen kijken me dan raar aan. Er zijn ook niet echt mensen in mijn klas of andere klassen die wel zo zijn…

 • Antwoorden kirsten 15 november 2011 om 18:54

  Leuk geschreven!

 • Antwoorden Yara 13 november 2011 om 21:07

  Leuk stukje :)
  Ik zeg ook niks voor niks altijd: als je je hele leven rekening moet houden met wat andere mensen van je denken leef je maar ’n half leven.

 • Antwoorden Sabine 13 november 2011 om 01:02

  Ik ben het hier echt helemaal mee eens, ook vooral het laatste stuk over wat ‘normaal’ is, daar zat ik ook vandaag nog over te denken… Waarom mensen er zo’n waarde aan lijken te hechten om maar normaal te zijn, blegh.

 • Antwoorden Nannick 12 november 2011 om 21:37

  Haha je schrijft echt heel erg leuk! Klinkt herkenbaar :D

 • Antwoorden MariekevdSanden 12 november 2011 om 14:19

  Wauw geweldig artikel :D ZO ben ik ook precies. Ik houd van spontaan zijn. Ik heb heel vaak rare acties op school of in de stad. En dan kijken mensen mij misschien raar aan,i don’t care. Zo maak je altijd veel leukere dingen mee. Heb ik al vaker gemerkt. :D

 • Antwoorden Roos 11 november 2011 om 22:41

  aaah wat word ik hier ineens vrolijk van! heel leuk geschreven :D

 • Antwoorden Josephine 11 november 2011 om 18:05

  Ah, echt heel leuk geschreven ! :D.

 • Antwoorden Katja 11 november 2011 om 15:24

  Ik herken het wel in je verhalen van de taart, snoepautomaat etc. Met mijn vriendinnen doen we ook altijd spontane en gestoorde dingen, ik ben het met je eens dat dat je leven veel leuker maakt. Op de basisschool had ik nooit zo’n leuke tijd gehad als in de twee jaren op de midelbare school. Nu zie ik ze veel minder (ivm andere school, de oude was failliet gegaan) en ik mis ze vreselijk!
  Toch spreken we met elkaar af en dan doen we de gezelligste/gekste dingen (:

  • Antwoorden Dora 11 maart 2017 om 14:24

   Artciles like this are an example of quick, helpful answers.

 • Antwoorden Nic 11 november 2011 om 14:43

  Oke, laten we echt eventjes ophouden met dit gedoe !
  Teske is lekker gek, houdt van het leven en heeft al wat bereikt.
  Aan de andere kant moeten we niet teveel tijd aan lol besteden.
  Klaar !

  • Antwoorden Lorre 11 november 2011 om 14:57

   oke, eens.
   Dit is de laatste comment van mij op dit artikel !

 • Antwoorden Anna 11 november 2011 om 14:37

  midden op straat liggen? laten we dat maar niet doen, haha.

 • Antwoorden eveline 11 november 2011 om 13:36

  Teske, ik word blij van dit stukje. Altijd dat gedoe dat je maar “normaal” moet doen. Geniet toch van je leven! En nee dat betekent niet dat je je verantwoordelijkheden uit de weg moet gaan. Ik heb vandaag al een vreugdedansje gedaan en begin de dag altijd met chocolade (daarnaast ben ik ook bezig met m’n scriptie en eet ik verder vooral wel gezond).

  Ik vind het jammer dat sommige mensen dit stukje niet begrijpen want misschien zou het ze goed doen? Ik heb overigens ook een lastige jeugd gehad en juist daarom is het belangrijk ook leuke/spontane/gekke dingen te doen. Even uit je hoofd. Niet als persoonlijke aanval bedoelt, je mag het natuurlijk best oneens zijn met anderen. Zelf geniet ik echt van even wat anders, heel vals zingen op de fiets, knipogen naar mensen, expres verdwalen en met vreemden praten en kleine rare grapjes. Maar misschien genieten andere mensen dan weer van andere dingen, of in stilte, niets mis mee.

 • Antwoorden kim 11 november 2011 om 06:55

  haha ik herken dit echt heel goed :)

 • Antwoorden Jana 11 november 2011 om 00:28

  Haha :D stond ik net nog te dansen, springen en zingen in het midden van mijn dorp omdat ik het koud had. Lees ik nu dit :p O, en die blikken die je dan krijgt, fantastisch gewoon! :D Daar geniet ik dan echt van :p
  Ik vind het erg leuk dat je dit soort artikelen schrijft en niet enkel over beauty, hoewel ik dat ook erg leuk vind :) Het is gewoon eens een keertje wat anders.
  Doe zo verder, je bent echt goed op weg en je bent echt een inspiratiebron voor mij! GO GIRL :D
  xx Jana

 • Antwoorden Shannon 10 november 2011 om 23:22

  Wat een verschrikkelijke onzin, lees ik hier onder in reacties van sommigen mensen hier. Ik lees het woord ‘havo-instelling’. Alleen daarvan wordt ik al meteen zo teleurgesteld, dat mensen altijd maar iedereen in groepen moet indelen. Bah, bah, bah. Natuurlijk, wij als havo-ers hebben het misschien minder zwaar dan jullie op school. Maar voor mij is de Havo zwaar genoeg, en moet ik er ook voor knokken. En als je dan eens vrije tijd hebt, om eens iets leuks spontaan te doen – precíés hoe jij in dit artikel beschrijft Teske – is heerlijk. Dat mensen dit misschien niet doen, is hun keuze. Maar ik vind dat dit de leuke kant van het leven is, dingen doen die je niet van te voren uitgestippeld hebt. Dit is mijn mening. Super leuk artikel Teske, ik vind écht dat je al zo jong al zo intelligent bent. Zo’n artikel schrijf je niet zomaar!

 • Antwoorden Marieke 10 november 2011 om 23:17

  Ik vind het heel jammer hoe sommige mensen reageren. Ik snap waar ze vandaan komen (ergens), maar ze denken veel te extreem. Natúúrlijk moet je een balans vinden tussen spontaniteit en plannen!

  Ik hou er van om spontaan te zijn en neem me al mijn hele leven voor om nooit te vergeten hoe het was om “kind” te zijn. Ik ben nu 18, dus op zich nog best wel een kind, maar ik bedoel ook de “ik” van toen ik 6 was, de “ik” van 10 jaar oud, de “ik” van 12… Ik heb vanaf mijn negende dagboeken bij gehouden en maak regelmatig lijstjes met dingen die ik nooit wil vergeten of waar ik nooit mee op wil houden, hoe oud ik ook ben.

  Het is heerlijk om af en toe nog eens door het bos te rennen als een idioot, op een “ongepast” moment hard te zingen met vriendinnen terwijl iedereen je raar aankijkt, op de trein te stappen en ongepland bij iemand die je al heel lang niet gezien hebt op bezoek te gaan, een drankje te doen met iemand omdat diegene toevallig hetzelfde shirt draagt als jij… Dat soort dingen, de dingen die maken dat je voelt dat je leeft!
  Als je deze dingen ook maar af en toe doet breng je wat fleur en kleur in je geplande leven in de geplande wereld van nu. Verras jezelf! :D

  Hoera Teske! Hoera spontaniteit!
  xxxx

 • Antwoorden Tamara 10 november 2011 om 23:12

  Ik weet niet hoor; een havo-instelling?! Ik doe 5gymnasium en doe ook gewoon spontane dingen. Je moet soms gewoon lekker gek doen en doen wat je wilt en als je later ouder bent moet je jezelf ook gewoon is laten gaan, je moet je al genoeg aan regels houden, soms is spontaan doen gewoon echt nodig!
  Teske ik vind het echt super leuk geschreven en soms moet ik gewoon nog meer spontane dingen doen en ik kan mij echt terug vinden in: misschien zijn mijn hersenen ook gewoon spontaan!:)

 • Antwoorden T. 10 november 2011 om 23:11

  Hahaha ik herken mezelf hier helemaal in! Heb vandaag nog een leuk telefoon gesprek met een rekenmachine gehad en het ging over een pizza due niet bezorgt wer en een vriendin tegenover me deed ook mee. De eersteklassertjes keken ons raar aan!

 • Antwoorden tessa 10 november 2011 om 22:57

  hoe kan je nou geen tiener geweest zijn? Was je toen je 12 was opeens volwassen? Tuurlijk, iedereen is anders in zijn of haar puberteit, maar een tiener is iedereen geweest.

  • Antwoorden Lorre 11 november 2011 om 14:42

   met tiener bedoel ik het gedrag, niet het uiterlijk etc.
   ik heb me echt werkelijk nooit wat van iemand anders aangetrokken,
   ben niet het type dat gaat zitten lachen en kletsen in de les, terwijl er mensen zijn die het echt nodig hebben om op te letten. Wanneer je aan iemand vraagt: goh, heb je goed geleerd voor het pw, zegt een tiener nee, ookal heeft hij wel goed geleerd.
   ik schreeuw niet tegen me ouders, heb geen stemmingswisselingen.
   Ben gewoon niet zo, en zal het ook niet worden.. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd.

   Ik bedoelde mijn comments echt niet om teske, of de lezers van teskuh te kwetsen. Of iets in die richting.. Het is gewoon wat ik dacht op het moment dat ik het las.

 • Antwoorden Christina 10 november 2011 om 22:42

  Het is fijn als je zo door je leven kan.
  Ik heb door mijn omstandigheden geen contact meer met mensen buiten mijn gezin en mijn vriend om. Eigenlijk vind ik dat erg jammer, maar misschien komt dat ooit weer goed :)

 • Antwoorden Nicky 10 november 2011 om 20:31

  Wat jammer dat zoveel mensen het verkeerd bekijken.
  Ik ben zelf 21, ik studeer en zit in m’n 2e jaar. Ik kan best serieus zijn, maar die spontane momenten, die zijn gewoon fijn! Ik studeer wanneer het moet, maar dat betekent toch niet dat je constant serieus moet zijn? Ik kan best tijdens de pauze beginnen dansen door de gang of lachen met een vriendin! Of de automaat aanmoedigen om een ice tea uit te spuwen (meestal zijn ze uitverkocht…). Dat betekent toch niet dat je de rest van je leven laat varen? Jammer dat er mensen zijn die zo zwart-wit denken.

 • Antwoorden Romy 10 november 2011 om 20:21

  Oke, ik vind het een beetje raar hoe je dat zegt. Alsof mensen die examens doen even denken van: laat ik eens niet gaan leren, maar lekker spontaan dingetjes gaan doen en het leren niet serieus nemen!? Eeh sorry, maar je onderschat veel mensen denk ik…

 • Antwoorden Anice 10 november 2011 om 19:45

  Ik zag je vandaag in Gouda, ik kwam net uit de koffiefabriek lopen, en jij wilde net weggaan fietsen. Maar ik durfde je niet aan te spreken. Maar nu ik dit lees heb ik echt spijt dat ik niet gewoon even spontaan hoi zei!

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 20:48

   Awhh jammer dat je niks hebt gezegd! Volgende keer gewoon doen hoor :D

 • Antwoorden lena 10 november 2011 om 19:39

  Ik hou er ook vann! heb ook weer zin in een shoplogje of een beautyartikeltje!

 • Antwoorden Ashley 10 november 2011 om 19:24

  Teske,

  Wat bedoel je met:
  Ik ben dan ook iemand die enorm van verrassingen houd, mits het een leuke verrassing is natuurlijk.

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 19:36

   Dat ik van verrassingen houd, tenzij het een verrassing is die eigenlijk helemaal niet zo leuk is ;)

 • Antwoorden Kelly 10 november 2011 om 18:59

  Ooh, wat is dit stom zeg! Ik zit helemaal te knikken als ik dit lees, en ik ben het totaal met je eens. Toen ik verder ging klikken op bloglovin, ging ik er toch nog even over nadenken. Ik zit in de pauze altijd met mijn vriendinnen voor een groepje ‘rare’ mensen, oftewel, de mensen die gewoon spontaan dingen doen. En als ze dan weer eens heel hard aan het gillen en lachen zijn, denk ik ‘doe toch eens een keer normaal’. Maar nu besef ik me eigenlijk, dat ik het dus ook gewoon doe, het mensen raar vinden. Terwijl ik zo graag zelf ook zo spontaan zou willen doen. Zij worden dan wel ‘raar’ gevonden (mede door hun uiterlijk, piercings, hanenkam, zwarte kleren, je kent ze wel) maar hun hebben wel 10 x zo veel lol dan de mensen die rustig ‘normaal’ zitten te doen.
  Ja, jouw stukje heeft me echt aan het denken gezet. Kon ik zelf maar eens een keer zo raar spontaan doen, ik houd me daar veel te maak voor in! Echt, een super stuk!

 • Antwoorden Roxanne 10 november 2011 om 18:04

  ik vind dat spontane gedoe een mens super gezellig kan maken :D
  zelf hou ik me op school altijd wel in, maar op toneel in de repetitie’s(ik speel in de productie van hofplein, de gelaarsde kat) ben ik altijd super lacherig en geef iedereen opeens boxen :P

  xx

 • Antwoorden Tedje 10 november 2011 om 17:42

  De dingen die spontaan gebeuren zijn meestal het leukst!!

 • Antwoorden Eline 10 november 2011 om 17:31

  Super leuk geschreven Teske!
  Spontane momenten zijn echt om van te genieten.

 • Antwoorden kim 10 november 2011 om 17:07

  ik ben zelf niet spontaan en ben ook een echte planner. ook voor school moet ik dat doen. je krijgt een blad voor wat ik moet doen en dan is het zo van succes voor deze datum moet je het af hebben. maar ik hou echt van spontane momenten

 • Antwoorden roos 10 november 2011 om 16:57

  TESKE! dit meen je niet, hier zit ik dus al de hele week overna te denken! waren mensen maar wat spontaner! ik houd er ontzettend van als iemand mijn smst kom je hierheen? en ik chill ff daar (komt helaas niet zo vaak voor omdat, tja ze zijn niet zo spontaan) maar ik zelf ben altijd van nou dan kom je nog even gezellie hier naar mij alleen vaak zeggen ze dan nou neeej ik kan niet want ik moet echt nog even dit blabla. mensen vergeten soms echt hoelang een dag is en hoeveel tijd je hebt voor allerlei dingen(leuke dingen, en dingen die moeten)
  zo hele reactie rolt eruit maar ik moest het gewoon effies delennn xroos

 • Antwoorden Miranda 10 november 2011 om 16:49

  leuk geschreven, ik ben zelf echt een planner.

 • Antwoorden LottedeJ 10 november 2011 om 16:49

  Ik vind spontane acties leuk, maar ik moet bekennen dat ik te weinig spontaan iets doe. Ik ben een ontzettende zenuwpees en wil altijd van tevoren weten wat me te wachten staat en wat ik ga doen. Wel hou ik natuurlijk van gekke dingen doen met vriendinnen. Zo hebben we een paar jaar geleden gewacht tot de school dicht ging, en ons ‘op laten sluiten’ in school omdat we gewoon een keer de hele nacht lol wilden maken in alle lokalen, haha. Niet gelukt uiteindelijk natuurlijk, maar het gaat om het spontane idee.

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 16:57

   Dat is echt een geweldig en grappig plan, haha! Zijn jullie gepakt uiteindelijk?

 • Antwoorden Resy 10 november 2011 om 16:48

  Goed stukje, ik geef je helemaal gelijk! Alleen ik ben iemand die heel graag overal controle over wilt hebben, maar denk dat het verstandig is om dat langzaam een beetje los te gaan laten en wat spontaner te worden. Nu nog even ontdekken hoe ik dat ga doen…

 • Antwoorden Anne 10 november 2011 om 16:40

  spontaan is leuk! vandaag nog, besloten mijn vriendinnen en ik even naar de action te gaan ( nieuw bij ons in de stad) toen kocht ik daar belleblaas en zijn we de rest van de middag als gekke gaan belleblazen in mijn huis. de hele vloer was plakkerig en vies!

 • Antwoorden Merel 10 november 2011 om 16:31

  Ik vind het heerlijk van die spontane acties, zelf ben ik best verlegen en stil dus zal ik niet zo snel een drama stuk opvoeren tijdens de les ;)

 • Antwoorden Yuna 10 november 2011 om 16:17

  Ik ben het met Lorre eens, en ik vind het een typische havo-leerling instelling.
  Daar is niets mis mee, zeker niet nu jij nog zo jong bent. Maar over een aantal jaren, als jij een keer echt iets wil bereiken in de echte harde, kei harde, wereld zul jij jezelf nog wel eens tegenkomen Teske.

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 16:40

   Ik vind het zo jammer dat er zo gedacht wordt en jullie begrijpen het blijkbaar ook gewoon niet. Er word gedaan alsof ik in dit artikel beschrijf hoe rebels ik ben en hoe ik niks doe aan mijn school en toekomst. Mezelf tegenkomen in de keiharde wereld, omdat ik er van hou om spontane acties te ondernemen? Als ik een keer écht iets wil bereiken? Ik wil iets bereiken, en ik ben bezig met iets bereiken op dit moment en daar werk ik ook hard aan. Dus wat jij wil zeggen is dat je alleen dingen kan bereiken in het leven als je strak volgens de zogenaamde regels van de maatschappij leeft? Ik ken wel aardig wat mensen die dat net zoals ik niet doen en toch wel heel wat bereikt hebben in hun leven tot nu toe.

   • Antwoorden laura 10 november 2011 om 17:19

    Teske ik vind dat je gelijk hebt en ik snap niet waarom dit nou precies een HAVO instelling vindt…. het ligt dan eerder aan de leeftijd….(ik ben even oud als Teske)

  • Antwoorden tessa 10 november 2011 om 22:55

   hoezo een typische havo instelling? mijn god daar kan ik zó slecht tegen als mensen dat zeggen. oo moet je kijken typisch vmbo gedrag! dat hoor ik ook zo vaak. dit heeft NIETS te maken met het niveau wat je doet, gewoon hoe je in elkaar steekt en ik vind dit een onwijs leuk stukje!

 • Antwoorden Nancy 10 november 2011 om 16:14

  Ik vind dat je helemaal gelijk hebt :D
  Ik kan ook totaal niet plannen, en hou ook van spontane dingen (als ze leuk zijn)
  Het zijn inderdaad de kleine dingen die het waard zijn er waar je van moet genieten :)!

 • Antwoorden Maaike 10 november 2011 om 16:07

  Pardon? Ik vind dit nogal stereotypering eerlijk gezegd. Ik en mijn vrienden zijn heel erg van het spontane. We zijn best wel types van ‘als je maar lol hebt en we worden later wel verantwoordelijk.’ En we zitten allemaal in 4VWO/5VWO. Als we nooit zouden leren en het leven niet serieus zouden nemen zouden we daar nooit zijn gekomen. Ik vind dat Teske het heel goed heeft verteld zo.

 • Antwoorden my life in beauty 10 november 2011 om 16:05

  ik plan hier thuis best wel veel omdat ik anders helemaal geaak word maar als ik op de camping zit plan ik helemaal niks ik doe wat ik wil en dat doet iedereen daar het is daar zoooo relaaxt je eet waarneer je honger heb danst waarneer je wil dansen gaat eve lekker gillent de camping over met je vriendengroep echt heerlijk!

 • Antwoorden Maaike 10 november 2011 om 15:59

  Kijk, met jou kan ik praten! Ik ben zelf ook heel erg van het onverwachte. “We zien wel” is een zin die ik vaak gebruik. Van alle dingen die ik doe met vrienden is 90% onverwacht, als in dat een vriendin me om 10 uur s avonds op een doordeweekse dag opbelt en vraagt of ze langs kan komen. Tuurlijk, gezellig. Ik en mijn vrienden staan op school bekend als ‘de mensen die elke vrijdag tot half 6 op school blijven hangen.’ Doe wat je wilt, plannen is helemaal niet nodig om een leuke tijd te hebben. Bovendien ben ik een ongelofelijk chaoot en afspraken vergeet ik, of ik kom te laat. Oeps, haha.

 • Antwoorden charile 10 november 2011 om 15:49

  Leuk geschreven!

 • Antwoorden Tess 10 november 2011 om 15:39

  Teske,
  ik word hier zo vrolijk van!
  je hebt gewoon helemaal gelijk :)
  het is zo leuk om gewoon te doen waar je zin in hebt :)
  hopelijk zien meer mensen dat nu in!

 • Antwoorden Kim 10 november 2011 om 15:35

  Ik houd ook van spontane dingen, al dat geplan vind ik maar niets. Spontaan wat afspreken, een terrasje pakken of door de school rennen? Leuk!

 • Antwoorden Brechtje 10 november 2011 om 15:32

  Haha, heel erg leuk geschreven. Ik ben best een planner, maar ik af en toe vind ik het ook heerlijk om onverwachts even de stad in te gaan met een vriendin of te gaan shoppen in Rotterdam. Ik heb nu ook zo’n zin om zoiets te doen. Maar helaas moet ik nu even leren voor mijn toets voor morgen, haha!

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 15:32

   Succes!

 • Antwoorden Naomi 10 november 2011 om 15:16

  Ik weet precies wat je bedoelt! Mijn vriendin (Jiska ) en ik zijn PRECIES hetzelfde! We zijn blij om de raarste dingen en gaan helemaal uit ons dak en daarna gewoon weer BEAM een superserieus gesprek voeren alsof er niks is gebeurd. We hebben ook andere vriendinnen en die kijken ons dan best raar en en zeggen ” Okeee…. ‘ Maar wij kunnen dan niet meer stoppen met lachen. Maar ik vind het super! Ze is de beste vriendin die ik kan wensen!

 • Antwoorden Renee 10 november 2011 om 15:09

  Teske, ik ben super blij dat je deze tekst hebt geschreven… Ik heb hem naar mijn vriendin gestuurd die altijd bang is naar reacties van anderen… ik hoop dat ze hierdoor gewoon haar zelf kan zijn :)
  xxxx

 • Antwoorden Myrthe 10 november 2011 om 14:50

  Heel leuk!
  Ik ga denk ik als ik weer eens soep haal uit de automaten ook op mijn knieen zitten en juigen!
  Ik moet gwn mijn angst om uitgelaggen te worden overtreden!
  BEDANKT TESKE

 • Antwoorden lena 10 november 2011 om 14:24

  haha das toevallig we hadden het vandaag op school bij de drama les over rare dingen en spontaniteit echt grappig! echt een leuk artikelt

 • Antwoorden Rieke 10 november 2011 om 14:06

  Echt helemaal gelijk Teske! Geniet van het leven en denk eens even nergens aan, en doe alsof je 6 bent!
  Gaan proberen te schaatsen als het niet heeft gevroren, met een warme kop chocomel en een muts op in de zomer over straat lopen, Gewoon omdat het leuk is :)

  • Antwoorden Nicky 10 november 2011 om 20:26

   Inderdaad! Ik had in de herfst (toen het warmer was) een muts gekocht en die gelijk opgezet om naar school te gaan. Reactie: ‘Is het zo koud buiten?’ ‘Nee!’ ‘Waarom draag je dan een muts?’ ‘Omdat ik er zin in had!’
   En dan word je vreemd bekeken :)

 • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 14:00

  Ik zeg toch ook dat plannen ook heel goed kan zijn? Als ik alles maar als een lolletje in mijn leven zou zien dan zou ik ook mijn blog en youtube niet zo serieus nemen en zou ik dit jaar nog lang geen examen doen. Ik heb het niet over ALTIJD in dit artikel, dat heb ik nergens gezegd. Wat ik beschrijf in dit artikel gaat meer over vrije tijd.

  • Antwoorden Kim 10 november 2011 om 14:37

   Nou dat vind ik een beetje onzin en ik vind dat Teske gelijk heeft.

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 14:41

   Vergeet niet dat ik zelf nog maar een tiener ben. Ik besef me dat ik een voorbeeldfunctie heb voor veel mensen en daarom heb ik dus benadrukt dat dit niet over altijd gaat en plannen goed kan zijn, maar ik denk ook wel dat mensen van mijn leeftijd de verantwoordelijkheid zelf prima kunnen nemen. Daarbij heb ik het ook helemaal niet over bepaalde verplichtingen niet nakomen, ik heb het over de zogenaamde regels van de maatschappij over wat normaal is en wat niet. Ik snap je punt, maar ik vind dat ik zulke artikels wel kan schrijven en ook zeker omdat ik er volledig achter sta. Maar goed, ik ga hier verder niet op in, want dan kunnen we nog wel een uur doorgaan en dan spam ik mijn eigen comments vol. Nogmaals, ik snap je punt en ik zie dit niet als een aanval, maar mijn mening hierover is gewoon anders.

   • Antwoorden Naomi 10 november 2011 om 15:17

    Dat heb je heel goed uitgelegd Teske!

 • Antwoorden Ariane 10 november 2011 om 13:32

  Leuk artikel! Ik hou er ook van om dingen spontaan te ondernemen enzo!

 • Antwoorden Paola 10 november 2011 om 12:48

  Heel leuk geschreven ik ben wel een planner, maar heb ook heel vaak een spontane gekke bui. Pannenkoek met shoarma eten om negen uur s.ochend, gewoon omdat het kan!

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 14:09

   Dat soort dingen doe ik ook altijd, heerlijk! Een keertje ontbijten met frituur en ’s nachts opeens een eitje staan bakken. Waarom niet?

   • Antwoorden [email protected] 11 november 2011 om 09:31

    Inderdaad herkenbaar! Ik vind het ook altijd lekker noodles te eten als ontbijt!

    Leuk artikel Teske, ik kan me erg heel erg in vinden! Ik heb toevallig gisteren ook zoiets mee gemaakt. Ik kreeg woensdag avond een smsje van een vriendin of ik de volgende dag brood, kaas en ham mee wilde nemen naar school. Kom ik die volgende dag met die spullen aan op school, had mijn vriendin haar tosti ijzer mee genomen haha! We hadden toetsweek en moesten samen 3uur op school wachten op een toets, dus we hebben ons zeker niet verveeld die uurtjes!

    • Antwoorden Teske 11 november 2011 om 09:48

     Supergoed idee haha :D

 • Antwoorden lifexxbeauty 10 november 2011 om 11:38

  Echt super leuk artikel!!

 • Antwoorden Roos 10 november 2011 om 11:38

  Leuk artikel! Als ik met vrienden ben doe ik wel gewoon gek en spontaan maar op school niet echt omdat ik die mensen daar pas twee maanden ken en voor mij duurt het sowieso altijd heel lang (of het gebeurt nooit) dat ik mezelf bij iemand ben.

 • Antwoorden Saar 10 november 2011 om 11:21

  Ik wil altijd alles gepland hebben: op school, in het weekend, uitstapjes,…. Maar de spontane dingen zijn altijd veel leuker of gaan gewoon beter. Maar ik kan het niet laten om altijd toch weer te plannen. Ik wou dat ik kon doen wat jij deed, maar daar ben ik te veel op mijn moraal gesteld. Ik ben heel moreel en houd vast aan ‘de’ normen, voorzover die er nog zijn.

 • Antwoorden Kristel 10 november 2011 om 11:17

  Haha, wat ben je toch jong Teske! Heerlijk!

 • Antwoorden Hilde 10 november 2011 om 11:13

  Ontzettend leuk geschreven weer!
  Maar dat ben ik ondertussen wel van je artikeltjes gewend :)

 • Antwoorden Yara 10 november 2011 om 11:13

  Heel goed geschreven! Ik ben echt geen controle-mens, ik ben vaak een beetje chaotisch en beslis dingen heel abrupt. Soms best vervelend ;-)

 • Antwoorden femketje 10 november 2011 om 11:12

  leuk geschreven :D en helemaal waar!

 • Antwoorden Nicky 10 november 2011 om 11:09

  Je hebt helemaal gelijk. En toch denk ik dat velen van ons (onderandere mezelf) heel vaak moeite hebben om die controle los te laten! De spontane momenten zijn de momenten waar je het meest van geniet, vind ik. Zo belde mijn vriend plots vorige week ‘Hey, ik heb vandaag vrijaf genomen, gaan we wat doen?’ en een uur later liepen we door de stad :) Gewoon, omdat het kan. Je mag het leven niet te serieus nemen, daar krijg je alleen maar grijze haren van.

  • Antwoorden Teske 10 november 2011 om 14:08

   Dat bedoel ik! Van die ongeplande tripjes, heerlijk toch :D

  Reageer