Later als ik groot ben…

25 augustus 2011

Over heel veel nachtjes slapen… Ja, wat dan? Wat wil ik eigenlijk doen als ik groot ben, wat wil ik bereiken en waar wil ik werken? Van die vragen waar ik vroeger altijd zo zeker over was, en nu dit soort kwesties wel heel dichtbij komen krijg ik er steeds meer twijfels over. Het meisje dat als enige van de klas wist wat ze wilde en daar voor zou gaan strijden is verdwenen.

Ik wil juf worden. Of nouja, dat wilde ik. Juf worden was mijn grote droom op de basisschool en ik was er zeker van dat ik dat ook zou bereiken. In de eerste klas bedacht ik me echter dat ik die schreeuwkinderen maar helemaal niks vond, en besloot ik dat ik SPH wilde gaan doen. Sociaal Pedagogische Hulpverlening en dan wilde ik specifiek met probleemkinderen of met kinderen met een stoornis werken. Ik was altijd al veel met later bezig en begon dan ook al vroeg na te denken over wat ik eigenlijk wilde. Ik dacht dat dit het was, en dit heb ik ook 4 jaar volgehouden. Maar halverwege de vierde klas kreeg ik testen over je interesses die ik onwijs zeker invulde. Overal kwam werk in de zorg, óf iets creatiefs uit. Dat verwachtte ik al, die testen had ik helemaal niet nodig! Althans, dat dacht ik. Want hoe vaker ik over de opleiding SPH nadacht, hoe meer ik ging twijfelen. Waarom wilde ik die opleiding eigenlijk doen? Waar baseerde ik mijn keuze op? Mijn moeder had de opleiding gedaan en als ik vroeger meeging als ze ging oppassen op een lichamelijk en verstandelijk gehandicapt kindje vond ik het erg leuk om te helpen. Maar verder? Was ik hier eigenlijk wel geschikt voor? Eigenlijk kwam ik steeds meer tot de conclusie dat ik toch geen SPH wilde gaan doen, en toen voelde ik me opeens heel onzeker. Ik wist altijd wat ik wilde, en nu was ik het kwijt! Tijdens mijn zoektocht naar opleidingen vond ik ook niet echt dingen die me aanspraken, afgezien van een héle dure styling opleiding en een visagie opleiding die maar een halfjaar duurt en waar je geen diploma voor krijgt.

Weet je wat het is? Eigenlijk wil ik gewoon bloggen. Bloggen en video’s maken, ik wil dat dat mijn werk word. En zoals het nu loopt, zou ik dat ook nog weleens kunnen realiseren. Ik ben immers pas 15 (morgen 16 haha!) en zonder op te scheppen kan ik best zeggen dat ik aardig wat bereikt heb in dit wereldje, zeker voor mijn leeftijd. Als er nou een opleiding zou bestaan voor bloggen en vloggen, dan zou ik me daar vrolijk bij aansluiten en die school gaan doen. Maar er is gewoon geen opleiding die me aanspreekt op dit moment! Veel dingen lijken me wel leuk, maar niet voor elke dag en ik heb ook het gevoel dat ik veel dingen wel leuk vind, maar er niet heel goed in ben.

En nu ik in 5havo zit, de school weer is begonnen en mijn eindexamen er over een aantal maanden al is… Ben ik helemaal de weg kwijt. Een jaar niks doen is ook geen optie, want ik weet zeker dat ik dan te lui ben om weer aan school te beginnen daarna, en ik ben juist al zo lekker jong als ik klaar ben met een opleiding.

Dit zijn de dingen die ik vaak te horen krijg als ik het heb over opleidingen.

Visagie – Zoals ik al zei, lijkt me heel leuk, maar je krijgt er geen diploma mee, het duurt maar een halfjaar, en het is vrij duur. Ook is het er alleen op MBO niveau en natuurlijk kan ik dat wel gaan doen, al is dat misschien wel een beetje zonde. Het is meer iets om erbij te doen lijkt me.

Schoonheidsspecialiste – Veel mensen verwachten dat als je van make-up houdt, dit ook wel wat voor je is, maar ik ben écht niet geïnteresseerd in andermans huidproblemen.

Toneelschool – Leuk, maar heel zwaar en ik lijk niet de juiste persoon daarvoor. Daarbij ben ik er veel te onzeker voor en kies ik liever wat veiligers. Ik weet best dat ik kan toneelspelen, maar zó goed voel ik me nou ook weer niet, niet goed genoeg om er mijn werk van te maken.

Kunstacademie – Ik vind alles leuk, maar ik ben écht niet goed in tekenen, schilderen en ander soort vormgeving. Vaak ziet het er in mijn hoofd veel mooier uit dan mijn eindresultaat.

Journalistiek – Teveel op kranten gericht, lijkt me al heel snel saai worden.

Modeacademie – Ik? Mode? Ik vind het leuk om naar te kijken, maar ik kan er niks mee!

Ik vraag me af wat jullie gaan doen voor opleiding, of wat jullie doen. En wat vinden jullie bij mij passen? Ik hoef echt geen opleiding met als doel een baan waar je veel geld mee verdient, ik wil iets wat ik leuk vind. En dat ik ergens een opleiding in volg zegt ook niet dat ik er gelijk wat mee hoef te doen, want ik wil de komende jaren mijn blog en filmpjes toch als baan houden. Een papiertje is gewoon heel handig bij eventuele andere banen die ik ga krijgen in mijn verdere leven.

Ik ben heel benieuwd naar jullie comments!

Foto’s via WeHeartIt

254 reacties

 • Antwoorden Wie ben ik en wat wil ik? | Jessixa?? 14 oktober 2015 om 06:14

  […] Bron […]

 • Antwoorden Charlene 7 november 2011 om 11:46

  Ik wilde op de basisschool altijd kapster worden, als ik er nu over nadenk vind ik het maar niets. In de burgklas was ik er heilig van overtuigt dat ik rechten wil gaan studeren maar daar ben ik niet meer zo zeker van. Sinds dit jaar wil ik graag docente geschiedenis worden. Ik zit nu in 4 mavo en moet mijn keuze dus nu gaan maken. Ik wil nu Juridisch Medewerker gaan doen, dat is wel met rechten maar een goede vooropleiding voor docente geschiedenis.

 • Antwoorden Tedje 4 oktober 2011 om 23:32

  Oh ja, wat ik nog wil toevoegen: ik zit in Tilburg en daar krijgen we ook veel lessen over social media. Krant is ‘oud’ en wordt steeds minder, twitter en bloggen wordt bij ons heel erg gestimuleerd, hoe vet is dat?

 • Antwoorden Tedje 4 oktober 2011 om 23:30

  Journalistiek is absoluut NIET saai! Ik studeer het nu, weliswaar in het eerste jaar, maar je leert zo ontzettend veel! Het eerste jaar is inderdaad veel algemeen, economie, recht en politiek, maar je krijgt ook superleuke dingen zoals gastcolleges van mensen van de radio en tv. Ik zou gewoon lekker een meeloopdagje doen, open dagen bekijken! Succes met je keuze! xo

 • Antwoorden Es 7 september 2011 om 10:19

  Ik ben net begonnen aan de opleiding FBTR, functiegerichte bachelor voor toerisme en recreatie. Ik vind het echt heel leuk! De studie is wel veel gericht op economie. Toen ik op de Havo zat vond ik Economie echt verschrikkelijk. Maar nu vind ik het totaal niet erg omdat alles teruggekoppeld wordt naar het toerisme. Ook is deze opleiding heel erg op de praktijk gericht. Je doet ook heel veel bedrijfsbezoeken en natuurlijk studietrips naar het buitenland. Ik weet niet of het iets voor jou is, maar ik zat eigenlijk ook tussen de meeste dingen die jij noemde te twijfelen.
  Ik was er eerst ook helemaal zeker van dat ik muziektheater zou gaan studeren. Daar heb ik ook een vooropleiding voor gedaan maar uiteindelijk kwam daaruit dat ik nog te jong was (16, en net 17 als ik aan de opleiding zou beginnen). Erg jammer, maar aan de andere kant snap ik het ook wel. Je moet echt heel erg veel van jezelf geven, en soms is dat echt moeilijk omdat je emoties op moet roepen die je eigenlijk helemaal niet wilt voelen. Het is echt heel zwaar, lichamelijk maar ook fysiek. Ik denk niet dat ik die hele opleiding nu al had aangekund. Misschien dat ik het ooit nog wil doen na mijn studie, als ik wat ouder ben en ook wat meer levenservaring heb ;)
  Maar is de opleiding HBO Lifestyle niet iets voor jou? Moet je even op deze site kijken: http://www.tkmst.nl/opleidingen/opleiding/20568/lifestyle.html
  Een vriendin van mij doet de opleiding Lifestyle, volgens mij bij Fontys.
  Heel veel succes met kiezen!

 • Antwoorden Els 4 september 2011 om 15:29

  Misschien moet je eens kijken naar Media & Entertainment Management, is veel slecht in het nieuws geweest bij InHolland, maar die in Breda is wel erg goed!

 • Antwoorden Vera 1 september 2011 om 20:21

  Teske ik doe nu pabo en het heeft weinig te maken met schreeuwende kinderen hoor ;) Het is hoe je er zelf mee omgaat. Ik vind het geweldig!
  En de studie journalistiek gaat ook met de tijd mee, dus zal niet heel erg meer gericht zijn op kranten! Andere media zijn in opkomst (kijk maar naar al die blogs ;)) waar je waarschijnlijk ook veel mee zal doen.

 • Antwoorden Marjolijn 1 september 2011 om 19:14

  Ik wil heel erg graag na mijn vijfde jaar een jaar naar Amerika, om daar naar highschool te gaan. (Graduation, prom, etc) Daar wil ik proberen audities te doen voor films, gewoon om te kijken hoe dat gaat. Na dat jaar moet ik dan nog een jaar in Nederland naar school, (Voor m’n eindexamen) en daarna zou ik eigenlijk in Engeland willen studeren. Ik weet niet hoe ik het allemaal moet betalen, maar ik geloof wel dat als je iets maar graag genoeg wilt, dat je dan een manier kan vinden om het werkelijkheid te maken. :)

 • Antwoorden aline 31 augustus 2011 om 14:03

  Ik vind je typisch zo’n persoon om iets met dieren te doen. Ik denk ik zeg het even, misschien gaat er een lichtje branden, you never know!!!
  xx

 • Antwoorden Sabine 30 augustus 2011 om 14:48

  Ik ben na mijn vwo een hbo studie gaan doen: Communication & Multimedia Design (aan de HAN in Arnhem). Het is best een brede studie, waar ja van alles leert over media, vooral nieuwe media, marketing, websites, communicatie, grafisch ontwerp en alles wat er in ‘het echte leven’ bij komt kijken. In het eerste jaar leer je kennis maken met Photoshop, InDesign, Flash, een cms om een website mee te beheren (zoals WordPress) en nog veel meer. Je kunt er na het eerste jaar alle kanten mee uit, omdat je zelf je semesters mag kiezen. Die semesters lopen uiteen van werken met video (en de bewerking hiervan met After Effects en Premiere Pro) tot een semester waarin je een heuse game gaat maken.

  Ik hoop dat dit je een beetje helpt in je keuze voor een studie. Ik heb geen idee of het iets voor jou is, dat kun je denk ik zelf het beste bepalen, maar je hebt in ieder geval weer een beeld van een andere studie (als je hier nog niks over gehoord had natuurlijk).

  Heel veel succes bij het vinden van de perfecte studie voor Teske!

 • Antwoorden Nadine 30 augustus 2011 om 10:46

  Hee Teske!
  Journalistiek lijkt mij wel iets wat goed bij jou kan passen hoor!!, maar ik weet niet zoveel van die studie.. Ik vind jou wel iets voor op de tv weetje MTV ofzo, presentator, of verslaggever haha.
  Je kan ook bijvoorbeeld later columniste in tijdschriften worden, want je kan in ieder geval leuk schrijven ^^ ik weet niet welke studie je daarvoor moet doen..
  Ik zit nu in 5 havo, en ik weet ook nog steeds niet precies wat ik wil gaan doen, maar als je je er gewoon meer in gaat verdiepen komt dat vanzelf denk ik.
  Ik ga als ik mijn examen heb gehaald waarschijnlijk naar de hoge school voor Kunsten in Utrecht en ga daar in de richting Vormgeving, Illustration doen. Ik kan wel goed tekenen, en ben ook goed met kunst, maar met digitale vormgeving en photoshop enzo ben ik nog niet bekend, dus ik weet ook niet egt of ik wel die studie kan doen. Ik hoop het wel en ik ga gewoon heel veel tekenen en een eigen stijl zoeken, en met photoshop oefenen natuurlijk;)
  <3

 • Antwoorden Evina 29 augustus 2011 om 20:31

  Ik reageer meestal niet op je logjes (vind ze wel heel leuk om te lezen hoor!) maar bij deze MOEST ik gewoon reageren :P Er zijn hier namelijk een aantal dingen die je verkeerd aanpakt.

  Ten eerste zie ik mezelf helemaal terug in hoe jij je op dit moment voelt. Toen ik in 2010 examen deed wist ik ook totaal niet wat ik wou, wat voor opleiding ik ging doen, wat ik wilde worden enz enz enz. Het jaar vloog om en voor ik het wist moest ik snel een studiekeuze maken, anders waren de inschrijfdata voorbij. Ik heb toen in een snelle keus gekozen voor een particuliere hotelschool, de grootste fout van m’n leven. Ik werk al jaren in de horeca en dacht dus dat dit wel bij me zou passen als opleiding omdat ik het ‘wel leuk’ vond. Fout fout fout!
  Door deze overhaaste beslissing kwam ik er na 3 maanden achter dat ik op een totaal verkeerde opleiding zat en ben ik eraf gegaan. Zelfvertrouwen was totaal weg en ik had een enorme teleurstelling te verwerken, omdat ik echt dacht dat mijn studententijd superleuk zou worden.
  Nu is alles goed gekomen hoor ;-) Doordat ik 8 maanden heb gewerkt ben ik gegroeid en meer volwassen geworden en anders tegen dingen gaan kijken. Ik waardeer nu bijvoorbeeld veel meer dat ik de kans krijg om te gaan studeren.
  Er is dus helemaal niets mis met een tussenjaar! Als jij dit tussenjaar gebruikt om verder te zoeken naar studies en een keuze te maken waar je 100% achter staat, dan is dat alleen maar beter dan zoals ik een overhaaste beslissing te maken en teleurgesteld te worden. Je kunt van alles doen in dit tussenjaar: halfjaartje naar het buitenland, werken, desnoods ga je meewerken aan een één of ander project ofzo.

  Als je echt persee meteen wil doorstuderen na je havo, raad ik je echt aan om hier goed over te praten met de mensen die je het beste kennen. Zij kunnen meehelpen met studies zoeken en misschien iets vinden waar je zelf nooit aan had gedacht.
  Mijn moeder is degene die mij het beste kent en zij heeft mij geholpen de studie te vinden waar ik vandaag aan ben begonnen : bedrijfscommunicatie aan de HU.
  Het is moeilijk om iets te kiezen, daar kan ik zeker over meepraten. Maar als je eenmaal op je plek zit, voelt dat echt geweldig!

 • Antwoorden Romy 28 augustus 2011 om 18:22

  Heey,
  wat je ook kan doen is om hierna door te gaan naar Atheneum. dan heb je twee jaar extra tijd zegmaar en je hebt een hogere diploma. hierdoor heb je ook weer meer mogelijkheden en meer kans op toelating en ook met banen.
  misschien iets om over na te denken.
  ik zit zelf op 3 atheneum, dus ik zit nog niet op een opleiding of heb ik al gekeken. ik moet wel mijn profiel binnenkort gaan kiezen. ik weet gelukkig wel wat ik wil, verder gaan met zingen, dansen en acteren.
  veel succes! zou leuk zijn als je ons op de hoogte houdt van wat je gaat doen.
  liefs, Romy

 • Antwoorden Heike 27 augustus 2011 om 22:46

  Yep, ik heb precies hetzelfde. In de eerste jaren van de middelbare wist ik zo zeker dat ik iets met mode wilde gaan doen. Daar ben ik nu al weer 2 jaar vanaf, en ik ben sinds dien de weg kwijt. Youtube heeft het bij mij ook een beetje in de war geshopt.. lol. Ik zou nu wel media willen doen (bij de tv werken ofzo, wat wel weer een heel moeilijk wereldje is) of een studie Engels, maar ik wil in Engeland/Amerika gaan wonen. En om daar nou Engels op scholen te gaan “teachen” kan gewoon niet. Vertalen lijkt me ook niets. Kunst, zou me ook heel leuk lijken. Bijv. kunst docente.. dat kan dan wel weer in het buitenland. Maar kunst is ook weer heel moeilijk om een baan in te vinden.. Visagie was sowieso al afgesteept bij mij vanwege de MBO opleiding. :c *Zucht* Ik heb nog een jaar om hier over na te denken, maar jij dus maar 8 maanden! Heel veel succes, en ik hoop dat het lukt! En na het lezen van al deze comments, merk je vast dat je niet de enige bent (;

  Liefs,
  Heike.

 • Antwoorden iris 27 augustus 2011 om 22:23

  ik ga nu ook naar 5havo en heb eerst vmbo gedaan en ik wist absoluut niet wat ik wilde dus havo doen was de enigste optie voor mij.. nu wil ik dolgraag medische hulpverlening gaan doen voor op een ambulance te werken maar toch heb ik twijfels.. kan ik wel tegen alle ongevallen sta ik daar wel sterk genoeg voor in mijn schoenen.. je bent echt niet de enigste die twijfelt!!

 • Antwoorden Nienke 27 augustus 2011 om 19:09

  Ik doe sociaal juridische dienstverlening (hbo). Dit is voornamelijk een rechten opleiding met een socialere insteek dan hbo rechten. Ik heb bijvoorbeeld vakken als sociologie en politicologie gehad. Ik ga komend jaar afstuderen en wil dan klantmanager worden op de afdeling werk en bijstand, unit werk bij een gemeente. Dit houdt in dat ik de re-integratie doe wat bij een wwb uitkering hoort. Ik kan het daarom ook alleen maar aanraden om voor een opleiding + werkervaring te gaan. Dit is alleen maar een voordeel mocht je ooit werkloos worden, wat niemand ooit verwacht en werk vinden is ook niet altijd even makkelijk als je wat ouder bent.

 • Antwoorden Eline 27 augustus 2011 om 19:09

  jij moet gewoon toneelschool doen want je hebt er echt een gezicht ervoor je moet niet zo onzeker doen echt je moet het gewoon doen ;x want ik zie het al voor me ;p en je verdient er vet veel mee!!

  of fotograaf of iemand die films regiseerd is ook wat maybe ?

  en anders gewoon veilig sph….

 • Antwoorden Simone 27 augustus 2011 om 17:51

  Ik ga volgend jaar naar havo 4, dus ik heb nog een tijdje om te bedenken wat ik wil gaan doen. Op dit moment vind ik het net als jou, erg moeilijk te beslissen omdat ik mezelf ook nog niet helemaal heb gevonden. Ik ben namelijk op dit moment nog onzeker en niet echt lekker in me vel, dus daar moet ik ook maar aan werken. Net als jou heb ik ook een hele tijd de SPH willen doen, omdat een tante en een nichtje van mij dat ook deden, en dat leek mij erg leuk. Maar nu kom ik er achter dat dat eigenlijk helemaal niet bij me past en heb geen flauw idee wat ik wil bereiken en wil gaan doen later. Laatst ben ik wel iets tegen gekomen op een site, ik ben de naam even kwijt, maar daar kun je kiezen tussen 3 dingen. Grafisch ontwerper is daar 1 van, wat mij ook erg leuk lijkt en ik denk dat jij dat misschien ook wel leuk vind. Grafisch ontwerper is niet zo zeer tekenen, maar meer met computers. Vormgeven aan een tijdschrift of dagblad, dat lijkt mij wel iets voor jou. Ik kan er ook helemaal naast zitten hoor, maar omdat jij ook creatief bent enzo. En tekenen heb je hier niet voor nodig ! Nouja, ik hoop dat het je gaat lukken om iets te vinden en ik zou als ik jou was ook veel gaan googelen voor studies, misschien kom je wel wat tegen wat jou aanstaat ! Liefs

 • Antwoorden Vera 27 augustus 2011 om 16:28

  Heeee Teske,
  Ik heb afgelopen jaar mijn vmbo-diploma gehaald, en wist in de tijd voordat ik mijn diploma haalde ook niet goed wat ik zou doen, ik zou best havo willen doen, maar ik moest van mijn school ook een mbo-school uitkiezen. Na veel googelen en rondvragen kwam ik bij Nimeto uit, de school waar ik afgelopen week net aan ben begonnen, het is een MBO-opleiding, en zit in Utrecht. Ik doe de opleiding RPC (Ruimtelijke Presentatie en Communicatie) dat houd in:
  1. etaleren (etalages maken)
  2. Grafisch ontwerpen
  3. miniatuur inrichting
  Ik vertel dit alles echt niet om reclame te maken, maar omdat je vertelde dat je de kunstacademie wel leuk vind, maar dat je niet zo van het tekenen bent. En dit is een prima alternatief daarvoor, je hebt wel wat tekenlessen (vooral technisch tekenen) maar dat valt heel erg mee.
  Ik kan je er nog VEEEEL meer over vertellen, maar dan moet je het natuurlijk wel een leuk idee vinden!
  Dus mail me maar, als je interesse hebt
  xxx

 • Antwoorden Nienke 27 augustus 2011 om 15:11

  ik wil heel graag actrice worden maar ik heb daar eigenlijk nog nooit echt iets mee gedaan gelukkig ga ik volgend schooljaar naar de kunststroom waar ik ook drama heb.
  ik hoop dat mijn droom daar begint!

 • Antwoorden Lise 27 augustus 2011 om 01:22

  Toen ik begon te lezen was het precies of je het over mij had.. Ik heb altijd in het kleuteronderwijs willen staan.. Maar toen ik in het 5de middelbaar (ik woon in België) stage ging doen, bleek dat dit toch echt niets voor mij is.. De kinderen en de klas waren leuk, maar ik was te perfectionistisch in mijn opdrachten en dat kan je niet zo van kinderen verwachten.
  Daarna wilde ik voor opvoedster gaan, in het bijzonder onderwijs. Ik heb een jaar aan de hoge school gezeten, maar alles zat tegen.. De lessen, de leerkrachten, op stage pakte ik veel te veel emoties mee naar huis,… en mijn motivatie zakte tot op de grond. Niet weten wat doen, ben ik maar een half jaar enkel naar de verplichte vakken gegaan en heb alles zo’n beetje laten hangen.
  Tot mijn vriend en ik een weekje naar zee gingen. We logeerden in een B&B waar een klein schoonheidssalonnetje aan zat. En toen wist ik het: dit is wat ik wil doen! Ik wil later een eigen B&B met een klein salonnetje.
  Ik heb vorig jaar in volwassenonderwijs mijn diploma schoonheidsspecialiste gehaald en ik ben nog bezig met een specialisatie voor pedicure en styliste. Om mijn week te vullen volg ik ook een kookcursus en een cursus photoshop.

  Het is heel moeilijk om op je 16 (proficiat trouwens!) al te weten wat je echt wil doen want er komen nog zoveel dingen en mensen op je pad die je keuze kunnen beïnvloeden.

 • Antwoorden Lola 26 augustus 2011 om 23:28

  Hey teske, ik weet niet wat mbo en havo allemaal is (ik ga naar een franse school in belgie) maar ik heb ook moeten kiezen (dees chool jaar) en ga binnen 2 weken op de universiteit in brussel en eingelijk weet ik niet of ik de goede keuze heb gemaakt (ik ga journalistiek doen), ik had liever een “gap year” gedaan want ik verander nog elke dag van idee over wat ik nou zou moeten doen, en nu dat ik een keuze heb gemaakt ben ik er nog onzekerder over! (een “gap year” was niet goed gekeurd door mijn ouders)

 • Antwoorden Maaike 26 augustus 2011 om 21:28

  Dat probleem heb ik ook wel een beetje. Ik zit nu in 4vwo (voor de 2e keer…) en ik vind het eigenlijk best fijn dat ik ben blijven zitten, dan heb ik in elk geval nog even de tijd om te bedenken wat ik wil doen. Psychologie lijkt me heel leuk, maar helaas is dat een nogal populaire studie en werken ze daar met een loting. SPH lijkt me ook wel wat, maar daar weet ik niet zo veel over dus misschien moet ik me daar iets meer in verdiepen.

 • Antwoorden Anneke 26 augustus 2011 om 20:43

  Hoi Teske,
  ik studeer journalistiek in Zwolle en ik kan je vertellen dat het echt niet allemaal op kranten is gericht. De krant is een ‘oud’ medium en dus zijn de journalistiekopleidingen in Nederland veel veranderd de laatste jaren. Ik studeer niet eens af op journalistiek, maar op media producties (wat inhoud dat je met dat diploma aan de slag kunt achter de schermen bij en het bedenken van televisieprogramma’s). Daarnaast is de journalistiek die je krijgt veel gericht op internetjournalistiek. Dus bloggen, vormgeving en filmen en editen. Het is maar net hoe jij je opleiding invult. Als ik jou was zou ik toch echt een keer een kijkje gaan nemen op een open dag in Tilburg, Utrecht of Zwolle (daar zitten de journalistiekopleidingen in Nederland). Of in Amsterdam op de MIC (Media, Informatie en Communicatie), een opleiding met heel veel keuzemogelijkheden binnen de communicatie/media.

 • Antwoorden Alicia 26 augustus 2011 om 19:35

  Journalistiek is absoluut niet teveel/alleen op kranten gericht. Vooral wanneer je meer vrijheid krijg kun je ook kiezen in een journalistieke richting van tv of internet.

  Ik zou journalistiek voor jou uitkiezen, maar jij moet de keuze maken.

 • Antwoorden Katrien 26 augustus 2011 om 19:03

  Mischien is iets met beauty of mode niet zo’n goed idee, want het is een harde wereld en waarschijnlijk moeilijk om in te beginnen. Je kan natuurlijk altijd eerst met iets anders beginnen en dan daarin verder doen he ;)

 • Antwoorden Annemarije 26 augustus 2011 om 18:32

  Ik ga in september beginnen met Rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Leiden. Heb er ontzettend veel zin in! Ik dacht vanaf de vierde klas dat ik Politicologie wilde gaan studeren.. pas eind de 5e kwam ik erachter dat ik rechten eigenlijk wel heel erg leuk vind, en heb ik daar toch voor gekozen.

  Ik ken je niet goed genoeg om een opleiding te noemen waarvan ik denk dat hij bij je past en verder ben ik ook niet echt bekend met HBO opleidingen. Mijn zus is apothekersassistente en mijn zusje wil misschien naar de Hogere Hotelschool. Maar volgens mij zoek jij het niet echt in de management hoek?
  Volg je gevoel!
  x

 • Antwoorden Alana 26 augustus 2011 om 17:43

  Misschien niet een jaartje niks doen maar een jaartje ertussen uit ? Highschool, au-pair jaar of een multi-language jaar ? Daar kan je twee of drie talen leren in verschillende landen. Ga bijvoorbeeld eerst naar Parijs voor 12 weken en daarna heel lang naar New York.
  Is wel een beetje prijzig helaas…

 • Antwoorden iemke 26 augustus 2011 om 17:08

  Hey Teske.
  Ik zag je het liefst en blogopleiding zou willen doen, maar helaas bestaat die niet. Ook zag ik dat je graag journalistiek zou willen doen, maar dat je dat teveel op kranten gericht lijkt. MAAR….(!!!) Mijn oom is journalist, en die werkt OOK voor een krant maar hij BLOGT ook. En FILMT! Daar verdient hij ook geld mee. De naam van mijn oom is Kees, en als je onder het kopje Film kijkt, zie je bij het eerste filmpje dat over skaten gaat, ook mijn kleine neefje van 7 (Hidde) dat skated. Als je wilt mag je ook contact met hem opnemen en zeggen dat je van Iemke Elzenga het advies hebt gekregen om eens te vragen wat zijn werkt eigenlijk inhoud. Dit is de link naar zijn site: http://hetoog.nl/

 • Antwoorden Dewi 26 augustus 2011 om 16:37

  Ik heb precies hetzelfde probleem, ik ga nu naar mijn examenjaar en in het voorjaar moet ik mijn keuze al maken. Wat ik graag wilde gaan doen was mbo lesassistent, en dan zou ik daarna door kunnen stromen naar de pabo maar ook ik begon te twijfelen. Hele dagen met kinderen werken is wel heel zwaar. Ik vind het ook leuk om met make-up etc. bezig te zijn, maar of ik daar mijn baan van wil maken.. Ik heb nu maar besloten om te gaan kijken bij opendagen voor; in de horeca, schoonheidspecialiste en onderwijsassistente. En als ik het dan nog niet weet word ik maar vuilnis vrouw..

 • Antwoorden Marieke 26 augustus 2011 om 15:17

  Ik begin dit jaar met m’n studie Engelse Taal en Cultuur. Ik heb heel lang gedacht dat ik Geneeskunde wilde studeren en toen ik uiteindelijk besloot dat ik dat toch niet wilde, had ik precies hetzelfde als jij.
  Uiteindelijk heb ik Engels gekozen omdat ik verliefd ben op de literatuur en Engels praten heel erg leuk vind en er ook goed in ben (al zeg ik het zelf).
  Ik weet niet wat ik er later mee wil, maar kiezen voor wat je leuk vind is altijd beter, want alleen dan heb je de motivatie om er ver mee te komen.

  “You can’t connect the dots looking forward.
  You can only connect them looking backwards,
  so you have to trust that
  the dots will somehow connect in your future.

  You have to trust in something
  –your gut, destiny, life, karma, whatever–
  because believing that
  the dots will connect down the road will
  give you the confidence to follow your heart,
  even when it leads you off the well-worn path,
  and that will make all the difference.”
  – Steve Jobs.

 • Antwoorden tesssy 26 augustus 2011 om 14:58

  ow ow en HAPPY B’DAY! <3

 • Antwoorden tesssy 26 augustus 2011 om 14:57

  theaterr!
  en dat heb ik altijd al geweten. en thank god ben ik daar aangenomen.
  maar misschien iets met fotografie of camera dingen enz..
  k zag laatst een opleiding tot journalist voor tv ofzo, kweet niet meer precies wat het was
  maar daar leer je hoe je programma’s maakt enz, :)

 • Antwoorden sanne 26 augustus 2011 om 14:25

  Teskuhhhhpuntenel. Ten eerste; happy Birthday to youuuu.
  Punt twee, kom gezellig Opleidingskunde doen. ;) Zoveel te kiezen om te doen, je kan schrijven, creatief zijn, voor de klas staan. Wie weet vind je het wat, weinig mensen kennen het nl :p

 • Antwoorden Elianne 26 augustus 2011 om 14:22

  Ik heb echt precies hetzelfde! Het liefst zou ik toch iets creatiefs gaan doen, maar ik ben gewoon totaal geen creatief persoon en wil toch wel een béétje zekerheid voor m’n toekomst. Gelukkig heb ik nog 3 jaar middelbare.. :’)

  Successss!

 • Antwoorden Charlotte 26 augustus 2011 om 14:02

  Ikzelf begin maandag met mijn opleiding Journalistiek en ik kan je vertellen dat het helemaal niet zo erg op kranten gericht is als dat je denkt. Ik dacht het ook eerst, maar je werkt in blokken van 10 weken. In het eerste jaar heb je een blok wat gaat over tijdschriften, een blok over kranten, een blok over binnenland en een blok over buitenland. Ik zou als ik jou was zeker gaan kijken bij de open dag, het is echt anders dan je zou denken!

 • Antwoorden Sofie 26 augustus 2011 om 13:25

  Ow, en ik ben iets vergeten te zeggen: misschien kan je fotografie gaan doen? I like your pictures! Xx

 • Antwoorden Sofie 26 augustus 2011 om 13:24

  Blijf gewoon lekker bloggen, heel waarschijnlijk wordt dat later (of heel binnenkort) je baantje! Xx

 • Antwoorden Leonie 26 augustus 2011 om 13:07

  Je kunt natuurlijk ook een lerarenopleiding gaan doen, heb je in ieder geval een goed vooruitzicht op werk! :)

 • Antwoorden Amber 26 augustus 2011 om 13:06

  Je moet niet echt kijken naar zo’n test, want ik had er ook zo een gedaan op school en ik kwam uit op tuinbouw… wat mij dus totaal niet interesseert. Ik heb is 1 keer het gras afgedaan en ik had er al genoeg mee. Ik vind het wel iets voor jou om bij een tijdschrift te gaan werken of zo. Of wat je eerst wou gaan doen(Sociaal Pedagogische Hulpverlening). Als je dat leuk vind, waarom dan niet? Of iets met dieren verzorgen? Ik weet zelf niet wat ik nu wil gaan doen. De dingen wat ik later wil gaan doen zijn vormgeving, ontwerp, onderzoek(in een lab), muzikant, fotograaf, psycholoog, waar ik allemaal niet goed in ben. =( -> En nog een Happy Birthdayy!! <-

 • Antwoorden anouk 26 augustus 2011 om 12:43

  hm grafische school?

  uhm dan heb je ook nog een opleiding waarbij je bv. als richting kunt leren hoe je animatiefilms maakt enzo. weet niet welke opleiding daarbij hoort.

 • Antwoorden Mee 26 augustus 2011 om 12:25

  Ik zeg zomaar wat, maar is werken bij een mode blad niks voor jou? een beautycollum(hoe schrijf je dat?)
  zelf zou ik echt niet weten wat ik wil worden. ik ben ook pas 11 en moet nog 6 jaar naar school, maar het enige wat ik kan bedenken ik (dieren)arts maar ik zit er ook niet echt op te w8en een dier in te slapen :'(
  xx

  • Antwoorden Mee 26 augustus 2011 om 12:26

   Nog een heeel fijne verjaardag btw ;)
   xx<33

 • Antwoorden Daphne 26 augustus 2011 om 12:17

  Misschien een leuk ideetje! Ik vind het wel iets voor jou om bij een tijdschrift te gaan werken.. Met je eigen beautycolumn!

 • Antwoorden Bloeme 26 augustus 2011 om 11:57

  whaah ken dat, omdat ik van jongs af aan altijd met kids van alles deed, ook maar voor een opleiding gekozen die daarbij aan sluit. Ik vind het wel leuk, maar er zit totaal geen uitdaging in!!! nu ben ik al 24 en jah gan dan maar ff weer een opleiding doen…

  Maarr zo ver ik je dan “ken” lijkt me evenementen organiseren of dergelijk wel wat voor jouw…

 • Antwoorden Silke 26 augustus 2011 om 11:35

  Webdesign

  • Antwoorden Silke 26 augustus 2011 om 11:35

   teminste dat vind ik bij je passen en happy birthay ofcourse

 • Antwoorden eline 26 augustus 2011 om 11:29

  HAPPY BIRTHDAY TESKE! :D maak er een awesome dag van en geef ons meteen ook even een verslag komend weekend haha :nerd:

 • Antwoorden Marie-Louise 26 augustus 2011 om 11:13

  Gefeliciteerd !

  xxx<'3

 • Antwoorden Ilse 26 augustus 2011 om 11:11

  Teske, Gefeliciteeeerd ♥

 • Antwoorden Eli 26 augustus 2011 om 11:05

  Happy birthday !

 • Antwoorden Yanou 26 augustus 2011 om 10:56

  Gefeliciteerd met je verjaardag!
  Ik wou vroeger altijd achter de kassa, maar nu wil ik dat niet meer zo graag. Ik weet niet zo goed wat ik wil, dus dat word moeilijk!

 • Antwoorden pia. 26 augustus 2011 om 10:51

  Gefeliciteerd met je verjaardag, Teske!
  Ik wou vroeger altijd dokter worden.. en nu wil ik docent Moderne vreemde Talen worden..
  Dat ligt heel erg ver uit elkaar weetje.. en ik moet dit jaar een profiel keuze maken en ik ben zo bang dat ik het verkeerde kies..

 • Antwoorden Tess 26 augustus 2011 om 10:45

  GEFELICITEERD!

  XXTess

 • Antwoorden Fashionloveer 26 augustus 2011 om 10:27

  pff zo moeilijk en ik kan hier me ook echt in vinden..
  ik ga dit jaar al aan een opleiding beginnen; secretarieel medewerker. vraag me niet precies waarom?
  enigste wat ik kan zeggen is ; Je kan daar wel snel en vaak werk mee vinden. maar of het nou echt iets voor mij is..? door me zus enz was ik heel enthousiast. maar ik weet nu al dat dit het hem niet gaat worden. ik kan niet te lang stil zitten,niet te lang achter een computer (ook in verband dat ik epilepsie heb) maar wat ik dan moet doen weet ik nou ook weer niet.

  wat mensen vaak tegen mij zeggen is ; waarom ga je niks met mode doen? ik; Uhm I lovee it totaly. ik zou ook wel graag willen. maarja ik kan niet goed schetsen maken,ofz en ik denk dat het gewoon te moeilijk is voor mij. en daarbij dat je ook niet echt werk erin kunt vinden.
  iets met dieren; dat blijft ook miss. wel een optie,want ik woon op een boerderij en ik ben gek op dieren..maar.. ik ben niet gek op alle dieren,beter gezegd geef mij maar de knuffldieren en de slangen enz nou daar kom ik liever niet in de buurt.. en ik ben nou eenmaal ook niet echt bestemd tegen bloed. of ik raak te snel gehecht aan dieren (niet echt handig als je in asiel ofso gaat werken)
  en zo zijn er nog wel tig dingen.
  maar wat ik ook altijd zeg; Jaah het lijkt me wel leuk,maar ik denk dat het te moeilijk voor mij is,of dat ik het niet aan kan,geen werk in kan vinden,of ik vind dat de opleiding dan te lang duurt.. ghehe
  vind 2á3 jaar wel genoeg.. wil niet echt 5jaar een opleiding volgen ofzo. ;)

 • Antwoorden Amber Kuipers 26 augustus 2011 om 10:06

  Heel herkenbaar. Vroeger (lang lang geleden ;)), wist ik zeker dat ik Pedagogiek wilde gaan doen. Toen, na het gymnasium, ben ik rechten gaan studeren in Maastricht. Geen idee waarom. Nou, dat was dus niks. Toen ben ik een opleiding tot styliste gaan doen. Heel leuk, maar dat was niet wat ik voor de rest van mijn leven wilde. En, net als jij zegt, ik vond dat zonde van die zes jaar gymnasium. Toen wilde ik de PABO gaan doen. Ik had me al ingeschreven, maar op het laatste moment besloot ik het toch niet te doen. Waarom? Geen idee.
  Mijn buurmeisje ging op dat moment psychologie studeren in Utrecht. Toen bedacht ik me, dat dat eigenlijk was, wat ik altijd wilde. Waarom ik me nooit had ingeschreven? Wederom geen idee.
  Dus uiteindelijk, een aantal jaar later dan gepland, ben ik nu kinder- en jeugdpsychologe.

  Mijn punt: je vindt je passie wel, de opleiding die bij je past. Soms met een omweg, soms kost het wat tijd om erachter te komen wat je echt wilt, maar het komt!

  Succes met het laatste jaar Havo!

 • Antwoorden Margot 26 augustus 2011 om 10:01

  Wel jammer dat je zegt dat journalistiek te veel op kranten is gericht. De school van journalistiek biedt nog heel veel andere richtingen namelijk televisie, tijdschriften radio of internet. Juist wordt de krant steeds minder populair aangezien veel mensen de krant vervangen door internet.

  • Antwoorden Teske 26 augustus 2011 om 10:11

   Dat is wat ik altijd heb gehoord over de opleiding, maar dan is dat dus blijkbaar foute informatie.

 • Antwoorden noa 26 augustus 2011 om 09:07

  ik had dat ook zorg en iets creatiefs

 • Antwoorden marie 26 augustus 2011 om 02:29

  Ik verander 1september van school en ga toerisme studeren. Later ga ik zeker en vast iets in die richting doen. De incheck van vliegtuigen of cruises, reisgids, reisbureau, recensies schrijven over hotels …

 • Antwoorden Amber 26 augustus 2011 om 00:55

  heey Teske,

  Ik zat ook met datzelfde probleem.
  In groep 8 wou ik zo graag in de mode, ik wilde naar een goede modeacedemie.
  Maar natuurlijk moet je als modeontwerper kunnen naaien.
  Dus ik ging naar een naaischool met een vriendin, elke donderdag hadden we les van 4 tot 6.
  al snel merkte ik dat ik dit toch niet zo leuk vond, terwijl ik er zo zeker van was dat ik dit wilde.
  Toch hield ik de gedachten vol dat ik toch een “Fashion Designer” wou worden, Want verder kon ik niks bedenken van wat wil ik nou echt worden?
  Ik werd een beetje bang van de gedachte dat ik verder niks leuk zou vinden, of ga ik ooit iets doen wat ik later echt wil?, Waarom wil ik nogsteeds mode ontwerper worden?
  Ik ging allemaal beroepen opzoeken die me opzich wel interessant leken.. maar nee ik kon echt niks vinden wat me aansprak.
  Toen ik uit eindelijk in de 3de zat van de havo hadden we een “Beroepskeuze week”.
  Ik ging me toch verder verdiepen in mode, ik dacht van een minder leuke ervaring laat ik m’n droom toch niet verpesten!
  Ik kwam erachter dat ik dit leuker vond dan ik dacht.
  Ik ging opnieuw naar een naaischool.. en vond het dit keer echt super leuk!
  De manier waarop we het leerde was veel beter dan die school waar ik een minder leuke ervaring mee had.
  Ik ging opleidingen zoeken die mij aanspraken.
  Ik besloot naar Milaan te gaan op vakantie , want hier wilde ik naar de modeacedemie.
  Nog nooit was ik zo enthousiast over hoe graag ik dit eigenlijk wilde, Ik ging italiaans volgen bij de LOI waar je aan het eind van de curcus ook een officieel diploma voor krijgt.
  Ik heb dit jaar m’n examen (waar ik al wat van gedaan heb).
  Na de middelbare school ga ik naar Milaan Modeacedemie “Istituto Marangoni Milano”

  Sorry heel levensverhaal :s whaha

 • Antwoorden Celeste 26 augustus 2011 om 00:12

  Hey Tes,

  normaal reageer ik niet, maar als journalistiek een optie voor je is zou je wellicht ook Rechten kunnen overwegen. Ik ga er volgende week aan beginnen. Het is een HBO-opleiding, en je zou daarna kunnen doorstromen na de universiteit, maar dat ligt eraan wat je er verder mee wilt doen.
  Ik weet natuurlijk niet of het je interesseert, maar het heeft ook deels met creativiteit te maken (op een bepaalde manier), want je moet natuurlijk creatief zijn met al die wetboeken doorzoeken, etc.
  Ik snap ook dat het al snel wordt gezien als “saai”.
  Een decaan op je school kan natuurlijk altijd met je opzoek gaan, wel raad ik je aan om er op tijd mee te beginnen, want stel dat je voor een lotingsstudie gaat kiezen, moet je er snel bij zijn!

  Succes!

  xx

  • Antwoorden Celeste 26 augustus 2011 om 00:14

   Oh, en nog even snel een toevoeging!

   De toneelschool moet je gewoon voor gaan als je er je toekomst van wil maken, geen wantrouwen in jezelf hebben! Als je voor iets gaat, lukt het je.

 • Antwoorden Severine 26 augustus 2011 om 00:10

  Ik heb op school haarzorg gevolgt om kapster te worden maar heb het moeten stopzetten wegens gezondheidsproblemen. Daarna heb ik heel lang getwijfeld wat ik wilde leren, voor Manicure of voor kindjes zorgen of op een kantoortje werken en heb veel mogelijkheden bedacht maar ik was er nooit 100% zeker van, ik stond er nooit helemaal achter. Nu ben ik bijna 20jaar en weet eindelijk wat ik wil worden, hondentrimster. Ik ben echt dol op honden, ze geven je zoveel liefde! Ik hoop dat je snel je richting vind! Ik denk dat kunst wel iets voor jou is want ik vind je er in je blogs soms erg in opgaan ( positief bedoeld), je kan er je erg in verdiepen vind ik.

  En ohja: een gelukkige verjaardag alvast! Sweet 16 ! Geniet ervan!

  Liefs xxx

 • Antwoorden Delphine 25 augustus 2011 om 23:50

  Hey Teske,
  Ik reageer hier even als Belgje en begin dus met te zeggen dat wij geen HVO HBO of wat dan ook hebben dus ik snap niet wat ik er mij bij hoef voor te stellen. Bij ons zijn de benamingen anders. Maar om het toch over mijn opleiding te hebben…
  Ik begin 18 september aan mijn 2de jaar hogeschool en ik volg een Bachelor in de Toegepaste Psychologie. Dit wil zeggen dat ik een studie aanga die 3 jaar duurt en waarin ik ook stages krijgt. Met mijn opleiding kan je afstuderen in 3 takken: klinische psychologie (bij geesteszieken), schoolpsychologe (denk aan CLB) en arbeidspsychologe (Human Resource en dergelijke). Ik kies hoogstwaarschijnlijk voor schoolpsychologe aangezien ik dolgraag bij een CLB wil gaan werken.

  Het leukste aan mijn opleiding vind ik dat ik IQ-testen en persoonlijkheidstesten leer afnemen en dat ik ook heel erg met het menselijke bezig ben. Ik ga een sociaal beroep tegemoet en dit vind ik echt super.

  Ik hoop dat je eruit geraakt wat je wil worden later en waar je jezelf wil zien in de toekomst. Als bijna 16-jarige zit je op een moeilijke leeftijd, je gaat al naar het 5de en binnenkort moet je opnieuw een keuze maken qua opleiding, en er is toch zoveel keuze! Neem goed je tijd om erover na te denken, weeg de opleidingen tegenover elkaar af.

  De grootste tip die ik je kan geven is om niet aan jezelf te twijfelen, twijfel niet aan je kunnen. Als je iets erg graag wil doen, dan is dit helemaal niet moeilijk. Je kan veel meer aan dan je eigenlijk denkt en dit geld voor iedereen op de hele wereld!

  Kus

 • Antwoorden Mandy 25 augustus 2011 om 23:33

  Ik dacht dat jij veel ouder was!
  In ieder geval, ik vond het ook moeilijk om te kiezen. Ik heb journalistiek gedaan omdat ik dacht dat bij een modetijdschrift ofzo wel leuk was. Maar zoals jij al aangeeft, op journalistiek ben je eigenlijk alleen maar met kranten, politiek en serieuze zaken bezig! Veel te saai voor mij haha.
  Ik ben na 2 maanden al gestopt en heb de rest van het jaar thuis gezeten.
  Maandag begin ik aan een nieuwe opleiding, maar ik denk dat het lang duurt voor ik weer gewend ben om naar school te gaan!

 • Antwoorden Anna 25 augustus 2011 om 23:24

  Ik weet echt precies in welke situatie je zit! Ik heb altijd geweten wat ik wilde worden al was het; dierenarts, chirurg, kapster, verzorgster, zangeres etc. maar ik heb altijd geweten. En nu ik naar 4mavo ga weet ik het gewoon echt niet meer. Ik ben nog vrij jong (hoor in de 3e te zitten) en heel veel opleidingen zijn vanaf 16 jaar. Of zelfs 18. Ik wil heel graag een opleiding doen maar dat is geen erkende opleiding zijn, dus of ik moet mijn havo diploma hebben of ik moet 18 zijn. Dus dat zit er ook niet in. Je bent echt niet de enige!

 • Antwoorden Amber 25 augustus 2011 om 23:18

  Ik heb ook echt nog geen idee wat ik ga doen! Ik hoef me er ook nog niet zo zorgen over te maken want ik zit nu in 4 Havo. Maar als ik echt niets weet ga ik misschien economie studeren.
  Visagie of schoonheisspecialiste lijkt mij ook eigenlijk wel leuk, maar ik weet niet of ik dat wel wil gaan doen.
  Gelukkig heb ik nog 2 jaar om er achter te komen wat ik echt wil.

  XxX

 • Antwoorden amber 25 augustus 2011 om 23:06

  5sept moet ik weer naar school toe en ik ga aan een mbo opleiding saw4 beginnen. sociaal agogiche werker doen.
  vorigjaar was dat nog sociaal pedagogische werker bij ons.
  en met deze opleiding kan ik gelukkig veel kanten op, naar de ouderen, gehandicapten & kinderen gelukkig zou k dan aan meerdere banen kunen beginenn want ik heb nu ook nog echt geen idee

 • Antwoorden Claudia 25 augustus 2011 om 23:04

  allereerst, alvast gefeliciteerd :D! ik hoop dat je een leuke dag krijgt

  en ik herken me zo in jou stukje! ik wist ook altijd al zeker, ik ga de pabo doen en word juf! ben vorig jaar ook begonnen met de opleiding, maar hoe langer ik er mee bezig was, hoe meer ik twijfelde. ben in november alweer gestopt. vond het werken met kinderen geweldig, maar t lesgeven niet. en ik begin dit schooljaar met SPH. en ik hoop ééécht dat dit wél de opleiding is voor mij. maar ik blijf twijfelen..

 • Antwoorden M... 25 augustus 2011 om 22:59

  ik ga zelf de Hogere hotel school doen, Lijkt me echt super tof!
  Maar ik zit pas in 4 HAVO dus nog bedenktijd genoeg.
  maar eigenlijk weet ik dit echt al zeker.

  xxx

 • Antwoorden Denise 25 augustus 2011 om 22:52

  Hey Teske!

  Er zijn genoeg opleidingen,maar zo lastig als je iets moet kiezen! Ik heb zelf de opleiding schoonheidsspecialiste gedaan, waar ook een onderdeel visagie bij zit, en daarna de vervolgopleiding filiaalbeheer parfumerie. Die vervolgopleiding duurt een jaar, en daar kun je ook gewoon bijstromen zonder schoonheidsspecialiste gedaan te hebben.
  Het is vrijwel alleen theorie, behalve het visagie gedeelte(wat ook bij deze opleiding zat, had het dus dubbelop ;)) is praktijk.
  Het zijn niet zoveel uren, vrij weinig huiswerk, dus genoeg tijd voor je blog! ;-)
  Het duurt een jaartje, dus kan je precies dat jaar nadenken wat je wilt. Het enige nadeel is wel, dat het alleen pas in februari begint, dus je zou t eerste schooldeel kunnen werken ofzo!?

  Wat leer je? :
  – visagie
  – hoe zit de huid in elkaar?
  – verschillende huidtypes etc
  – administratie (klein deel)
  – leiding geven (handig voor als je je eigen blog kantoor hebt later ;))
  – en natuurlijk: parfum, hoe zit het in elkaar, wat voor soorten heb je, etc

  Je schrijft niet zo heel vaak over huidverzorging, maar toch leuk als je er iets meer van weet, je doet wat je leuk vind: visagie. Daar krijg je niet specifiek een diploma voor, maar je kunt het wel op je CV zetten

  Ben benieuwd wat je er van vind! Het duurt dus een jaartje, dus je zit er niet meteen 4 jaar aanvast.

  Als je vragen hebt kun je me mailen!

  Liefs en alvast gefeliciteerd!

 • Antwoorden Willemijn 25 augustus 2011 om 22:42

  Hee!

  Ik ga echt iets heel anders doen dan waar jou interesses naar uitgaan.
  Ik wil naar een technische universiteit!
  Ik vind mode, beauty en lifestyle allemaal heel leuk, maar meer dan een hobby is het niet.
  Heb je niet met de bèta kant te maken? Misschien is scheikunde wel je vak ipv van toneel xD
  X

 • Antwoorden taylor 25 augustus 2011 om 22:31

  ik wil psycholoog worden omdat ik het gevoel hbe dta ik goed naar mensen kan luisteren en het lijkt me gewoon een topbaan!

  • Antwoorden Delphine 25 augustus 2011 om 23:54

   Meisje, moet je zeker doen!
   Ik volg de opleiding nu al een jaar en ga binnenkort naar het 2ejaar en het is echt super! IQ-testen afnemen, persoonlijkheidstesten, gedrag observeren en interpreteren.

   Ik kan je wel zeggen dat goed kunnen luisteren of mensen helpen niet echt iets is wat je moet kunnen jammer genoeg :s Het is wel een plusplunt, dan kom je meer over als een leuk persoon en krijg je ook meer vertrouwen van de cliënt, voelt ie zich meer op zijn gemak

 • Antwoorden Beau 25 augustus 2011 om 22:15

  Ik zou niet weten wat je zou kunnen doen. Maar de 1ste 3/4 voorstellen, zou ik ook hebben gezegd…..
  Ik doe nu een opleiding met dans: ik zit in 3havo en naast mijn havo vakken heb ik ook dans lessen. Het is bestwel zwaar, maar zeker de ‘moeheid’ waard! Ik wil dus danseres worden, maak mij helemaaal niet uit wat als het maar iets met dansen is.

  Jij nog heel veel succes! (zou je willen zeggen als je weet wat je keuze word?) ‘x Beau

 • Antwoorden Danielle 25 augustus 2011 om 22:08

  Ik herken me hier ook echt heel erg in!
  Ga dit jaar beginnen met een HBO-opleiding, en ik ga de PABO doen, maar ik zit met dezelfde vragen als jij.. Weet echt niet of ik dit wel altijd wil, want eigenlijk wilde ik modemanagement gaan doen, maar daar zijn mijn ouders het niet mee eens! Als je de kans heb, doe écht iets wat je heel erg leuk is, want ik ben bang dat het bij mij niet echt wat gaat worden. Ik wil mijn ouders nog om proberen te praten, maar ben echt bang dat het niet gaat lukken!

  Je hebt nog een jaar meid, en wat je eigenlijk echt moet doen, is veel dagen meelopen, dan kan je echt het beroep ontdekken, en kijken wat het precies inhoudt!

  Liefs, Danielle

  Ps: Ik volg je blog sinds vandaag, en hij is echt super! En ik had ook echt niet verwacht dat je nog maar 15 was, je ziet er echt veel ouder uit! En alvast gefeliciteerd voor morgen! :)

 • Antwoorden manon 25 augustus 2011 om 22:05

  Mijn zus gaat ook naar 5 havo, en ze heeft ook nog geen idee wat ze wilt gaan doen.
  En als je dan heel erg je best gaat doen met je exames, kan je misschien nog wel naar VWO gaan,
  dan heb je toch 2 jaar extra om te bedenken wat je wilt,
  en met VWO kan je nog net iets meer als je HAVO diploma.
  Misschien is dat ook wel een handige tip voor jou ;)

  xxxManon

 • Antwoorden lisa 25 augustus 2011 om 21:53

  Jeetje ik stond er echt van te kijken. Eerst zei je : ik wou juf worden toen dacht ik hé op die leeftijd wou ik dat ook, toen zei je dat je in de 1e de kinderen schreeuwerig vond toen dacht , huh dat heb ik ook! En toen je zei dat je sph wou doen dacht ik WTF dat wil ik ook! haha toevallig :)

 • Antwoorden manon 25 augustus 2011 om 21:46

  Ik ga na de vakantie pas naar 3 havo, dus ik heb nog de tijd om te beslissen wat ik wil.
  En ik ben zo’n iemand die een week zeker weet dat ik iets wil, en daarna zoiets heb van ‘Nee, dat ga ik echt niet doen xd’.
  Gelukkig heb ik nog de tijd (:

 • Antwoorden Noelle 25 augustus 2011 om 21:31

  Ik twijfel zelf ook heel erg aan wat voor studie ik zou willen doen.
  Informatica is nu mijn eerste keuze, maar ik ben bang dat het heel erg gaat vervelen omdat het alleen maar code-taal is (een design enzo)

  Je moet iets kiezen wat je leuk vind en waar je iets mee kunt. Je zei dat je het leuk vond om te helpen als je moeder ging oppassen.
  Ik vind dat je niet hoeft te twijfelen aan de reden dat je een studie wilt doen, als het je leuk lijkt, waarom dan niet?
  Dat is teminste hoe ik erover denk :)

 • Antwoorden Lideke 25 augustus 2011 om 21:26

  Hey Teske!

  Ik hoop echt dat je dit leest:

  Dinsdag begin ik met de opleiding Media, Informatie en Communicatie. Dat is een óntzettend brede opleiding waar je eigenlijk bijna alle kanten in de media wereld mee op kunt. Ik zie ook dat je geïnteresseerd bent in journalistiek, en dat hoort er ook bij. Ikzelf wil me waarschijnlijk richten op de tijdschriften, maar daar hoop ik in het eerste jaar achter te komen. Aan het feit dat je nu bloggen schrijft en zo bezig bent met internet, helpt je denk ik ontzettend veel bij deze opleiding. Ik zal je nog niet vertellen dat je hier heen móet, want zelf ga ik er ook nog achter komen hoe het wordt.

  Bij deze ontzeeeeeeeeeettend veel succes en plezier dit laatste jaar, ik heb verschrikkelijk genoten van mijn examenjaar!

  Liefs,

 • Antwoorden Lidianne 25 augustus 2011 om 21:20

  ik bedenk me opeens de opleiding: ‘creative hair’ op het ID College in Gouda. Het is wel mbo niveau, dus ik weet niet of je dat wel wilt! Het is een opleiding voor visagie, grime, hairstylist. http://www.idcollege.nl/mbo-opleidingen/uiterlijke-verzorging/creative-hair/

  Ben benieuwd of je het wat vind

  • Antwoorden Wanda 26 augustus 2011 om 10:56

   Ik doe deze opleiding.. Ik kan je zeggen dat het best wel tegen valt,, want kapper is en blijft het hoofdvak in deze opleiding. Ook is de enige leslocatie waar ze deze opleiding geven Zoetermeer. Ik vind het leuk dat je hier aan gedacht hebt, want ik mij leek het ook echt een WAUUWW opleiding.. Het is soms alleen jammer dat dingen mooier worden aangeprijst als dat ze zijn.

 • Antwoorden julia 25 augustus 2011 om 21:20

  grappig, alle foto’s die je ziet, daar hebben alle meisjes een pony : )
  Ik weet het nog niet, er bestaat zoveel leuks!

 • Antwoorden Amelie 25 augustus 2011 om 21:18

  Ik kan mij hier heel goed in vinden!

 • Antwoorden Anne 25 augustus 2011 om 21:09

  Al vanaf dat ik me kan herinneren wil ik stewardess worden, en eigenlijk nu ik er zo over nadenk wil ik dat nog steeds. Ik was nog geen 1 jaar en zat al in het vliegtuig, ik vind het leuk. Ik weet dat het niet veel verdiend. Maar ik hoef niet in een vila te wonen. Ik vind een knus gezellig klein huisje nog veel leuker dan dat! Dus ik hoop dat als ik klaar ben met mijn Havo dat ik dan nog steeds bij dezelfde keuze ben. De opleiding van stewardess zelf duurt maar 4 maanden, maar je kan nog een talen cursus doen van 4 jaar. Ik denk dat ik dat er wel bij doe. Je hebt tenslotte leerplicht tot je 18e en ik ben pas 16 als ik slaag.

  • Antwoorden Annemarie 25 augustus 2011 om 22:27

   Als je een havo of vwo diploma hebt, hoef je niet door te leren tot je 18e. Je opleiding tot stewardess zou dus gewoon voldoende zijn;)

 • Antwoorden Jessica 25 augustus 2011 om 21:09

  Mij lijkt Journalistiek erg leuk, dus dat wil ik graag gaan doen als ik klaar ben met de Havo.

 • Antwoorden Jolien 25 augustus 2011 om 21:03

  wat dacht je van de dansacademie. ik heb laatst een artikel van je gelezen dat je heel lang dansen hebt gedaan en gezien de fotos was je er ook erg goed in! je kunt les gaan geven, en de danspasjes zelf gaan verzinnen (choreografie) en als je kleinere kinderen les geeft of juist mensen van jouw leeftijd op dit moment, en blabla, ga je ook met mensen om. dus je doet iets wat je leuk vindt, je gaat met mensen om, en je hoeft je geen zorgen te maken dat je nou wel of niet naar de mac donalds gaat, want met dat beroep dans je het er allemaal weer af, haha! blijf wel alsjeblieft nog 20 jaar bloggen, i love it!

 • Antwoorden Rianne 25 augustus 2011 om 20:58

  ik heb ook heel erg lang liggen twijfelen wat ik nu echt wilde doen dus ja je meot gewoon kijken wat heel veelzijdig is. zodat je werk ook niet saai wordt. na lang zoeken ben ik bij de assisterende beroepen gekomen. uiteindelijk heb ik gekozen voor doktersassistent. maar je hebt nog veel meer dus zoek even op en dan vind je het wel en anders meot je er eens over praten met je mentor want die horen je in deze periode te begeleiden.
  xxx

 • Antwoorden Rita 25 augustus 2011 om 20:55

  Ik begin volgende week met european studies aan de haagse hogeschool. Misschien iets voor jou of iemand anders hier? (:

 • Antwoorden Katelijne 25 augustus 2011 om 20:54

  Ik ga pas naar de vierde, maar ik ben me nu al een redelijk aan het oriënteren in wat ik wil gaan doen. Mijn zus heeft twee opleidingen gedaan (Conservatorium (hbo) en Filosofie (universitair). Daar heeft ze heel hard voor moeten knokken en ze was al in de vierde begonnen met het Conservatorium. Mede door haar ben ik geïnspireerd wat ik misschien wel wil gaan doen; Voortijdig beginnen met de vooropleiding van de filmacademie, of de sector ‘film’ bij de kunstacademie, want de filmacademie zit in Amsterdam en dat zou heel erg onhandig reizen zijn voor mij. Daarbij zou ik dan nog een universitaire opleiding willen doen als ik klaar ben met mijn middelbare school, namelijk Geologie Aardwetenschappen op de universiteit Utrecht. Misschien zou ik dan eventueel nog over kunnen stappen naar de filmacademie in Amsterdam, want dat zou dan praktischer zijn, dan steeds naar Groningen te moeten.
  Prachtige plannen allemaal, maar ik ben bang dat ik niet genoeg drive heb om de plannen door te zetten en of er überhaupt wel een vooropleiding ‘film’ is op de kunstacademie. Ik heb gelukkig nog even om te beslissen, want ik moet tot de zesde, aangezien ik op het VWO zit.

  Jij vindt dus bloggen en vloggen heel erg leuk, maar daarbij zou je bijvoorbeeld je denk ik niet echt kunnen vinden bij de filmacademie, want die gaan veel meer in op het gecompliceerde editten en shortfilms maken.
  Het is lastig! Ik snap wat je bedoelt, ik weet het allemaal ook nog niet zeker en zal nog heel wat meer moeten gaan onderzoeken!
  Succes!

  • Antwoorden Annemarie 25 augustus 2011 om 22:26

   De vooropleiding in Groningen is een algemene vooropleiding, niet voor één bepaalde richting. Hier krijg je dus verschillende aspecten van de opleidingen die ze in Groningen hebben. In Groningen zit niet echt een filmopleiding, dus dan zul je aan de vooropleiding daar ook niet veel hebben….

 • Antwoorden Laura 25 augustus 2011 om 20:40

  Ik wil later graag dokterassistent worden. Want ik wou graag iets administratiefs gaan doen maar niet de hele dag achter een computer zitten en hetzelfde doen, dus is dit het geworden. Ik doe werk achter de computer en ik moet ook kleine handelingen doen met patienten. Dus een dag is heel verschillend en daar hou ik wel van haha :) Voor deze opleiding heb je gewoon tl of kader nodig ofzo, dus ik denk dat je beter iets hoger kan zoeken, tenzij je het ook heel leuk vind haha het kan allemaal.
  Succes met het nadenken enzo.

 • Antwoorden Amber 25 augustus 2011 om 20:30

  Ik heb 1 jaar opleiding Management Assistente gedaan omdat ik ziek werd en niet meer naar he Grafisch Lyceum kon wat ik eerst wilde. Deze opleiding ging na 1 jaar ook niet meer lichamelijk en nu heb ik hem als NTI studie liggen, maar ook dat… werkt niet. Ik weet ook niet wat ik wil. Ik haat de telefoon aannemen dus waarom doe ik in hemelsnaam een management assistente opleiding? Ik denk dat de keuze bij mij gebaseerd is op ‘dat kan ik eventueel ook vanuit huis doen’.
  Als ik er vanuit zou gaan dat ik alles zou kunnen doen wat ik zou willen, dan nog zou ik het niet weten. Ik ben dingen snel beu, alles. Opleiding, werk, spelletjes, kledingstijlen, haarkleur, eten.. ALLES… hoe kan ik in hemelsnaam iets uitzoeken waar ik WEL langer dan hooguit een jaar trek in heb? :S

 • Antwoorden Isaaa 25 augustus 2011 om 20:27

  Owja, als jij het interessant vind om het gedrag van mensen te bestuderen etc., dan is sociologie of psychologie misschien ook wel iets voor jou… Maar ik weet ’t niet echt.
  Succes met nadenken, en vergeet niet dat je nog jong bent en dat de keuze die je nu maakt niet ‘voor altijd’ is.

 • Antwoorden Isaaa 25 augustus 2011 om 20:25

  Ik begrijp je probleem wel, dat had ik dit jaar ook (maar dan anders). Ik moest namelijk dit jaar kiezen welk profiel ik wilde gaan doen, en echt iedereen in mijn klas wist het al helemaal zeker… behalve ik. Uiteindelijk toch c&m gekozen, met biologie erbij, omdat ik niet kon kiezen tussen c&m en n&g.

  Jij bent best wel een meisje dat makkelijk voor de camera praat, sowieso goed gesprekken kan voeren met mensen, en ook heel enthausiast is over dingen. Niet dat ik jou persoonlijk ken, maar dit is hoe jij overkomt (hoe ik het dus zie). Verder ben jij volgensmij ook wel een dierenvriend, dus misschien dat iets met dieren je leuk lijkt?
  Eigenlijk dacht ik meteen aan presentatrice, maar daar is volgensmij geen opleiding voor. Je zou er namelijk best wel geschikt voor zijn (als in; presentatrice voor bijv. bnn of tmf, dus meer voor jongeren). En je kan natuurlijk ook doorgaan met zingen en daarmee proberen er je baan van te maken, maar ik weet niet of dit wat voor jou is?
  Ach, wie weet heb je over een paar jaar je eigen Teskuh.nl bedrijf, met een heel kantoor etc. etc. ;)

 • Antwoorden Annemarie 25 augustus 2011 om 20:14

  Misschien dat Communicatie iets voor je is. Die opleiding heeft een vrij creatieve kant, maar is ook vrij commercieel en gericht op media volgens mij. Ik weet niet bar veel van de opleiding af, maar misschien zou je eens naar een open dag oid kunnen.

  Ik studeer zelf grafisch vormgeving aan de kunstacademie in Groningen, en ik weet nog hoe moeilijk ik de keuze vond. Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn laatste jaar HAVO een vooropleiding van de kunstacademie heb kunnen doen. Anders had ik nu nog steeds niet geweten wat ik zou moeten doen…
  Heel veel succes met je keuze!

  • Antwoorden Annemarie 25 augustus 2011 om 20:17

   Nog even dit: kies iets wat je LEUK vind, kies niet iets omdat je denkt dat je daar geld mee kan verdienen. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je later rond kunt komen, maar het is nog veel belangrijker dat je iets doet waar je plezier in hebt.

 • Antwoorden Anne 25 augustus 2011 om 20:11

  ik zie jou wel in een film spelen, of achter de camera werken. Je houd van filmpjes maken en monteren? ik vind dat wel bij je passen.

 • Antwoorden Sanja 25 augustus 2011 om 20:10

  Ik volg je blog nog net niet lang genoeg om je echt te kennen en in wat je precies goed zou zijn, dat ga ik nu eens toegeven se ;)

  Ik studeer Verpleegkunde in Mechelen. Ik wist dat ik verpleegkunde wilde gaan doen toen ik een kennismakingsstage deed in het middelbaar. Ik deed stage als zorgkundige in een RVT (rust- en verzorgingstehuis), bij zwaar dementerende bejaarden.
  Het eventueel wel iets voor jou kunnen zijn, aangezien je ‘iets’ in de zorgsector zou willen doen? Je moet alleen tegen kakapipi-kots-toestanden kunnen ;D en tegen vieze wonden.
  Voor de rest haal je er veel voldoening uit: de mensen die jij verzorgt zijn je zo dankbaar. Ook zouden mensen hun hart kunnen luchten bij jou, je bent dus ook een vertrouwenspersoon.

  Veel succes met zoeken! Altijd je gevoel volgen trouwens!

 • Antwoorden kaylee 25 augustus 2011 om 20:10

  Journalistiek is héél vet ! Mn tante heeft dat gedaan en zij moest naar grote hotels in Engeland in groepjes mensen interviewen voor essays enzo. Dat schijnt heel leuk te zijn en je kan Kassem G interviewen haha ! Ik wilde ook altijd juf worden, en nu kinderpsychologe omdat het me heel leuk lijkt om met kinderen te werken en om te te helpen, of journalistiek omdat ik heel erg van praten en schrijven houdt. Ik vind voor jou bij een tijdschrift werken ook wel wat eigenlijk …..

 • Antwoorden Yellkje 25 augustus 2011 om 20:05

  Nog een reden waarom je een opleiding moet kiezen; je bent nog gewoon leerplichtig ;)

  En als je je ergens niet goed genoeg voor zou vinden; dat leer je toch tijdens die opleiding (toneel/kunst ed) :-)

  • Antwoorden Teske 25 augustus 2011 om 23:38

   Ik ben niet meer leerplichtig nadat ik m’n havo diploma heb gehaald.

 • Antwoorden Jacky 25 augustus 2011 om 20:04

  toevallig liet ik bij Vera ook pas een soortgelijk berichtje achter. Heb je al een naar media informatie communicatie gekeken op de hva? Journalistiek vond ik ook te ouderwets, internet bestaat en is giga maar veel leraren ontkennen het liever ;) als je mic gaat doen is je eerste jaar heel breed. Je krijgt communicatie, marketing, bedrijfsplan schrijven, concept ontwikkelen en gewoon schrijven. Als je het eerste jaar alles geproefd hebt kies je een richting. Uit mijn hoofd is er een zonderzoekskant, een marketing communicatie kant en een media kant. Ik heb voor de laatste gekozen en dat (redactie media productie) is een journalistieke richting voor verschillende soorten media: internet, tijdschrift, krant, tv en radio. Je leert schrijven maar ook hoe de productie gaat en de basis van veel programma’s (cms, Photoshop, indesign, dreamweaver, html). En je kan het jezelf zo moeilijk maken als je wilt als je bijv de basis al kent van je site ben je snel door de basis en vonden leraren het leuk om je verder te helpen.
  Vervolgens kan je tijdens je minor specialiseren van een tweede taal tot psychologie, fotografie, tv maken of schrijven en redigeren (laatste heb ik gedaan). Wat concrete voorbeelden in mijn vier jaar (soms in groepen): zelf een tijdschrift concept geschreven en gemaakt en gedrukt, website concept en realisatie, multimediaal idee voor Volkskrant, de positie van een bedrijf bepalen in de markt.

  Het is heel breed en je leert veel en je kan er veel mee. Zeker als je met je site door wilt gaan denk ik dat deze opleiding je zeker zal interesseren en verder helpen. Overigens, op de site van de hva lijkt het heel saai ;) slechte promotekst haha. Als je meer wilt weten mag je altijd mailen :)

 • Antwoorden lieke 25 augustus 2011 om 20:03

  ik weet eigenlijk ook nog niet echt wat ik wil gaan doen, maar ik heb dan ook nog even de tijd om er over na te denken ( ik ga nu naar 3 vwo).
  Interieurdesign en iets met economie spreken me wel aan, maar ik heb nog even de tijd om er over na te denken, en ga daar dan ook zeker gebruik van maken!
  misschien wil ik binnenkort wel weer iets anders doen, dat weet je maar nooit bij mij haha.

 • Antwoorden Jamilla 25 augustus 2011 om 19:58

  Lastig is dat he, ik wist ook heeeel lang niet wat ik wilde.
  Ik wist het vroeger al nooit, en toen had ik ineens mijn vmbo diploma en ik wist het nog niet dus toen heb ik ook mijn havo diploma gehaald, maar toen wist ik het nog niet! Toen heb ik 2 jaar fulltime gewerkt, en toen wist ik het pas haha.

  Ik ging toen op vakantie naar Amerika, en dat was de eerste keer dat ik ging vliegen en toen ik op het vliegveld rond liep wist ik het opeens heel sterk, hier hoor ik thuis. Toen ben ik gestopt met werken en nu doe ik een opleiding die daar mee heeft te maken, en heb ik net 5 maanden stage gelopen bij klm. En het is echt nog steeds wat ik wilde, als ik op Schiphol kom is het net of ik thuis kom :)

  Ik heb er ook geen spijt van dat ik 2 jaar niet naar school ben geweest, wat nu weet ik écht waar ik hoor. Ik twijfelde ook over opleidingen als SPH, ik had me daar bijna voor aangemeld. Maar ik ben nu heel blij dat ik dat niet heb gedaan :)

  Succes met erachter komen! Ik denk dat als je twijfelt dat het dan niet het juiste is, je WEET het gewoon als het echt is wat je wilt!

 • Antwoorden Fay 25 augustus 2011 om 19:47

  Ik heb net mijn introdag Facility Management (hbo) achter de rug. Na de eerste dag voel ik me eigenlijk al niet helemaal op m’n gemak. Ik ben vrij goed in het aanvoelen van bepaalde dingen en voel gewoon dat deze opleiding veel te makkelijk gaat worden. Dat wist ik ook wel, er werd verteld dat het een makkelijke opleiding is, maar daar bleef het bij. Ik ben sowieso altijd al iemand geweest die nét niet op het VWO zat omdat ik er te luit voor ben.

  Toch ben ik heel erg gemotiveerd op mijn Propedeuse te halen en hierna na de Universiteit te gaan. Welke opleiding ik dan wil gaan doen weet ik nog niet, in ieder geval iets met een uitdaging.

  Ik vind dit wel een opleiding die bij jou past:
  Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV)
  “Samenleven in buurt en stad, cultuur, sport, onderwijs – mensen ontmoeten elkaar op uiteenlopende plekken. Ze ontspannen zich, volgen een cursus, organiseren zich in een vereniging, zetten zich in voor hun buurt of houden zich bezig met kunst en cultuur. Maar dat alles is niet zomaar voor iedereen toegankelijk.

  Het samenleven in de buurt verloopt niet altijd zonder problemen, niet iedereen weet op eigen kracht de weg in de samenleving te vinden. Culturele instellingen bereiken niet altijd makkelijk alle doelgroepen. Hoe organiseer je een voorziening of een evenement zo dat ze het juiste publiek trekken? Hoe ontwerp je een uitdagende leeromgeving voor een moeilijk bereikbare doelgroep? Hoe leg je verbindingen tussen verschillende bevolkingsgroepen in een prachtwijk? Dat leer je bij Culturele en Maatschappelijke Vorming.”

  = HBO

 • Antwoorden Kimetc 25 augustus 2011 om 19:41

  Ik moet dit jaar ook een opleiding gaan kiezen en ik weet het, het is zo moeilijk! Mijn probleem is dat ik teveel leuk vind en eigenlijk niets wil wegstrepen. Ik heb nooit een bepaald beroep gehad dat ik echt heel erg graag wilde doen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een goede vriendin die al vanaf de kleuterschool weet dat ze bloemiste wil worden. Wat moet het makkelijk zijn om te weten wat je wilt!

 • Antwoorden Alicia 25 augustus 2011 om 19:36

  Ik ga management toerisme doen volgend jaar. Is communication & media design niet iets voor jou?
  “Ben jij die creatieve durfal die aan de slag wil met de nieuwste grafische, interactieve en audiovisuele toepassingen? Zie jij voor jezelf een toekomst weggelegd in de creatieve industrie? Met de opleiding Communication & Media Design krijg je een gedegen voorbereiding op die beroepspraktijk.” Kun je volgens mij in Utrecht en Amsterdam volgen (volgens mij is het ook een nederlandse opleiding ookal is de naam engels :)) Succes alvast met je keuze!

 • Antwoorden femketje 25 augustus 2011 om 19:33

  ik zit nu in m’n laatste jaar hbo maatschappelijkwerk en dienstverlening maar kan niet wachten tot ik klaar ben en eindelijk eens iets echts kan gaan doen met dat papiertje..

  nadat ik dit diploma heb ga ik een tijdje werken en sparen voor een volgende opleiding; nagelstylist, visagie en schoonheidsspecialiste…

  dit wilde ik vroeger altijd al maar ik vond dat ik wel iets mijn m’n hersens mocht doen na de havo XD

 • Antwoorden Laine 25 augustus 2011 om 19:32

  Toen ik 8 was riep ik ‘Ik word later advocaat’! Ik wist zeker dat ik iets met rechten ging doen. Toen ik van VWO drie naar Havo vier ging (en bleef zitten) wist ik dat mn brains niet helemaal aan het mee werken waren. SJD werd het en weer riep ik ‘IK GA SJD DOEN JOEHOE’. Tot dat ik vorig jaar begon met Sociaal Juridische Dienstverlening -hbo-. Ik dacht bij mezelf ‘waar heb ik in hemels naam voor gekozen’ en dit zo’n 8 maanden lang. Op een gegeven moment ging ik niet eens meer naar school, het boeide mij niks meer. Wat ik wilde doen, vond ik ineens niet meer leuk. Dan val je ff op je plaat, want bij elke test kwam of rechten of SJD. Na lang praten met mn vader, dagje meelopen etc wist ik dat ik een hele harde en zakelijke kant heb en dat zweverige gedoe -ondanks ik spiritueel ben- niks voor mij was. En die kon ik wel eens benuttigen bij de studie Intergrale Veiligheid. En ik voel me nu eindelijk heerlijk op mn plekkie. Maar stiekem, wil ik nog 8 zijn en roepen dat k advocaat wordt.

 • Antwoorden Brechtje 25 augustus 2011 om 19:29

  Ik herken het heel erg. Vroeger wilde ik altijd schrijfster worden, ik houd namelijk van schrijven, maar het is lijkt me toch wel erg eenzaam, het lijkt mij leuker om te werken met wat meer mensen om mij heen. Ik moest vorig jaar (in de derde) ook van die testen doen en toen kwam ik er achter dat ik geen idee heb wat ik wil gaan doen. Dat vond ik toch wel een beetje eng, ik wist ook niet welk profiel ik wilde kiezen en welke vakken. Gelukkig is dat wel goed gekomen.
  Journalistiek lijkt mij ook erg leuk, maar als journalist moet je ook wel een beetje brutaal zijn en veel durven. Dat vind ik toch wel een eng. Bij een magazine werken lijkt mij erg leuk. Een soort blad voor jonge meiden, zoals de Cosmogirl. Dan kun ook iets met beauty doen. Is dat niet iets voor jou, schrijven bij een tijdschrift?

 • Antwoorden Eline 25 augustus 2011 om 19:29

  Heel herkenbaar, ik was zeker dat ik architect wilde worden, maar ik begin ook steeds meer te twijfelen of ik het wel kan en er wel goed genoeg in zal zijn. Ik ga er binnenkort eens met mn decaan over praten, misschien is dat voor jou ook een goed idee.

 • Antwoorden lotte 25 augustus 2011 om 19:29

  ik begin maandag aan mijn toerisme opleiding.
  ik ben echt geintreseerd in andere landen en culturen en wil wat van de wereld zien dus dit is echt wat voor mij!

  ben je ook naar opendagen en informatieavonden geweest?
  zo ben ik er achter gekomen wat ik wil gaan doen.

  mij lijkt voor jou wel iets om later bij een tijdschrift of een groote vrouwen site te gaan schrijven.
  ik weet dat het heel moeilijk is om bij zo iets te komen.
  maar als ik jou was zou ik het schrijven echt niet op geven want dat kun je heel goed!

  maar eerst je havo diploma halen!

 • Antwoorden Sharony 25 augustus 2011 om 19:19

  ik zit ook in me laatste jaar, en heb geen idee wat ik wil doen! (6VWO)

 • Antwoorden Carolien 25 augustus 2011 om 19:13

  Lastig zeg!
  Ik wilde altijd bij de politie, maar opeens wilde ik dat niet meer. Toen moest ik in 5 havo gaan kiezen en ben ik maar SPH gaan doen, omdat ik dacht: das lekker breed!
  Nou voor de herfstvakantie had ik t al gezien. Veel te zweverig vond ik t. Ik ben gestopt en moest voor februari iets anders kiezen van mijjn ouders. Aii dat was lastig! Ik feburari starten heel veel opleidingen opnieuw dus moest ik dan weer beginnen. Na veel nadenken ben ik de pabo gaan doen. Sommige mensen riepen al jaren dat ze dat wat voor mij vonden en juist daarom wilde ik het niet. Lekker tegendraads doen;)
  Maar ondertussen heb ik er al weer 2,5 jaar opzitten en begin ik over een paar maanden al aan mijn afstudeerjaar.. Ik weet nog steeeds niet of ik dit tot mijn 70e ( je weet maar nooit tot hoe oud wij moeten doorwerken ;) ) fulltime wil doen maar voor nu vind ik het erg leuk en zie ik hier ook mijn toekomst in.

  Ik wens jou veel succes en misschien is het een tip om gewoon mee te lopen met mensen die een bepaald vak doen waar jij interesse in hebt. Je weet pas wat het is als je het meemaakt.
  En bovendien kan het zijn dat een opleiding misschien te lang is voor je gevoel of te saai is oid, maar de baan die je er na kunt krijgen is het misschien wel waard..

  Bedenk ook dat je altijd terug kunt.. ik moedig je niet aan om maar wat te gaan doen en dan gewoon te stoppen als het niets is, maar ik bedoel te zeggen dat je niet bang moet zijn dat de keuze die je niet maakt verkeerd is. Niemand dwingt jou om iets te doen dat je niet wilt. Je bent vrij in je keus. Succes.

  • Antwoorden Petra 25 augustus 2011 om 19:42

   hey, zou je misschien wat meer over je ervaringen met SPH willen vertellen??
   wat bedoel je precies met zweverig enzo?
   ik wil misschien SPH gaan doen.. maar van zweverige dingen houd ik niet eecht :S
   dus wat voor vakken enzo krijg je en wat zijn de + en – punten??
   hopelijk wil je wat over je ervaringen vertellen..
   alavst heeel erg bedankt
   groetjes Petra

 • Antwoorden Anne 25 augustus 2011 om 19:11

  Ik was dit jaar geslaagd voor mn havo diploma en moetst dit jaar dus ook een hbo opleiding kiezen. In september begin ik met de opleiding Voeding en Dietetiek! Ik zei altijd ik wil iets in de zorg doen en “mensen helpen”. Uiteindelijk is het dus Voeding en Dietetiek geworden in Groningen. Als je tussen een paar opleidingen niet kan kiezen is het handig om meeloopdagen aan te vragen. Onze middelbare school had ook zn dag georganiseerd dat je met een hbo opleiding mee kon lopen. Zo krijg je heel goed beeld wat het inhoud en of je het leuk vind! En natuurlijk naar opendagen gaan !
  Trouwens , die testen zeggen niet altijd alles, als jij een andere richting leuker vind moet je die gewoon doen ookal kwam dat er niet uit ; )

  Succes meid!

  ps. Maak je niet al te veel druk, heel veel mensen wisten in mijn klas nog niet wat ze wilde doen begin 5e en hebben toch wat gevonden!

 • Antwoorden jacky 25 augustus 2011 om 19:08

  ik wil luchtverkeersleider worden, ik zit nu in 3havo en ik moet dit jaar een vakkenpakket kiezen voor volgend jaar, ik kies N&T (natuur&techniek), als ik dan mijn eindexamen heb ga ik eerst nog 2 jaar lang werken, of eventueel een korte opleiding (van 2 jaar) doen, daarna op mijn 19e start in aan de opleiding voor luchtverkeersleider, deze duurt 4 jaar en je kan hieraan pas beginnen op je 19e, ze hebben wel een hele strenge keuring enzo en ze kiezen maar 36 mensen per jaar uit die de opleiding mogen starten. (je krijgt al meteen goed betaald als je bent toegelaten tot de opleiding), en als ik niet door die keuring kom, ga ik wat met die andere opleiding doen.
  maar eerlijk gezegt ben ik er heel zeker van dat het me wel gaat lukken, want als je al die dingen ziet staan die je moet beheersen voor luchtverkeersleider denk ik echt dat dat een beroep voor mij is!

  • Antwoorden jacky 25 augustus 2011 om 19:17

   edit:

   ik vind vliegtuigen ook helemaal geweldig, ik heb zoon obsessie voor die dingen, sinds een jaar ofzo, echt raar maar ik vind ze amazing!
   het lijkt me echt geweldig om dan zeg maar te helpen en informatie door te geven zodat die piloten alles veilig kunnen doen, ik hou er ook echt van om iets te doen waar mensen direct wat aan hebben!

 • Antwoorden johanneke 25 augustus 2011 om 19:03

  Dierenartsassistente of dierenarts. Werken in de dierentuin of dolfinarium? Moeilijk he, eigenlijk vind ik DJ bij een radiostation ook wel bij je passen of side kick van een bekende DJ

 • Antwoorden Kim 25 augustus 2011 om 19:00

  Misschien is dierenart of dierenarts assistente wel heel leuk, of een opvang tehuis voor dieren zoals EENDEN!! :D haha.
  Ik heb je daar nog nooit over horen praten…

  Zelf wil ik dierenarts assistente worden en daarnaast nagelstylist en mensen paardrijdles geven. Leuk toch?

  Liefs, Kim

 • Antwoorden Lidianne 25 augustus 2011 om 18:58

  Dat probleem had ik ook, no worry! het komt allemaal wel goed.
  Ik zit nu zelf in het laatste jaar van schoonheidsspecialiste, dus als je vragen heb over het vak van een ‘leeftijdsgenootje’. Je kan me altijd mailen.

  Het is niet zo dat een schoonheidsspecialiste met ‘huidproblemen’. Tuurlijk kom je in aanraking met verschillende huiden met bijv. couperose, acne etc. Maar je bent geen dermateloog.. hou daar rekening mee. Je leert heel uitgebreid van masseren tot harsen van gezicht tot voeten.
  Je kan als model wel een keer mee naar mijn school, als je dat zou willen. Dan kan je zien hoe het er aan toe gaat etc.
  x

 • Antwoorden Elien 25 augustus 2011 om 18:52

  ik heb ook geen idee van wat ik later wil doen..
  iedereen vraagt er steeds naar :(

 • Antwoorden Marijke 25 augustus 2011 om 18:51

  Ik snap precies waar je mee zit zeg maar.
  Ik was ook altijd dat meisje wat als enige uit de klas al jaren wist wat ze wilde, ik had alles al helemaal uitgestippeld. En toen kwam daar dat eindexamenjaar. Toen wist ik het allemaal in eens niet meer zo zeker..

  Ik heb in mijn eindexamenjaar een vooropleiding op de kunstacademie gedaan, een half jaar lang ben ik elke zaterdag naar Breda en Den Bosch gereisd, om er vervolgens achter te komen dat heel de opleiding niks voor mij was.. Ik was toen toch wel even in paniek, omdat ik er van uit ging dat ik die opleiding zou gaan doen als ik mijn eindexamens had gedaan.

  Overhaast ben ik vorig jaar toen ook maar begonnen aan HBO ICT & Media Design, helemaal niet goed georiënteerd ben ik toen die opleiding in gegaan, en na een half jaar bleek ook dit weer niks te zijn. Ik had compleet verkeerde verwachtingen wat betreft het Media Design gedeelte. Ik had verwacht dat het creatiever zou zijn maar het software (ICT) gedeelte overheerste enorm. Dus toen ben ik na een half jaar gestopt..

  Komende maandag ga ik beginnen met HBO journalistiek, en ik hoop zo dat dit dan eindelijk is wat ik leuk vind. Deze opleiding zal ik ook moeten afmaken, ik kan namelijk niet nog eens kiezen voor een nieuwe opleiding door de nieuwe plannen van ’t kabinet. (verdubbelen ‘boete’ van ’t collegeld e.d.)

  De enige tip die ik je nu echt van harte mee kan geven is; alsjeblieft, oriënteer! Ga naar zo veel mogelijk opendagen, verzamel zoveel mogelijk informatie van alles wat je ook maar enigszins leuk lijkt en vraag mensen in je omgeving naar hun opleiding etc. Dit heb ik echt veel te weinig gedaan, anders had ik misschien wel meteen een goede keuze gemaakt en had er nu veel minder druk op mijn schouders gestaan..

  Heel erg veel succes in ieder geval en alvast een hele fijne verjaardag morgen ;)

 • Antwoorden Lotte 25 augustus 2011 om 18:45

  Ik zit nu in 4 VMBO gemengd. Dit wordt dus mijn examenjaar. En ik vond het ook moeilijk om een keuze te maken. Sinds een half jaar heb ik besloten dat ik een opleiding tot kapster wil gaan volgen. Binnenkort loop ik stage in een kapsalon. Dan kan ik kijken of het echt hij me past.

  Artikels schrijven voor tijdschriften, is dat niet iets voor jou? Dat hoort ook bij journalistiek. :)

 • Antwoorden Britt 25 augustus 2011 om 18:42

  Ik heb net me examens gehad en ben gelukkig geslaagd, Bye Bye middelbareschool!
  Ik moest in de 3e al kiezen welke kant ik op wilde.. Ik koos zorg en welzijn vanwege t visagie gedeelte waar ik achteraf eigenlijk niets aan heb gehad want ik wist eigenlijk alles al wat ze er over vertelde daarom wilde ik in de 4e overstappen naar economie sector maar dit was niet mogelijk..

  Nou ben ik dus geslaagd voor vmbo kader zorg en welzijn maar wil helemaal niet die kant op. Ik weet al een behoorlijke tijd dat ik de fotografie wereld in wil en dit ben ik zeker nog steeds van plan!

  Na uitgezocht te hebben welke school ik moest doen kwam ik uit op leeuwarden wat betekent voor mij uren reizen met de trein dus ook vroeg me bed uit. Ik woon zelf in schagen in de buurt van den helder en alkmaar. Dus dit was niet mogelijk. Dus nu ga ik detailhandel doen manager ondernemen. Dus met winkels enso en dit was gewoon in schagen en dit duurt geloof ik 2jaar ofso? als ik t goed heb. naja daarna wil ik een fotografie cursus doen of tussendoor en ook wil ik uiteindelijk nog een visagie cursus doen maar dat staat voor mij nog even als laatste op me lijst.

 • Antwoorden Shana 25 augustus 2011 om 18:37

  Ik weet het ook nog steeds niet pfu -.-
  Happy bday trouwens :D !!

 • Antwoorden Christel 25 augustus 2011 om 18:31

  Ik snap wat je bedoelt. Ik ben na mijn mavo de opleiding secretaresse gaan doen. Helemaal niks voor mij. Ben op de opleiding blijven zitten, heb het uiteindelijk wel afgemaakt maar niet mijn diploma behaald. Daarna wilde ik heel graag nagelstyliste worden. Maar die opleiding is best duur. En ik had geen geld, geen baan en geen diploma. En ik zag het niet zitten om eerst een tijd achter de kasse ofzo te gaan zitten tot ik genoeg geld gespaard zou hebben. Dus ben ik gaan kijken wat heeft er met beauty te maken waar je gewoon naar school kan en een diploma krijgt. Dat werd dus schoonheidsspecialiste. Daar heb ik wel mijn diploma van behaald. Een hele leuke opleiding. Daardoor werd ik nieuwsgieriger naar visagie, maar om de zelfde reden als jij tot nu toe nog niks mee gedaan. Nagelstyliste ook nog steeds niet aan begonnen, omdat ik inmiddels kinderen heb gekregen en die zijn duur kan ik je zeggen. Maar het is wel mijn droom om deze opleiding nog een keer te gaan doen. Ik ben al vanaf mijn 6 bezig met nail art en nagels lakken. Dus ik denk dat dit het beste bij mij past. Ik kan zo niet zeggen wat ik vind wat bij jou past. Dat kun je zelf denk ook het beste uitpluizen. Ga terug naar toen je klein was en waar was je toen al enorm in geïntereseerd vast niet alleen het helpen van je moeder. Gelukkig heb je nog even de tijd om er goed over na te denken. In ieder geval heel veel succes met je keuze en met je examens.

 • Antwoorden Rowan 25 augustus 2011 om 18:29

  Ik heb precies hetzelfde. Als mensen vragen wat ik later wil worden dan denk ik ‘gewoon, blogger en vlogger’. Maar dat kan gewoon niet op een of andere manier, want daar is geen opleiding voor. Ik ga het er natuurlijk wel altijd als hobby bijhouden, maar ik wil meer dan dat.
  Gelukkig zijn mijn ouders en ik er over aan het denken dat ik een jaar in de UK kan gaan studeren. GOOOD wat lijkt me dat vet!

 • Antwoorden Hermina 25 augustus 2011 om 18:28

  Ik doe nu zelf Juridisch medewerker.

  Om eerlijk te zijn wou ik graag iets met kunst (kan goed tekenen , maar doe er niet zoveel mee..)
  Of iets met makeup & fashion,, maarja ik denk maar zo.. ik maak eerst dit af en heb mijn basis en daarna kan ik alsnog alles doen wat ik wil. En stel ik vind dat niet leuk, mijn opleiding is zo breed dat ik overal terecht kan.

 • Antwoorden Robin 25 augustus 2011 om 18:26

  Alvast gefeliciteerd!

 • Antwoorden Linda 25 augustus 2011 om 18:26

  Ik zit nu al in het 3e jaar van de opleiding mediavormgever -grafisch vormgeven. ik vind het echt ge-wel-dig. Het is mijn ding!

  toen ik naar de 3e van de middelbare ging moest ik een profiel kiezen en ik had voor handel en administratie gekozen, want de rest trok me niet echt aan. Toen in de 4e moest ik snel kiezen wat ik wou want ik had er ook niet over na gedacht , vroeger wilde ik ook juf worden , maar toen ik mijn oudere zus eenmaal daarmee bezig zag zijn, na toch niks voor mij! Bakken is een grote hobby van me en ik dacht van nou dat is wat voor mij! ik ga de op leiding banketbakker doen, toen kwam de info avond en het zag er allemaal zo saai uit! Lang nadenken en lang zoeken , wat was het nou voor mij? Toen kwam de info avond van de school waar ik nu zat en dat leek me harstikke leuk. Ik ging naar een open dag en voelde me al meteen thuis daar, dit was het en ja hoor het is nog steeds mijn droom.

  Je hoeft voor een kunst opleiding of een opleiding die creatief is zoals die van mij, niet goed te kunnen tekenen of schilderen, vaak zijn het snelle schetsjes die je moet maken. Ik kan zelf ook niet tekenen, maar op mijn opleiding leer ik super veel, dus je leert ook wel tekenen en schilderen maar daar zijn eigenlijk niet echt regeltjes voor.

  Ik leer ook webdesign, fotografie, vormgeven van tijdschriften etc. en je moet er eigenlijk niet over in zitten dat je het nog niet weet want uit eindelijk ga je toch doen wat je wilt! Bezoek veel sites en info avonden op school, ga naar open dagen toe, dat is het beste want van die testjes raak je alleen maar in de war.

 • Antwoorden Marlies 25 augustus 2011 om 18:25

  Ik ben pas afgestudeert als Zorgkundige (Bejaardenverzorging)

  En begin volgende week aan mijn opleiding tot verpleegkundige, die in het beste geval drie jaar duurt. Verpleegkundigen mogen zegmaar dan zorgkundigen. Als verpleegkundige mag je bv. medicatie uitdelen,bloed nemen, spuitjes geven en ga zo maar door…. :)

 • Antwoorden Resy 25 augustus 2011 om 18:23

  Ik snap je probleem heel goed! Gelukkig begin ik over anderhalve week in 4vwo en heb ik dus nog 3 jaar om er over na te denken. Maar zelf wil ik waarschijnlijk iets met fotografie of anders misschien iets in het onderwijs op een basisschool gaan doen.
  Maar journalistiek is toch ook op tijdschriften gericht? Naja dat denk ik tenminste…

 • Antwoorden Chey 25 augustus 2011 om 18:14

  Er is een onderwijsmarkt waar allemaal verschillende scholen komen en hun verhaal doen en waar ze je vertellen wat voor beroep je later kan gaan doen. Dan hoef je niet allemaal scholen langs maar zijn ze allemaal bij elkaar, als je begrijp wat ik bedoel..
  Misschien is fotografie iets voor je?
  Iets in de verzorging met dieren, bejaarden of in een ziekenhuis?

  Ik wil graag naar het Grafisch Lyceum Rotterdam en dan visualiseren (tekenen). Het is alleen heel moeilijk om aangenomen te worden want je moet soort audities doen en ze zijn erg streng. Dus ik hoop dat ik aangenomen wordt! Anders wil ik wat met dieren gaan doen, dat lijkt me ook wel leuk.

  Ik hoop dat je er uit komt wat voor beroep je later wil gaan doen!

  xxxoo

  • Antwoorden Linda 25 augustus 2011 om 18:28

   Ik zit op het GLU! dus dezelfde school in utrecht, maar het valt mee hoor hoe streng ze zijn, je moet idd een soort autitie doen. Het heet een intake en je laat je werk zien wat je ooit gemaakt hebt;) Succes iig en hoop dat je aangenomen word:)

   • Antwoorden Chey 25 augustus 2011 om 18:57

    Okee, ik hoor van veel mensen dat ze streng zijn hihi, dankjewel! :D

 • Antwoorden Yak Man 25 augustus 2011 om 17:27

  ik zit nu zelf in 5 vwo, ik weet ook niet wat ik wil maar. Journalistiek kan ook voor tijdschriften volgens mij, maar ik weet niet of dat je aanstaat. Kunstacademie hoef je niet perse goed zijn in tekenen en schilderen, je kan fotograferen? Trouwens make-up looks maken en daar nog uitleg erbij kunnen bedenken waarom je die kleuren uit hebt gekozen etc etc. Dat is ook iets wat je moet kunnen. ;]

 • Antwoorden Loreanne 25 augustus 2011 om 17:24

  Ik wil verloskunde gaan doen of verpleegkunde en daarna me specialiseren op de babyafdeling.
  Misschien moet je eens verder kijken in de zorg (omdat je eerst SPH wou doen), soms vind je ineens een opleiding omdat de zorg heel breed is.
  Zo had ik dat bij verpleegkunde, ik wist niet dat ik kon specialiseren naar de babyafdeling, ik dacht dat dat viel onder de kinderafdeling

 • Antwoorden peter 25 augustus 2011 om 17:23

  ik ga opleiding ict doen

  maar ik denk dat jij wel actrice kan worden je vind film leuk en toneel ook dus denk erover

  en alvast gefeliciteerd en succes met je eindexamen :)

 • Antwoorden Lois 25 augustus 2011 om 17:21

  Ik heb nog geen idee. Ik snap je probleem wel geloof ik.. Gelukkig heb ik nog even om er over na te denken. Vorig jaar moest ik mijn profiel kiezen -ik zit nu in 4 vwo- en eht is zóveel makkelijker als je dat kan afstemmen op iets wat je wilt. Ik heb dus geen idee, haha.
  Heb nu het meest brede gekozen wat mogelijk was zo ongeveer, maar dan zal ik wel echt wat meer moeten gaan doen dan vorgaande jaren.. Ach, dat moet maar, ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om heel veelopties open te houden.
  Heel veel succes met jouw keuze! Ben er van overtuigd dat je de geschikte opleiding zult vinden (:

  liefs!

 • Antwoorden Masha 25 augustus 2011 om 17:19

  heee! wat een ontzettend leuk artikel,, ik weet van mezelf al heel zeker dat ik naar fontys Tilburg wil.. de Theateropleiding en dat ik wil zingen en dat weet ik nu al vanaf mijn 7e en ben nu 13 (ik ga naar 2Havo)
  Hmm ik zou van jou eigenlijk wel verwachten dat je iets met dans zou gaan doen ofzo!;)
  Ik hoop dat je iets vind dat je leuk gaat vinden

  Liefs,,,

 • Antwoorden Ariane 25 augustus 2011 om 17:15

  Ik ga Internationaal Recht studeren en me bezig houden met terrorisme en kindsoldaten, piraterij en dat soort dingen (:
  Veel succes met je keuze en natuurlijk met je eindexamen!

 • Antwoorden Kim 25 augustus 2011 om 17:08

  Eigenlijk is het enige dat ik zeker weet dat ik iets met mensen wil doen, maar zonder bloed. Ik vind psychologie, pedagogiek en SPH etc. heel interessant dus ik denk dat ik dat misschien ga doen. :)

  Ik dacht zonder grapjes dat je veel ouder was, joh! Ik had 18 geschat. Maar ik schatte laatst ook iemand van 27 45 dus dat zegt vrij weinig. Ik vond het gewoon grappig om te lezen!

 • Antwoorden Zina 25 augustus 2011 om 17:05

  Hm, zelf heb ik Kunst, cultuur en amusement gedaan en ik ben net geslaagd. Het duurt 3 jaar en richt zich op het organiseren van evenementen, het begeleiden daarvan, maar ook artiest zelf zijn. Je krijgt dus ook muziekles, dramales, dansles en beeldende kunst. Het is onwijs breed en ik ben dit gaan doen omdat ik even niet wist wat ik wilde. Je hebt er heel veel aan en het is een onderdeel van SCW. Dit is dan wel een MBO opleiding, maar als je zoiets wilt gaan doen op het HBO kan ik je Media Entertainment Management aanraden. Laat het me weten als het je wat lijkt! ;D

 • Antwoorden Anouk 25 augustus 2011 om 16:51

  Ik wil al sinds ik 2 ben met baby’s en peuters werken, vroeg zei ik het altijd al. Ik wil het nu nog steeds maar ik heb geen idee wat! op een peuterspeelzaal, of kinderpsycholoog. Tussen die 2 dingen wil ik kiezen, maar ik ben nu pas dertien bijna 14 dus ik heb nog een paar jaar de tijd om na te denken.

  x

 • Antwoorden Lidewij 25 augustus 2011 om 16:41

  hee,
  Ik zit nu nog op de middelbare school: de Havo voor muziek en dans
  ik doe dans dan houd in dat je elke week naast gewone avo vakken ook danslessen krijgt
  (ballet,modern,urben)
  Het is eigenlijk een vooropleiding voor codarts hogeschool voor de kunsten want ik wil heel graag danseres worden
  als dat niks wordt zou ik graag bij een leuk beauty/fashion tijdschrift willen werken of ook iets met gehandicapte kinderen doen
  ook ben ik super creabea ik kan van alles wel wat anders breien dus lifestye en design lijkt mij ook leuk
  maar ik ben nog niet zo ver eerst hopen dat ik slaag en dat duurt nog wel even want ik zit nu in de 3e
  het is een gelukje dat ik op een school zit waar iedereen dezelfde passie heeft
  maar het maakt echt niks uit of je nog niet weet wat je gaat doen
  misschien kan je een jaar gaan reizen of iets anders
  het komt altijd goed
  dikke kus lidewij

 • Antwoorden Else 25 augustus 2011 om 16:28

  Wat veel mensen willen eigenlijk journalistiek doen, ik ook! Hihi en het hoeft volgens mij niet saaai te zijn ;p maar eerst mijn examen maar eens halen over anderhalf jaar.
  Succes Teske met je opleidingskeuze! :)

 • Antwoorden Yentl 25 augustus 2011 om 16:19

  Ik zie dat veel van jullie hetzelfde willen als ik: Journalistiek studeren. Nu ben ik zo handig geweest om met mijn VWO er net een stapje bovenop te doen… Ik wil Nederlands studeren aan de universiteit en als master Journalistiek. Daarnaast wil ik ook nog een visagie, fotografie, mode- en kunst workshop volgen. Niet voor een diploma, maar gewoon dat ik weet waar ik over schrijf: En niet volkomen onervaren bij een blad als de Cosmogirl of de Cosmopolitan terecht kom.

  Gelukkig is dat allemaal nog ver weg, ik zit nu in mijn eerste jaar VWO en ik weet dat ik een harde werker ben als ik weet waar ik naartoe werk: Dus het komt wel goed met mij. En ik hoop dat jullie later nog wat van me zullen horen, als jullie bijna allemaal volwassen zijn en een mooie baan hebben! Haha.

  xxx Yentl

 • Antwoorden floor 25 augustus 2011 om 16:16

  hé ik ga over een paar weken beginnen met journalistiek! & ik heb er verder niet echt veel ervaring in nog enzo.. maar het is wel veel meer dan alleen kranten hoor! Eigenlijk zou je ‘ns een keer naar een opendag van deze opleiding gaan! Want de eerste 2 jaar zijn saai.. maar daarna kan je je specialiteit kiezen & dat gaat van creatief schrijven tot schrijven voor een tijdschrift tot voor de radio of tv. het is echt super uitgebreid!

 • Antwoorden Lotte 25 augustus 2011 om 16:06

  Ik weet echt niet wat ik later wil worden!
  Als ik op het vliegveld ben, wil ik stewardess worden en als ik bij de schoonheidsspecialiste ben wil ik dat worden en zo gaat het maar door!
  Gelukkig hoef ik die keuze nog niet te maken, ik zie wel wat er op mijn pad komt;)

 • Antwoorden Tamara 25 augustus 2011 om 16:06

  Alvast gefeliciteeerd!xx

 • Antwoorden Suzanne 25 augustus 2011 om 16:05

  Wow, sorry voor het lange verhaal, normaal gesproken reageer ik nooit, maar ik vond het nu even nodig, haha!

 • Antwoorden Suzanne 25 augustus 2011 om 16:04

  Lastig he?! Dat had ik dus ook precies, en gelukkig nu niet echt meer.
  Ik wilde eerst iets richting economie, winkels runnen enzo doen, daarna wilde ik iets met mode, maar ik ben toch maar jeugdzorg gaan doen, en dat vond ik ook echt super interessant, helaas heb ik het 2 keer niet getroffen met stageplek, waardoor ik behoorlijk depressief ben geworden, school was leuk, maar het was het gewoon niet meer waard omdat ik 3 dagen op mijn rotstage rondliep. Aan het eind van de zomervakantie, de laatste dag voordat ik aan de 3de van jeugdzorg begon, ben ik gestopt en overgestapt naar kinderopvang, gelijk een niveau lager, wat ik achteraf niet had moeten doen, maar godzijdank mocht ik in klas 3 van kinderopvang instromen, helaas vind ik school nu juist supersaai, (het is gewoon een te laag niveau) maar vind ik stage heel leuk, ik heb dit jaar, omdat ik nog moest instromen een super zware stage gehad (4 verschillende plekken, 4 dagen in de week, op sommige dagen had ik 3 plekken op een dag, en ik was 3 uur aan het reizen en pas half 8 weer thuis) en iedereen dacht dat ik het wel op zou geven, omdat het zo overweldigend was, maar ik vond het heeeeeel leuk! ik liep stage in de kinderopvang, een 3+ groep, tussenschoolseopvang en 2 verschillende buiten schoolse opvang, waarvan ik de BSO het allerleukste vond, ik moet nu nog 3 maanden omdat ik later ben ingestroomd, maar ik mag nog op mn stage blijven en ik hoop dat later te mogen werken, de BSO is zo leuk, omdat er ook lastige kinderen tussen zitten, en omdat het vrije tijd is zijn de kinderen heel lief, gezellig, vrolijk enz. ik haal er erg veel energie uit! Als ik klaar ben moet ik een halfjaartje werken en dan stap ik denk ik over naar Deltion, om daar de kopklas kinderopvang te doen, omdat Landstede niet goed is qua kinderopvang, de leraren zijn gewoon ronduit kinderachtig en niet geschikt. (jeugdzorg juist wel, verschilt per opleiding). Dus, het komt allemaal wel goed hoor, je moet gewoon even uitvogelen wat je ligt, je bent nog jong en je hebt nog zoveel jaren om te kijken wat je leuk vindt! Je leert overal wat van, ik vind mijn JZ jaren dus ook echt geen weggegooide jaren, ik heb er superveel van geleerd, over mezelf, over anderen enzo, het heeft me echt veel positiever gemaakt! En als je graag iets van toneel wilt doen kun je dat toch ook gaan doen als cursus? heeft mn zusje ook gedaan! Dan zie je of je het echt leuk vind, want op theaterscholen worden erg weinig mensen aangenomen, ze zijn superstreng en je verliest je hele sociale leven, en moet vaak ook meteen op kamers, bent hele lange dagen aan het maken, maar als je dat echt heel leuk vind, dat gaat dat je echt wel goed af! Ohja, en als je acteren ook leuk vind, kun je misschien eens figureren, bij spangas bijv, doet mn zusje ook af en toe, en ze vind het daar heel leuk, kun je misschien een beetje sfeer opsnuiven, kijken of dat je ook ligt!
  Heel veel succes dit jaar met je examens, en met het uitzoeken van een studie, het komt allemaal uiteindelijk helemaal goed hoor!

 • Antwoorden Manon 25 augustus 2011 om 15:58

  Is misschien logopedie niet iets voor jou?

  Ik wou vroeger ook altijd juf worden, maar naarmate ik ouder werd ging ik twijfelen. Nu zit ik ook in 5 havo, en heb nog een paar maanden de tijd om te kiezen. Ik denk dat ik toch meer naar de economische kant ga!

  Veel succes nog met je opleidingskeuze!

 • Antwoorden LottedeJ 25 augustus 2011 om 15:57

  Hier heb ik ook last van gehad. Alleen bij mij was het zo dat ik nóóit heb geweten wat ik later wilde worden (afgezien van Zwarte Piet, toen ik nog heel klein was). Ik heb hierdoor ook één jaar van mijn leven verprutst. Ik móest een opleiding kiezen en ik wist gewoon echt niet wat ik wilde. Ik koos voor de kappersopleiding, onder andere doordat mensen zeiden dat het wel bij mij zou passen ‘omdat ik altijd zoveel met mijn uiterlijk bezig ben’. Nou, niet dus. Na 3 maanden was ik daar weg en de rest van het jaar wist ik niet wat ik wilde doen dus heb ik niks gedaan. Daarna heb ik besloten om een compleet andere richting te kiezen: werken met kinderen. Ik heb de opleiding onderwijsassistent gedaan, maar vond dit te laag en wilde niet stoppen met studeren toen ik mijn diploma had. Nu doe ik de pabo (HBO dus), ik ga nu naar het tweede jaar, en hier voel ik me wel op mijn plek. Ik vind het werken met kinderen ontzettend leuk, maar ik twijfel toch nog steeds of dit iets is wat ik echt voor de rest van mijn leven wil doen. Ik heb in ieder geval besloten om de opleiding wel af te maken, zodat ik in ieder geval niet weer een aantal jaren verspil én omdat ik gewoon een HBO diploma wil.

  Dus, ik wil hiermee zeggen dat het echt niet stom of gek is dat je niet zeker bent over wat je later wil. Ik heb nu uiteindelijk iets gekozen wat ik leuk vind, maar toch weet ik nog steeds niet zeker of dit echt helemaal mijn ding is. En gelukkig ben je nog jong! Ik zou zeggen: kies voor de opleiding die je het meest aanspreekt, en als het uiteindelijk niet bevalt, kan je beter in het eerste jaar al stoppen dan pas na 2 of 3 jaar.

 • Antwoorden Lois 25 augustus 2011 om 15:54

  Mmmm..
  Weetje, ik heb precies hetzelfde.
  Ik wil al zolang ik me kan herinneren juf op een basisschool worden,
  maar de laatste 2 jaar begin ik daaraan te twijfelen.
  Ik wil sowieso iets met kinderen doen, maar wat..?
  Ik weet niet iets te bedenken voor jou, eigenlijk.
  En als je het zo op een rijtje zet, en bij elke opleiding iets negatiefs, weet ik het al helemaal niet..
  Misschien is het leuk als je ook juf word, maar dan op een basisschool.. =) ?
  xxxxx

 • Antwoorden Sara 25 augustus 2011 om 15:52

  Ik ga naar 3VWO, dus nog genoeg tijd, maar ik wil sowieso studeren aan de universiteit. En dan trekken twee richtingen mij heel erg. De ene is taal, vooral de Engelse taal maar ook bijvoorbeeld Latijn, en de andere is psychologie en crimonologie.
  Ik vind mentale stoornissen en manieren hoe mensen denken heel interessant. Psychologie met bijvoorbeeld mensen met een multiple persoonlijkheid, schizofrenie, manisch depressief, enzovoort. En crimonologie, het lijkt me heel interessant wat de logica van ernstige criminelen is, bijvoorbeeld moordenaars, verkrachters, noem maar op. Wat zet hun tot die daden aan?
  Misschien heel depressief werk, maar het lijkt mij heel interessant. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de mens en het denken van de mens, dus waarom daar niet iets mee doen?

 • Antwoorden lotte 25 augustus 2011 om 15:50

  ik sta vast bij en van de keuzes dat is iets met dieren maar weet niet hof ik dat wel vast kan blijven houden

 • Antwoorden charile 25 augustus 2011 om 15:46

  Ik ga de pabo doen :) Dat zeg ik al vanaf dat ik het me kan herinneren dus ik ben er wel helemaal zeker over :D
  x

 • Antwoorden Sponske 25 augustus 2011 om 15:44

  Ik zit nu in 5vwo en ik heb ook geen flauw idee! Kun je niet vwo gaan doen?

 • Antwoorden Michelle 25 augustus 2011 om 15:42

  De reden die vertelt over journalistiek, is dat wel echt waar? Ik weet het niet precies hoor, ik ken de opleiding niet zo goed. Maar misschien is het een idee om eens wat informatie te vragen aan mensen die het studeren, bijvoorbeeld.
  En verder, al eens naar de opleidingen rondom marketing, media, fotografie gekeken?

 • Antwoorden Petra 25 augustus 2011 om 15:37

  Heey,
  wat toevallig!! jouw verhaal is zoooo herkenbaar!!
  op de basisschool wilde ik juf worden (welk meisje wilde dat toen niet??)
  En nu ik op de middelbare zit was ik eerst een poosje in de fase “ik weet het niet”.
  Maar toen ik aan het einde van de 3e m;n profielkeuze moest maken moest je ook opleidingen gaan zoeken die je leuk leken. SPH sprong er voor mij uit. ook omdat ik er al wat meer over had gehoord (via andere blogs). In principe wil ik nog steeds SPH gaan doen. iig een sociale studie.
  voorlopig hou ik het hier op.. en google er lekker op los .. en ach, ik heb nog tijd zat, ik zit nu in havo 4 dus nog genoeg bedenk tijd.

 • Antwoorden Xiao 25 augustus 2011 om 15:36

  je kunt eventueel voor journalistiek gaan. Het hoeft niet alleen gericht op kranten te zijn. Je leert veel schrijven, je gaat reportages maken, etc… Het lijkt me wel een opleiding voor jou! Je kunt naar open dagen gaan en proeflessen volgen!

 • Antwoorden Charlotte 25 augustus 2011 om 15:32

  Ik zit dus ook soms met een gevoel van… ohh shitt wat moet ik ooit gaan kiezen,
  ik ben bijna 15 en eind van dit schooljaar moeten we profielkeuze maken.
  mij lijkt zowieso iets met mensen heel erg leuk.
  een psychiater of zoiets.
  succes met kiezen teske!
  x

 • Antwoorden Katja 25 augustus 2011 om 15:30

  Ik heb heel lang gedacht dat ik schrijver of journaliste wil worden en eigenlijk vind ik dat nog steeds een leuk idee. Ook iets met toerisme lijkt me leuk of reizen, maar voor een gezin is dat niet zo handig en ik zou graag een gezinnetje willen. Trouwens je kan misschien een eigen tijdschrift later beginnen, ik zeg maar wat. Trouwens alvast gefeliciteerd met je sweet sixteen, morgen!

 • Antwoorden Xiao 25 augustus 2011 om 15:28

  ik was vroeger zo zeker over mijn keuze dat ik modeontwerper wilde worden. Maar aangezien je heel veel talent moet hebben (kunstacademie, je moet goed zijn!), het zwaar werk is, je niet erg veel geld verdiend, veel concurrente hebt en dat de toekomst voor een modeontwerper erg onzeker is, neem je een erg groot risico, dus ben ik gaan twijfelen. Ik denk dat ik richting de economische kant op ga. Accountancy, modemanagement, we zien wel. Ik heb nog 2 jaren de tijd.

 • Antwoorden emmaly 25 augustus 2011 om 15:24

  ik wilde bij een tijdschrift werken maar nu weet ik het niet meer zo zeker..

 • Antwoorden anoniem 25 augustus 2011 om 15:24

  je deed toch vwo?

 • Antwoorden Maud 25 augustus 2011 om 15:12

  je kan toch je blog behouden en dan journalistiek studeren ( voor het schrijven) en dan visagie ( voor ervaring) dan heb je de ideale balans voor je blog…

 • Antwoorden Laura 25 augustus 2011 om 15:02

  Hetzelfde probleem hier, alleen ik heb nog een jaartje langer om te kiezen. Ik zit nu in 5vwo en ben ook zo lekker aan het twijfelen. Het enige wat me nu een beetje aanspreekt in vrijetijdsmanagement en toerisme. Maar er is ook gewoon zoveel keuze! Succes!

 • Antwoorden Brenda 25 augustus 2011 om 14:59

  Ik studeer onderwijskunde, is misschien een optie, aangezien je altijd juf wilde worden, maar uiteindelijk toch niet voor de klas wilt staan. Dat was bij mij ook het geval en nu ben ik dus op een andere manier met onderwijs bezig…

  Maar het is op dit moment niet echt een optie, omdat je natuurlijk wel een VWO-diploma nodig hebt;) Maar als je het echt iets lijkt dan kan het natuurlijk altijd :D

 • Antwoorden Floor Daasvand 25 augustus 2011 om 14:48

  Ik start na de zomervakantie met Styling Design een 4-jarige MBO-opleiding, waarna ik waarschijnlijk doorga studeren op het HBO ^^
  Maar over journalistiek gesproken, je kun daarmee ook bij een tijdschrift gaan werken hoor ;)
  Ik zie het al voor me dat jij bij een tijdschrift gaat werken :D

 • Antwoorden Celine 25 augustus 2011 om 14:47

  Ik ga pw doen (pedagogisch werker) en dan kan ik later bij een kinderdagverblijf werken!

 • Antwoorden Liza 25 augustus 2011 om 14:37

  Misschien dat je art director wel leuk zou vinden? :)
  Als je iets met kunst wil doen en graag je visie wil uitten maar niet echt het ‘talent’ hebt om het op papier te zetten zou je art director kunnen worden.
  Iemand die het plaatje bedenkt/creëert maar niet ‘maakt’.
  Het is een hbo opleiding en best moeilijk. Maar wie weet misschien vind je het wat (:

 • Antwoorden Joanne 25 augustus 2011 om 14:34

  Best herkenbaar! Heb ik eigenlijk altijd gehad, nooit wist ik precies wat ik wilde. Alleen is en blijft schrijven altijd mijn grootste hobby.

  Nu weet ik ongeveer wat ik wil. Schrijven, wat ik altijd al doe. En dan het liefst voor mijn eigen site, maar om ervaring op te doen wil ik bij een tijdschrift of andere site beginnen.
  Omdat ik al een jaar ziek thuis zit (chronische vermoeidheid), kan ik niet naar school, maar het heeft me wel de gelegenheid gegeven om écht naar te denken over wat ik wil.
  Nog een droom; een eigen bedrijf/merk. Dat heb ik ook altijd gewild en het liefste wil ik dat in nagellak. Een eigen nagellakmerk <3. Lijkt me zo tof!

 • Antwoorden pamela 25 augustus 2011 om 14:26

  het valt me op dat je bij heel veel heb staan ik vind het wel leuk maar ik ben er niet goed in. maar je hoeft er toch ook niet goed in te zijn, je gaat het op zo een oplijding juist ook leren! en zekker bij kunst je vind het leuk dus doe je ding en ga die oplijding doen je word alleen maar beter en dan gaat het er uiteindelijk nog mooier uitzien dan je in je hooft had!!!!!

  • Antwoorden Brenda 25 augustus 2011 om 15:00

   Voor de toneelschool en kunstacademie zijn wel selecties he! Je moet er al wel enigszins goed in zijn :P

 • Antwoorden Roos 25 augustus 2011 om 14:25

  Ik ga nu naar 4 havo en vorig jaar moest ik een opleiding zoeken en voordelen en blabla.
  Ik had een mode opleiding maar ook lifestyle.
  Misschien kun je daar eens naar kijken, de opleiding; lifestyle.

 • Antwoorden Dionne 25 augustus 2011 om 14:23

  ik weet echt precies hoe jij je voelt, ik had dit ook, ik wist ckr dat ik kok wilde worden, maar hoe langer ik er over na ging denken hoe meer ik ging twijfelen en uiteindelijk neem ik nu een tussen jaar en ga ik lekker werken en veel open dagen bezoeken!

 • Antwoorden Lina 25 augustus 2011 om 14:18

  Ik wil heel graag naar de modeacademie! Vanaf kleins af aan droom ik daar al van. Alleen omdat ik vwo doe verwachten mensen dat ik hersenchirurg wil worden ofzo!

 • Antwoorden Louise 25 augustus 2011 om 14:16

  ik ga na mijn examen naar de hogere agrarische school ,
  dat verwacht niemand van mij , omdat ik gewoon van mode, en makeup hou,
  maar het lijkt me heel leuk om iets in die richting te gaan doen,
  Niet echt iets voor jou denk ik ?..

 • Antwoorden :) 25 augustus 2011 om 14:12

  Mediavormgeving ga ik doen :)

 • Antwoorden Demi 25 augustus 2011 om 14:10

  Ik wil graag psychologie gaan studeren. Ik weet nog niet precies welke richting, maar ik denk wel iets met mensen met trauma’s, of misschien zelfs met gevangenen. Maar dit lijkt me voor mij wel een logische keuze, omdat mensen ook vaker naar me toekomen met problemen. Maar ik zit nu in 4VWO, dus ik hoef het allemaal nog niet zeker te weten. Succes!

  • Antwoorden Iris 25 augustus 2011 om 16:43

   Ik wilde ook psychologie gaan studeren. Maar ik hoor van iedereen dat het heel moeilijk is om aan een baan te komen in de psychologie. Een kennis van ons heeft haar diploma psychologie al een paar jaar en ze werkt nu nog steeds bij het kruidvat..

 • Antwoorden Anna 25 augustus 2011 om 14:05

  Ik wil later misschien de kokschool doen. Maar daarvoor een half jaartje visagie en daarna een half jaartje niks. Zo wil ik het nu tenminste. Maar ja het duurt nog 5 jaar. Dus ik kan nog niks zeggen :P

 • Antwoorden Fientje 25 augustus 2011 om 13:54

  Ik studeerde marketing, daar kan je zowat alles mee doen wat te maken heeft met creativiteit. Op mijn stage moest ik ook bloggen want op die manier sta je ook in contact met je klanten en maak je een beetje reclame voor je product. Verder heb ik photoshop geleerd, campagnes maken en logo’s ontwerpen, evenementen organiseren, … . Een allegaartje van dingen maar heel erg leuk. Nu studeer ik nog verder omdat de gewone opleiding marketing te ruim was en nu weet ik dat ik graag als marktonderzoeker aan de slag wil. Meestal is het beter om een ruime opleiding te kiezen, dan kan je alle kanten op en als je daarna echt weet wat je wil dan kan je je hier nog steeds in specialiseren. Ik zou zeggen, blader eens door verschillende vacatures en schrijf op wat je leuk vindt en ga daar dan op verder.

  Veel succes met je zoektocht!

 • Antwoorden lisanneleeft 25 augustus 2011 om 13:46

  Ik heb een klein beetje hetzelfde probleem, behalve dat ik heel erg veel dingen leuk vind, maar dat ik eigenlijk bijna niks kan, als je kijkt naar opleidingen.

  Ik heb m’n havo diploma eindelijk op zak (ja, op m’n 19e hahah), en ik ga op zoek naar werk om te gaan leren binnen een bedrijf. Dan kom ik er waarschijnlijk vanzelf achter wat ik leuk vind!

  Is media informatie en communicatie niet iets voor jou? Of interactieve media? Of in elk geval de kant van de media op?

 • Antwoorden Dewy 25 augustus 2011 om 13:38

  Hoi Teske,
  Ik herken je probleem, ik heb er gelukkig zelf nooit mee te maken gehad omdat ik altijd al weet wat ik wil gaan doen. Toen ik klein was oke.. toen wilde ik dierenarts worden. Maar dat vond ik op mijn 12e al geen strak plan meer. Ik volg nu de opleiding Toerisme en mijn keuze richting is Reizen/Reisbegeleiding. Het is niet heel gemakkelijk omdat je HEEL VEEL moet weten (je bent immers een info punt voor alle vakantie gangers) en dus ook een hele hele boel stof moet leren (op mbo maar dan nog) maar het is het waard en ik vind het leuk dus het is voor mij geen straf om een rondreis door Spanje/Thailand of Sri Lanka in elkaar te zetten. Omdat ik niet vies ben van veel werken, veel uren maken, en mensen helpen de beste vakantie ooit te houden! Ik ga waarschijnlijk in mei (duur nog ff maar er moet nog veel geregeld worden) op stage in het buitenland voor 5 volle maanden. Dan zit ik daar terwijl jullie allemaal vakantie hebben, maar dat vind ik juist het leuke haha dan zal ik jullie met veel vreugde op het vliegveld opwachten:). Ik wil de eerste jaren (mijn jongeren jaren haha) hostess in europa zijn en na een tijdje en veel ervaring als reisleidster (met groepsreizen) op verre bestemmingen werken. Reizen is mijn hobby en het is super als je van je hobby je werk kan maken, je moet idd iets doen waar je veel plezier aan beleefd. Sorry voor dit lange verhaal, maar ik vond het wel leuk om te delen. Een keuze maken is moeilijk, ik ken veel mensen die een opleiding niet vol houden omdat ze het niet leuk genoeg vinden of gewoon niet konden kiezen.. Goed na denken meis, het komt wel goed als je eemaal iets heb gevonden wat helemaal bij je past.

 • Antwoorden Merel 25 augustus 2011 om 13:35

  Je kunt toch ook voor een tijdschrift gaan werken, of nog beter, een eigen tijdschrift gaan beginnen ;) Dat lijkt ook een beetje (een beetje) op bloggen, en het is heel anders dan bij een krant, daar zijn vast ook wel opleidingen voor.
  Ik weet niet meer wat ik wil, ik wist het een hele lange tijd, maar begin nu ook weer te twijfelen, haha. Ik wil iets met kinderen/jongeren denk ik, maar geen juf, of iets met gehandicapte kinderen. Maar ach, ik ben 15, en ik heb nog 3 jaar school te gaan (mweh), dus nog tijd genoeg ;)

 • Antwoorden Lesley 25 augustus 2011 om 13:34

  Ik wil naar de eindhovense school voor grafische vormgeving. Dan ga ik met photoshop en andere programma’s logo’s maken voor bepaalde bedrijven enzo! Misschien vind je zoiets leuk?
  Daarbij doe ik dan ook nog tekenen en fotografie, maar het is volgens mij dan best belangrijk dat je daar iets mee kan. Maar dat weet ik zo niet zeker :’)

 • Antwoorden Marion 25 augustus 2011 om 13:34

  Ik begin maandag met de pabo(lerarenopleiding). Heb er heel veel zin in al is het ook heel spannend omdat ik niemand ken. Ik ben ook iemand die heel lang niet goed wist wat ik wou gaan doen eerst dierenarts toen binnenhuisarchitect kunstacedemie. En pas vorig jaar ben ik erachtergekomen dat ik graag voor de klas wil. Dacht toen eerst dat ik het niet kon omdat ik dyslectie heb maar ga er nu dus toch aan beginnen. Wat ik jou aanraad zijn meeloopdagen gewoon van verschillende opleidingen waarvan jij twijfelt mischien is er dan iets waarvan je denkt dit is het(werkte bij mij :) ) kijk ook eens iets verder dan de voor jou “standaard” opleidingen mischien vind je dan iets waar je nog nooit bij hebt stilgestaan. Het is inderdaad niet makkelijk vooral niet in het examenjaar maar bedenk wel dat je nergens aan vast zit en je je eigen keuzes moet maken. Je kunt je opleiding altijd nog veranderen want of je nu wel of niet goed weet wat je wilt doen het is en blijft een gok!! Want je kunt pas echt goed bekijken of het iets voor jou is als je ermee bezig gaat. Ineidergeval veel sucses met het kiezen. Het komt allemaal vanzelf goed :)

  • Antwoorden Suzanne 25 augustus 2011 om 17:23

   Ik ben juf :) Nu voor t 3e jaar.
   het is erg leuk, verantwoordelijk werk, waar je toch ook heel creatief moet en kunt zijn :)

 • Antwoorden Johanna 25 augustus 2011 om 13:28

  Ik heb mijn hele leven als iets met journalistiek willen doen. Redactie bij een tijdschrift ofzo, maar tijdschriften worden vervangen door blogs, en het is ook een sector waar veel mensen willen werken. Daarom leun ik de laatste tijd erg naar marketing. PR, reclame, dat soort dingen. Lijkt mij erg interessant ;)

  • Antwoorden Nannick 25 augustus 2011 om 13:31

   Ik wil precies hetzelfde ;D En daarnaast nog visagie opleiding!

 • Antwoorden Alexia 25 augustus 2011 om 13:23

  Ik wou al heel mijn leven directrice worden.Geen idee waarom.Maar nu weet ik wat ik echt wil worden, ik wil advocaat worden.Daarvoor moet je rechten studeren…5 jaar lang.Zo erg vind ik dat niet. Ik ben nu 12. En volg stage bij mijn papa want hij is advocaat. Hij heeft een eigen kantoor dus dat is handig!!!

 • Antwoorden susanna 25 augustus 2011 om 13:16

  ik ga beginnen met een nieuwe mode opleiding in den bosch mhbo niveau.
  hier voor heb ik 1 jaar mbo opleiding gedaan waar detail handel bij zat en dat vond ik echt niks.
  je kunt altijd nog overstappen naar andere opledingen enzo vooral als je nog jong bent ;)

 • Antwoorden emily 25 augustus 2011 om 13:10

  heeey teskuh,
  Wat jij nu hebt heb ik precies het zelfde, mijn mams is juf en ik wou ook altijd juf worden. Ik vind zelf het beroep heel erg leuk, maar geloof me schreeuwende kinderen is het probleem niet. Daar wen je aan. Ook ga je al heel gauw zien dat in ieder kind iets mooois ziet, dan vergeef je ze dat schreeuwen al gauw. Bovendien mogen kinderen niet schreeuwen in de klas (jij bent tenslotte degene die de regels mag bedenken) dus daar zal je echt alleen buiten last van hbben en dan zijn ze vaak druk aan het werk. Maar realiseer je dat de pabo best een slopende opleiding is. Er is momenteel hast geen werk in het onderwijs, ik wou ook altijd de pabo gaan doen, maar vanwege alle concurrentie ga ik nu eerst sph doen. Als het niet werkt heb ik in iedergeval mijn sph, dan kan ik daarna naar de unie. Ik raad je aan ook sowiets te gaan doen. Probeer gewoon lekker de sph, en als je dat hebt kan je altijd nog kinderpsychologie of zo iets gaan studeren. Als je er niet uit komt moet je gewoon een opleiding kiezen waarmee je makkelijk door kan stromen naar de unie.
  xxies em

  Ps: good luck

 • Antwoorden Natasja 25 augustus 2011 om 13:08

  Ik vind het niet dat mbo doen zonde is als je havo doet. Ik doe namelijk ook havo (ga ook naar de 5e) en ik wil misschien mbo doen. Ik ben namenlijk pas 16 als ik klaar ben met school, nog net geen 17. Hbo kan best zwaar zijn, ook als je jong bent. De opleiding die ik graag wil doen duurt 4 jaar en daarna heb ik nog alle tijd om nog een opleiding te doen.

 • Antwoorden jenn 25 augustus 2011 om 13:08

  ik heb mn diploma doktersassistente, ik ben nu ergotherapie aan t studeren. en ga nu mn minor bemoeizorg doen ( deels psychologie)
  nog 1.5 jaar en dan ben ik klaaaaaaaaaaar. eindelijk. na 7 jaar studeren.

  ik denk dat je moet doen waar jij je echt goed bij voelt. als je twijfelt over iets, moet je t niet doen. tuurlijk zijn er bij iedere opleiding wel kutvakken. maar t gaat om t einddoel. ;)

  • Antwoorden jenn 25 augustus 2011 om 13:16

   wat nog een tip is.. ik weet dat er op de hoge school rotterdam ( maar dat zal vast ook bij andere scholen kunnen. ) meeloopdagen zijn.
   dan loop je eigenlijk 1 dag mee met een oudere jaars. je volgt ook lessen. ( de doet eigenlijk gewoon met de klas mee) en ondertussen krijg je van de begeleidend student informatie over hoe en wat. mijn ervaring is dat je bij de open dagen alleen een leuk praatje krijgt om je bij de opleiding te krijgen. en bij de meeloopdag zie je echt op welke manier je gaat studeren. dus dan zie je ook de minder leuke dingen.

 • Antwoorden Roos 25 augustus 2011 om 13:04

  oh teske, ik heb precies hetzelfde als jou!
  sinds dat ik een jaar of tien ben weet ik dat ik psychologe wil worden, nou dat lukt niet met een vmbo-t, dan moet je eerst nog een andere opleiding doen. dinsdag begin ik aan een opleiding pedagogisch medewerker, kinderopvang. ik wil helemaal geen kinderopvang! ik wil met jongeren werken, niet met baby’s. oké ik vind baby’s super leuk, maar ik wil mijn baan er niet in. nu moet ik dus drie jaar met baby’s werken en kan ik in het vierde jaar met jongeren werken, en dan moet ik daarna nog vier jaar psychologie doen. nu mijn opleiding bijna begint, bedenk ik me opeens of dit wel iets voor mij is.
  ik wil eigenlijk, als ik diep in mijn hart kijk, tekenen, schrijven. ik heb ook al heel lang nagedacht over een modeopleiding, modeontwerpen ofzo. dat lijkt me echt gaaf. en in mijn vrije tijd teken ik heel vaak kleding en zo. maar ook fotografie lijkt me zo leuk! maar ik heb nu een opleiding gekozen en moet deze minimaal een jaar doen van mijn ouders, oh ik heb er zo geen zin in!
  sorry voor de lange reactie!

 • Antwoorden Charlottte 25 augustus 2011 om 12:57

  Ik doe secretarieel.. heel makkelijk en het was eigenlijk een noodoplossing. Ik weet nog steeds niet wat ik wil gaan doen en geloof me mijn beslissing om dit te doen kwam echt 2 maanden voor mijn eindexamen. Wat me ook leuk leek was toerisme en recreatie! kijk daar eens naar

 • Antwoorden Lisanne 25 augustus 2011 om 12:56

  Moeilijk he?
  Ik vond het ook zo moeilijk!
  Ik heb net afgelopen jaar mijn examen gehaald voor de havo! Super blij was ik, maar ja wat nu???
  Ik wilde vroeger vanalles, en toen wist ik het niet meer. 5 jaar dacht ik na, wat zal ik gaan doen?
  Ik wilde misschien iets met architectuur doen, of een andere creatieve opleiding, maar dan moet je echt ZOO goed zijn… dus dat werd het niet, toen heb ik echt wel 20 testen gedaan in 3 jaar ofzo. En elke keer kwam er uit dat ik creatief was, (wist ik al), en dat de pabo iets voor mij was. Maar ik ben 3 jaar lang anti-pabo geweest! En weet je wat ik straks ga doen? PABO… hahahah.. ik liep op die school en ik dacht: “ja misschien toch wat voor mij…” En iedereen die mij goed kent zegt tegen mij: “Lies, dit moet je doen, dit is echt iets voor je!” Top toch? En weetje wat ik hiermee wil zeggen? Teske, het komt goed!

 • Antwoorden Priscilla 25 augustus 2011 om 12:53

  I fucked up royally na de havo en heb dus verschillende studies geprobeerd, zonder veel succes! Als ik het over zou mogen doen zou ik sowieso proberen om op de toneelschool te komen en ik zou veel beter mijn best doen op het project dat ik moest doen om toegelaten te worden tot de kunstacademie.. hihi.. dat heb ik dus afgeraffeld en daarom ben ik niet aangenomen.
  Ik heb ook een tijdje HBO CMV gedaan.. misschien vind je zoiets wel leuk? We stonden toen meerdere keren per week op het toneel, hadden we muziekles en deden ook veel met audio visuele dingen. (Maar daarnaast ook wel weer minder leuke dingen natuurlijk)

 • Antwoorden Kelly 25 augustus 2011 om 12:51

  Ik heb voor de vakantie mjn havo 5 diploma gehaald, en ik was er ook honder procent zeker van dat ik de koksopleiding wilde gaan doen! Ik stond al twee maanden in de keuken, zodat ik ervaring op kon doen voor als ik écht naar school zou gaan. Want ook mijn opleiding was mbo, en ik ging dan bbl doen. Werken leren. Maar naarmate de vakantie voorderde dacht ik ook steeds vaker: ‘Dit is niet wat ik de rest van mijn leven wil doen!’ Maarja, ik had me al ingeschreven, ik had al mijn boeken al binnen. En uiteindelijk heb ik toch samen met mijn ouders, bazin en leermeester besloten dat dit niet de opleiding was voor mij. Ik heb me dan ook afgezegd, de boeken terug gestuurd, en heb besloten om helemáál niet meer naar school te gaan. Dat wil ik veel liever! Gewoon lekker gaan werken en wel zien waar het schip strand!

  Veel succes met het kiezen van je opleiding!
  Doe wat je hart je ingeeft.

  • Antwoorden Roos 25 augustus 2011 om 13:06

   jij hebt precies hetzelfde als mij, maar dan met andere opleidingen. kon ik ook maar niet naar school.. ik ben alleen nog wel leerplichtig, en ik voel me lullig tegenover mijn ouders als ik nu van opleiding ga switchen.

 • Antwoorden L. 25 augustus 2011 om 12:46

  Je kunt bij een tijdschrift gaan werken?

 • Antwoorden Tasteofbeauty 25 augustus 2011 om 12:45

  Zou werken op een klantendienst niets zijn voor je of bij zo’n jongerentelefoon? Je helpt daar mensen mee, moet creatief zijn want je kan niet iedereen hetzelfde antwoord geven en je hebt een onwijs leuke stem om naar te luisteren. Ikzelf heb de opleiding kapster gedaan en ga nu verder in schoonheidsspecialiste en daarna wil ik nog kunstnagels, visagie en kleur&stijl consulente volgen. Maar ik woon in Belgie en hier zit het qua opleidingen wel weer anders dan in Nederland. Maar na mijn opleidingen heb ik een diploma waarmee ik mijn eigen zaak kan starten en dan wil ik een luxe welness beginnen inclusief schoonheidsstudio, zonnecenter en een lijn van haarverzorgingen. Verder blijf ik ook lekker bloggen en hopelijk kan ik ooit verkondigen dat ik het waargemaakt heb ;) Liefs, Sharina.

 • Antwoorden Nienkee 25 augustus 2011 om 12:45

  Ik zit nu op 4vmbo dus ook mijn examenjaar. Vroeger wou ik kapster worden, daarna dacht ik ook aan SPH maar dat is ook weer voorbij. En omdat het nu mijn laatste jaar is moet ik nu ook goed gaan nadenken wat ik wil, maar ik weet het ook nog niet zeker. Als ik nu moest kiezen zou ik voor Media vormgeving gaan en dan de kant van de tijdschriften op, ik vind het heerlijk om te schrijven! Maar wat ik wel zeker weet is dat ik ooit, als ik mijn mbo-school heb afgemaakt, een visagieopleiding wil gaan doen;)

 • Antwoorden Sjoukje 25 augustus 2011 om 12:41

  Heey teskuh! ik wist het een hele lange tijd ook niet, sinds vorig jaar weet ik zeker dat ik geneeskunde wil doen.. Hoe weet ik dit zo zeker? ik heb dit jaar veel meegemaakt in het ziekenhuis & toen wist ik zeker dat ik mensen wilde helpen, en omdat ik zelf ook patiënt ben, weet ik ook wat die graag willen, iedereen is natuurlijk anders maar you get the idea..

  als je toch iets in de zorg wil doen, hier is een handige site!
  http://www.youchooz.nl
  Liefs,

 • Antwoorden Samira 25 augustus 2011 om 12:38

  Als klein meisje droomde ik altijd om stewardess te worden, vanaf de eerste keer dat ik in een vliegtuig was geweest, zette ik dat meteen uit mijn hoofd, haha!

  Ik begrijp je volledig van wanneer je meer en meer nadenkt over een bepaalde opleiding waarvan je dacht dat dat het ging worden, je het niet meer interesseerde, ik had dat met journalistiek, en ik droom er nu van om later een redactie te hebben voor mijn blog, op een fancy plekje! (The hills achtig!)

 • Antwoorden Sharon 25 augustus 2011 om 12:38

  Ik begin in september met de opleiding Schoonheidsspecialiste. Ik had eerst de verkeerde opleiding gekozen maar besloot te stoppen. Hier heb ik wel veel van geleerd en nu weet ik ook echt wat ik leuk vind!

 • Antwoorden Anne 25 augustus 2011 om 12:34

  Wow, dat jij vijftien ben zou je niet zeggen. Serieus, ik had je bijna achttien geschat of zo ;)
  Journalistiek is trouwens echt niet voornamelijk gericht op kranten. Ook op tijdschriften en televisie, en je zou je natuurlijk ook kunnen specialiseren in iets als beauty-journaliste/reporter ;)

 • Antwoorden Pauline 25 augustus 2011 om 12:34

  Ik ben juf, en wist al heel lang geleden dat ik dat wilde. Nu ik het eenmaal bereikt heb, vind ik het ook wel erg leuk. Tegen de schreeuwkinderen moet je wel echt kunnen, haha! En brutale kinderen, vooral. Dat was al heel anders toen ik zelf op de basisschool zat, en dat is pas 1o jaar geleden. Maar als je iets met kinderen leuk vindt, zou je misschien iets met verstandelijk gehandicapten kunnen doen en dan dans/drama/muziek les geven? Op een middelbare school voor verstandelijk gehandicapten hebben ze hetzelfde principe, dus ieder uur een ander vak, alleen dan is het gericht op praktijk vakken. Ik heb een tijdje dans gegeven op zo’n school, dat is ook echt super leuk! Succes met kiezen!

 • Antwoorden Anke 25 augustus 2011 om 12:33

  Ik wil marketing&communicatie gaan doen. Eigenlijk commerciële economie, maar omdat ik afgelopen jaar van de HAVO afgegooid ben moet ik eerst de mbo-variant gaan doen.

  Misschien is commerciële economie ook wel iets voor jou? Met als uitgangspunt crossmedia/online marketing? Het is creatief, en sluit redelijk aan op je bloggen. Of nouja, het geld verdienen daaraan!

 • Antwoorden Marieke 25 augustus 2011 om 12:33

  Ik begin over een paar weken met de opleiding SPH, ben benieuwd hihi

 • Antwoorden lotte 25 augustus 2011 om 12:33

  Ik doe Gymnasium en ik heb tekenen altijd al geweldig gevonden. Ik krijg heel veel verschillende reactie’s uit mijn omgeving, de een vind dat ik echt naar de kunstacademie moet gaan en een ander zegt juist dat dat zo zonde zou zijn. Ik heb dit jaar naast mijn N&T profiel ook Filosofie en Tekenen gekozen, dus ik heb nu iets wat niet heel veel voorkomt ;) Op dit moment lijkt industrieel Design op de TU in Delft me heel erg leuk. Gelukkig heb ik nog 2 jaartjes om erover na te denken ;)
  kus

 • Antwoorden jose 25 augustus 2011 om 12:32

  Een vriendin van mij doet de opleiding schoonheidsspecialist en daar zit volgesn mij maar een klein deel huidproblemen bij.. heel veel massage technieken, scrubs, harsen etc. en volgesn mij kan je ook nog kapper erbij doen? In ieder geval, het is niet alleen maar huidproblemen he!

 • Antwoorden Nathalie 25 augustus 2011 om 12:25

  Ik weet dat je in België na de opleiding voor maatschappelijk werk/ SPH het extra jaar “creatieve therapie” kan doen. Dat is mssn wat?

 • Antwoorden eveline 25 augustus 2011 om 12:23

  Ik denk dat iets als CMD wel iets voor jou is of een andere multimedia opleiding. Zoiets kan overigens ook aan de kunstacademie en daarvoor hoef je niet supergoed te kunnen tekenen zolang je maar creatieve ideeën hebt. Mooi te combineren met bloggen ook.

 • Antwoorden Kelly 25 augustus 2011 om 12:21

  Ik doe nu helpende zorg en welzijn, zodra ik mijn diploma haal kan ik met oudere, gehandicapte en kinderen werken, het is maar net wat ik leuker vind:) ik denk dat fotografie wel bij jou past.

 • Antwoorden Marieke 25 augustus 2011 om 12:18

  Ik heb nog een hele tijd om na te denken – ik doe nu 2VWO – maar als ik echt nu zou moeten kiezen lijkt recherche me zó vet ! Maar bij een tijdschrift werken ook.. het is zo moeilijk al die keuzes.

 • Antwoorden chantal 25 augustus 2011 om 12:13

  fotografie. handig voor het bloggen

 • Antwoorden Ilse 25 augustus 2011 om 12:11

  Ik ga binnen 2 weken beginnen met het 2e jaar onderwijsassistent en dit wist ik al zeker vanaf de eerste klas. :) Succes met zoeken en gelukkig heb je nog een heel jaar.

 • Antwoorden Alexandra 25 augustus 2011 om 12:04

  Keuzes maken is moeilijk, zeker op zo’n jonge leeftijd.. Je weet nooit of je wel juist kiest..

 • Antwoorden melissa 25 augustus 2011 om 12:02

  ik doe PW kinderopvang nu mijn derde jaar
  vind het erg leuk ook op mijn stage met al die kleintjes die je hele verhalen vertellen :)
  xx

 • Antwoorden Richelle 25 augustus 2011 om 12:01

  Hee, misschien is media en communicatie iets voor jou. Mijn zus gaat er dit jaar ook mee starten. ik weet niet precies wat het inhoud, maar volgens mij dat je leert hoe bedrijven handig gebruik kunnen maken van het internet tegenwoordig, zoals met twitter, hyves en bloggers enzo. Misschien iets om naar te kijken? Succes nog met iets leuks te vinden :)

 • Antwoorden Ilse 25 augustus 2011 om 12:01

  Ik zit zelf al heel lang te twijfelen tussen Voeding&Diëtetiek of Psychologie. Maar ik vind dat ik van mezelf ook moet verder kijken naar andere studies. Is fotografie niet iets voor jou? Hopelijk kom je eruit, succes iig!

  • Antwoorden Ilse 25 augustus 2011 om 12:03

   Ik bedacht me nog iets, Media & Vormgeving dan?

 • Antwoorden Nikki 25 augustus 2011 om 11:58

  Ik woon in België en ik zit nu in 5 Latijn moderne talen, maar wij hebben ook nog een 6e jaar, ik wist niet dat dat bij jullie niet zo was!! Gelukzakken zou ik zo zeggen! xoxo

 • Antwoorden Paola 25 augustus 2011 om 11:58

  Ik vind trouwens ook dat je veel te jong al een keuze moet maken voor de rest van je leven! De druk is veel te groot..

  • Antwoorden Alexandra 25 augustus 2011 om 12:05

   Vind ik ook.. Je kan op deze leeftijd écht nog niet beslissen wat je voor de rest van je leven wilt gaan doen.

 • Antwoorden Paola 25 augustus 2011 om 11:57

  Heel herkenbaar! Ik wou vroeger zuster worden. Totdat ik een jaar of 12 was! Toen leek me werken op een kinderdagverblijf super! Toen ik 17 was besloot ik dat het niks voor mij was en ben ik gestopt.. Ik werk sinsdien bij een schoenenwinkel en dat bevalt me prima, maar ik zie me dit over 10 jaar niet meer doen.. Nu denk ik erover om gastouder aan huis te worden. Dit kan ik combineren als ik later kinderen heb en dit sluit wel aan op wat ik altijd al wou!

 • Antwoorden astrid 25 augustus 2011 om 11:56

  je kan misschien sosiologie gaan studeren veel met de media bezig zijn (blogs, kraten ,tv ,tijdschriften) je moet het maar eens googlen xxx

 • Antwoorden Miranda 25 augustus 2011 om 11:53

  Ik heb het nu .. Ik doe nu verzorgende IG, maar het is niet wat ik wil. Ik maak de opleiding af, aangezien (als alles goed gaat ) ik nog maar een jaar hoef. Veel succes verder met het uitzoeken;d

 • Antwoorden Manon 25 augustus 2011 om 11:52

  ik twijfel nog tussen; dierenartsassistente & analist in een laboratorium.

 • Antwoorden Annelieke 25 augustus 2011 om 11:50

  Ik had een beetje hetzelfde als jij. Had al jaren bedacht wat ik wilde gaan doen maar uiteindelijk ging ik erg twijfelen. Zelf heb ik voor SPH gekozen maar ik zie het ook nog wel gebeuren dat ik daarna nog een verkorte opleiding van de PABO ga doen. Heb je wel eens gehoord over Creatieve Therapie? Dat is een soort combie van kunstacademie en een sociale opleiding. Je hoeft er (volgens mij) niet heel erg goed in te zijn maar je leert hoe je via een creatieve manier mensen kunt helpen. En als je SPH gaat doen hoef je later echt niet alleen met kinderen te gaan werken hoor. Je hebt zoveel keuze, je kunt ook in de psychiatrie, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, vluchtelingenwerk enz gaan werken. Er is zoveel keuze, zelf zou ik nog niet weten welke kant ik op ga. Succes met een keuze maken!

 • Antwoorden Nana 25 augustus 2011 om 11:50

  Pff.. ik zit echt met hetzelfde probleem. Alleen ik ben inmiddels al 21, ben al met 2 opleidingen gestopt, doe nu werk waar ik nu niet heel gelukkig van word en moet heel veel sparen. Ik wil niks liever doen dan de visagie opleiding, ookal is het duur en ookal krijg je niet echt een geweldig diploma. Maar dit voelt gewoon als eindelijk een goede keuze: creatief bezig zijn, toch een beetje met mensen, iets doen wat je echt super leuk vind… En maar een korte opleiding want ik haat school echt, kan er niks mee :P Bloggen is superleuk dus ik hoop voor je dat je er echt je werk van kunt maken. Dan kun je ook echt met recht zeggen dat je van je hobby je werk hebt gemakt en dat je houdt van je werl (:

 • Antwoorden Ellen 25 augustus 2011 om 11:46

  Kapster! Echt supperleuk! Je krijgt er nagelverzorging bij en make up soms :D xxx

 • Antwoorden Sanne 25 augustus 2011 om 11:42

  is creatieve therapie niet iets voor jou? dan help je mensen op een creatieve manier.

 • Antwoorden anne 25 augustus 2011 om 11:41

  Ik ben pas 13 dus ik heb echt nog heel lang de tijd om er overna te denken, maar iets met ontwerpen later lijkt me wel heel leuk, het hoeft echt geen mode ontwerpen te zijn, maar bijvoorbeeld etalages ontwerpen lijkt me heel leuk.

 • Antwoorden Pleun 25 augustus 2011 om 11:33

  Ik heb precies hetzelfde haha, ik zit nu in 3vwo en ik weet het gewoon nog niet! Oké, voor mij is het wel nog wat verder weg dan voor jou, maar er zijn zoveel keuze’s! Ik denk (ik ken je niet zo goed ofcourse maar oké) dat jij wel goed met kinderen zou zijn… mm echt moeilijk.

 • Antwoorden Iris 25 augustus 2011 om 11:25

  Ik doe de PABO en ik kan me niet voorstellen dat ik ooit iets anders zal doen..

 • Antwoorden Sanne 25 augustus 2011 om 11:20

  Ik heb ook ongeveer dat probleem. Ik wist vorig jaar heel zeker welke opleiding ik ging doen, een creatieve ontwerp opleiding waarin je pas in het 3e jaar een keuze hoefde te maken waar je je in ging specialiseren. Maar toen begon ik met bloggen en kwam ik er achter dat ik dat ook heel leuk vind en daar ook verder mee wil. Maar dat kan niet met die opleiding.. Nu leek het mij ook leuk om de visagie enzo in te gaan.. Ik kom nu ook in het examenjaar en hoop dat ik dan de bijna perfecte opleiding vind.. Ik vind het wel leuk dat ik echt bijna dezelfde opleidingen als jou nu in mijn hoofd heb, (behalve de toneelschool). Komt vast door het bloggen. (:

 • Antwoorden Willemijn 25 augustus 2011 om 11:20

  Ik studeer journalistiek (ben nu derdejaars) en dat het alleen (of teveel) op kranten is gericht is écht een misverstand. Meteen in het eerste jaar krijg je al les in radio maken, televisie maken, voor tijdschriften schrijven en ontwerpen. Het is veel creatiever dan je denkt! :)

  • Antwoorden Magda 25 augustus 2011 om 11:40

   Inderdaad! Maar zelfs zonder Journalistiek opleiding kan je aangenomen worden bij een krant of tijdschrift of wat je dan ook wil. Als jij kan laten zien ( met je blog) dat je goed bent in schrijven en het een passie van je is, dan lukt dat ook wel.

 • Antwoorden maaike 25 augustus 2011 om 11:19

  ik wil zelf geneeskunde gaan studeren, ik zit nu in 6vwo en ik weet al een tijd dat ik dat wil doen. Maaaaaar, het is echt heel normaal om nog niet te weten wat je wil gaan doen! ik denk dat ongeveer 25% van de kinderen in mijn klas weet wat hij/zij hierna wil gaan doen, de rest heeft echt geen flauw idee! Misschien kun je wat opendagen bezoeken? En journalistiek is niet alleen gericht op kranten hoor, het is veel breder. Misschien vind je voor een tijdschrift werken wel veel leuker dan voor een krant?

 • Antwoorden ellen 25 augustus 2011 om 11:19

  ooooh ik heb precies het zelfde probleem! zit nu in 5vwo en weet het gewoon echt niet. verder dan iets met mensen en of managment kom ik niet aaaah. Ik ken je natuurlijk niet ‘echt’ dus ik heb ook geen tips voor jou: ( het is echt zo lastig he? wat wil ik doen over 20 jaar? eehhm geen idee!! hellup

 • Antwoorden j 25 augustus 2011 om 11:19

  ik denk iets met psychologie dat spreekt mij wel aan!
  maar ik heb nog zoveel tijd om na te denken
  dus ik weet het nog niet echt!

 • Reageer